Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте, момиче съм, на 14години. Имам въпрос за вас. Какви са задълженията на вашето дете? Аз смятам,  че имам доста и поради тази причина често се боря срещу тях. Бих се радвала да споделите как да приема това, че тези задължения не са в голямо количество, а а нормални за всяко дете. Още от сега искам да уточня, че аз нямам проблеми да си върша задълженията, просто след като съм свършила се почва едно търсене на кусури и караница как цял ден си стоя на телефона и само излизам, а дефакто това не е така.
Ето и задълженията ми:
Трябва да чистя вкъщи. Знам, че това е нещо нормално, но просто семейството ми не пази чисто у нас и не прибира след себе си. Говорила съм с родителите ми, че нямам проблем да чистя и подреждам, след като всички заедно пазим чисто, но те, ако случайно се съгласят, го правят за два дена максимум, а после следва старата песен на нов глас.
Пазарувам
Хвърлям боклук
Гладя
Понякога пускам пералня
Пускам мялна
Правя си закуска и обяд

Рядко вечеряме вкъщи, попринцип повечето пъти от седмицата излизаме да ядем на ресторант, но когато вечеряме вкъщи се случва това:
Помагам с приготвянето на вечерята
Когато седнем да вечеряме, постоянно аз трябва да ставам от масата и да нося забравени неща от кухнята. / А те изобщо не са малко /
Раздигам масата
Слагам чиниите в мялната
Почиствам кухнята

Също така имам много задължения, свързани с брат ми, който е на 5.
Взимам го от градината в 17часа и отиваме до 19  да играе на площадката
Къпя го
Обличам го
Всеки ден като излизаме на разходка или седнем на ресторант, аз трябва да го гледам, да тичам след него, да му мия ръцете и да върша всичко, за което се сещате.
Вкъщи аз трябва да си играя с него, защото иначе се смята, че не съм му обръщала внимание.
Трябва да му подреждам стаята, въпреки че той е достатъчно голям да го прави сам.

С една дума аз смятам, че майка ми иска като се прибере да си легне и да си почине, а аз имам време да изляза за два часа с приятелка.
Поради това искам съвет. Как да приема това, че трябва да "слугувам" на родителите ми. Осъзнавам, че те правят много повече за мен, но проблемът е там, че дори и да направя всичко без да съм измърморила, майка ми ще има проблем с мен. Все в нещо ще намери кусур и ще почне да ми го натяква. Много искам да поговорим за това, но когато кажа на майка ми да го направим, тя ми казва, че не иска да говори с мен. И реално ние няма как да говорим върху този толкова голям и измъчващ ме проблем.
# 1
 • Димитровград
 • Мнения: 1 139
Докато не поговориш с майка си, всичко е излишно.

# 2
 • Мнения: 39 087
Такъв е животът, с порастването идват и отговорности, освен права. Дъщеря ми прави горе долу същото, без гледането на брат/сестра.

Но намирам за нормално по-голямото дете да прибира по-малкото, ако родителите са на работа. Това за къпането и обличането звучи доста измислено. Все пак говорим за 5-годишно дете, те се къпят и обличат сами. Също и оправянето на стаята му. Кажи им директно, че тези неща са задължение на брат ти, да се обръщат към него.

Сама пишеш, че повечето неща са понякога, че ядете основно навън и т.н., т.е. не става дума за всекидневно вършене на всичко това. А ако го правиш през пръсти е нормално да ти се направи забележка. И ми се струва, че малко преувеличаваш. От написаното се подразбира, че единствено ти чистиш, не го вярвам.

# 3
 • Мнения: 3
Колкото и странно да звучи, да аз къпя брат ми. На мнение съм, че той може да прави всичко това сам, но когато започна да говоря с родителите ми, те ми казват, че е още малък. Прибират се вкъщи, още преди да съм взела брат ми от градина, така че мисля, че преспокойно могат те да го взимат. За обличането наистина не съм се изказала правилно. Аз избирам какво да облече и го карам да се облече, понеже майка ми е пуснала филм на брат ми, за да е по-спокойно вкъщи. По този начин той се е съсредоточил върху филма и не иска да се облича. И от там тръгват нови разправии. Майка ми чисти единствено, когато ме няма вкъщи.

# 4
 • Мнения: 39 087
Ами достатъчно голям е вече, просто кажи директно - няма да го облека и готово.

За всичко друго, седнете тримата и си разпределете задачите за деня според свободното време. Сега ваканцията ще поемаш повече, нормално е, ако те са по цял ден на работа.

# 5
 • Мнения: 3
Благодаря за съветите. Проблемът е, че дори да откажа да направя нещо свързано с брат ми / отказвам само тези неща, понеже съм наясно, че е достатъчно голям / се почват скандали. Как аз трябва да се грижа за него, след като е мой брат, а всъщност тази жена, която е негова майка не прави тези неща. След написаното от Вас ще продължавам да се опитвам да разговарям с майка ми. Надявам се, че някой ден ще се реши да ме изслуша.
Още едно голямо БЛАГОДАРЯ!

# 6
 • Azeroth
 • Мнения: 3 964
А майка ти нещо прави ли вкъщи?

# 7
 • Мнения: 39 087
Как аз трябва да се грижа за него, след като е мой брат...
Без да повишаваш тон отговори, че тя трябва да се грижи за него, след като е неин син.

Никъде не споменаваш баща ти. Майка ти самотен родител ли е?

# 8
 • На върха на вълната
 • Мнения: 196
Тийнейджърите често виждат нещата малко по-различно. Момиче си и според мен майка ти иска да свикнеш с помагането вкъщи, тъй като някой ден ще се изнесеш на квартира, докато учиш, а след това ще се омъжиш. Ако всичко прави тя и от време на време иска помощ, на нищо няма да свикнеш. Всички казват "Аз ще помагам, ако не го правят като задължение в ежедневието". Всъщност не е така, защото всяко младо момиче иска да се поддържа, да обикаля с компания, гадже, а мързелът надделява, особено с днешните социални мрежи и огромната важност, която им се придава. Моята майка никога не ме е карала да върша нещо всеки ден. Макар и да се прибираше в 17:00, почваше да готви и подрежда, а аз излизах /лятната ваканция/, а през учебната година учех и поспивах. Не можех да готвя, нямах елементарни познания в кухнята. Единствено се справях с омлет, пържени филийки, салата и тостери /нещо, което не изисква никаква сложност/. Това изиграва лоша шега на момичетата, защото рядкост са тези, които изявяват желание да се научат, а представи си да попаднеш на тъща, която да реши, че ще живее с теб и мъжа ти. Постоянно ще ти търси кусури, докато не се научиш и ще ти бъде още по-тежко от сега. Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче. Да, това са неща доста далеч в бъдещето, но и това ще се случи някой ден, а не са малко тези, които биват учени от тъщи, което е адски неприятно. Все пак, остават ти 4 години и най-вероятно ще се изнесеш на квартира, а тогава цялата работа ще бъде само за теб. Готвенето е важен елемент от живота, тъй като знаеш как стоят нещата с купената храна, а тя не винаги е по бюджета на младите студентки. Едва ли ще ти бъде приятно всеки ден да се храниш с нещо, взето от столова. Според мен майка ти дори и да е крайна понякога, тя също иска да те научи на труд. С брат ти е същото - след време ще бъдеш майка и самичка ще правиш всичко за детето си, а помисли колко натоварващо е гледане на дете, ходене на работа и домакински задължения. Помагай и знай, че го правиш в полза на себе си. Някой ден може би ще благодариш на майка си за тези години! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 39 087
...Момиче си и според мен майка ти иска да свикнеш с помагането вкъщи, тъй като някой ден ще се изнесеш на квартира, докато учиш, а след това ще се омъжиш...
И каква е разликата с това, ако е момче? На момчетата, като се изнесат на квартира кой им чисти и пере?

# 10
 • На върха на вълната
 • Мнения: 196
В случаят става въпрос за момиче и говоря за женския пол. Излишно е да се намесват и момчетата. Ясно е, че и двата пола са равностойни и всеки трябва да умее сам да се поддържа. Никога не съм смятала, че жените трябва да правят всичко. Когато живее сама и ако след време мъжът й бъде мързелив и не иска да помага, от любов или нещо друго, най-вероятно ще си затвори очите и отново целият товар ще го носи тя.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 017
Единствено с това, че трябва да гледаш брат ти не съм съгласна, да помогнеш, да го занимаеш, да го вземеш от градина понякога - да, ама да го гледаш... Който е искал деца, нали....
За чистенето и домакинстването като цяло - не чакай да ти се казва! Живвеш в тази къща. И се опитай да се стараеш като правиш нещо, а не да кипи безсмислен труд.

# 12
 • Down south
 • Мнения: 4 270
Цитат
С една дума аз смятам, че майка ми иска като се прибере да си легне и да си почине, а аз имам време да изляза за два часа с приятелка.
Поради това искам съвет. Как да приема това, че трябва да "слугувам" на родителите ми.
Без да цитирам цялото писание и без да засягам отговорилите, за мен, темата е поредната цветна пързалка
 Party

# 13
 • Мнения: 3 505
Ако темата не е пързалка, ето моето виждане:
Хвърляне на боклук - да
Пазаруване - да
Гладене - всеки трябва да си глади своите дрехи, брат ти трябва да го глади майка ти
Пускане на пералня - да, особено сега лятото, когато си по-свободна. През деня докато си у вас, пералнята ще изпере
Правенето на обяд и закуска - да. Голяма си и можеш сама да решиш какво ще ядеш и да си го направиш
Сервиране и отсервиране на масата - това трябва брат ти да може също да го прави
Зареждане на миялна - пак може да се включи и брат ти
Къпане на брат ти - не
Обличане на брат ти - не
Вземане от градина на брат ти - не, щом родителите ти се прибират по-рано у вас. Въобще смятам, че не е редно голямото дете да обгрижва малкото. Можеш да си играеш с него, но също не е твое задължение. Дори и майка ти да се опита да те подготви за живота, брат ти ще стане мамино синче.

# 14
 • Мнения: 6 614
За всичко останало мога да се съглася,но не и за гледането на брат ти.
Нормално е да отидеш да вземеш брат си от детската градина.
Нормално е понякога да го заведеш на някоя площадка.
Обаче къпането,храненето,обличането-това са задължения на майка ти и баща ти.Ако ти сама проявяваш желание да помагаш при тези дейности-да.Но да те карат да ги вършиш насила или да ти втълпяват ,че това са твои задължения-не.

За пране -да,можеш да пуснеш пералня.
За гладене-да,но твоите дрехи.Не абсолютно всичко.
Чистене-да,да пуснеш прахосмукачка например,да  измиеш прозорците на стаята си,да избършеш прах.
За да  станеш самостоятелна-тоест да се научиш да се грижиш сама за себе си.
Готвене-да,считам готвенето за много полезно умение.
Добре е човек да може да си приготвя сам поне няколко елементарни ястия.

Познавам и други майки,които се опитват да прехвърлят грижите за по-малкото дете на голямото.Ами не е редно.

Общи условия

Активация на акаунт