Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Бебешка психология - I част

Да поговорим за особеностите на бебешката психология още от момента на формирането на пъпната връв, когато майката и нейното бъдещо бебе се превръщат в един организъм.

„Важното е майката да си даде сметка, че качеството на периферните стимулации на ниво реч, музика, ласки и хранителни съставки, на ниво мисъл и емоции, и главно на любов, представляват най-подходящата стимулация за една хармонична синаптогенеза*.”

проф. Жан Пиер Белие

 

Психоаналитици твърдят, че е възможно да се предначертае уникалната траектория на живота на бъдещия възрастен, според характера на преминалата бременност, протичането на раждането, както и закономерностите в развитието на бебето през първата година от живота.

Отдавна науката се е разделила със схващането, че човешкият зародиш, току-що роденото бебе или дори съвсем малкото дете не разбира околния свят, че не чува, не вижда и не запаметява нещата около себе си.

Оказва се, че то чува всеки звук и възприема интуитивно всеки цвят, форма, чувство или мисъл около него.

Вече все повече учени са убедени, че всичко това се случва още от първия миг на зачеването. Затова за тях, когато детето се ражда вече има деветмесечно минало, което се оказва, че е в основата на неговото бъдеще.

 

През 6-тата седмица от бременността първоначално безполов, ембрионът се превръща в такъв от мъжки или женски пол в резултат на завършеното обособяване на органите. Опасенията и страховете на майката за пола на бъдещото бебе /когато желае бебе от определен пол/, преминават във формиращия се мозък на фетуса чрез хормонална връзка и може да повлияе на бебето за цял живот.

 

От 3-я до 7-мия месец на бременността се развиват функциите и системите, което позволява на плода да оцелее до момента на раждането. През този период фетусът е най-уязвим на вредни влияния като инфекциозни болести на майката, прием на силни лекарства, алкохол, стресови ситуации, нежелание на бъдещата майка да има дете - всички тези неща са предвестници на психологически проблеми на бъдещото бебе.

 

От началото на 7-ия месец плодът е способен да оцелее извън майчиния организъм. Към този момент бебето вече може да чуе всичко, което се случва извън майчината утроба. Ако майката отделя хормон на тревожност (адреналин), нейната сърдечна дейност се учестява, т.е. появяват се хормонални и физиологични сигнали на страх и плодът чувства всичко това заедно с нея. Тревожността и страхът на майката преминават към бебето, формирайки страх от света, който го очаква. И обратното, майчиното спокойствие и самоувереност, комуникацията с любящи близки и приятели, адресирането на нежни думи към бъдещия член на семейство, създават в бебето чувство за безопасност към очакващия го свят.

До сега няма прост отговор на въпроса относно механизмите, които се "включват " по време на раждането. Но условията, вида и скоростта на раждането са от голямо значение за бъдещото психично развитие на човека.

Връзката между майката и бебето, започнала още през бременността, бива постоянно засилвана от физическите, химическите и психическите промени. При раждането се поставят здраво основите на тази връзка.

Проучвания сочат, че 20% от детското IQ е повлияно от преживяванията през бременността и след раждането.

 

Бебето вече е родено. Мозъкът му съдържа голямо количество информация за света, в който е дошло. То има напълно развити сетива. Новороденото е способно да възприема ясно звуци с различна интензивност още от първите си часове. То дори може да разпознае майчиния глас сред другите. От втория месец бебето се усмихва, когато чуе гласа на майка си или на други важни за него възрастни и тази способност се е формирала още в пренаталния период. Дори през първите месеци от живота му се наблюдават наченки на едно преференциално поведение към точно определени лица /чрез мирис, топлина, глас/.

 

До 3-6 месец бебето възприема звуците на различни езици без да ги разграничава. В края на този период то започва да разпознава звуците на неговия език, т.е. езика, на който важен за него човек (обикновено майка) разговаря с него. Но най-важното за нормалното психическо развитие на бебето е да му се говори с любов и емоционално одобрение, които то възприема чрез комуникацията с тях.  

Връзката с майката е една от най-силните и естествени връзки. Светът на бебето през тези първи дни и месеци е майката, а нуждите му са: храна, топлина, емоционална и физическа близост.

 

*синаптогенеза – (фаза на развитие, по време на която в мозъка се създават връзки /синапси/ - между невроните)

Видянa: 21295 пъти

Общи условия

Активация на акаунт