Ще започна с нещо, актуално за сезона :
Сладко от дюли със стафиди и орехови ядки
Клик!
Продукти :
3 кг. дюли
2 кг. захар
2 литра вода
200 гр. стафиди
200 гр. едро счукани запечени орехи
2-3 ч.л. лимонтузу
Приготвяне:
Приготвя се захарен сироп от водата и захарта. През това време дюлите се чистят от семките и се режат на малки кубчета, като се режат директно в съд пълен с вода и малко лимонтузу, за да не потъмнеят. Сиропът се вари, докато остане 2/3 от първоначалният си обем. Дюлите се отцеждат от водата и се пускат във врящият сироп. Вари се до пълното сгъстяване на сладкото, като 2-3 минути преди да се свали от огъня се добавят стафидите, а след като се свали се добавят орехите и лимонтузуто. Горещото сладко се изсипва във сухи и затоплени бурканчета, затваря се с капачки и се обръщат тадолу " с главата". Престояват така една нощ, да си дръпнат капачките и после се гощавате .