Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2007, 09:13 ч.

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях

  • 56 624
  • 289
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 12 419
Заповядайте! Hug



Старите теми:

Моите любими торти!!!

Моите  любими торти!!-2

Моите любими торти!!!-3

Моите любими торти!!!-4

Последна редакция: чт, 15 фев 2007, 10:00 от Morena

# 1
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 665
Жълтъчена глазура:

2 жълтъка, 100-120г пудра захар, 1 суп. лъжица ром(може вода + ромова есеннция)

Пресяваме пудрата захар и постепенно я разбиваме с жълтъците и рома, докато стане гладка и лъскава.


Бяла ледена глазура:

200г. пудра захар, 3-4 лъжици топла вода, и лъжица разтопено масло

Пудрата захар се пресява и се смесва с водата и маслото. Бърка се до гладкост и лъскавина.

Вариации:

Ако до сместа накапем малко ром или ромова,ананасова, кайсиева, пуншова или ванилена есенция, ще се получи съответният вкус.

Може, вместо есенция да ползвате карамел, или някакъв плодов сироп 2-3 лъжици - ягода, малина, боровинки.

С няколко капки лимон, мандарина или грейпфрут, ще получите цитрусов вариант.


Белтъчена глазура:

1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.

Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.

Шоколадова глазура I:

100г твърд шоколад, 80г масло или твърд маргарин

Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

Шоколадова глазура II от какао:

80г твърд маргарин или масло, 80г пудра захар, 1 с.л. какао, 1 с.л. нишесте (най-добре какаово), 1-2 с.л. прясно мляко

Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.

Портокалова глазура:

2 супени лъжици пудра захар
сока на 1/2 портокал


Глазура с кондензирано мляко:

Подсладено кондензирано мляко и сладкарски бои


Глазура с прясно мляко:
прясно мляко
 пудра захар
сладкарски бои(прави се като ледената глазура, но с мляко и става по-плътна)


Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите:

Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.

Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.

Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.

Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.



Подходящи смеси за покриване на торти и прaвене на фигурки:


Марципан:

100г пудра захар
100г ситно смляни бадеми
 белтък за спойка


Белтъка разбиваме на пяна с вилица, прибавяме захарта и бадемите(ако е рядко, прибавяме захар, ако е гъсто – белтък). Трябва да се получи гладка маса, удобна за моделиране.


Сварен марципан:

3 части пудра захар, 1 част вода, 4 части ситно смляни бадеми

Сварявате захарта с водата, докато се разтопи напълно, прибавяте бадемите и бъркайте, докато масата се отлепя от тенджерката – след това махаме от огъня. Продължаваме да месиме с дървена лъжица, докато достигне топлината на ръката, най-добре на мраморна подставка(мисля че и на стъклена ще стане). Месиме докато масата е гладка и напълно изстинала. Съхраняваме в найлонова торбичка в хладилника.



Фалшив марципан:

300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.

Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки.


Фондан

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Захарен фондан II
около 1 килограм пудра захар
1 пак. желатин (моят беше др.йоткер), разтваря се в около каф. ч. вода
1 супена маргарин
120 милилитра глюкоза
ванилия


Захарта се пресява и се изсипва в дълбок съд. В средата се прави кладенче.
Желатина се накисва в хладка вода за 5мин, след това се доразтваря на водна баня. Добавя се маргарина и глюкозата и всичко се изсипва в кладенчето + ванилията. Слдва голямо месене докато тестото се получи горе долу като пластелин. Каквото от него остане неизползвано се прибира в пликче в хладилника.

Захарен фондан за моделиране

1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода(доста се чудех дали да не сложа мляко, но си я спазих рецептата)
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. нишесте(в рецептата пишеше царевично, но аз имах само картофено)
Щипка винена киселина(може и без нея) - аз не сложих

Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресятите пудра захар, нишесте и по желание винената киселина. Прави се кладенче  в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло(по-лесно е за по-нанатъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти(като обувките), да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.

Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози)

50мл вода
50г захар(кристал)
150г глюкоза
500г шоколад с поне 60% съдържание на какао

Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C].
През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с ръце. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.

От тази смес могат да е моделират и рози!

Покритие от marshmallows бонбони
В рецептата количеството е голямо, защото е за покритие на триетажна торта, но на около 450г бонбони са слага около 900 г пудра захар, така че може да се намали поне на половина. Слагаме бонбоните с 2 лъжици лимонов сок, да  се разтопят в микровълновата печка(ако нямате - на водна баня), като преди това намаслявате съда в който ще ги разтопявате. Слагате в дъбока купа половината от захарта(много добре пресята) и внимателно наливате разтопените бонбони. Може да си помогнете с миксер или робот но с приставка за месене на тесто, защото е доста гъсто. Постепенно прибавяте и останалата захар, като вече месим с ръце. става доста твърдо тесто. От него може да правите също фигурки или да го сложите на много добре посипана с пудра захар дъска и да го разточите на тънка кора(не забравяйте постоянно да посипвате с пудра захар - като брашно при точене). Тортата трябва да е намазана с маслен крем отгоре и отстрани(където ще слагате покритието) - други кремове не са подходящи, защото разводняват покритието. Може да се намаже и с кайсиев мармалад, който да се остеви да изсъхне добре.


Парено тесто за моделиране(марципан Варна):

 150 мл вода
70гр масло
150 гр брашно
около 0,500 кг пудра захар


 Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.

Ето още един вариант на това покритие:

Слагаме  200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама  масло на котлона да заврят. Когато заврят, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.


Руска мастика I вид

160  гр. сухо мляко
160 гр. пудра захар
200 гр. кондензирано мляко
2 ч.л. сок от лимон


Tрансфер

Ето как се прави трансфер: http://community.webshots.com/album/111071540UEhrpE

Маслен крем - подходящ за трансфер:

1/2 чаша твърд маргарин
1/2 чаша масло
1с.л ванилия
4 чаши пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко

С миксер се разбиват маслото и маргарина. Прибавя се ванилията и постепенно се прибавя захарта - чаша по чаша. Бие се на средна степен, като е добре да разбърквате покрай стените и на дъното. Когато захарта е добре разтворена, сместа изглежда доста суха. Тогава прибавяме 2 лъжици мляко и отново разбиване докато стане пухкава и гладка сместа. Покрива се с навлажнена кърпа, до използването. Ако няма да използвате веднага, съхранявайте в хледилник(макс. 2 седмици). Преди използване разбийте отново. Може да се оцвети по желание.
Това е рецептата за основен маслен крем взета от Cake central!

Това обаче което използват тук е глазура, която се прави от еднакво количество крем и царевичен сироп(мисля че може да се замести с течна глюкоза). Разбърква се внимателно и консистенцията, трябва да е подобна на мед. след това се пълни фунийка и се използва.

Човека пише, че е необходимо много малко количество. За червените части е използвал около 2 с. лъжици.

Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмният  шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко.

Ето и линкове с картинки подходящи за трансфер:

http://www.peppitext.de/WiCo1/index.html

http://www.coloring-page.com/

http://www.coloring.ws/coloring.html


Това е  една добра идея за лесно правене на розички. Бях я пуснала преди време.

Oт вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, се разточва много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла)се изрязват кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждат се в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започвате да навивате на руло, като внимавате, да не натискате много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнете до края, от едната страна притискате(може да срежете долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяте листенцата и оформяте розичка! Листата (зелените), може да направите с крем или отново да изрежете с формичка или нож!

1. Разточваме тестото и изрязваме с чаша или кръгла формичка


2.Редим със застъпване 5-7 кръгчета и започваме да ги навиваме на тръбичка от последното назад


3.Когато завием тръбичката, притискаме в средата и разрязване с нож


4. По този начин получаваме 2 розички


Снимки :  www.kuharka.ru

Полезни линкове за декорация на торти:

http://www.artcake.ru/kitchen.htm (Rus)
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102 (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=1193 - изработка на цветя  (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/index.cfm (En)
http://odense.com/marzipanrecipes.cfm - изработка на фигурки и работа с марципан  (En)
http://www.ladycakes.com/fondant_rose.htm - изработка на розичка (En)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/gat_st_valentin_ill.html (Fr)
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/rose_ill.html (Fr)- как се правят рози
http://www.cakecentral.com/article47-How-to-Make-and%20Decorate- … -fondant-MMF.html - стъпка по стъпка правене и покриване с чаршаф от marshmallows  (En)
http://www.mazpek.ru/dekor/dek1.html - шоколадови орнаменти  (Rus)
http://avulun.fotoplenka.ru/album79136/ - идеи за украса  (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?s=d411611038d406bb10a472 … ic=1193&st=30 - шоколадови листа и пеперуди (Rus)
http://www.russiantaste.com/forums/showthread.php?t=539 - пеперуди (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=2883 - рози от шоколад (Rus)
http://www.wilton.com/decorating/basic/rose_video_56.cfm - видео за правене на розички от маслен крем (Rus)
http://pastrywiz.com/cakes/index.html - идеи за украса (En)
http://www.imaginativeicing.demon.co.uk/homepageframes.html (En)
http://www.culpitt.com/how-to.php  (En)
http://www.sugarcraft.com ( lessons) - (En)
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=2458&st=0 … 3&#entry37333 - листенца на лилия  (трябва регистрация) (Rus)
http://joyofbaking.com (En)
http://www.atecousa.net/learn/satin_ice_1.shtm видео за покриване на торти (En)

Тук може да видите нагледно, как може да се  процедира със шоколад:

А тук, как се правят захаросани градински цветя за украса


А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 2

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти 3







Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 10:27 от natalyna

# 2
  • Мнения: 3 495
Ами аз за трансферите искам да питам. Видях кои от вас са правили в старите теми  Wink

Миналата седмица пробвах трансфер мечо Пух, че малката я тресе тази треска и най-вероятно тортата за РД другия месец ще е пух-овска  Laughing ......

Ето го Пух-а  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=15

направен много набързо. Контурът е от шоколад, пълнежа от маслен крем, отзад намазах с бял шоколад (май Ванчето беше правила така). Поради липса на жълта боя мечо е шоколадов, но това ще се оправи следващия път - исках да пробвам техниката.......Самата картинка обаче се получи твърда шоколадова плочка, която след полагане върху тортата не можеше да се реже заедно с нея - трансфера не омекна дори след като тортата седя дълго извън хладилника. Това е нормално, като се има предвид, че креме ми беше маслен, но си мисля, дали:
1. може да се рисува с течен шоколад?!
2. пълнежа няма да е по-добре с млечно-маслен крем, съответно оцветен?!
3. не може ли отзад трансфера да не се маже с нищо - идеята ми е крема от трансфера да се съедини с крема от тортата и така да се слепят заедно?!

Естествено аз ще ги пробвам тези идеи, обаче ако някой е правил така ще съм благодарна за обмяна на опит  Simple Smile

*********************

Другото, което експериментирах е орехова платка. Получи се много вкусна работа  Wink по тази рецепта от тефтера ми:

9 яйца
9 с.л. захар
15 с.л. смлени орехи
4 с.л. галета

Жълтъците се разбиват на пяна с половината захар, прибавят се орехите и галетата и на края разбитите на сняг белтъци с другата половина захар. Пече се 6-7 минути, т.е. става бързо. Аз пека на около 180 С.

*****************

А само и само злоядото ми ангелче да яде нещо различно от банани и сокове Cry правя вече бисквитената торта така:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=14

с формичка за 4 кинта от Кауфланд  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 373
Първа да се запиша и бързо да я изпишем!

# 4
  • Мнения: 6 149
Тането, страхотна тортичка! Завиждам ти, че имате Кауфланд във Варна. Аз веднъж влязох в Сливенския и останах очарована, да не ти разправям колко нещо накупих от домашните потреби. В Стара Загора също строят, но сигурно ще стане чак наесен. Дотогава ще стискам зъби и ще пазарувам от "Щъркелите", където е бая по-скъпо.

# 5
  • Мнения: 139
Браво на Natalyna...
Всичко на 1...  smile3501 smile3501 smile3501

# 6
  • Мнения: 3 495
На мечо Пух хубави картинка има тук:

http://www.fredscorner.nl/wcoloring.htm


В http://www.coloring.ws/coloring.html ги махнаха .........

# 7
  • Мнения: 3 495
Да, бива си ги, предлагат интересни немски и други не много скъпи джаджи. Simple Smile
Декември, когато купих мечето имаше и елхичка и коледна звезда пак за по 4 левчета, но не се изкуших......Вчера и покарай Солингена минах, харесах си шпроцове за розички и листенца като тези, които показа Tannita на шоколадовото тирамису, струват 5,50 едното......но понеже рядко правя торти не си взех....Аз съм по по-простите неща, стига само да са вкусни  Wink
Утре ще ви покажа валентинската ми елементарна тортичка  Simple Smile

и мерси, тортичката не е толкова страхотна, шоколадът ми е дебел  Wink, но разбрах как да стане по-тънък.......принтерът ми няма огледално печатане, затова пък Пух е огледален. Изобщо трансферът-проба не е кой знае какво - затова имам питанки.........само Преслава го оцени високо  Laughing Laughing...

# 8
  • Мнения: 719
Запис!

Благодарности на Наталина за събраната на едно място информация!  bouquet

# 9
  • Мнения: 2 099
Тането много ти е станала хубава тортата и идеята за блата е много интересен.
Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката. Praynig

# 10
  • Мнения: 795
Страхотна темичка! Записвам се сега, сигурна съм, че покрай Свети Валентин ще науча още доста рецепти за вкусни торти..... и дано да ми остане време скоро да се отчета и аз!!  Laughing Heart Eyes Laughing

# 11
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
И от мен едно голямо Благодаря за полезната информация! newsm74 Браво на Наталина!!! smile3501

# 12
  • Мнения: 186
Здравейте момичета! Записвам се и аз в новата тема и искам да ви покажа тортата за РД на свеки миналата седмица.  Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&view=1&photo=33

# 13
  • Мнения: 3 495
Искам да те попитам как направи бисквитената торта-Мече във форма ли е правена и ако може да пуснеш рецептичката. Praynig

Формата е силиконова. Някаква тайванска прудукция беше.......
Тортата е от най-обикновените: ред крем, ред бисквити. Но напоследък я правя с този универсален крем:

2 жълтъка се разбиват с 3 с.л. захар до бяло, разреждат се с около 400 мл топло мляко и 1 с.л. нишесте. Съдът се слага на огъня и се вари до сгъстяване около 10 мин при непрекъснато бъркане. На края се добавя ванилия.

Горещо препоръчвам употребата на нишестето на Др. Йоткер, ако го намерите, нарича се Gustin, във Варна съм го срещала единствено в Кауфланд.

изглежда ето така: http://www.oetker.de/wga/oetker/html/frameset/twaa-664d7m.de.htm … ;Query=Tortenguss


# 14
  • Мнения: 186
Запис в новата тема !!!
И веднага да докладвам какво направих за РД на свеки миналата седмица благодарение на вас момичета   bouquet За първи път направих рози и много съм доволна Simple Smile
Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&view=1&photo=33

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Запис за страхотнотортената темичка!  Peace

# 16
  • Мнения: 3 805
Moмичета, да ви е честита новата темичка!

Искам да ви питам нещо. Ще ми се да се пробвам на торта трюфел.
Една съфорумка ми прати рецептата  bouquet, но извинете ме за невежеството готварска и квасена сметана едно и също ли е?
В рецептата пише готварска сметана. Видя ми се малко странно...

Чакам отговор.
Това е единственото, което ме спира да запретна ръкави.

Благодаря ви че ви има!  bouquet

# 17
  • Мнения: 139
Имам един въпрос - спешен!

Как мога да оцветя фондан с бои за яйца?
В какво количество вода ги разтварям????
Моля за помощ...  Praynig

# 18
  • Мнения: 2 099
Тането мерси много, много сладки мечоци си правила Hug
irenanu много апетитна и стилна тортичка.
Момичета имам една молба, хайде да си пишем и рецептите си или ако ги има то названията на тортите, които показваме.   Praynig Ето примерно сега ми се иска да попитам за рецептата и на тортичката на Ирена, но вече ми е неудобно да разпитвам всички ви, а имам голямо желание да експериментирам с нови неща...

# 19
  • Мнения: 2 099
Определено и аз се записвам.
Наталина мерси много за новата темичка.

# 20
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Moмичета, да ви е честита новата темичка!

Искам да ви питам нещо. Ще ми се да се пробвам на торта трюфел.
Една съфорумка ми прати рецептата  bouquet, но извинете ме за невежеството готварска и квасена сметана едно и също ли е?
В рецептата пише готварска сметана. Видя ми се малко странно...

Чакам отговор.
Това е единственото, което ме спира да запретна ръкави.

Благодаря ви че ви има!  bouquet

Готварската сметана е течна, продава се в кутии (тетрапак) - не е подсладена. Има и течна подсладена - пишат я сладкарска по етикетите.
Подквасената е в кофички като киселото мляко.

# 21
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 665
vikito, ако са на прах, ги разтвори в половин чаена лъжичка вода. Но не слагай много - боите са много силни - опитай в началото с количество колкото на върха на ножа. Освен това, ако слагаш в меко захарно тесто, може да сложиш директно без да рзтваряш но пак малко количество и ако е необходимо да прибавяш по малко до постигане на желания цвят.

mimi_kir, заквасената сметана не е същата като готварската. Най-лесно може да ги различиш като си предствиш, че заквасената е като киселото мляко, но с много по-високо съдържание на мазнини. Има обаче подобно на киселото мляко леко кисел вкус. Течната сметана е подобна на прясното мляко но с по-високо съдържание на мазнини. Най-мазната сметана(30%) е и най-качествена и вкусна, но доколкото знам в БГ рядко срещана. Но за да се разбие сметаната не трябва масленото съдържание да е под 12%.


Дано съм помогнала!

# 22
  • Мнения: 3 805
Благодаря ви!  bouquet

Ползвала съм квасена и сладкарска. Само готварска не бях- е скоро и такава ще ползвам! Laughing

# 23
  • Мнения: 186

vikito, според мен трябва да сложиш 1-2 супени лажици вода (то зависи колко е боята де) .. минималното количество колкото да се разтвори ...

mimi_kir, там се ползва сладкарска сметана тип ХОПЛА - съвет от мен: в разбитата сметаната добави постепенно разтопения шоколад !!! Там пише на водна баня но не се получава Simple Smile

# 24
  • Мнения: 1 698
Момичета, следя с голям интерес и възхищение темичката. Страхотни неща правите.
Зададох си въпроса в предната темичка, но тя беше на края и може никой да не го е видял, затова го пускам и тук. След малко пак почвам розичките, та моля Ви помагайте:

Правих "марципан Варна". Опитах се да си направя малко украса-розички, но като ги оставя да съхнат те клюмват. Какво не е наред? Тестото тряба да е по-твърдо ли, да слагам още пудра захар или нишесте?

# 25
  • Мнения: 719
irenanu, страохтни са ти розичките! А и от вътре изгежда доста апетитно! Сподели моля!

Аз ще ви покажа моята тортичка за утре сега, защото знам какви красоти сега ще завалят покрай Св. Валентин и после ще ме е срам. Embarassed

# 26
  • Мнения: 3 805
ще питам в темата за торти, извинете.... Embarassed

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 17:57 от mimi_kir

# 27
Записвам се и аз в новата тема.
Emsy,много ти е сладка тортичката!Хареса ми много!Браво!
 smile3501

# 28
  • Мнения: 1 117

Правих "марципан Варна". Опитах се да си направя малко украса-розички, но като ги оставя да съхнат те клюмват. Какво не е наред? Тестото тряба да е по-твърдо ли, да слагам още пудра захар или нишесте?

Първият път и аз имах същия проблем с розичките. Оказа се ,че не съм доомесила тестото достатъчно и то стана по-меко. Аз омесвам с около 0,500 гр. пудра захар и след това меся още докато стане по-твърдо с нишесте. Моите не обичат много да сладни и затова използвам нишесте, но можеш и с пудра захар да доомесваш , за да стане по-твърдо Simple Smile

# 29
  • Мнения: 3 805
Момичета, помагайте с рецептата за торта трюфел.
Каква сметана се ползва- сладкарска или готварска?
Ако имате линк към рецептата- може, че не я открих.

Запалихте ме по тази торта от предната тема- много я хвалихте...
Помагайте сега, че съм решила да яправя.

# 30
  • Мнения: 719
Запис и тук! Страхотни сте момичета!

Аз сега ще ви покажа моята тортичка за утре, че после сигурно ще ме е срам след вашите красоти.  Embarassed
Желание имам много, чак в излишък ама като почна все става една...

Споделям молбата на Мимивал и съответно отговарям за моята.
Четох някъде рецепта за една много лесна торта, мисля че се казваше "Татяна", която нямало как да объркаш... Аз обаче успях! Mr. Green Направо не знам утре като я разрежа какво ще стане!

# 31
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Ха, emsy, в това което ми дадоха пише така:

Цитат
KРЕМ
150 г черен шоколад
2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост примерно Prezident)

ТРЮФЕЛИ
150 г шоколад
1/3 ч ч готварска сметана....и т.н.

mimi_kir, От всяка марка има и подсладена и неподсладена - т.е. и сладкарска, и готварска.
Hopla е растителна сметана, а Prezident - животинска - по твоя преценка можеш да сложиш. Растителната също се разбива до много твърд крем , така че не е проблем.

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 19:10 от М_е_г_и

# 32
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
mimi_kir, тъкмо ти отговорих в другата тема и видях, че си променила постинга си

а относно това подсладена или неподсладена сметана да ползваш - зависи колко сладко обичате у вас. Подсладената сметана смесена с шоколад ще стане още по- сладка, незнам дали има и захар в рецептата. Ако се разбива със захар - задължително неподсладена сметана. Ако в рецептата пише готварска - това е неподсладената сметана.

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 18:13 от М_е_г_и

# 33
  • Мнения: 3 805
тичам там Laughing

# 34
  • У дома
  • Мнения: 1 741
@@@

# 35
Записвам се и аз с моята тортичка за утре.Това всъщност е шоколадов сладкиш.


Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 18:34 от Swetleto

# 36
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Swetleto, давай веднага рецептата! Ама подробно, като за лаици, каквато съм аз.
Много ми е интересно как си го постигнала цялото това......... newsm78

# 37
  • Мнения: 186
irenanu, страохтни са ти розичките! А и от вътре изгежда доста апетитно! Сподели моля!

Аз ще ви покажа моята тортичка за утре сега, защото знам какви красоти сега ще завалят покрай Св. Валентин и после ще ме е срам. Embarassed

Благодаря emsy и твойта торта изглежда страхотно !!!
За розичките, ползвах марципан "Варна", а технологията ето тук: http://www.good-cook.ru/forum/topic1193.html

Ето рецептата:

Блат: 5 яйца, 150 гр. захар, 6 с.л брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 гр. мелени орехи (може и без орехи, но добавят се още 2 с.л брашно)
Крем: 500 мл сладкарска сметана, 1 желатин и плодове(банани,портокал, киви, компот праскова)

# 38
  • Мнения: 14 219
Swetleto, да не си професионалист? Страхотна украса си направила на шокосладкиша! smile3501

# 39
Рецептата е много лесна и бърза.Ето я  нея:

Шоколадов сладкиш

3 яйца
250 гр.масло(разтопено)
200гр.прясно мляко
300гр.захар
200гр.брашно
3-4 лъжици какао

Всичко се обърква с миксер и се пече на 170 градуса.Сладкиша полях със бял шоколад.Останалата украса е с марципан таи-като нямах в момента фондан.Решетките н леглото нарисувах от разтопен шоколад и след като замръзна ги залепих към леглото с още малко шоколад.

Благодаря,но не съм професионалист (за съжаление).

# 40
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Swetleto, ама как точно ги направи майката и бащата така завити? Аз не схващам как става това с марципан........ Cry

# 41
  • Мнения: 4 395
запис.. В стрес съм. ooooh! Трябва бързо да измисля бърза торта за мъжо утре..Не успях да му купя подарък Sad

# 42
  • Мнения: 1 209
пу за мен, заспивам се Simple Smile

# 43
  • Мнения: 2 099
Светлето- майсторско изпълнение, а сладкиша обезателно ще се изпробва.

# 44
  • Мнения: 2 099
emsy с нетърпение ще чакам да видя разреза. Peace
irenanu мерси за рецептичката, изглежда лесно...

# 45
Майката и бащата също ги правих от марципан.Завивката направих като разточих марципана и покрайа сложих краваиче боядисан розов марципан като го притиснах с края на ножа към одеялото.Така направих и възглавниците.А как се правят хора от фондан или марципан взех от една книга,която наскоро си купих за украси на торти.Tuk:

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/76/5749976/1280_3136383138623733.jpg

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/76/5749976/1280_6235303833656435.jpg

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/76/5749976/1280_3235323862393135.jpg

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/76/5749976/1280_3763623832623731.jpg

# 46
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Майката и бащата също ги правих от марципан........
Благодаря!   bouquet

# 47
С удоволствие tilieva!Аз ви благодаря за похвалите момичета!Не можах да скрия сладкиша за мъжа ми до утре,но и той беше много възхитен.

# 48
  • Мнения: 5 871
Да се запиша... Simple Smile

# 49
  • Мнения: 5 871
Запис. Simple Smile

# 50
  • варненка от София
  • Мнения: 4 731
Браво! И новата темичка започва с прекрасни торти. Ще следя с интерес.

Последна редакция: вт, 13 фев 2007, 23:26 от marulka_s

# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 825
И аз се записвам!
Правя торта за утрешния празник. Сега стяга в хладилника, а утре ще я украсявам. Но още не ми е узряла идеята... Thinking

# 52
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 566
Записвам се и аз  Laughing
Е, emsy бравос душата  Peace, ама ти поне се отчиташ с торта пък някой от нас май тоя път няма да сколасат  Embarassed
irenanu страхотна е тортичката Laughing

# 53
  • Видин
  • Мнения: 6 205
korneliia_h , видях въпроса ти в предната тема чак сега, защото днес нещо не ми се отваряше форума. Та, за тези бисквитени блатове са най-подходящи парфетата или чийз кейк без печене. Ама някъде прочетох, че мъжа ти не е фен и на парфето, така че избора ти не е много голям  Simple Smile.
Ах, тези претенциозни мъже Mr. Green!

# 54
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
ето какво сътворих за РД на моето слънце
малко се изложих , защото реших да ползвам сметана от флакон за по бързо Embarassed Embarassed Embarassed, а тя взе , че се разтече и впоследния момент успях да замажа положението със кокосови стърготин

http://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/11713979 … 9401_DSC00232.JPG

http://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/11713979 … 1160_DSC00265.JPG

но пък на вкус е страхотна

# 55
  • Мнения: 1 698
Момичета, направих розичките оле мале. Утре ще се мъча със чаршафчето върху малкото торта-сърчице. Обаче накрая с какво да я лъсна тази торта, че сега тук там е побеляло от захарта и нишестето? Не искам с олио, че няма да ми е вкусно като знам какво е. Някъде четох, че с мед става, но да го разтворя ли в малко водичка или не? newsm78
Не е това, което исках, обаче като за първи път трябва да съм доволна. Утре ще видим. Sick

# 56
  • Мнения: 1 341
Светлето, ама много ти облечени хората  Mr. Green

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 825
natalyna, страхотно си оформила темичката! Браво за усилията!  bouquet  bouquet  bouquet
Записвам се и аз!
mimes, аз моите ги лъскам с глюкоза и малко вода. Не знам дали ще стане с мед newsm78.

# 58
  • Мнения: 186
 
Swetleto, страхотна тортичка !!! Как си я докарала...нямам думи  Heart Eyes
Аз съм си, добре си се справила с маскирането Simple Smile , важното е да е вкусна сепак  Peace

# 59
  • Мнения: 370
Момичета ето и моите произведения с ваша помощ,не станаха много сполучливи,но ...Едната плодовата е за рожденият ден на баща ми,които е днес.А другата за любимият ми човек,моят съпруг.Честит празник на всички и много весело изкарване. Hug/img][/img][/img]

# 60
  • Мнения: 370
Нещо не успявам да се справя с тези снимки.



Дано съм успяла.

# 61
  • Мнения: 370
Помотнете нищо не разбирам,защо не се получава. Praynig

# 62
# 63
  • Мнения: 370
Ето ги и тук моите таз нощни творения,които не се получиха добре,но все пак да ги видите.
http://snimka.bg/album.php?album_id=94712&photo=9
http://snimka.bg/album.php?album_id=94712&photo=7
http://snimka.bg/album.php?album_id=94712&photo=4
http://snimka.bg/album.php?album_id=94712&photo=3
Честит празник на всички с пожелания за много любов и щастие. Hug

# 64
  • Мнения: 26
Здравйте,

Така ме запалихте с тези торти, че в къщи вече мирише от жхода чак на сладкарница Grinning

Ето и моят първи опит :  http://img20.imageshack.us/my.php?image=dsc04355nm3.jpg

# 65
  • Мнения: 3 495
Знам, че не обичате мнения в прав текст, а аз ги пиша от време на време  Mr. Green, но не мислите ли, че тази и темата за тортите се припокриват около 90%?

# 66
Здравейте и честит празник на всички!
Evjeni-хората на сладкиша ми трябваше да ги облека заради сина ми. luvbed
La-lutte,Kоtеtо,Irenanu и вашите торти  доста привличат окото!Половинките ви сигурно ще са възхитени. Hug
Аз съм си-добре си замаскирала нещата.Аз преди 2 год.направих същата грешка с сметана от флакон и ми е вече обица на ухото.Те не са предназначени за сладкарството а за бърза употреба за мелби,капучино..Мадамата ти на тортата е красива и с двете рокли. Grinning

# 67
Аз напълно съм съгласна с Тането.Хайде да си пращаме тортичките само в другата тема а идеи за украски в тази,въпреки че и аз направих вчера грешка като пратих линкове за украси в другата темичка.Извинявам се Embarassed

# 68
  • Мнения: 94
Както винаги страхотни торти Simple Smile

# 69
  • Мнения: 83
Привет и от мен!За 1 път пиша ,но отдавна ви чета .Показвам ви моите първи творения.Едната торта беше за свекърва ми,а другата за една приятелка.http://snimka.bg/album.php?album_id=105098

# 70
  • Мнения: 3 495
Ето един валентински вариант на торта Нелка  Simple Smile, понеже немам сърцевидна форма  Wink

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=18

Моля, не обръщайте внимание на розичките отгоре - пробвах с коя сметана (само разбита или тази с желатина) ще станат най-зле Mr. Green.
Край, за последен път купувам подсладена сметана за разбиване Close Twisted Evil, затвърди ми се опита, че не е подходяща за украси......

# 71
  • Мнения: 373
Ето го и моят подарък за милото!

# 72
  • Мнения: 373
Знам, че не обичате мнения в прав текст, а аз ги пиша от време на време  Mr. Green, но не мислите ли, че тази и темата за тортите се припокриват около 90%?
И аз си го мислех това, общо взето или да ги обединим и ли наистина да се придържаме към темата. Peace

# 73
  • Мнения: 373
Знам, че не обичате мнения в прав текст, а аз ги пиша от време на време  Mr. Green, но не мислите ли, че тази и темата за тортите се припокриват около 90%?

# 74
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 665
Aми тя първоначално тази тема беше замислена точно като тема, не само за въпроси и отговори около украсата на тортите, но за представяне на украсата на наши торти в нея, както и полезни линкове. После беше пусната темата за тортите(ако погледнете датите, само няколко дни след първата тема за глазурите) и така нещата се разделиха. И все пак мисля, че идеята на "моите любими торти", беше там да се пускат рецептите за торти. Но сега наистина в много неща темите се припокриват. А и както виждате много хора продължават да си задават въпросите дори в отделни теми. Ако кажете, ще помолим някой модератор да закрие тази тема.  Rolling Eyes

# 75
  • Мнения: 1 209
привет, ето и моят скромен принос  за бебешкото парти на моя син-сметанена торта овкусена със сливи с банани.
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2186912
и в разрез
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2187087,
не съм доволна от украсата, но това е за темата с глазурите Simple Smile 

# 76
  • Мнения: 3 495
Ей, Нат, не се засягай, не става въпрос за закриване. Но така и така си си направила голям труд да събереш всичко изписано за глазурите и т.н., може би ще е по-добре сборния ти постинг да влезе на почитно място в готварската книга, а рецепти + коментари + питанки за технологиите да са в една текуща тема?
Аз самата забелязах едва вчера след като питах за трансфера в тортената тема Embarassed, а виждам че и вие поствате по 2 пъти едни и същи неща.......

Ей сега ми хрумна например да питам: има ли някой, който е доволен от някоя сметана, с която е украсявал със шприц? Да сподели каква......на мен едиснтвено ми допада сухата сметана на Др. Йоткер, която се разбива с прясно мляко. Тя наистина става гъста и от шприца ми излизат розички, а не някакви си размекнати .....ай да не казвам какво Laughing Mr. Green

# 77
  • Мнения: 1 209
natalyna, съгласна съм 4е има голяма степен на повторение. и аз се пообърках днес, но не мисля , че трябва тази тема да се закрие. тя е изклю4ително ценна и информативна.
аз разбирам нещата така :
тук - дизайна и спецификите на видовете украси Simple Smile +снимки на готовите торти Simple Smile
там - рецепти, отзиви за тях и вкусни тортени разрези. 

за мен любимата торта е рецепта, изпитана с времето. това което ми е хрумнало и съм завъртяла като украса, не прави тортата любима, защото другият път съдържанието може да е различно, макар и със същата украса.
мисля, 4е ако остане една тортена тема ще стане огромна и трудно ще намираме каквото ни трябва Simple Smile

мимес, аз ползвам мед+вода за гланца, а не глюкоза Simple Smile става прекрасно. т.е което ти е по-удобно. в линка долу има и др. снимки.  можеж да видиш, не мисля, 4е има визуална разлика с глюкозата -вси4ки торти са глазирани с мед и вода.

ето ми днешните бисери, за бебешкото парти, извинявам се, 4е ги постнах в другата тема. не стана идеално, но с бързата работа е така : http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2186912.

мисля 4е този път 4аршафът бе прекалено тънък -под 1 мм., все ги изтънявам, защото според мен е много сладък, а някой хора го ядат, аз ли4но го махам. въпросът ми е като то4ите марципан варна за обли4ане, колко дебел го правите?

Taneto, аз позлвам те4на на мегле, след като се рабие дълго става много твърда - спука ми мушамения пош- толкова е стегната. стават идеални рози,  листа, надписи и т.н. ако се добави капка-две лимон или оцет (не мирише споко Wink).

# 78
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 665
Тане въобще не се засягам, отдавна си го мисля това, но в началото наистина имаше по-добро разделение. Влизат обаче нови потребители и не са забелязали едната или другата тема и съответно се пускат въпроси там, а торти тук.

Има и друг вариант, да се обединят двете теми и си мисля, че това е най-удачното. Може заедно да измислим и ново име и ако сте съгласни, ще пиша на Моренка, за да я помоля да ги слее под новото име. В началния пост ще се прехвърли информацията от първите постове на двете сега съществуващи теми.

# 79
  • Видин
  • Мнения: 6 205
Ето и моята св.Валентинска торта :


# 80
  • Мнения: 6 149
Зори, направо професионална работа! Евалла!!!

# 81
  • Мнения: 3 495
harmony_broken, мерси, ще пробвам може би  Simple Smile, че днешният ми опит с Halta не се получи. Пробвала съм и Hopla - и тя не ми става за шприц Sad

Натали, и аз така мисля. Знам за първоначалния вариант на темите, отдавна чета тук, макар и с големи интервали на прекъсване....Мисля, че една текуща тема по всички тортени въпроси ще е по-добре. Нещо като темата "кой какво сготви днес".......

# 82
  • Мнения: 11 589
Зори,прекрасна торта! ShockedНаправо,невероятна!Доста си си поиграла.Аз в сравнение с твоята торта,все едно нищо не съм направила за празника! Sick

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 825
Зори, страхотна ти е тортата!  bouquet Би ли споделила подробностите по приготвянето й? Praynig

Ето я и моята скромна торта.

# 84
  • Мнения: 2 099
Честит празник на всички.  bouquet Чудесни тортички сте сътворили.
И аз съм на мнение, че ще е най-добре да се комбинират двете теми, тъй като наистина са много сходни...

# 85
  • Мнения: 1 117
Аз съм за предложението на Наталина да се обединят двете теми  PeaceНа толкова много неща се научих в сладкарството, че не искам и да си помислям , ако я няма темата за глазурите и тортите Simple Smile

Нarmony_broken чаршафа от марципан Варна го разстилам някъде на около 3мм. При мен не става много сладко , защото го доомисам с натурално нишесте.

Mimes аз също глазирам с разтворен мед в малко вода , за кратко в микровълновата. Става лесно. Преди това опитвах с глюкоза ,но тя не става толкова течна и трудно се разнася. Повечето момичета във форума глазират с мед и вода и имат страхотни торти Simple Smile

# 86
  • Мнения: 1 698
Моята украса е пълен провал, ама ще се оплаквам в глазурите.
Тортата я оставих по бельо както се казва иначе трябваше да е червена.

http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=2372&AlbumId=10171

# 87
  • Мнения: 253
Зори,   smile3501 smile3501  smile3501

# 88
  • Плевен
  • Мнения: 1 371
Ние днес празнуваме освен Св. Валентин и рожденния ден на детето, затова се очертава да правя торти само за рожденника, освен ако не ме обземе мания да правя по две  Mr. Green
 Ето тортата, която успях да сътворя, след двумесечно четене в двете теми  Crazy
А за тората на Зори съм без думи  smile3501

# 89
  • Мнения: 1 698
Момичета благодаря ви за отговорите. Обаче чаршафа ми стана пълен провал.  newsm45 newsm45 newsm45 Тестото като взе да се рони, ужас. Три пъти го разстилах добре и не можех да го отлепя от мушамата, въпреки че обилно бях наръсила двата пъти със захар и единия път с нишесте. Скъса се и трите пъти, на четвъртия добавих няколко капки прясно мляко и му разказах играта. Отиде в коша. Само розичките ми останаха, но естествено не всичките, че половината не изглеждаха никак добре.  smile3511
Идва ми да ревна направо, все си мислех че ще успея да го направя, ама не.
Ето я тортата по долни гащи
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=2372&AlbumId=10171

# 90
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 566
korneliia_h , видях въпроса ти в предната тема чак сега, защото днес нещо не ми се отваряше форума. Та, за тези бисквитени блатове са най-подходящи парфетата или чийз кейк без печене. Ама някъде прочетох, че мъжа ти не е фен и на парфето, така че избора ти не е много голям  Simple Smile.
Ах, тези претенциозни мъже Mr. Green!
Благодаря Зори, както винаги си готова да се отзовеш. Ами и аз предполагам, че избора ми не е голям за съжаление пък аз така искам да се вихря с тия торти  Mr. Green. Иначе то май си зависи и от парфето, примерно ако е нещо с бял шоколад и сметана  newsm78. Намерих тука една рецепта страхотно изглежда и звучи, ако стане сполучлива ще я докладвам.
Иначе за събирането на двете темички в една. Малко трудно ще се проследява така инфото напълно съм съгласна с harmony_broken, че тук би следвало да обсъждаме само дизайн, а в темата за тортичките рецепти за тортите. Мисля си обаче и друго, че в двете теми пишем едни и същи хора и то ясно, че ще показваме едни и същи неща и в двете теми. Може би вариант от сорта примерно в една тема  показваме торта и правим под нея една пълна и изчерпателна рецензия от-до, ама до най малката подробност - блатове, крем украса, технологи без да чакаме някой да пита. Само, че така ако има идея само за рецепта на торта  newsm78 къде ще я денем.

Последна редакция: ср, 14 фев 2007, 18:37 от korneliia_h

# 91
  • Мнения: 814
Честит празник на всички и много да се обичате.ето и моята торта
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2188496

Зори,остави ме без думи   bouquet

# 92
# 93
  • Мнения: 186
 Честит празник на всички !
 Това е моята тортичка за любимия, ндявам се да му хареса Simple Smile Тук са другите снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&photo=36

# 94
  • Мнения: 1 698
Лелеее какви красоти.   bouquet

# 95
  • Мнения: 186
Зори, направо професионална работа! Евалла!!!
Зори, направо професионална работа! Евалла!!! - и от мен, Още едно доказателство че си майсторка!

Ето  и моята празнична торта : http://www.snimka.bg/album.php?album_id=82950&photo=36
Подобна е на предишната само че е без орехи. Плус това е сиропирана със сок от вишни....надявам се разреза да е ефектен Simple Smile

# 96
  • София
  • Мнения: 913
Прекрасни са всички торти,които сте направили! Hug
Аз вчера за първи път се опитах да направя торта с чаршаф и фигурки от "марципан Варна".Нещо не ми се получи добре чаршафа,по ъглите на тортата се напука,някой знае ли защо newsm78И Исках да ви питам и отстрани как  се прави така,че да не се набира чаршафа?Аз тренирам за рожденния ден на сина ми EmbarassedЕто я тортата с грозния чаршаф,малко ми е посна украсата,ама не ми стигна материала Embarassed http://www.bgphoto.net/photos/13408/o633070741598095000.jpg  Помогнете ми следващия път да се справя по-добре Praynig

# 97
  • Мнения: 1 698
 Eхеее tasia, твоята торта е супер в сравнение с моята. И на мен ми беше за пръв път, но изобщо не стигнах да покрия тортата.  Sad

# 98
Много красиви торти заваляха пак!
По въпроса за темичките аз също съм за събирането на двете в една обща тема.
tasia аз моите чаршафи ги точа по-тънки за да не получават гънки и да не се напукват.Тортичката ти е супер!

# 99
Зори върха си!Ще разкриеш ли тайната каква е тортата отвътре?

# 100
  • Мнения: 1 341
Ееее Зори утрепа рибата
Тортата е супер
как направи капачето на кутията?
Ти с марципан Варна ли работиш или сама си правиш фондана? И коя рецепта използваш? Ама и цветовете ти  са супер. как гипостигаш?

# 101
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 566
И аз в духа на  Evjeni   - Е, Зори уби коча с вилицата мило, направо превъзходна работа. Браво!!!! Сега ако дадеш и подробности за направата ... Mr. Green  Hug
mimes,  Bambinkamalinka, diksi, Gushanka  тортичките на всички ви са влюбено красиви. Браво на вас.   bouquet

# 102
  • Мнения: 1 209
и аз като светлето работя с тънък 4аршаф, умишлено не използвам нищесте, защото не одобрявам брашнения вкус, мисля 4е не би ми харесал 4аршаф пове4е от 2мм. но ако обли4ането налага , например 3-д фигурка ще се пробвам с по-дебел.

тасиа, и аз мисля, 4е от дебелината на 4аршафа ти се явяват пукнатини, както и 4е е възможно да пресъхва прекалено.

на кой не му стигнал материал, на кой му хартисал, май пак ще правя торти-морти.

мимес, ако тестото е ми е ронливо, аз го обливам с вода на 4ешмата и преомесвам . слу4вало ми се е при по едра пудра захар, която не съм пресяла като хората Simple Smile

# 103
  • Мнения: 1 341
зори, тиме вдъхнови. С Кети започваме да правиме торта. Днес ще направиме блатовете, утре украсата. Така, че моля, да  дадеш подробности  Praynig

# 104
  • Видин
  • Мнения: 6 205
Благодаря много за положителните отзиви  Hug!
Всички торти, които за показани са страхотни  Peace.

Обещавам утре да обясня подробно как съм направила тортата, защото в момента в къщи едни празнуват св. Валентин, други Трифон Зарезан и е пълна лудница  Laughing

Весел празник на всички, независимо какво празнувате.

# 105
  • Видин
  • Мнения: 6 205
Жени, печи блатове, а аз утре рано-рано ще напиша подробностите по украсата.

Само с две думи да кажа, че тортата е комбинация между блатове и рула, т.е опекох два правоъгълни блата, от които от единият изрязах две сърца по формата на тавичката ми, а от другия блат направих руло. Шоколавови са блатовете, всъшност пандишпан плюс настърган шоколад (в моя случай шоколадови яйца от щерката  Crazy). Тавичката е облепям с фолио и най-долу слагам единия блат-сърце. Рулото го нарязах и налепих отстрани. Пълнежа е шоколадов мус със Бейлис - 500 мл. сметана (Президент неподсладена е) разбита със около 200 гр. разтопен шоколад + 50 мл. Бейлис и един желатин. Всичко се разбива на крем и се излива във формата. Най-отгоре сложих другия блат-сърце. Престоява в хладилника да се стегне. Продължението утре  Grinning.

# 106
  • Мнения: 243
Здравейте, момичета, аз съм новак и само си мислех, че ми се отдава да правя торти......
Момичета вие сте страхотни, нямам думи да изразя възторга и възхищението си от това, което видях. Супер сте. Всички торти са направо прекрасни, скрихте ми шапката.  Hug

# 107
  • Мнения: 5 871
Зори,браво! Hug

# 108
  • Мнения: 4 395
Престраших се и аз, да си покажа първия опит.
Направо ме зашеметихте с вашите красоти!  bouquet (Чак се засрамих. Blush)

# 109
  • Мнения: 2 099
Честит празник на всички  bouquet
Момичета, направили сте невероятни торти, просто нямам думи. Зори и аз с нетърпение ще чакам да кажеш как направи това кулинарно чудо.
Ето я и моята скромна тортичка/доста си мислех дали да я покажа след тези шедьоври/, но на болен човек толкова му стигнаха силите. Давам ви и рецептичката, тъй като стана много вкусна и лека.
Това е дна импровизация от мен, която стана доста вкусна.
Торта Миш-МашБлатът е ябълковият сладкиш с карамел на Лео без ябълките+1ч.л.какао, разрязан на 2 и залят със сиропа.
1-ви крем- 200мл.сметана +сладко от праскови /от сметана остана малко, така че я използвах и за част от окрасата/.
2-ри крем- кремът от Шоколадова торта с рула- 200мл.сметана+1 желатин+повечко от посоченото в рецептата течен шоколад.
Приготвяне:
Редим 1-ви блата, върху него 1-ви крем и ръсим с карамелизирани орехи, 2-рия блат се явява готово руло с праскови/тъй като не можах да разделя сладкиша на 3 части се наложи да използвам рулото/, част от 2-рия крем, колелца банан, останалият крем и отново карамелизирани орехи и поставяме 3-тия блат/т.е. втората част от сладкиша/. Глазурата е течен шоколад с малко млеко, окрасата е от сметана.

# 110
  • Мнения: 6 149
Страхотно сте се представили всички! Поздравления. Всички торти за св. Валентин са прекрасни, защото си личи, че са направени с много любов за обичани хора!

# 111
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Чудесни торти, момичета  Hug

tasia , потретвам другите преди мен, но и според мен е дебел чаршафът. Не се вижда в действителност дали е така, но ако си използвала пропорциите от рецептата за Марципан Варна, без да ги намаляваш, е невъзможно да ти остане материал само за малките топченца и 3-те патета. МатРял оставя и то доста  Mr. Green Когато разточвам чаршафа, не го меря с линийка, но гледам да е възможно най-тънък, без да има опасност да се скъса. Експеримент му е майката. Бъди сигурна, обаче, че ако скъсаш по-тънък чаршаф при слагането, значително по-лесно се оправя от дебелия. Последния път ми се скъса, на няколко места отстрани на тортата и без проблем с леко придърпване и натискане се оправи. А и с тънък чаршаф си решаваш по лесно проблема с нагъването отстрани.

Ей голяма разбирателка се извъдих  Blush Млъквам!  Mr. Green

ПС: Казвала ли съм ви колко много положителни емоции ми носите с вашите торти и с ентусиазма си  Hug    bouquet 

# 112
  • Видин
  • Мнения: 6 205
Само с две думи да кажа, че тортата е комбинация между блатове и рула, т.е опекох два правоъгълни блата, от които от единият изрязах две сърца по формата на тавичката ми, а от другия блат направих руло. Шоколавови са блатовете, всъшност пандишпан плюс настърган шоколад (в моя случай шоколадови яйца от щерката  Crazy). Тавичката е облепям с фолио и най-долу слагам единия блат-сърце. Рулото го нарязах и налепих отстрани. Пълнежа е шоколадов мус със Бейлис - 500 мл. сметана (Президент неподсладена е) разбита със около 200 гр. разтопен шоколад + 50 мл. Бейлис и един желатин. Всичко се разбива на крем и се излива във формата. Най-отгоре сложих другия блат-сърце. Престоява в хладилника да се стегне. Продължението утре  Grinning.

Продължавам....
Ето я отвътре :
http://3opu.multiply.com/photos/photo/16/6.JPG

След като се е стегнала в хладилника я извадих от формата (с помощта на фолиото) и я намазах с маслен крем от всички страни, за да няма неравности после, когато се покрива с "чаршафа". Пак престоява около час-два в хладилника, за да се стегне масления крем.
За украсата -  покритието е с марципан Варна, а панделката е от желатиновото захарно тесто.
Изрязах едно сърце от шаблона за блатовете и го сложих най- отгоре. Отстрани са две ленти, като височината им е малко по-голяма от тази на тортата. Трябваше още малко по-високи да ги направя, ама с дребната помощничка около себе си нямах много време за експерименти как ще е по-добре. За страничните ленти разточих марципана малко по-дебело. Отгоре са наредени бонбони Рафаело и Линдор. И двата вида са готови, не съм си играла да ги правя аз, защото не разполагах с достатъчно време.
Капака : отдолу е пластмасов прозрачен капак от бонбониера, аз я облепих със марципан Варна и го доукрасих с панделка и цветчета. Предният ден го бях направила от желатиновото захарно тесто и беше изсъхнал много добре, но докато го украсявах  и го оставих за секунди без надзор, Ева му видя сметката  Crossing Arms. Та идеята с пластмасовия капак ми дойде в последствие. Това е общо взето, ако нещо съм пропуснала, питайте.

Жени, боите са ми от сладкарската борса на Кадемлия 6. Ето така изглеждат :
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1815589
Тези три цвята имам от тях, другите са обикновени български.

# 113
  • Мнения: 186
Рецептата за моята лесна торта:

Блат:  4 яйца, 4 с.л захар, 4 с.л брашно, 1/2 пакетче бакпулвер,, 1/2 пакетче ванилия.
Блата се разрязва на две - единия блат е сиропиран със сок от вишни, а другия с компот от праскови.
Фил: 500 мл сладкарска хопла, 1 с.л желатин и плодове.
Важното което научих: никога не слагайте плодове а от горе фондан  Naughty

# 114
  • Мнения: 1 698
Зори, твойта торта съм я сънувала чак. Такава красота не бях виждала. Шапка ти свалям  bouquet

# 115
  • София
  • Мнения: 913
Благодаря ви за отговорите,мили момичета! Hug
Значи следващия път ще направя по-тънък чаршафа,дано се получи по-добре.
Деб,марципана Варна си го направих с точните пропорции по рецептата,даже ползвах втората ,която е с по-голямо количество продукти,ама явно наистина съм се уляла с дебелината Embarassed.
А когато правите фигурки,как процедирате?Първо оформяте отделните части на фигурката и оставяте да изсъхнат и след това ги събирате или как?А с водичка ли се слепват една за друга частите или има и друг начин newsm78

# 116
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Темата вече е една - по лесно ще се следи  Hug

# 117
  • Мнения: 259
ЗДРАВЕЙТЕ!От ивестно време следя темите и се възхищавам на уменията ви.Наистина сте вдъхновение за такива като мен,които харесват много неща,имат желание да го направят,а НЕ ЗНАЯТ КАК!  bouquet

# 118
  • Мнения: 3 495
Темата вече е една - по лесно ще се следи  Hug

Добре, че ви подсетих  Wink Simple Smile

# 119
  • Русе
  • Мнения: 408
Зори, перфектна торта Hug Peace, направо си е бутикова. Професионалистите могат да ти завиждат само  bouquet

# 120
  • Мнения: 259
Тане мерси много за информацията.Не мистана само ясно иенската купа покрижа ли се с нещо/хартия за печене ,маже ли се с масло а брашно/,за да се отлепи по-лесно.

# 121
  • Мнения: 1 209
tasia , аз работя като с пластилин , сглобявам фигурката, оставям да изсъхне и накрая при поставянето върху тортата лакирам.
на мен една доза от марципан варна 100вода/50масло/100брашщно +захар ми стига за 2 торти големи + обилна украса, 4е и бая материал изхвърлям Simple Smile.

# 122
  • Мнения: 259
harmony_broken ,а с какво лакираш? newsm78

# 123
  • Мнения: 1 209
с мед и вода, Simple Smile разредено 1 чл. мед пълна  на около 50г вода

# 124
  • Мнения: 814
Направих тази еротична торта за 55-ият рожден ден на наш роднина
 http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2199162
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2199163

# 125
  • Мнения: 814
На втората снимка си личат две пукнатини точно на циците.Притеснявам се,че до довечера/когато ще я поднеса/могат да се отворят още.С какво мога да ги "залепя"?Като се има впредвид,че ще я транспортирам на 35 километра спишно се нуждая от сьвет.Отгоре тортата е намазана с глюкоза+малко вода.Дали този гланц не е разводнил марципан"Варна"?

# 126
  • Мнения: 2 405
Зори, перфектна торта Hug Peace, направо си е бутикова. Професионалистите могат да ти завиждат само  bouquet

 Party

# 127
  • Пловдив
  • Мнения: 257
Bambinkamalinka сташна торта.Много ми харесва.За пукнатината не мисля,че е притеснително.Едва ли някой ще й обърне чак такова внимание.Те като видят творбата ти и ще онемеят  Wink А би ли казала как докара този цвят на тялото?

# 128
  • Мнения: 1 117
Bambinkamalinka страхотна торта Grinning. Пробвай леко с пръсти да залепиш пукнатините. При мен се получи същото , когато глазирах с глюкоза. Даже и боята ми се беше разводнила леко

# 129
Bambinkamalinka,СУПЕР ти е станала тортата!И на мен ми стана много интересно как направи цвета на тялото? Много сполучлив е станал!

# 130
  • Видин
  • Мнения: 6 205
Bambinkamalinka, браво !!! Тортата ще обере овациите, сигурна съм.
Щом си я глазирала вече отгоре с глюкоза ти предлагам да не я пипаш повече, за да не стане беля. Не вярвам да се нацепи повече, а при тарнспортирането ще бъдете внимателни да не мърда много и да не се опре в нещо.

# 131
  • Мнения: 814
Благодаря ви.Вашата оценка означава много за мен.
Цветьт на тялото всьщност е естественият цвят на марципан "Варна"
Пукнатините са се увеличили.явно това покритие не трябва да се глазира или ако се глазира да е на желатинова основа,за да не разводнява.

# 132
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 566
Bambinkamalinka много гоцка тортичка  Wink. Днес и аз реших да се развихря и да спретна една бърза шарлотена тортичка. Да си призная за първи път правя това чудо и не се справих много с нареждането на плодовете, но моята свеки е специалист от класа в приготвянето на тая красота и ще почерпя идейки от нея. Отчитам няколко недостатъка обаче  Thinking Оказа се че  формата ми е плитка и часта с крема стана много ниска, ама това се оправя с нова форма  Mr. Green. Освен това какаовия крем който беше най-отдолу твърде малко дойде и като отлепях парчето от подноса и остана по подноса, та не се виждат трите слоя.  Най важното е че мъж ми гласува с  две ръце за опита  newsm44
Ето я тортичката:

Последна редакция: пт, 16 фев 2007, 23:45 от korneliia_h

# 133
  • Мнения: 5 871
Много шарено,много готино...

# 134
  • Мнения: 14 219
Най важното е че мъж ми гласува с  две ръце за опита  newsm44

Много апетитна тортичка!  bouquet И аз гласувам с две ръце! Grinning

# 135
  • Мнения: 259
Bambinkamalinka,Kornelia_h ного са ви готени тортичките.Kornelia_h ще пуснеш ли рецептата newsm78

# 136
  • Мнения: 983
Страхотни торти, комплексирах се Embarassed

И аз моля Корнелина за рецептата Peace

# 137
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 665
Здравейте момичета!

Тези дни бяхм емалко болни и не съм влизала тук и като гледам много съм изпуснала!

Срахотни тортички за св. Валентин - браво! Аз тази година не правих нищо, защото точно по това време мина у нас един разтройствен вирус и хич не ни беше до торти.

Всички сте се представили чудесно, но искам специално да изкажа възхищението си от тортата на Зори! Браво Зори - голяма майсторка си!  bouquet Hug

Бамбинкамалинка също не издава фронта и ни зашеметява както винаги с невероятни красоти и майсторско изпълнение! Hug Heart Eyes

Корнелия, твоята тортичка също изглежда много красиво и вкусно, а най-важното е, че половинката е доволна!

Страхотни сте всички!  bouquet

# 138
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 566
Пускам рецептата разбира се, не го направих веднага понеже някъде бях мернала дадена подобна и реших да не прибързвам в случай, че  я имате.  Hug
Торта Шарлота с три крема:
Продукти:
Тези продукти са за по-голяма форма и обикновенно остава материал за поне две чашки. При мен дори остана за 5 макар, че намалих продуктите, понеже формата ми не е дълбока така че вие преценете.
1. 8 яйца (при мен 6 бр)
2. 1 л. пр. мляко (при мен 0,800 мл)
3. 2ч.ч. захар (при мен 1 1/2 ч.ч.)
4. 3 с.л. брашно с връх ( аз сложих ванилово нишесте)
5. смлени орехи (аз не сложих)
6. 1 с.л. какао
7. желатин общо 8 супени лъжици или около 6 пакетчета по 10 гр( изглеждат много, но е по-сигурно и въпреки това крема става изключително много мекичък, не е силно желиран; незнам дали с по-малко няма да се разпада  newsm78)
8. По желание плодове, стафиди

Предварително разтваряме 3с.л. желатин в малко вода. Разтопяваме на водна баня и го смесваме със сока на един компот или някакъв друг сироп (количеството е според големината на формата сами преценете). Изливаме във формата и след като почне да се желира леко нареждаме плодовете, които искаме да бъдат най-отгоре. Тук не съм сигурна точно как се процедира, че не съм питала свеки, но ако се сложат плодовете веднага просто плуват в сиропа и затова изчаках да се стегне малко. Оставяме на една страна да се стегне.
Разделяме желтъците от белтъците. Желтъците се разбиват със захарта на крем. Добавяме и брашното (нишестето) и доразбиваме. Разтваряме останалия желатин (5 с.л.) във малко вода и след това пак разтопяваме на водна баня. През това време млякото трябва да бъде сварено и след като малко изстине към него се прибавя желатина и можем да смесваме вече със жълтъчната смес внимателно като при крем карамел. Като ги смесим връщаме на котлона да се позгъсти кремчето като бъркаме непрекъснато. Сгъсти ли се, махаме от котлона и го оставяме да изстива. През това време разбивам белтъците на твърд сняг и като истине достатъчно млечно жълтъчния крем ги смесваме. Получената смес се разделя на три. В едната се слагат орехи, в другата какао, а в третата плодове. Вземаме формата със вече желирания сироп и плодове и с вилица нарязваме леко желето отгоре, за да се съединят по-добре двете части. Редуваме според желанието трите крема докато се напълни формата, останалото в чашки  за дегостация Mr. Green. Ами това е. Оставя се да стегне и след това се отлепя като се потопи формата за кратко във гореща вода, но не за дълго, за да не се разводни прекалено.
И наистина, щом половинката е доволна и аз съм  Blush.

Последна редакция: сб, 17 фев 2007, 18:30 от korneliia_h

# 139
  • Мнения: 259
Добро утро!Kornelia_h благодаря за рецептата на Шарлотата,но имам въпросче:какво означ?ава "желатин 5 "? 5 с.л, 5 гр.  или 5 пакетчета? Grinning

# 140
  • Мнения: 2 099
Bambinkamalinka  много оригинална тортичка Laughing
Корнелия и аз си записвам веднага рецептичката, изглежда много слънчева тортичката ти.

# 141
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
korneliia_h, а колко см е диаметъра на форматата ти, може ли да премериш моля, за да знам аз как да процедирам?

# 142
  • Мнения: 719
Бравос Корни, ето че все пак сколаса да направиш Шарлотката!

В старите ни тефтери имахме една рецепта за Шарлота, но останаха при майка ми, така че не знам дали е същата. Доколкото си спомням беше от 4-ри цвята, но без плодове. Във всеки случай много ефектна е тази тортичка и като я правехме, всички я харесваха!

Последна редакция: сб, 17 фев 2007, 09:28 от emsy

# 143
  • Мнения: 437
Здравейте  Hug От доста време следя темата и ви се възхищавам. Браво, страхотни торти  smile3501
Искам да ви питам няколко неща. Най-напред с един тъп въпрос - от къде мога да си купя хартия за печене  newsm78 Решила съм да правя торта "Трюфел". Дали мога да сложа салфетка на тавата и така да изсипя сместта за печене  Flushed Следващият ми въпрос е върху какво да извадя готовия блат, защото последният път го обърнах в една тава и после като започнах да го вземам се счупи  Sad Др. въпрос ми е за сметаната, там пише, че крема се прави от готварска сметана и черен шоколад. Но крема няма да стане сладък. Може ли със сладкарска сметана и черен шоколад или готварска сметана и млечен шоколад  newsm78

# 144
Kornelia h-идеална тортичка!Браво!И аз реших да я пробвам,благодаря и аз за рецептата.
Chere6ka-аз правих няколко пъти вече торта"Трюфел"и става със готварска сметана и черен шоколад или готварска сметана и млечен шоколад.Аз не видях голяма разлика между двете във вкуса.Сладостта беше еднаква,но не слагай сладка сметана и шоколад струва ми се ще стане прекалено сладка.За да не залепват блатовете след като ги опечеш,намажи повърхността където ще ги слагаш със масло или маргарин.Така няма да залепнат и остават мекички от маслото.Успех!