BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 15:50Титла: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 15:50
  Здравейте майчета! Миналата седмица преживях нещо, което не го пожелавам и най-големия си враг. В слеобедните часове малкото ми момиченце, което е на 1г. и 7м. вдигна температура след което веднага отидохме на лекар. Гърлото ни беше зачервено и ни изписаха някакви капки и Панадол на 4 часа ако е необходимо. През цялата нощ имахме температура около 38,5, която не можех да сваля нито с Панадол, нито със свещички. Към 4ч. сутринта реших да и дам Хексалгин, взех я на ръце и преди да и го дам направи гърча. Направо не мога да опиша ужаса , който преживях за тези минути. С мъжа ми бяхме изпаднали в шок, незнаехме какво става, дали ще оживее. Той извика бърза помощ, която се забави 15-20мин., а ние живеем на 5мин. от болницата, но както и да е това е друга тема. Приеха ни в болницата, 3 дни бяхме там на системи и Пеницилин. Сега сме си вкъщи на антибиотик и все още се лекуваме. Изчетох всичко в интернет за фебрилните гърчове и ми е адски притеснено какво ще става от сега насетне като ми вдигне температура. Дали ще има следващи гърчове, какво да правя за да няма следващи?
  Моля, майчетата които са минали през този малък ад да се включат и да споделят какво са правили за да няма последващи гъчове, какво са правили по време на гърч и да споделят всичко което знаят за фебрилните гърчове. Благодаря ви предварително   :bouquet:  :bouquet:  :bouquet:


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: nana77 в вт, 03 мар 2009, 16:29
Задължително след гърч трябва да се направи ЕЕГ. И задължително трябва да имаш Диазепам вкъщи. Заведи детето на невролог най-добре в детската Педиатрия.
Там ще ти обяснят какво да правиш, но с две думи оттук нататък не трябва да позволяваш Т да се вдига над 38, а стигне ли 38 да слагаш Диазепам.


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в вт, 03 мар 2009, 16:39
tianko, ясно те разбирам какво си изпитала. Гледката е потресаваща. Рали направи фибрилен гърча на 1г. и 6месеца просто беше ужасно. Веднага ни консултираха с невролог. Консултация направих с двама невролози и двамата бяха на мнение, че няма нужда от ЕЕГ. Едната невроложка и изписа диазепам при температура над 38градуса да слагам в дупето а другата каза, че няма нужда от такива мерки. Деазепама в България поне до тогава /сега вече незнам/ се продаваше на зелена рецепта и това са едни свещички, които се правят в аптеката и имат срок на годност една седмица. Първо безкрайно неудобно понеже незнаеш кога точно ще се разболее детето та да му ги поръчаш и да ги имаш в срок на годност. После се впуснах ме да търсим диазепам от чужбина, който е с по голяма трайност но никъде не ни продадоха. А и аз съм против тия неща стига да не е много належащо. Защото при първия гърч и сложиха диазепам и се държа три дена неадекватно. Другата невроложка ни посъветва да не правим нищо каза че от диазепам няма нужда. Обясни, че при гърч трябва да не се панираш да сложиш детето да легне на една страна, да отвориш прозореца да влезе чист въздух и да му разтвориш дрешките да диша, съответно да имаме готовност за дишане уста в уста и  да потърсим лекар.
Възможно е да не се повтори никога друг път в живота му. Имам една приятелка на която детето направи само един фибрилен гърч и сега вече е на шест години не е повтарял.
Аз лично се старая да свалям веднага температурата. Сега докторите казват че при 38 градуса да не се дават температуропонижаващи но аз давам още при 37,5.
Много успех ти желая и дано не ви се случва повторно.Ако имаш въпроси пиши ми и на лични ще ти кажа каквото знам. :hug:


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 17:00
 И нас ни гледа невролог докато бяхме в болницата и каза, че няма нужда от ЕЕГ. Сега мисля да направим консултация пак с детски невролог, но в Бургас има една единствена и тя доколкото съм чувала татък я няма. Четох в интернет за доц. Божинова в София и може би ще я заведа при нея. И аз се надявам да нямаме повече гърчове, но нищо не се знае :(. Мъжа ми е правел гърчове до 5г. , аз затова искам да направя консултация с наистина добър детски невролог, та да предприема някакви мерки за по нататък. А като се дава Диазепам сигурно ли е че няма да направи гърч?


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в вт, 03 мар 2009, 17:09
Те и затова го изписват Диазепама. За да не направи гърча. Тъй като нерваната система при малките дечица е много лабилна и като дадеш диазепама се успокоява. Да хубаво е консултация с още един невролог. На нас веднага ни казаха, че е наследствено обременена тъй като на мъжът ми сестра му е с един гърч а моят брат с два.


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 17:29
 Наистина трябва да се консултирам със специалист детски невролог. Ако някой има телефона на доц. Божинова нека ми пише. Благодаря много на мамите, които се включиха  :hug:. Дано се включат още майчета със съвети и всичко свързано с фебрилния гърч.


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в вт, 03 мар 2009, 17:46
Сигурно ще се включат и още мами. Ти се поразрови назад във форума има още такива теми. А за доц. Божинова немога да ти помогна. Аз съм от Варна ако решиш да идваш тука пиши ще ти дам и телефони на тукашни добри невролози.


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 18:03
Ок. Варна е близо до Бс и ще ни е по удобно да дойдем до там отколкото да ходим до Сф. Само наистина да са добри, че досега две майчета от Варна ми казаха, че и там нямат добър детски невролог. mimi_msm  ако имаш добри впечетления от някой доктор там пиши ми :hug:


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в вт, 03 мар 2009, 18:39
Тука са трима детските невролози. Трябва да ти кажа, че сериозно съм ги проучила. Първо ходих при доктор Райкова. Ужасна е. Така ни наплаши, че ни взе ума. Като почна да дрънка едни, че едва ли не детето е с епилепсия как трябва да давам диазепама при всяко вдигане на температура. Как щял да се повтори фибрилния гърч и какви ли не още простотии. Тръгнах си от кабинета й с ужасно свито сърце. С две ръце препоръчвам тук във Варна доктор Йолова. По него време не работеше със здравната каса. Прегледа беше около 30лв. Жената се заинтересова подробно как е родено детето, кога точно се е родила /тъй като моята е родена преждевременно в осмия месец/ Накрая ни успокои упъти ни какво да правим при такива случаи и категорично отказа да и изпише диазепам. Съответно си тръгнах от там много обнадеждена и със повече кураж. Ако се насочиш към Варна пишиш ще ви взема час при който лекар решиш и мога и да ви посрещна и упътя /стига да мога да избягам от работа/. Но със сигурност във София са може би най-добрите специалисти. Има и един доктор Щилиянов също го водят добър специалист макар че аз Рали само там не я заведох. Имам приятелка на която детенцето е с епилепсия и се лекува при Щилиянов също са много доволни.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265961


Титла: Re: Фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в вт, 03 мар 2009, 18:45
Пратила съм ти мнения за доктор Щелиянов но ако се разровиш във форума ще намериш доста мнения и за доктор Йолова. И пак ти казвам не се тревожи нещата ще се наредят  :hug: :hug:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в вт, 03 мар 2009, 23:42
 Много ти благодаря mimi_msm  :hug: :hug: :hug:
 


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: sesa_bg_bs в ср, 04 мар 2009, 13:00
оле много е неприятно и ние сме го преживявали а и в момента сме болни и сутринта имахме 39.7 луднах.та аз я водих в софия в медицински център детско здраве (имат  саит) др.летвиненко там правят и еег


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: rainyt в ср, 04 мар 2009, 16:49
Както казваше моята лекарка - майката е първата помощ. И на мен ми се случи същото преди 3 години, уплахата е огромна. Най-важното е за в бъдеще да се действа спокойно и да не се допуска много висока температура (на мен нервите ми издържаха до 38.7). Заредих се с диазепам - на ампули , на хапчета и на тубички за ректална употреба. Ползвала съм ампула докато си купя този в тубичките от чужбина. Поискай от лекарката една рецепта, за да имаш 2-3 ампули на първо време. Това е, общо взето лекарите казаха, че колкото повече израства детето, толкова повече намалява и риска за нов гърч.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: Maroonka в ср, 04 мар 2009, 19:02
Наскоро една лекарка от голяма столична педиатрична болница каза следното: фебрилния гърч не е толкова страшен, колкото изглежда.
Нормална реакция при рязко покачване на Т при малки деца, т.к мозъка им е незрял.
Това, което трябва да се направи е да се внимава да не се задавят, ако имат нещо с устата, проверява се и се обръщат настрани. След което на преглед в болница за всеки случай.
ЕЕГ се прави най-рано 2 седмици след гърча, т.к иначе данните няма да са достоверни.
Не винаги става въпрос за епилепсия.
Дори да има 3-4-5 гърча през живота си, това няма да увреди нервната система.

Дано малко да съм успяла да те успокоя  :peace:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в ср, 04 мар 2009, 23:25
 Благодаря ви много момичета :hug:. Днес бяхме на невролог и ни изписа диазепам на ампулки и ректален диазепам. Сега ще взема този който е на ампули, да си го имам за всеки случай докато ми донесат от ректалния. Каза ни, при нужда да ползваме половин ампулка и да я впръснем в дупето. Трябва ли някаква специална спринцовка newsm78? Каза, че диазепама не вреди по никакъв начин при положение че го ползваме само когато е нужно, а да ли е така :thinking:. Надявам се още майчета да се включат и да кажат мнението си за диазепама.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: дънди в чт, 05 мар 2009, 09:51
Това найстина е ужасно и не дай Боже да се случва, но искам да попитам когато трае гърча трябва ли да слагаме на детето  влажнш кърпи или просто стоим и чакаме ? Освен да се сложи свещичка и да се обърне детето на една страна какво друго се прави?


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: Marti_Viki в чт, 05 мар 2009, 16:27
Здравейте момичета,

Малкият ми син направи такъв гърч на 1 г. и 3 м., но не съм присъствала. Уви, повтори го миналата година на морето :(.Това е най-големия шок, който съм преживявала. Слава богу бяхме в ресторанта на хотела, имаш хора и те ни помогнаха. Мисля, че щях да припадна, ако не беше изплакал в същия момент.

Една от Вас пише, че трябва да проверим дали има нещо в устата, за да не се задави. Но по време на гърча, устата на Вики беше толкова скована, че по никакъв начин не можеш да бръкнеш вътре.

И ние сме заредени с деазепам, но на хапчета. Вие от къде ги купувате ампулите :?

Миналия месец Вики беше с ангина и температура 38.7. Не знам дали постъпих правилно, но инстинктът ми беше да го пъхна под душа на 37 градуса. И на детенце много добре му се отрази. И така в продължение на 4 дни докато свалим температурата.

Не знам вашите деца как са, но Вики когато е болен много рязко вдига температура. Ръцете му са доста студени /по-студени от обичайното/. Не хленчи, но му се доспива. Ако не е термометъра много трудно мога да разбера, че вдига температурата. Челото му е топло, но в никакъв случай не пари. И най-интересното при него е, че преди да вдигне температура нито има сополи, нотп кашлица - НИЩО.

Искрено се надявам и ви пожелавам да не се повтарят пустите гърчове.  :bouquet:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в чт, 05 мар 2009, 17:04
 Дано :pray: наистина не се повтарят, че няма по голям ужас за една майка да гледа как детето й се гърчи и да не може да помогне :cry:. На нас ампулките и свещичките Диазепам ни ги изписа невролог. Ампулките са със зелена рецепта, а ректалния ни го изписа на нормална рецепта да ми го купят от Германия. Само не знам как ако се наложи как да впръсвам тоя диазепам в дупето.

Това найстина е ужасно и не дай Боже да се случва, но искам да попитам когато трае гърча трябва ли да слагаме на детето  влажнш кърпи или просто стоим и чакаме ? Освен да се сложи свещичка и да се обърне детето на една страна какво друго се прави?

 Невроложката ни обясни така: слагате детето легнало на една страна, засичате колко време трае гърча и викате веднага Бърза помощ. Никакво бъркане в устата, плискане на вода и т.н.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: mimi_msm в чт, 05 мар 2009, 18:47
И аз знам, че не трябва да му се бърка в устата. На нас ни казаха да го сложим на една страна детето, защото понякога може да излезе и пяна от устата та да не се задави. Трябва да му се отворят дрешките да диша по добре и да се отвори прозореца на стаята да влиза чист въздух.
За първи път чувам за диазепам дето се впръсква в дупето то сигурно има някакъв механизъм може би като капките за нос Аулинт или нещо такова ще е.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: Ивка в пт, 06 мар 2009, 00:49
Аз преживях същия кошмар на връх втория рожден ден на синът ми. И всички дето казват да не му се бърка в устата на детето... ами моя си беше глътнал езика чак и почна да посинява. Добре че мъжът ми успя да си пъхне навреме пръста в устата и да хване езика преди да се склещят челюстите на малкия. Пръста му беше подут после близо месец.... така го беше прехапал малкия. На нас също ни бяха изписали Диазепам, за щастие не ни се наложи да го давам.
Превантивни мерки:
- разполагах с целия запас температуропонижаващи лекарства, включително течен аналгин, който най-своевременно спасяваше положението. Синът ми още има лоши спомени, свързани с аналгина.
- тия лекарства, заедно с Диазепама му стояха в една чанта и тя ходеше с него навсякъде... на море, при баби, дори на гости да тръгнехме я влачех с мене.
-друго важно нещо което разбрах, е че не толкова фатални са високите градуси, колкото рязкото вдигане на температурата и рязкото и СВАЛЯНЕ.... /което беше доста странно за мен/
И въпреки това, вдигнеше ли дечко температура аз се тресях от нерви и ужас докато не паднеше под 38.
Успокоителното е , че гърчовете се получават до 5тата 6тата годинка на детето.... и друг спомен, който имам е, че по-често срещано е при момчетата /ама не съм съвсем сигурна/
Синът ми сега е на 8 вече, според мен гърча не му се е отразил по никакъв начин. Будно и умно дете е, първолак. :bowuu: /и доста щур, но пък това ми носи сигурността, че всичко е наред/
Успокоих се отдавна, но чантата неизменно си върви с мене. :peace: Сигурното си е сигурно. :)
Желая ви късмет никога да не се сблъскате с това отново!  :bouquet:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: geny_geny в пт, 06 мар 2009, 10:38
Здравейте мами,преживели този ужас!
Аз съм една от вас.Малкият беше на 1год.,когато получи първият-още изпитвам ужас от тази случка.Последва болници и пр.След месец от първия,получи втори...Незнаех жива ли съм..Ходихме вСф,при детски невролог-Др Литвиненко,ЕЕГ.-просто родствена обремененост,аз също като бебе съм получавала.
Снабдила съм се с ректален Диазепам,ампули и хапчета.Винаги имам под ръка няколко температуропонижаващи.Когато вдигне температура,свалям с ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН душ/приятна хладка вода/+антипиретик.Когато е по-висока,давам 2 антипиретика от различни групи.И  гледам да не се шашкам,щото в никакъв случай паниката не ми помага....
Периодът за гърч е до около 5год,така че се въоръжете с търпение и целувайте малките честичко по челцата :)
Успех на всички и дай боже този ад да е зад гърба на всички ни!


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в вт, 10 мар 2009, 22:59
 Честно казано досега чух и изчетох толкова мнения, че направо се обърках. Вие как давате ректалния Диазепам- при температура над 38гр. профилактично или ако получи гърч? Не ми и много ясно как се дава по време на гърч. Та нали детето не трябва да се пипа, как тогава трябва да се разсъблича и да се слага свещичката :roll:.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: geny_geny в ср, 11 мар 2009, 09:43
"Stesolid е Диазепам за ректално приложение. Когато е налице гърч се прилага, за да се овладее гърча. Не се прилага при повишена температура и без гърч. Тоест, лекарството е за овладяване на спешни случаи на гърч."Ето още по темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103332.0


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в ср, 11 мар 2009, 15:00
"Stesolid е Диазепам за ректално приложение. Когато е налице гърч се прилага, за да се овладее гърча. Не се прилага при повишена температура и без гърч. Тоест, лекарството е за овладяване на спешни случаи на гърч."Ето още по темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103332.0

 Да ама нали не трябва да пипа детето по време на гърч? Как тогава да сваля дрешките, да сваля памперса, че да слагам Диазепама :roll:.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: Marti_Viki в чт, 12 мар 2009, 14:44
Честно казано досега чух и изчетох толкова мнения, че направо се обърках. Вие как давате ректалния Диазепам- при температура над 38гр. профилактично или ако получи гърч? Не ми и много ясно как се дава по време на гърч. Та нали детето не трябва да се пипа, как тогава трябва да се разсъблича и да се слага свещичката :roll:.

Тианко, диазепам на таблетки давам ако вдигне температура 38 градуса. Невроложката ми обясни, че по този начин лекарството притъпява нервната система на детето и помага да не се получи нов гърч. Същевременно давам температуропонижаващи. Ако имаш книгата на СПОК там много добре е описано какво се прави при такива гърчове. Идеята е да не се повтарят гърчовете.  :bouquet:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в чт, 12 мар 2009, 19:05
Честно казано досега чух и изчетох толкова мнения, че направо се обърках. Вие как давате ректалния Диазепам- при температура над 38гр. профилактично или ако получи гърч? Не ми и много ясно как се дава по време на гърч. Та нали детето не трябва да се пипа, как тогава трябва да се разсъблича и да се слага свещичката :roll:.

Тианко, диазепам на таблетки давам ако вдигне температура 38 градуса. Невроложката ми обясни, че по този начин лекарството притъпява нервната система на детето и помага да не се получи нов гърч. Същевременно давам температуропонижаващи. Ако имаш книгата на СПОК там много добре е описано какво се прави при такива гърчове. Идеята е да не се повтарят гърчовете.  :bouquet:

 А тези таблетки от колко мг. са? По колко даваш? Моя позната също ми каза, че давала 1/4 от хапчето като вдигне детенце над 38 гр. Но не я питах колко пъти се дава по 1/4, от колко мг. са хапченцата. Знам, че не е хубаво да се дава ей тъй Диазепам, но така ме е страх ако вдигне температура и направи пак гърч. Вече ме гони и някаква параноя, че челцето й пари и по 3-4 пъти на ден меря температура. Днес даже си поръчах термометър за чело, че става по бързо и лесно


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: armyhousewife в пт, 13 мар 2009, 03:20
Най-важно е да се контролира температурата, редувайте лекарствата и не чакайте да минат незнамколко часа, разголете детето. Като се вдига -давайте лекарствата, правете студени компреси и хладки бани, но внимавайте да не е много студена водата, че от това може пак да получи гърч. Синът ми направи гърч, когато беше на 1,8 г., след това 2 години вдигаше много висока Т. и то почти всеки месец, но ние вече си знаехме и не сме допускали втори. Меря Т. постоянно, ако се налага не спя по 24 часа, задължително му давам антибиотик , когато Т. е над 39 или не се сваля. Винаги след АБ Т. става контролируема, не ме интересува , колко е вредно, мисля, че по-вредно е да му се "свари" мозъчето.
 И на мен ми бяха дали Диазепам, но само в случай, че Т. е 40 и не мога да я сваля, да му го дам и да бягам в " Бърза помощ". Слава Богу не ми се наложи да го ползвам. :pray:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: TIANKO в пт, 13 мар 2009, 14:49
 И ние досега бяхме все на хомеопатични лекарства, но вече край. Вече не мога да си позволя да се лекуваме с хомеопатия и по 4-5 дни да ми поддържа температура. Дай боже само да не разболяваме, че досега месец не сме прескачали без температура и зачервено гърло :tired:. Не знам кво ми става, но все имам чувството че челото й пари и все и меря температурата :crazy:.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: ste78 в ср, 15 апр 2009, 23:23
Привет мами,

нека да събудя малко темата... разбра се, че такъв гърч се случва при доста деца...

и при нас за съжаление... никога досега през живота си не съм се плашил така... и жена ми... всички...

за щастие гърча беше кратък... всичко вече е добре... надявам се да не се повтори повече...

Първо ще споделя мнение за самия гърч, а после ще попитам за превантивните мерки оттук нататък.


НИКОЙ не може да ме убеди, че детето трябва да се остави легнало настрани и да се чака да му мине...

ако не беше бързата реакция на бабата детето можеше да си глътне езика... една мама по-горе сподели същото...

пръста беше здраво нахапан и разкървавен, но важното е, че беше предотвратено по-лошото...


След изписването ни предписаха при температура 38 и нагоре да се дава 1/2 хапче диазепам, не помня колко mg за да се отпусне мускулатурата и да не се получи пак гърч... хапчето е около 4 mm в диаметър - чудя се как ще го счупя наполовина... че и да го стрия и смеся с малко вода... обичайните температуропонижаващи си остават.

Също и диазепам ректал ако се стигне пак до гърч... ама не се предлага в България та ако сме имали познати в чужбина да ни били донесли... в Германия имало... даже ни написаха рецепта на английски да се покаже евентуално... и дотук.
Намирам аз познат в Германия и го моля да провери и да купи... пращам му и рецептата... отива той и още като споменава диазепам го отпращат веднага... никакви обяснения и рецепти,че става въпрос за малко дете, не помагат... наркотично вечество било и отказват... каква ти българска рецепта...

Няколко мами по-горе споменаха, че са се снабдили с това лекарство... искам да помоля ако някой може да намери това лекарство да сподели тук... проучих, че в Германия е с наименование Diazepam Desitin® rectal tube 5 mg или 10 mg... една опаковка съдържа 5 дозички и струва около 25 евро... т.е. една дозичка излиза 5 евро. Аз бих взел една или две дози, а другите ще ги вземе друг...

Дано някой помогне... а искрено се моля никога да не се наложи да го ползвам тоя диазепам...

поздрави и лека вечерТитла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: MINKA в сб, 18 апр 2009, 15:34
Здравейте, дъщеря ми получи гърч преди три дни, беше меко казано ужасно, такава паника :crazyeyes:
Оказа се, че е с висока температура, която не сме усетили, аз иначе малко да ми се стори топла и се започва мерене, панадоли....но сега за беля...Приеха ни в детската болница, сложиха и диазепам, че тя не спираше да реве близо 2 часа, взеха и кръв и се оказа, че левкоцитите са увеличени 29 хил. , утайката обаче беше малко вдигната. Казаха някъкав вирус, инфекция, но каква никой не си направи труда да разбере. Според вас не трябва ли да ни кажат от какво е температурата newsm78
Сега след празниците ще ходим да ни разчитат ЕЕГ и за епикризата.
Много се притеснявам, какво ще ни кажат :pray:


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: nelisan в ср, 22 апр 2009, 22:27
*tianko и ние бяхме в същото положение като вас-ходих при  др.Ишкиева,която е шеф на детска неврология и тя ми каза за диазепама да го давам при всяка темп.над 38.Сторими се странно и затова отидох при Димитрова,която е в неонатология а тя ме посъветва при най-ниската темп.да давам нурофен и хексалгин,както и да правя компреси,а по въпроса за диазепама-само в краен случай.И двете казаха,че детето е много малко( тогава беше на 1г6м )да му правя ЕЕГ защото единствения шанс да стои мирен е да го упоят а това не беше препоръчително.


Титла: Re: ФЕБРИЛЕН ГЪРЧ
Публикувано от: nelisan в ср, 22 апр 2009, 22:42
За тези които са преживели този ужас скоро,мога да ви препоръчам това,което ми каза една лекарка със специалност-инфекционист в болницата.Тя ми каза да пазя детето от стресови ситуации поне 1- 2 месеца,да не му давам шоколад и други възбуждащи храни и напитки( това се прави с цел да се успокоят мозъчните вълни).Най-интересното беше,че ми го каза преди да дойде невролога и ме помоли да не го споменавам пред нея.Аз спазвах това,което ме посъветваха и засега Слава Богу не сме повтаряли!В момента на установяване на някакво затопляне следва първа доза Нурофен, после чак меря температура.Гърча той го направи след прием на Панадол,който не успя да му подейства навреме.Затова сега сме с Хексалгин 15-20 капки при тегло 18 кг. и години 3г.5м за някои това е много но това е нашата доза,изписана от лекари!Нурофен 7.5 мг


1