Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Как да предпазим децата от поразяване от гръмотевица по време на буря

Гръмотевиците представляват специфични природни явления, характеризиращи се с мълниеносно протичане на високоволтово напрежение по посока от дъждоносния или градоносния облак към земята в резултат на натрупания разнополюсен елекрически потенциал. По правило епицентър на попадението е най-високото дърво  в полето или скала в планината. Често това е мястото с наличие на подпочвени залежи на желязна или друга електропроводима руда, както и изоставени в равнината метални предмети или селскостопански машини. Като гръмоотводи могат да послужат и металните или бетонни стълбове на електропроводимата мрежа нисковолтова или високоволтова. Възможно е гръмотевицата да порази най-високата от няколкото съседни къщи, които не са съоръжени с гръмоотводи или тази, в която има най-много метални предмети.

Когато с учебна цел децата отидат колективно на екскурзия и биват поведени към дадена старина, исторически паметник или друг обект, възможно е при разразила се за кратко време буря да попаднат под опасността от поразяване от гръмотевици. Това може да се случи когато са се скрили на сушина под някое дърво или в ниша под върха на дадена скала или когато са се скрили в кабината на изоставен на полето трактор или друга селскостопанска машина. Съществува реална възможност от поражение, ако децата преминават в близост до изоставени метални стълбове от лифт или ски-влек, особено ако липсват гръмоотводните проводници на стълбовете.

Ако детето е останало у дома по време на гръмотевична буря и стои в близост до кабел на монтирана на покрива антена или до контакт от електрическата инсталация, възможно е да бъде поразено от преминаваща по кабелите гръмотевица, ако къщата няма гръмоотвод.
Поразеното от гръмотевица дете може в едни случаи да изпадне в безсъзнание с или без разрив на сърцето, при това без наличието на видими поражения, а в други случаи може да получи и частично или тежко изгаряне на кожата и органите, което в много от случаите води до летален изход.

Как да предпазим детето?
Детето не бива да търси подслон под самотно дърво в полето, особено ако то е дъб, топола, ела или бор. Ако все пак то се прислони, да не се опира до неговия ствол.
Ако дърветата са няколко, детето трябва да се скрие под дърво високо над 4 метра, тъй като то може да го защити поемайки гръмотевицата, но отново трябва да се помни, че в никакъв случай детето не следва да бъде в контакт със стеблото. Ако дървото е по-ниско, възможно е гръмотевицата вместо през стеблото да се отклони и да премине през тялото на детето (независимо от това, че не се е опряло на него) поради по-малкото вътрешно съпротивление на тялото и относително неголямата разлика във височината на двата обекта на електропроводимост.
Детето може да легне на земята до преминаване на гръмотевиците, като при възможност  да постели под себе си за изолация платнище, сух пуловер или друга дреха. Ако е в планината, детето може да легне в падина, канавка, траншея или ниша, но без да се опира до стените. Не следва да се потапя в река или езеро, както и да се крие в палатка или под навес.
Препоръчително е да се съблекат овлажнелите от пот дрехи и се облекат сухо бельо и дрехи. Добре е да се облече непромокаема горна дреха като анорак, шлифер или промазано яке. Ако детето носи бижута обеци, пръстени, гривни или медалион на синджирче, както и други метални вещи като ножче, химикалка, фотоапарат или видеокамера и др., бързо трябва  да се освободи от тях, като ги постави на отдалечено от себе си място.
Да се избягва контакт с метални предмети, огради и електрически стълбове.
Ако децата са няколко и няма къде да се подслонят, те не трябва да се събират в група опрени едно в друго, а да се разпръснат и да клекнат или легнат. Ако са прави, следва да съберат краката си, тъй като разкрачената стойка при допира с почвата създава разлика в електрическия потенциал между двата крака (наричана от специалистите напрежение на стъпката) и привлича електричеството към земята.
Когато изпращаме децата на екскурзия или през ваканцията отидат на село, добре е да им дадем за обличане връхна дреха с метални електропроводими детайли и аксесоари като ципове, ленти и др. За да се обясни противоречието между този и предходния съвет трябва да се уточни, че тези аксесоари биха помогнали при неизбежно привличане на гръмотевица, като отклонят от тялото на детето електрическия ток, който ще изтече през тях в почвата (явлението е известно като контурна дъга). Детето може да получи кожни обгаряния, понякога доста тежки, но ще бъде предотвратен евентуален сърдечен разрив.
Когато поразеното от гръмотевица дете е на полето или в планината и състоянието му позволява да бъде пренасяно, две от децата трябва да бъдат изпратени да най-близкото населено място, за да уведомят за нещастието и поискат да бъде изпратен спешно лекар с моторно превозно средство. През това време учителят и другите деца трябва да се опитат да направят носилка от подръчни средства като клони, одеала, платнища или якета и да се опитат да пренесат детето към населеното място с цел да се пресрещне превозното средство, като периодически носачите се сменят, за да се осигури постоянно придвижване. На пострадалото дете може да се даде да пие обилно чай (ако се носи в термус) и да погълне аналгин (течен или на таблетки).
Когато детето е поразено от гръмотевица на полето или в планината и е изпаднало в безсъзнание или е с тежки обгаряния, които не позволяват неговото непосредствено транспортиране, необходимо е по най-бързия начин да се потърси превозно или свързочно средство, за да се уведоми най-близкото болнично заведение за изпращането на екип от специалисти с автомобил на Бърза помощ. Ако в резултат на гръмотевичното попадение има разкъсан електропровод и електроподаването в мрежата не се е изключило автоматично, трябва да бъде уведомено и местното поделение на СД Електроснабдяване, за да се предприемат мерки за отстраняване на повредата и предпазване на населението от токови удари.
Когато поразеното дете е у дома и телефонната централа не е изключена, следва спешно да се извика по телефона участъковия или личния лекар, като на детето се осигури достъп до свеж въздух и се провери годността на дихателните пътища отпушен нос, незапушено от езика гърло.

Сподели:
FB
Видянa: 18059 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт