Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 май 2006, 12:16 ч.

Кърмене при понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза)

  • 10 301
  • 2
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 077
Кърмене при понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза)

Автор: Кристиане Бергман

Болестта

Понижената функция на щитовидната жлеза в повечето случаи е унаследена, но може и да се придобие в някой етап от живота. В резултат от понижената функция на щитовидната жлеза намалява количеството на хормона тироксин. Понякога се забелязват гуша или кожни изменения, но често белезите са само умора, промени в месечния цикъл или подпухнало лице. Тироксинът влияе върху цялостната обмяна на веществата, вкл. растежа и развитието.

Понижена функция по време на бременността

Хората с понижена функция на щитовидната жлеза трябва да бъдат наблюдавани през целия им живот (TSH –хормон, стимулиращ тироксина, T3 и T4). Това с особена сила важи за бременните (веднъж на триместър) и родилите жени, тъй като нивата на хормона варират. Назначава се прием на тироксин, защото в противен случай се стига до тежки последствия за цялата обмяна на веществата. Повечето жени с нарушения в дейността на щитовидната жлеза имат нормална бременност и здрави деца!

Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено не възникват през време на  бременността, по-често се появяват след това. Състоянието на болната при заболяване в резултат на бременност се подобрява няколко седмици след раждането.

При заболелите, но правилно третирани бременни – не много високи и не много ниски нива на тироксин – се осигурява нормалното развитие на бебето в майчината утроба. В никакъв случай не трябва да се прекратява приема на медикамента през бременността, защото това би довело до физически и психически недъзи у плода, недорастване и слабоумие.
Щитовидната жлеза на фетуса започва да произвежда свой собствен тироксин още през 12-тата г.с.

Тироксинът не е вреден през бременността, а е необходим. Той преминава в незначителни количества през плацентата. Тироксинът трябва да се приема на празен стомах, с интервал 2-3 часа до приема на витамини и желязо, защото те могат да попречат на усвояването му.

При профилактиката за бременни йодът се дозира в значително по-малки количества отколкото при лечение.

След изследване или лечение с радиоактивен йод трябва да се изчака 6 месеца преди да се забременее отново.

Понижена функция на щитовидната жлеза при детето

Едно на 4000 до 5000 новородени се ражда с понижена функция на щитовидната жлеза. Ако терапията започне през първите 3 месеца, децата ще се развият нормално. Не трябва да се забравя тестът. Обикновено той се извършва едновременно с убождането на петичката за изследване на фенилкетонурия.
Обикновено всички новородени се проверяват за смущения в дейността на щитовидната жлеза. Понякога понижената функция е само временна. Най-често предозирането на новороденото с йод става след употреба на йодни контрастни вещества от майката. Йодът преминава в бебето през плацентата и чрез кърмата. Временна понижена функция е възможна след недостиг на йод и след лечение на майката срещу повишена функция на щитовидната жлеза.

Деца, родени при незначителен дефицит на тироксин при майката, най-често изравняват този недостиг чрез собствената си щитовидна жлеза за няколко седмици; освен ако те самите нямат значителен дефицит – щитовидната жлеза може дори да липсва. Тогава самото дете трябва да бъде лекувано; тироксинът на майката и нейното лечение не са достатъчни. Само чрез кърмене не може да се компенсира цялостната функция на щитовидната жлеза.

Растежът на кърмачетата на майки със заболяване на щитовидната жлеза трябва да се следи много внимателно (като се вземе предвид и ръста на родителите), особено ако самото дете има смущения във функционирането на жлезата. Периодически кърмачето трябва да се подлага на тестове.

Кърмене и понижена функция на щитовидната жлеза на майката

Тироксинът попада и в кърмата, но ако се дозира във физиологически нормални количества, няма проблем кърменето да продължи. (В адаптираните млека също се съдържат малки количества тироксин. В плазмата на деца, хранени с кърма и такива, хранени с адаптирано мляко са открити равни количества от хормона на щитовидната жлеза. Vanwassenaer, A.G. et al., Clinical Endocrinology 5 том 56 стр. 621-627, 2002) Повечето жени с понижена функция на щитовидната жлеза кърмят.
При това от особена важност е точното количество на медикамента, даван на майката. При недостиг може да се стигне по понижаване на лактацията. Но това може да се прецени чак след няколко дни. Ако количеството на кърмата не се увеличи след няколко седмици, причината може да е понижена функция на щитовидната жлеза.

Кърменето е напълно съвместимо с приема на тироксин! Няма ограничения и в продължителността на кърменето.

Докато майката кърми, нивата на хормона трябва да бъдат проверявани на всеки 3 месеца. Правилното му дозиране е важно за лактацията. В случай, че бебето наддава лошо, причините могат да се коренят е в грешното дозиране на медикамента.

Преглед или лечение с радиоактивен йод не са съвместими с кърменето. Съществуват алтернативни възможности за изследване (сканиране с технетиум).

Понижена функция на щитовидната жлеза поради грешки в защитата от болестта (хашимото-тиреоидитис)

Хашимото-тиреоидитис:

Болестта се появява обикновено през ранния до средния пубертет. Йодът, храненето и стресът са фактори за това. Белези за нея могат да бъдат понижаването на успеха или трудности при преглъщането. Допълнителният прием на йод влошава положението.

За съжаление в нашите гени има грешки, поради които част от защитата нападат нашето собствено тяло. Така в редки случаи се образуват антитела срещу щитовидната жлеза. Тогава тироксинът не е достатъчен.

За установяване на хашимото-тиреоидитис се изследват антителата на тиреоглобулина. Но не всеки, при който е установено наличието на такива антитела, е болен.

В Аржентина и Гърция е увеличен броят на саморазрушаващите се автоимунни болести на щитовидната жлеза (автоимунен тиреоидитис) чрез увеличен прием йод.

2% от жените, 0,2% от мъжете са засегнати от болестта. Приемът на йод трябва да се извършва под лекарско наблюдение. Здравият организъм разполага със сложен регулиращ механизъм за преодоляване недостига на йод.

Хашимото-тиреоидитис през бременността и при кърмене:

Половината от качествата на детето идват от бащата. Те са чужди за защитната система на майката и потенциално подлежат на нападение. Това се предотвратява, като по време на бременността производството на антитела в майчиния организъм намалява, за да бъде защитено детето.

Въпреки това преходът на антитела през плацентата е оживен, защото плодът трябва да бъде защитен от болести. Ако организмът на майката започне да произвежда антитела срещу своята собствена щитовидна жлеза, те могат да преминат в бебето през бременността.

Новородени на майки, болни от тази болест имат такива антитела в организма си. Обикновено те не влияят върху щитовидната жлеза на бебето.

Недохранените новородени по-често имат антитила срещу щитовидната си жлеза.
При тях временно се наблюдава понижена функция на щитовидната жлеза. Антителата на майката потискат функциите на щитовидната жлеза на детето, но се разграждат още през първите седмици и положението се нормализира.
Антителата срещу щитовидната жлеза, които се съдържат в кърмата, също не нанасят вреда. Препоръчително е само периодически да се следи нивото на тироксин в детския организъм.

Накратко: Повишена функция на щитовидната жлеза (базедова болест)

Възможно е да се кърми и при повишена функция на щитовидната жлеза, тъй като дозата на медикаментите е толкова ниска, че не може да настъпи понижаване функцията на щитовидната жлеза на детето. Все пак не трябва да се провежда допълнително третиране с тироксин, за да може дозата на лекарствата срещу базедовата болест да е минимална.

Според Момотани, Н. et al. (Cinical Endocrinology 2, Band 53, стр. 177-181, 2000) кърмачките могат да приемат до 750 mg пропилтиоурацил (пропицил) дневно. Могат да се приемат също тиамазол и карбимазол (Шпилман: Лекарствени предписания при бременност и кърмене, 6. издание 2001, Gustav Fischer Verlag)

Използвана литература:
Hesse, V.: Struma im Kindes- und Jugendalter, pädiat.prax.61, 95-105 (2002) Hans Marseille Verlag, München.
http://www.thyroid.ca/Guides/HG08.html
http://www.thyroid-info.com/articles/pregnancy.htm
http://www.thyroid-info.com/articles/breastfeeding.htm
P. Karlson: Kurzes Lehrbuch der Biochemie für Mediziner und Naturwissenschaftler (Georg Thieme Verlag, Stuttgart)
http://www.homeopathyclinic.com/articles/thyroid.pdf


Статията преведе Steisi от www.afs-stillen.de

# 1
  • Мнения: 599
Много благодаря за полезната статия, масова практика е да се прекъсва кърменето заради тиреостатично лечение!

# 2
  • Мнения: 1 947
   Много, много благодаря за статията!!!  Simple Smile Бях изпаднала в паника, когато в 10. седмица ми сервираха новината за хипетиреозата. Изчетох, каквото намерих
и така и не разбрах има ли опасност за бебето ми - тук поне пише "повечето" жени раждат здрави деца.  Simple Smile
   "Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено не възникват през време на  бременността, по-често се появяват след това. Състоянието на болната
при заболяване в резултат на бременност се подобрява няколко седмици след раждането."
- Преписаният ми тироксин купувам безплатно по здравна каса,
тъй като заболяването е установено по време на бременност. Разбирам, че Ne/Da е лекар и ако може да попитам - какво причинява болестта по време на
бременност, а ако е възникнала по-рано, то възможно ли е йодният дефицит в храната/водата да доведе до заболяването преди забременяването (ако не
е това, то какво)? Благодаря!!!
   И за да не звуча съвсем извън смисъла на темата - чудесно е, че не пречи на кърменето!!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт