Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците!

 • 62 096
 • 581
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 051
Мили дами, използвам първият пост на Ведра, за да ви съобщя, че темата за кърмене на близнаци вече е разделена на две - библиотека със статии за кърменето и тема за въпроси и отговори, тук! Успех Peace

0896 418 488 - на този телефон по всяко време можете да получите помощ и подкрепа за кърмене (телефонът е достъпен за цялата страна) и дори да уговорите среща наживо (за съжаление само за майките от София засега)Всяка мама, която има питанки, проблеми, съмнения и каквото и да било, свързано с кърменето на близнаци,спешно или не, да се чувства съвсем спокойна  да ми пише на лични по всяко време.
Дори и да не влизам във форума, чета бележките.

Кърмила съм доносени близнаци 18 месеца, минахме през различни проблеми през това време, не ми е позната май само кърмаческата стачка и там не мога да съм от полза.

Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 23:45 от Double with Cream

# 1
 • София
 • Мнения: 11 684
  Аз също съм на линия за всякакви въпроси свързани с кърменето. Може да питате както на ЛС така и по кюто или по телефона. Може и темичка отделна да се пусне за да е от полза за всички други мами.
  Моите мадами също се родиха доносени и засега ги кърмя успешно една годинка  Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 11 684
   Мили бъдещи и настоящи мами, предлагам в тази темичка всеки който има въпроси свързани с кърменето да ги задава, а тези които можем ще помогнем със съвет или ще споделим опит.

   Ето и някои полезни линкове:
   Пози за кърмене на близнаци
   Клипчета за кърменето - правилно поставяне, признаци на глад, пр … а гърдата и други
   
   Ето и моето албумче със снимки на кърмене на двете мадими  Wink
   Кърмене - Айла
   Парола - uc,;eke

Последна редакция: пт, 03 авг 2007, 15:35 от Aila

# 3
 • София
 • Мнения: 11 684
    Въпрос - от kassi /patrissia/ - Кога тръгва кърмата при секциото? И при нас ли ще са бебета през деня в Тина Киркова!?
    Отговор - Начина на раждане на оказва влияние на слизането на кърмата или продължителността на кърмене. Изхвърлянето на плацентата задейства хормоните, необходими за тръгване на млякото. Поставянето на бебето на гърда, тоест сученето определят количеството мляко. Желателно е колкото се може по-скоро да се даде на бебетата да сучат, а при невъзможност да започне изцеждане. Ако има задържани парченца плацента, може изобщо да не тръгне кърма или да спре. Липсата на сучене има същия ефект. Тоест бебетата трябва да се слагат на гърда, дори да смята майката че няма нищо  Wink
    В Тина Киркова във ВИП стаите бебета са постоянно при майките, което е от изключително значение за прилагане на кърменето на поискване. През ноща може да се оставят да се гледат от акушерките за да си починат майките. Аз лично се възползвах от това, но оставях изцедена кърма която да им дадат. За целта ползвах моя помпа на Авент в болницата и хапчета за студена стерилизация. Възможно  е и таткото да изварява нещата вкъщи и да носи всеки ден помпата и шишетата.

# 4
 • Мнения: 1 165
Хайде още едно въпросче от мен. Кое е за предпочитане? Да се изцеждаш и да храниш бебетата с шишета, или да ги кърмиш едно след друго, което ми се струва доста дълъг процес, а и как едното ще чака другото да се нахрани! Rolling Eyes
Айла, благодаря ти за прекрасната тема.

# 5
 • Мнения: 2 051
Хайде още едно въпросче от мен. Кое е за предпочитане? Да се изцеждаш и да храниш бебетата с шишета, или да ги кърмиш едно след друго, което ми се струва доста дълъг процес, а и как едното ще чака другото да се нахрани! Rolling EyesАйла, благодаря ти за прекрасната тема. 

За предпочитане е да не стигаш до шишетата. Макар, че има беберони с добра форма и малки дупки, няма гаранция че ще поискат да засучат от гърда пак, след като са пили от шише. Там разликите са много тънки, а бебетата са чувствителни към такива промени, ако нямаш друга причина да минеш към шише, няма защо да го започваш...

Да кърмиш едновременно спестява много време и нерви, в случай че например до като кърмиш едното, другото, което е спяло до преди малко ревне неудържимо, а си сама, трябва да прекъснеш, да станеш, да вземеш второто, първото ще ревне през това време и то....Едновременното кърмене ти позволява също и нещо много интересно - да наблюдаваш и двамата Wink в действие, да виждаш разлики и прилики - изобщо да ги опознаваш по-добре. Според мен е най-добия вариант.

Да кърмиш едно след друго, може да ти се види по-удобно в началото когато нямаш много сили и ако ти се навърта някой помощник. Лежиш, почиваш, кърмиш, едното-другото, после пак и междувременно почиваш максимално и се възстановяваш. Но ако нямаш помощници е по-трудно - целият ден може да мине така...

# 6
 • София
 • Мнения: 11 684
      За предпочитане е едновременното кърмене  Wink Спястява време, нерви, усилия, а и за мен беше единствения и най-лесен начин да ги успокоя и двете когато съм сама.
      Следва последователното кърмене. Въпреки че в началото може да изглежда по-лесно да се изцедиш и набързо да дадеш кърмата, защото ако сучат това става бавно с много паузи, почивки и тн, то цеденето си остава същата хамалогия докато с времето бебчетата се специализират и стават страшно бързички. Е говорим за наяждане иначе за успокоение може да си стоят на гърдата и повечко.
        При непосредствено кърмене, кърмата няма опасност от замърсяване и  е винаги с нужната температура. Не е необходимо изваряване на шишета и тн. Бебчо сам определя колко иска да яде, докато при хранене с шише винаги може да се стигне до момента само и това да хапне, изпие за да не се хвърли. Може да се наложи да се изхвърли събраната с труд кърма.
        Бебетата са най-добрите помпички. С помпата никога не може да се изцеди толко колкото би могло да изсуче бебето. Отделно че някои мами така и не успяват да изцедят нищо, което не означава че нямат кърма. По този начин често ако се практикува хранене от шише има опасност кърмата да намалее и спре. Съществува и опасност от отбиване.
        Контакта кожа до кожа при непосредственото кърмене е от изключително важно значение за бебето. Така то не само хапва, а получава всичко необходимо наведнъж, храна, усещането и близостта на мама, топлина и спокойствие, усеща туптенето на сърцето. При кърменето връзката е не само в посока от майката към бебето, а и обратна като по този начин се изграждат специфични антитела в кърмата за конретния проблем който тормози бебчо, при цедене въпреки  че в кърмата все още има всичко необходимо както и имуностимоланти тази специфична защита липства.

# 7
 • Мнения: 2 950
Мои приятелки ми казват, че са кърмили доста време благодарение на храненето си. Всеки ден са закусвали овесени ядки, мюсли или жито, яли са много ядки и са пили повече течности. Освен това са пили лактогонен чай. И трите кърмят доста успешно. Споделете при вас как беше!

Дали ще мога да стимулирам повече кърма по този начин? newsm78

ПП С Йоана кърмата ми просто намаляваше, аз включих добавката и така малко по малко я докретахме до 6 месеца и кърмата просто спря. Тогава си казвах, че щом е свършила, свършила. Сега не искам да е така! Naughty

# 8
 • София
 • Мнения: 11 684
   Основното което определя количеството кърма е честото стимулиране на гърдите, тоест честото сучене. При кърмене на поискване обикновенно няма проблем лесно да се постигне това. Има т.нар скокове в растежа при които нуждата от кърма рязко се увеличава, тогава именно по-честото кърмене няколко дни или седмица увеличават количеството кърма до нужните нива.
   Всичко останало тоест течностите и храната са само помощни средства. Най-вече от една страна и за успокоение на майката, че прави нещо. Тоест ако само се наливаш и тъпчеш с лактогонни нещича, но не кърмиш достатъчно често, кърмата ще намалява. Да консумираш лактогонни напитки и хапваш овесени ядки разбира се ще е от полза, важно е да се храниш нормално, тоест достатъчно да задоволяваш своите и на бебетата хранителни нужди. Аз лично в началото също хапвах овесени ядки които не обичам, наливах се с лагтогонен чай и тн, но след като веднъж се успокоих че лактацията е регулирана, това става към трети месец, спрях и се храня съвсем нормално. Продължавам да кърмя на поискване и проблеми с количестото кърма не съм имала.
   Включването на добавка е най-лесния и бърз начин за отбиване защото именно по този начин се намалява броя на кърменията и от там съответно организма получава сигнал да намали производството на кърма.
   Ако бебчетата са много малки и незрели и не достига кърмата и ли не могат да изучат достатъчно и изцедената също не стига е желателно да се дава добавка докато заякнат. При желание от страна на майката има възможност добавката от АМ да бъде премахната.
   Премахване на добавката от адаптирано мляко.
   Хранене на кърмачката

# 9
 • Мнения: 2 950
Благодаря, Айла!  Hug Много се шашкам то кърменето на поискване - те може да искат да сучат на всеки час, а и другото, което повече ме притеснява: ми то бебо може да плаче от друго, а аз да го тъпча с кърма и то да повръща  newsm78

# 10
 • Мнения: 405
Здравейте!
Темичката е страхотна! Всички ние имаме нужда точно от хора като вас,минали по този път и сблъскали се с нашите тревоги и вълнения.Моят въпрос е свързан с т.н."Кърмаческа стачка"Зная,че има много информация в Кърмаческия форум,но исках личното ви мнение като майки на близнаци.Сблъсквали ли сте се с проблема,кога да го очаквеме,как се справихте и т.н?.Защото мисля,че именно тогава е времето когато посягаме към шишето с АМ,а то всъщност си е физиология и отминава във времето.Явно трябва търпение и упоритост
Днес бях на лекцията в МОЛ-а с д-р Анета Попиванова,но не остана време да повдигна този въпрос
Благодаря ви  bouquet

Деси,моите притеснения относно "кърменето на поискване" са същите и за това съм изправена пред дилема с режима

# 11
 • Мнения: 3 638
Мерси за хубавата темичка!   bouquet
Нещо, което така и не ми стана ясно след всичките ми четения за кърмене на близнаци е как трябва да се редуват на гърдата. На някои места пише да се редува на всяко хранене, на други всеки ден, а пък някои близнашки майки споделят, че определят на всяко детенце "собствена" гърда и карат така...
На мен лично ми се струва най-удачно да се сменя гърдата всеки ден, но дали е така е най-добре?
Вярно ли е освен това, че не трябвало да се пие краве мляко по време на кърменето, защото причинявало колики?

И още нещо - тук в Холандия препоръчват бирата (безалкохолна Simple Smile) за увеличаване на кърмата - била чудодейна!!!

# 12
 • София
 • Мнения: 11 684
Моят въпрос е свързан с т.н."Кърмаческа стачка"Зная,че има много информация в Кърмаческия форум,но исках личното ви мнение като майки на близнаци.Сблъсквали ли сте се с проблема,кога да го очаквеме,как се справихте и т.н?.Защото мисля,че именно тогава е времето когато посягаме към шишето с АМ,а то всъщност си е физиология и отминава във времето.Явно трябва търпение и упоритост
Деси,моите притеснения относно "кърменето на поискване" са същите и за това съм изправена пред дилема с режима
          Аз лично съм облагодетелствана откъм тази страна. Може би само в началото към втори, трети месец Николета ми прави "Кърмаческа стачка" в някаква степен. Методите за преминаване през този труден период са същите както и при едно бебе. Просто всичко при нас е малко по-трудно за реализиране. Ето статията от Библиотеката на кърмаческия Кърмаческа стачка - определено много ми хареса  Simple Smile Ако се спазват повечето неща описани в нея бебетата не стачкуват. До голяма степен нещата описани отговарят на метода ми на гледане на бебките и наистина стачка не са правили. Познавам приятелки с които отглеждаме децата си по този начин, при които също този проблем не е съществувал. Въпреки това всичко си е строго индивидуално, но бебе по-малко от шест месеца само не би се отбило, тоест ако не се започне веднага от страх, че е гладно изцеждане и дохранване с шише което води до отбиване, сравнително скоро нещата се оправят.
     Лидди ти сама си отговорила, трябва търпение, упоритост и познаване на проблема. Когато знаеш че това е стачка и ще отмине, а не смяташ погрешно че бебето се отбива почти винаги всичко завършва успешно. Кърми се на тихо и спокойно място, когато бебчетата са сънени и тн.

# 13
 • София
 • Мнения: 11 684
Нещо, което така и не ми стана ясно след всичките ми четения за кърмене на близнаци е как трябва да се редуват на гърдата. На някои места пише да се редува на всяко хранене, на други всеки ден, а пък някои близнашки майки споделят, че определят на всяко детенце "собствена" гърда и карат така...
На мен лично ми се струва най-удачно да се сменя гърдата всеки ден, но дали е така е най-добре?
Вярно ли е освен това, че не трябвало да се пие краве мляко по време на кърменето, защото причинявало колики?
И още нещо - тук в Холандия препоръчват бирата (безалкохолна Simple Smile) за увеличаване на кърмата - била чудодейна!!!
      Това според мен е избор на самата майка, така както би и било най-лесно. Аз лично ги редувах всеки ден на различна гърда. Тоест в понеделник Ваня е на лявата, а Ники на дясната, във вторник обратното. В началото обаче Ваня беше само на лявата защото тя беше с по-малко производство, а Ваня беше спеца в сученето и исках да стимулира по-добре производството. Сега пък вече изобщо не обръщам внимание коя на коя гърда слагам и кога  Simple Smile Разбира се важно е да се предлагат еднакво и двете гърди. Ако не се кърмят едновременно, не  е лош варианта с по една гърда за деня за всяко или всеки да си има своя гърда, защото е невъзможно да не се объркаш ако се разминават в храненето и искаш да мениш гърдите на всяко хранене. Може и след като хапнат да ги размените и просто от промяната да посучат още, така се получава допълнителна стимулация.
        За кравето мляко стига да не се прекалява обикновенно няма проблем. Съществува минимален риск от поява на колики или алергизиране от преминали белтъчни молекули на кравето мляко, но това може да се провери по метода на опита и грешката. Мисля че в статията Хранене на кърмачката по долу беше написано нещо по въпроса, че всъщност рядко се налага специална дието, просто трябва да се храните здравословно както правите по време на бременноста.
        За бирата наистина действа в определена степен като лактогонно средство.

# 14
 • София
 • Мнения: 11 684
Благодаря, Айла!  Hug Много се шашкам то кърменето на поискване - те може да искат да сучат на всеки час, а и другото, което повече ме притеснява: ми то бебо може да плаче от друго, а аз да го тъпча с кърма и то да повръща  newsm78
       Така, кърменето на поискване означава да се предлага на бебето да суче , когато то е гладно. Това не означава непременно неразборно кърмене, просто бебето само си определя режима и графика. Хубавото на кърменето е, че бебето само може да определя колко му се яде, тоест ако се е наяло и просто иска да се гушка и успокоява на гърдата, то не суче истински и почти не поема мляко. Ако все пак преяде, както си написала ще повърне, често бебетата връщат малко храна след ядене първите месеци. В клипчетата долу има признаци по които да познаете, че бебето е гладно. При близнаци рядко съществува опасност и страх именно от преяждане  Wink Аз ги успокоявам от всичко именно на гърда така, че никога не съм се притеснявала от това.
        С кърменето на поискване би ви се наложило да кърмите много начесто, докато се регулира лактацията или при скокове в растежа. Не искам да ви лъжа, при мен определено беше трудно първите месеци и нонстоп се кърмехме, но си заслужаваше. Веднъж след като се регулира лактацията кърменето си влиза в режим, който при едни може да е на три часа, два и половина или четири. Когато има нужда от увеличаване на количеството кърма бебето започва по-често да търси гърдата и да суче активно. За няколко дни до седмица всичко отново се регулира.

Общи условия

Активация на акаунт