Как да направя кошнички без кошнички? + рецепта

  • 18 384
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 27 523
 Sad

Най-сетне се сдобих с така мечтаната от мен рецепта за кошнички, нали ги знаете - онези малки къдравки формички, в които има пълнеж от яйца и сирене. Да, обаче не мога да си намеря самите метални кошнички, в които да ги изпека. Идеи за варианти-заместители?  Thinking

Последна редакция: сб, 12 авг 2006, 00:54 от Блонди

# 1
  • Мнения: 2 550
Нещо друго метално  newsm78

# 2
  • Мнения: 27 523

Толкова мъничко?  newsm78

# 3
  • Мнения: 2 550
Ми направи една голяма кошница....в тава  Simple Smile
после си го нарежи на хапки и ето ти почти кошнички.

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Ами преди пет дни се прибра от БГ, защо не си взе Crossing ArmsАз си купих, но ме мързи да ги ползвам.В един форум четах, че една девойка освен на бисквити поради липса на форми, не е могла да ги направи по друг начин.

# 5
  • Мнения: 27 523
Ми щото забравих  Embarassed И сега тук не мога да намеря. Има, но не са толкова малки. В краен случай с тях ще пробвам, пък ще ядем цели бохчи  Grinning

# 6
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
 smile3534Сега остава да напишеш рецептата, щом пусна темата редно е да я споделиш с нас[smilie=smile3508.gif]

# 7
  • София
  • Мнения: 2 045
Да бе,пускай рецептата че ми потекоха лигите,представих си ги едни..... smile3521

# 8
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Блонди, правих кошнички за миналата Нова година и понеже наскоро си бях купила силиконови формички за листенца и розички, направих и в тях. Смятам, че се получиха добре, на вкус поне си бяха като другите. Та ако имаш подобни формички - опитай в тях. Ето какво се получи при мен:

# 9
  • Мнения: 27 523
Ох, Аномалия, изтекоха ми лигите от твойта снимка.

Ето рецептата, супер вкусни са и красиви, обожавам ги   chef

За тестото:

125гр масло, щипка сол, 1 кафена чашка прясно мляко и брашно около 500гр за меко тесто.

Замесва се , правят се топчета колкото голям лешник. Размазват се по формичката, предварително леко намаслена, оформя се с пръст по стените (понеже са къдрави, да се натъпче хубаво.

Пълнеж:

5 яйца и 1/2 кг сирене.

Пекат се до зачервяване и се вадят от формичките горещи.

Порцията е за около 70 кошнички.

Ако някой ме изпревари пробно - да дава отзиви.  Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 382
не знам дали край тебе има нещо в такива кутийки,но аз(по идея на Джемма  bouquet) си купих 12 броя малки пастета на "Янев"  за да правя в тях мъфини,но тъй като те са къдрави ,според мен ще станат и за кошнички.Другия вариант -колетче от БГ Simple Smile.

# 11
  • Мнения: 293
 newsm78За кошнички може ма използваш идеята  на дидик ,а ето и моята рецепта:
Продукти:

 Формички за малки кошнички

За тестото:

 2 яйца
 125г краве масло
 10г кисело мляко
 10мл олио
 1брой ванилия на прах
 360г брашно

За крема:
 500мл прясно млеко
 150г захар
 1 яйце
 30г брашно
 60г краве масло
 1брой ванилия на прах

За украсата:
 60г краве масло
 150г пудра захар
 1 ванилия
 различни цветове безвредна боя

Начин на приготвяне:
На тестото:
•   Омесвате тесто от дадените продукти.
•   Разделяте го на малки топчета и всяко топче слагате във формичката.
•   Притискате тестото по дъното и стените на формата, така че в средата да остане място за пълнежа с крем.
•   Печете в умерена фурна.
•   От тестото оставяте мъничко за дръжките на кошничките. Оформяте дръжки на кошниците и печете до златисто.

На крема:
•   Разбърквате яйцето и брашното, като прибавяте по-малко от млекото.
•   След като яйцето и брашното сте разтворили в млекото, прибавяте захарта и варите сместа на водна баня. Преди да се е сгъстил добре крема прибавяте маслото.
Моите формички са от свеки,тя ми ги подари , макар че п0 магазините  съм виждала ,но са малко по големи от мойте,цената на една е 0.50ст.

# 12
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Aaaa, Блонди, ти солени ги искаш... Моите са сладки Wink Тези конкретно правих по рецепта на Джема - просто нямам забележки, невероятно вкусни Peace

# 13
  • Мнения: 27 523
Дидик, добра идея, ще поогледам. Мерси   bouquet И колетчето е вариант.

Солени, Аномалия, да, аз сладки не съм яла  Sad

Нели (адашке  Grinning), мерси за рецептата, те като на Аномалия ли са? А кошничките се изпичат, после се слага крема и той не се пече, така ли? Стяга ли се сам? В хладилник или на стайна?

# 14
  • Мнения: 920
Добре, че не си си купила. Знаеш ли колко трудно се мият тези малки гадорийки. Нямате ли у Белджъм хартиени за мъфини? Или и те са ти големи? Хората за голямо се борят, а ти... Алуминиево фолио - направи фунийка и сплескай отдолу. Е няма да са къдрави, но може да се опигаш и да накъдриш. 

Уф, обърках се, хартиени няма да свършат работа - силиконови или квито там има. Може да не са точно къдрави кощнички, а форми за малки сладки. Пък ти тайно ще си ги направиш солени. 

Последна редакция: сб, 12 авг 2006, 12:35 от Г-жа Смутена-Засрамена

# 15
  • Мнения: 27 523
Е, това с фолиото е фитро, майната им на къдричките. Ще опитам така. Мерси. Но първо пак ще огледам за други малки формички.

Имам силиконови за мъфини, обаче те са много, много големи за тази цел.

# 16
  • Мнения: 2 381
Блонди виж това дали няма да ти свърши работа:


http://www.target.com/gp/detail.html/602-2188881-5975039?_encodi … p;asin=B00004SY6E

# 17
  • Мнения: 293
  bouquetЗдравей Адашке!!!Ще се радвам да ти помогна значи крема се вари предварително,а с тестото облепваме намаслените формички ,изпичаме и с ножче леко издълбаваме от кошничката и пълним с крема  оставям да се стегне в хладдилника,но не е проблем и на стайна температура.Аз ги правих преди месец.

# 18
  • Мнения: 27 523
Ники, точно такива имам, силиконови, ама са големи. Кошничките по принцип са колкото монета от левче да кажем  Crazy

Мисля, че идеята с фолиото е страхотна, ще опитам, а и после супер лесно ще ги извадя. Само дано да е държеливо за тежестта.

Нели, мерси, ще пробвам и твоите.  Hug

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Добре, че не си си купила. Знаеш ли колко трудно се мият тези малки гадорийки.

аха,и аз това тръгнах да пиша.
Навремето, като почнех да врънкам досадно майка ми да направи, тя винаги ме контрираше: ще направя, но ти ще миеш формичките после. затварях си устата и изчезвах скорострелно от полезрението й.

ама иначе са вкусни,не ги е срам...точно соленичките с яйце и сирене...

# 20
  • USA
  • Мнения: 2 246
Аз ги правя в тези за мини-мъфини,достатъчно малки са,но не са къдрави
http://www.target.com/gp/detail.html/ref=br_1_9/602-1816673-2071 … p;asin=B0000DC64S
Не съм пробвала,но сега ми хрумна дали ако се понатиснат с вилица преди да се опекат няма да се понакъдрят newsm78

# 21
  • Мнения: 27 523
Да, в тези ще стане. А, много здраве на къдричките, не съм умряла за тях. Утре ще овършея магазините, такива би трябвало да има.   bouquet Скай

# 22
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


Ако някой ме изпревари пробно - да дава отзиви.  Heart Eyes
Много са вкусни кошничките HugОбаче откакто съм станала ги правя #Cussing out, егати занимавката са.В момента се пече последната доза.Колко мазола имам по ръцете от изгаряния от вадене на горещите форми не се знае, или по-скоро ръцете са ми два големи мазола. SadЗа това действайте с форми за мъфини.Като мия формите за  кошничките на драго сърце ще им изпея песента "Пак ще се видим след 10 години" #2gunfire
 Черпя ви Heart Eyes

# 23
  • София
  • Мнения: 2 210
Аххх ти Билииии! Никакво време нямам напоследък за готвене, а ти ще ме подкокоросаш баш за такава врътня Naughty
СТРАХОТНИ изглеждат. По цитираната по-горе рецепта ли са?

# 24
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Еми, съжалявам, но чак сега видях въпроса ти Heart EyesДа, по рецептата на Блонди са.Но пак препоръчвам НЕ използването на обикновените кошнички, имам още за миене Confused

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 21 800
Лелееее... Билянка, как си си играла ooooh!..... ама страхотно изглеждат, копвам рецептата на Блонди ама кога ли ще се навия на такава врътня newsm78.....
Аз скоро процедирах много по -мързеливо - солено кексово тесто+ сирене насипах във формичките и така Crossing Arms Laughing ... пък после щерката ги ми.... милата ...едно по едно...ужасТ
ей ги мойте ама е кофти снимката Confused



Солени мъфинки
1ч.ч. кис. мляко
1ч.л. сода
½ ч.ч. олио
3 яйца
200г сирене (натрошено)
2 ½ ч.ч. брашно

кашкавал за поръсване

Разбиват се яйцата, добавят се кис. мляко+содата, брашното и сиренето. Тестото се разпределя в намазнените формички, поръсват се с настърган кашкавал и печем в загрята на 180°С фурна.


Поръсвах с ким.
Аз мазах формичките с четка, нямах никакви проблеми при изваждането, обръщах формичката и  мъфинката изпадаше. Simple Smile




Последна редакция: ср, 16 авг 2006, 10:22 от Morena

# 26
  • Мнения: 2 381
ами Моренка ако сега пуснеш и ти мързеливата рецепта цена няма да имаш  Crazy

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 21 800
Ники заповядай! bowuu
п.п. редактирах предния си пост и пуснах там рецептата

# 28
  • Мнения: 244
Sad

Най-сетне се сдобих с така мечтаната от мен рецепта за кошнички, нали ги знаете - онези малки къдравки формички, в които има пълнеж от яйца и сирене. Да, обаче не мога да си намеря самите метални кошнички, в които да ги изпека. Идеи за варианти-заместители?  Thinking
--------------------------------------------
Има още един номер за правене на кошнички (тези къдравите им казват още тарталетки). Този номер е подходящ за правене на самата формичка от тесто, която после се запълва с крем (който не се пече заедно с тарталетката) или сладолед, или пастет или нещо друго.
Замесваш подходящо тесто и вместо вътре във форма, облепяш с него предварително намазана с мазнина и леко поръсена с брашно метална чашка - НО ОТВЪН - ВЪНШНОТО ДЪНО. Нареждаш чашките с отвора надолу в тавичка и слагаш във фурната за печене. Когато ги извадиш, още топлички много внимателно (ползвай за целта остро тънко ножче) отстраняваш металната чашка. Пълниш едва, когато напълно за изстинали.
Тарталетки с пълнеж за печене (най-често яйца и сирене с малко поръсен ким) стават като се пълни изцяло формичката- отвътре, по нормалния начин. Но ако искаш само формичка без пълнеж и тестото да е сложено във формата (а не върху нея) - то трябва да запълниш кухината над тестото с леща, зрял фасул, нахут и т.н. Иначе често тестото се надига и се разваля формата на тарталетката (кошничката). Разбира се варивата после ги изхвърляш, защото за нищо не стават след печенето им.
Дано съм ти помогнала Блонди !

# 29
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Потърси сладкарски магазин - такъв дето продават украси за торти и други сладкарски материали - там понякога има и форми за правене на бонбони - мисля че ще ти свършат работа ако намериш силиконова форма или някаква метална. Също и форми за малки мъфини.

# 30
  • Мнения: 27 523
Намрих кошнички - истински, малки и къдрави кошнички. Еднодневки и шаренки - печеш и после хвърляш  Party

Имам обаче и един малко тъп въпрос  Embarassed - как ги пека във фурната? Редя ги в тава или върху решетката? И ако в тава - вода слагам ли вътре, как?  Thinking

# 31
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Наредих ги в тава, без вода!

# 32
  • Мнения: 382
за миенето да кажа,на формичките,ако не сте се сетили-става бързо и лесно с детска четка за зъби(имам купени две специално за такива трудни за миене неща,и за ръбовете на тавите напр.)

# 33
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 408
днес си купих кошничкиииииииии!Много съм щастлива.Толкова отдавна исках и все не можех да намеря.Сега искам и рецепта.Прочетох всички рецепти тук и ги харесах,но в нас повече се набляга на сладкото,така че ако има някой с рецепти за сладки кошнички ,моля нека да пише  Praynig
За миенето не се притеснявам,понеже имам и формички за орехчета и съм наясно как се мият,но аз ги оставям цяла нощ накиснати в тава с разтворено веро и така става по лесно миенето. Heart Eyes

# 34
  • Мнения: 27 523
Пълен крах с моите кошнички  Sad Толкова си играх. Абе, момичета, как може да се замеси МЕКО тесто от половин килограм брашно и само с една кафена чашка мляко и масло - стана ужасно твърдо. Цял ден се мъчих с тъпите хартиени формички и твърдото тесто, напълних две тави и тестото не можа да се опече изобщо. За да не стои сурово изгоряха яйцата отгоре и после станаха твърди като камък. Нещо не се справих, ако Били не беше се справила щях да реша, че съм ви подвела с рецептата  Confused

# 35
  • Мнения: 27 523
Прочетох всички рецепти тук и ги харесах,но в нас повече се набляга на сладкото,така че ако има някой с рецепти за сладки кошнички ,моля нека да пише  Praynig

Нели е дала на първа страница, не ти ли харесаха?

# 36
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Пълен крах с моите кошнички  Sad Толкова си играх. Абе, момичета, как може да се замеси МЕКО тесто от половин килограм брашно и само с една кафена чашка мляко и масло - стана ужасно твърдо.
Нали ти казах, че на другия ден можеше да си играем тенис на маса с тях ConfusedНе е наред рецептата.Аз се усетих като смесвах продуктите и навреме извадих част от брашното, но пак стана доста твърдо.Мислех, че си хапвала кошнички от тази рецепта, но следващият път ще пробваме от моите рецепти в книгите.Човек се учи от опита си Heart Eyes

# 37
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз доколкото схванах брашното е дадено приблизително до 500 гр. за меко тесто, а защо го слагате всичкото да ви питам Laughing

# 38
Здравейте. Ето ви моята рецепта за кошнички, изпитана е поне 100 пъти:
1 пак. краве масло( мас)
2 1/2 лъж. кисело мляко
щипка сол
1 ч.лъж. сода
брашно( около 3ч.ч)
Замесва се тесто, немного твърдо,оставя се да си почине 1/2 час, след което се разстила по формичките.
Пълнеж на кошничките:
3 яйца
250 гр. сирене
2 с.лъж краве масло, то се разпределя по мъничко във всяка кошничка, върху пълнежа.

# 39
  • Мнения: 244
А кошничките се изпичат, после се слага крема и той не се пече, така ли? Стяга ли се сам? В хладилник или на стайна?

Ето една рецепта, която е доста добра:
КОШНИЧКИ С ПЛОДОВЕ
Източник: в-к Сега
Продукти за 8 кошнички:
За тестото - 175 г брашно, 75 г масло, щипка сол, 75 г пудра захар, 1 яйце.
За крема - 1 с.л. (25 г) брашно, ванилия, 50 г пудра захар, 2 яйца, сол, 1/4 л прясно мляко, 1 ч.л. масло, 1 ч.л. ликьор.
За украсата - 1 киви, 200 г ягоди, къпини, малини, боровинки.

Приготовление:
От брашното, маслото, захарта, солта и яйцата се омесва тесто, което се оставя в хладилника 1 час. След това се разделя на 8 части, които се разстилат с дебелина 1/3 см върху намаслени формички. Кошничките се пекат около 15 мин. в предварително загрята фурна при 200 градуса. Още топли се изваждат от формичките, за да изстинат.
Кремът се сварява на водна баня, докато се сгъсти. Към охладения крем се прибавя ликьорът. Плодовете се измиват, обелват и по-едрите се нарязват на тънки ивички. Кошничките се пълнят с крем, отгоре се нареждат плодовете и се намазват с разтопения конфитюр.
----------
А това е рецепта на Звездев от 15.08.2006
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2926
КОШНИЧКИ С ВАНИЛОВ КРЕМ
Продукти:
за тестото:
400 г брашно
300 г краве масло
150 г пудра захар
40 г какао
1 ванилия
1 щипка сол
за крема:
250 мл прясно мляко
100 г шоколадов кувертюр (натурален шоколад)
60 г нишесте
50 г захар
1 жълтък
10 коктейлни череши
2–3 колелца консервиран ананас
1 грейпфрут
1 портокал
30 мл сок от компот ананас
1 пакетче желатин

Приготвяне:
1. В кухненски робот се поставят маслото, пудрата захар, ванилията, солта и пресятото брашно и се разбъркват на бавни обороти. След това тестото се меси на ръка върху набрашнен плот и се оставя в хладилник, за да стегне.
2. Тестото се разточва върху набрашнен плот на листа с дебелина 1/2 см. С метален диск се изрязват кръгчета, поставят се в намазнени и набрашнени формички за кошнички и се подреждат в тава. Пекат се в предварително загрята до 220 градуса фурна 7–10 минути.
3. Кремът се приготвя, като 2/3 от млякото се сварява, изсипва се захарта и щом кипне, се оттегля от котлона.
4. Останалата 1/3 от млякото се разбива с жълтъка и нишестето и на тънка струя се сипва в свареното мляко, като се бърка постоянно. След това млякото се загрява, за да се сгъсти кремът, като бъркането продължава. Накрая се поръсва с малко захар, за да не хване кора.
5. Портокалът и грейпфрутът се филетират и заедно с ананаса се режат надребно.
6. Шоколадът се разтопява. Изпечените и охладени кошнички се намазват отвътре с разтопения шоколад и отново се оставят да се охладят.
7. Желатинът се залива със сока от ананас и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня.
8. Кремът се разпределя с пош в охладените кошнички и върху него се подреждат плодове. Намазват се с желатина и се оставят на хладно.
На снимките изглеждат възхитително.
Просто да имаш и тези две рецептички.
Успех !

# 40
  • Мнения: 27 523
Ми яла съм такива кошнички, от една колежка и нейните нямахе нищо общо с тези, хем е носила за празници на втория ден след направянето им. Явно нещо е объркала при рецептата.

Дидка Питка, мерси за рецептата, ще се пробвам и по твоята.   bouquet (ама не скоро)

Общи условия

Активация на акаунт