Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Характер и възпитание
Най-добрите детски музеи в света
Автор: Радост Николова

В добрите музеи за възрастни ти се иска да се върнеш пак, а от добрите детски музеи не ти се иска да си тръгнеш.

Подборът на списание Forbes включва няколко от тези, които децата ви биха посетили с радост.

 

 

 

 

Музей на детските играчки на Иван Щайгер - Чехия, Германия

Музей на Щайгер има не само в Прага, но и в Мюнхен. Той представлява уникална колекция от играчки, която известният чешки художник и режисьор е събирал цял живот. Човек трудно може да си представи какво огромно количество експонати са изложени в него. Там може да бъде открита всяка играчка, за която някога някое дете е мечтало или сънувало. Забележителни са колекциите от украшения за елха, кукли Барби, влакчета, оловни войничета и какво ли още не. От играчките на Щайгер може да се проследи цялата човешка история, защото от създадените в Древен Египет или в някое индианско племе може спокойно да се правят изводи за бита и обичаите на тези народи.

Адрес: Praha, Ji?ská ulice 4

Работно време: всеки ден от 9.30 ч. до 17.30 ч.

Цена на билетите: детски – 30 K?, за възрастни – 70 K?, семеен – 120 K?

München, Marienplatz 15

Работно време: всеки ден от 10.00 ч. до 17.30 ч.

Цена на билетите: детски – €1, да възрастни – €4, семеен – €8.

 

http://www.ivansteiger.de/english/index.html

 

Замъкът на Шарл Перо - Франция

Имало едно време…

Замъкът-музей на Шарл Перо е истинско съкровище за семействата с деца. В самата сграда и около нея са разположени над 150 восъчни фигури – ту от някой ъгъл ще изскочи Синята Брада, ту Котаракът в чизми (между другото, в замъка има цели 20 броя!) ще разкаже за миналите времена. В неделя и по време на ваканциите приказните герои оживяват и пред очите на гостите се разиграва истински театър. В огромния парк децата могат да се забавляват в зеления лабиринт и да търсят съкровища.

Адрес: Замъкът Бретьой, на 35 км от Париж

Работно време: на парка – от 10.00 ч., входът на замъка е отворен на всеки час от 14.30 ч. до 17.30 ч. включително

Цена на билетите: детски - €9, за възрастни - €12

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Lcgpta8rlIwJ:www.breteuil.fr/+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=bg

 

Музеят на Астрид Линдгрен (Юнибакен) – Швеция

Това е един от най-добрите детски музеи. Още щом влезете, ще се озовете на площад Storybook. Той е взет директно от света на фантазиите и е заобиколен от калдъръмени улички със старинни фенери, на които живеят най-обичаните герои от детските книги. Там се намират и покривът на Карлсон, и домът на Пипи Дългото чорапче. Във всички къщи има истински малки съдове, малки мебели, малки дрехи, които могат да се пипат и дори да се играе с тях. Тук всеки ден се организират различни спектакли.

Но най-забележителното нещо е приказният влак, с който се пътешества през всички приказки на Астрид Линдгрен – по релси или по въздух. Това пътуване ще ви запознае с незабравимите герои и техните истории (които могат да бъдат разказани на 12 езика) и ще завърши във Вила Вилекула, където можете да дивеете до насита, да яздите коня на Пипи, да играете в кухнята и какво ли още не.

Адрес: остров Юргорден, Стокхолм

Работно време: от 10.00ч. до 17.00 ч.

Цена на билетите: за възрастни - 125-145 SEK, детски - 110-125 SEK

 

http://www.junibacken.se/

 

Долината на муминтролите - Финландия

Той се намира в Тампере – в едно полутъмно помещение на подземен етаж в градската библиотека. В него са събрани над 2000 рисунки, ескизи и илюстрации към историите за муминтролите – незабравимите герои на финландската писателка Туве Янсон. Но децата прииждат тук, не за да разглеждат картинки, а заради специално построената пететажна къща. Удивителният и необичаен външен вид се обясняват с това, че е проектирана от трима души едновременно. Нито един от тях не е бил съгласен да отстъпи от идеите си заради останалите, затова на строителите се наложило да се съобразят с желанията и на тримата.

Освен странната къща, музеят съдържа около 40 макета на приказни сцени от живота на муминтролите, а децата с удоволствие отгатват от коя точно приказка е всеки един от тях.

Адрес: Hameenpuisto, 20 (първи етаж на градската библиотека в Тампере)

Работно време: плаващо, проверете предварително на сайта на музея

Цена на билетите: за възрастни - €7, детски - €2, семеен (2 възрастни и 2 деца) - €15

 

http://www.muumimaailma.fi/

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Muumitalo_3.jpg

 

Музей на детството – Великобритания

В него са изложени над 20 000 предмета, свързани с детството: порцеланови, дървени и восъчни кукли, играчки от всякакъв вид, размер и цвят, най-старата от които е на повече от 3000 години. Но най-важното е, че те не само могат да бъдат разгледани, но и да се играе с тях. За децата до 5 години е предназначено закрито пространство с играчки, където могат спокойно да бягат, да пълзят или да се катерят. А по-големите могат да си измайсторят кукла или да изрисуват блузката си под опитното ръководство на музейните сътрудници.

Гордост за музея е залата, в която са събрани оръдия за наказание, използвани в едновремешните училища: пръчки, камшици и др. подобни. Нито един родител не пропуска да демонстрира нагледно на детето си колко му е провървяло с родителите и учителите.

Адрес: Cambridge Heath Road, London E2 9PA

Работно време: от 10.00 ч. до 17.45 ч.

Входът е безплатен

 

http://www.museumofchildhood.org.uk/

 

Национален музей на игрите Стронг – САЩ

Музеят на игрите Стронг в Рочестър е единственият в света, който изцяло е посветен на изучаването и трактовката на игрите, както и на тяхното влияние върху американската култура. Той съдържа над 500 000 експоната, които съставят най-голямата колекция от кукли, играчки и игри на света. Възрастните също обикалят по етажите с голямо удоволствие, припомняйки си за какво са мечтали като деца. Освен играчки, той съдържа и над 100 000 ролеви и настолни игри, с много от които може да се играе на място.

В последно време голяма популярност печели новата експозиция от видеоигри. Колекцията „История на електронните игри“ съдържа около 15 000 компютърни и конзолни експонати, стари игрални автомати и приставки. Затова в този музей играят всички посетители – и децата, и възрастните.

Адрес: One Manhattan Square, Rochester, NY 14607

Работно време: понеделник-четвъртък от 10.00 ч. до 19.00 ч.; петък-събота от 10.00 ч. до 20.00 ч.; неделя от 12.00 ч. до 17.00 ч.

Цена на билетите: за възрастни - $13, детски - $11

 

http://www.museumofplay.org/

 

Детският музей в Пекин - Китай

Този музей е предназначен главно за деца под 8 години. Първото, което се вижда на входа на „Къщата на вълшебния боб“ е стъблото, което води към замъка. Там всеки сам решава как да се забавлява – да ходи по въжения мост над пропастта, да се почувства като гризач във въртящо се колело, да щурмува замъка през прозорците. Всеки вторник се провеждат куклени спектакли, на които родителите присъстват с не по-малко удоволствие от децата си.

За най-малките има предназначена стая, превърната в детска площадка, в която могат да пълзят и да си поговорят с нарисуваните на стената животни (които, за съжаление, отговарят само на китайски език). Във „Водния свят“ децата могат да се къпят, пръскат, да си устройват водни битки, да рисуват на специална водоустойчива хартия. Музеят им предлага възможност да построят и разрушат цял град, да научат как е устроена Слънчевата система, а в арт-галерията те могат да създадат цял измислен свят с помощта на всякакви материали, включително и хранителни продукти.

Адрес: 7, Chaoyang Park Road, Chaoyang District, Beijing

Работно време: понеделник - петък от 10.00 ч. до 18.00 ч., през почивните дни от  9.00 ч. до 20.00 ч.

Цена на билетите: за възрастни - $5 (30 юана), детски - $1,5 (10 юана)

 

http://www.magicbeanhouse.com/

 

Детският музей Zoom във Виена - Австрия

Огромният интерактивен музей Zoom, признат за най-хубавия детски музей в Европа, се намира в центъра на Виена. Той е разделен на няколко зони: Zoom Ocean – за деца до 6 години, Zoom Studio – за деца от 3 до 12 години, Zoom Exhibition – за деца от 6 до 12 години, както и за всички, които искат да изработят нещо със собствените си ръце, а Zoom Animated Film Studio е за деца от 8 до 14 години. В зоната за най-малките има множество атракции, огледален тунел, водни дюшеци, пързалки, всякакви упражнения за развитие на слуха, зрението и моториката. Студиото е рай за тези, които искат да украсяват – дрехи, стени, подове, съдове – тук може да се рисува върху всичко. Освен това, децата могат да строят разни неща от обикновени пластмасови бутилки. В анимационното студио учениците се запознават с киноизкуството – операторското майсторство, анимацията, режисурата, създаването на декори.

Поради голямата посещаемост, препоръчително е да се запишете предварително.

Адрес: Museumsplatz 1, Виена

Работно време: времето и датата се уточняват индивидуално в зависимост от графика и възрастта на детето

Цена на билетите: за възрастни - €4, детски – в някои зони е безплатно, а в други цените са около €5-6

 

http://www.kindermuseum.at/

 

 

 

Източник: http://www.forbes.com/

Видянa: 6341 пъти

Общи условия

Активация на акаунт