Изцеждане на кърмата

Лидия Казакова
Консултант по кърменето
Московска обществена група за поддръжка на кърменето
„Майки за кърменето”

    Изцеждането на гърдите след кърмене не може да бъде постоянно необходима процедура. Кърмещата майка, като млекопитаещо същество, е  изчислена според потребностите на детето, нейният организъм не е предвиден за производство на излишъци от мляко, също както организма на всяко млекопитаещо същество. Кое животно в дивата природа изцежда остатъците от мляко след нахранването на детето? Някои животни специално се изцеждат от човека. Предразсъдъците, свързани с кърменето, сформирали се през 20 век заставят някои жени да се изцеждат собственоръчно...

Защо съществува препоръката да се изцеждаме след всяко кърмене?

Тази  препоръка наистина е необходима, ако числото на кърменията е ограничено. Ако жената кърми детето 6 пъти на денонощие и не изцежда остатъка от мляко, тя действително може да остане  много бързо без мляко. Детето, особено в началото на своята сукателна кариера, не изсуква еднакви порции мляко през равни промеждутъци от време /То, общо взето, никога на прави така.../. В гърдите почти винаги остава мляко. При редки кърмения и постоянно наличие на мляко в гърдите в ендокринната система на жената постъпва сигнал за това, че млякото се произвежда в излишък и такива негови количества не са нужни.

В естествени условия детето никога не се кърми 6 пъти в денонощие през равни промеждутъци от време. То може да бъде кърмено относително рядко през първата седмица от живота си, но от втората седмица нататък потребността за сукане у бебето се проявява по-често, отколкото 6-8 пъти в денонощие. Потребността от сукане у бебето не е свързана с чувството за глад. То просто иска да суче в отговор на всеки свой дискомфорт, то се опитва така да се избави от него, независимо от това – от какво е предизвикан той – от чувството за глад или желанието да заспи, например: В естествени условия се слага на гърдата при първото поискване, достатъчно често.

За стотици хиляди и милиони години еволюцията на ендокринната система на млекопитаещите същества е привикнала към изработката на достатъчно количество мляко при честа стимулация  на млечните жлези чрез сукане. Което се  получава при кърменето на бебето на  поискване. В този случай детето постоянно изсуква неголеми порции мляко, продължително натрупване на мляко в гърдите не съществува. При кърменето  детето се слага  в продължение примерно на три часа на едната гърда, за това време то я изсуква и започва да суче другата. Ако детето се кърми на режим, гърдата може да чака  следващото кърмене 6-7 часа, за такова струпване на мляко, тя изобщо не е предвидена. Организмът на жената “стига до извода”, че млякото на никого не е нужно...

При кърменето на поискване лактацията на жената доста бързо се стабилизира и млякото се произвежда според потребностите на детето, без излишъци или недостиг. Да се изцежда просто няма какво. Това е и невъзможно технически, тъй като кърменията рядко биват по-малко от 12 пъти в денонощие. Съществуват майки, които все пак се опитват да се изцеждат след кърмене, дори и да кърмят при поискване.
Обикновено на тях бързо им омръзва това изтощително занимание, но понякога за нещастие, те предизвикват  това, че започват да изработват излишъци от мляко – хиперлактация. Ендокринната им система започва да произвежда мляко, съобразено за много лакомо дете или за близначета, тъй като продължава да бъде в сила принципа за изработката на мляко „според потребностите на детето”

Но все пак понякога е необходимо млякото да се изцежда. Поради това всяка жена трябва да умее да  се изцежда.

Кога това действително е необходимо?

1.   За поддържане на лактацията, ако майката и бебето са разделени по различни причини. Редовното изцеждане може да поддържа лактацията относително продължително време. Желателно е в такава ситуация да се изцеждате 6-8 пъти в денонощие, всяка гърда по 10-15 минути. Или толкова често, колкото позволяват обстоятелствата.
2.   Ако се налага майката да се раздели с детенцето и да му остави мляко за времето на своето отсъствие.
3.    Ако майката е получила мастит – запушване на  канала на част от  млечната жлеза с мастна капчица или втвърдено мляко. Маститът трябва да се изцежда, ако бебето не може да го изсуче.
4.    При идването на преходното мляко през 3-5 ден след раждането. В това време повечето майки още се намират в родилния дом и получават препоръката да се изцеждат до последна капка, иначе ги чака мастит. По този начин често се предизвиква хиперлактация – образуване на излишно количество мляко. При тази ситуация не трябва да се изцеждате напълно! Обикновено млякото идва в по-голямо количество, отколкото е нужно на детето и неговият излишък трябва да бъде „прибран”. Затова по време на идването на млякото не трябва да се изцежда всичко без остатък. Веществата, подаващи сигнал за това, че млякото се образува в излишък, се появяват в напълнената гърда примерно през денонощие. Ако се изцежда всичкото мляко по-рано, отколкото през денонощие, то се образува също толкова. При активно идване на млякото е нужно бебето да бъде слагано на гърдата толкова често, колкото то иска, да го кърмите по искане на майката тогава, когато то не проявява признаци на глад, но майката чувства, че вече е време млякото да бъде изсукано. И само, ако бебето не иска да суче, например дълбоко спи, но майката вече започва да изпитва неприятни усещания, тя трябва малко да поизцеди  гърдата, за да почувства облекчение! Обикновено потребността от такива изцеждания бива не по-често от 1-3 пъти в  денонощие в течение на 1-3 дни.

Напълването на гърдата може да се съпътства от слизането на зрялото мляко, на 7-18 ден от живота на бебето. Трябва да се действа точно така, както беше описано по-горе.


Преведе ala от http://detki.de