Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юли 2008, 01:47 ч.

Раждане в къщи

 • 41 102
 • 612
 •   1
Отговори
 • Мнения: 557
Здравейте на всички мами, които се интересуват от раждане в къщи.
Подхванахме тази тема в канадския форум и затова реших да направя нова тема, посветена само на раждането в къщи.
Аз лично живея в Монреал и тук има няколко възможности: 1. Да родиш в болница, 2. в център, където има само акушерки, 3. в къщи с акушерка, 4. в къщи сам (което го има навсякъде Wink). Под сам имам предвид - ти и партньора ти.
Аз лично съм избрала варианта да родя сама в къщи, само с подкрепата на мъжа ми. Имам две раждания в болница и въпреки, че всичко вървеше нормално и нямам някакви усложнения - предпочитам да избегна болницата. Опитах се да си намеря акушерка, но в Монреал това се оказа нелесна задача. Ако не си готов да платиш поне 1500$ за частна акушерка - по здравната застраховка е почти невъзможно да се вредиш за такава. Няма да обяснявам повече по въпроса. Който се интересува, нека ме попита - няма проблем да споделя информация.
Защо реших да раждам в къщи:
1. Защото искам спокойствие по време на раждането. Вярвам, че когато жената е спокойна и не се разсейва от външни хора и непозната обстановка - раждането протича много по-безпроблемно, бързо и контракциите са много по ефективни. Само така жената може да се съсредоточи върху работата която има да свърши (да роди) без да се притеснява за поведението си.
2. Не искам върху мен и после върху бебето да се извършват задължителни, но не винаги оправдани процедури, като примерно пукане на околоплодния мехур, само за да се предизвика раждането по-бързо, защото на доктора така му е удобно. Или пък когато бебето е с краката надолу - по стандарт да се планира секцио. Много други процедури съществуват по болниците, които невинаги са оправдани от моя гледна точка. Нека дам само един "лек" пример - с второто си дете, по време на контракциите исках да се разхождам и не исках да лежа. И през цялото време се пазарих с акушерката кога ще легна на леглото за да записва тоновете на бебето, защото така трябвало. Сега вече, след като прочетох доста информация за раждането, разбрах, че ходенето е най-добрия метод за по-ефективно и правилно "нагласяне" на бебето в родилния канал и съответно по-безпроблемно раждане след това.
3. Когато съм в къщи - съм спокойна! Знам кое къде е, как се борави с него, децата ми са до мен и не се притеснявам и за тях и най-вече мъжа ми е до мен. Ако има нужда от спешно прехвърляне в болница - записана съм в една от градските болници и съм доволна от нея.
4. Не искам акушерка - поради причина номер 1. Не искам някой непознат човек по време на раждането ми, защото той само би ме разсейвал и бих се чувствала задължена да се държа по определен начин пред него.
Разбира се, преди някой да реши да ражда в къщи, винаги, винаги, трябва да се информира подробно относно тази идея и повярвайте ми има прекрасни книжки по въпроса. Също така с мъжа ми се записахме на "CPR и първа помощ" курс и съм много доволна, че го направихме, защото може да не се наложи за бебето, но за децата ми или за някой, който не познавам на улицата.
Вярвам, че раждането в къщи не е безотговорно, а точно обратното - поемане на отговорност в най-висока степен. Информация в днешно време може да намери много и лесно, въпроса е само желанието да го има!
И накрая - винаги трябва да сме подготвени за всеки възможен сценарий - от раждане в къщи - до секцио в болницата, защото всичко може да се случи. И дори и да се наложи да се ходи в болница, тук болниците се съобразяват с тъй наречения birth plan, който всяка бременна може да напише за себе си и да предаде на доктора, който ще следи раждането. В birth plan-а, може да се напишат всички изисквания относно протичането на раждането - примерно - не искам епидурална упойка, не искам да проверяват разкритието по схема и т.н., както и изискванията за след раждането на бебето, като - да не му слагат капки в очите, да не режат веднага пъпната връв, а след като спре да пулсира и т.н.
Бих се радвала всеки, който се вълнува от темата, да сподели своите чувства и виждания по въпроса и също така призовавам всеки, който има въпроси да ги зададе, без да се притеснява!!!
Поздрави и усмивки за всички!

# 1
 • Мнения: 1 147
Поздравления за ентусиазма ти, и позитивната ти енергия.

Няма сила, която да ме накара да раждам сама вкъщи, при напредъка на съвременната медицина. Въпреки това вярвам, че това е избор, който всеки трябва да прави сам, на базата на информация и собствените си виждания за живота.

Въпроси нямам. Желая ти успех.

# 2
 • Мнения: 5 701
Аз мога само да кажа браво за смелостта ти. Да, наистина отговорността е много по- голяма. Уважавам избора ти. Simple Smile
Темата ми е интересна.

# 3
 • Мнения: 2 786
Щом така си избрала за себе си, действай!  Peace
За мен това не е естествено и безопасно, предпочитам в болница под лекарски контрол и с наличната апаратура, "ако нещо стане".
Особено за първото раждане.
А ако са близнаци, няма нищо, което да ме убеди, че раждането вкъщи е за предпочитане.
Но това е моето мнение, всяка жена преценява сама   bouquet
И, разбира се, приветствам пълната информираност по въпросите около раждането.

# 4
 • Мнения: 5 183
Няма сила, която да ме накара да раждам сама вкъщи, при напредъка на съвременната медицина.

И аз така.
Но ина4е уважавам правото на избор на всеки.

# 5
 • Pierrefonds, CA
 • Мнения: 758
Поздравления за ентусиазма ти, и позитивната ти енергия.

Няма сила, която да ме накара да раждам сама вкъщи, при напредъка на съвременната медицина. Въпреки това вярвам, че това е избор, който всеки трябва да прави сам, на базата на информация и собствените си виждания за живота.

Въпроси нямам. Желая ти успех.

Мнението ми съвпада с товa на Зора .
Успех, escorial !
Защо не потърсиш акушерка извън острова- Rive-nord, Rive-sud.... ? Вероятно ще намериш  Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 1 199
И аз се възхищавам на позитивизма ти.Наистина в болниците има излишни  медицински интервенции, които могат да усложнят раждането (това и лекарите га признават, но се поема рискът за да се пести време на медицинския персонал). На мен например беше напълно излишно да се опитват да ми отлепват плацентата без предупреждение при рутинен преглед няколко дни преди термин, за да ми предизвикат изкуствено раждането. Излишно беше да ми пукат мехура. Излишно беше и при нормално раждане да ме слагат на система с  окситоксин, за да го направят по-интензивно. Точно в такива случаи понакога се получава това, което се получи при мен - бебето, което си има собствено темпо на напредване в родовия канал в съответствие с родовата дейност на майката, не успя да се обърне както трябва в самия родов канал и се стигна до секцио по спешност. Още нещо, което можеш да контролираш от вкъщи - позата, при която ще раждаш. Защото въпреки че се знае прекрасно че най-удобната поза за раждане е тази, при която силата на гравитацията също помага, леглата за раждане поне тук са съобразени само с удобството на медицинския персонал. Като казвам това, ако можех да върна времето назад, може би бих поставила повече условия в плана си за раждане, но не знам дали бих се осмелила да раждам без акушерка вкъщи. Възхищавам се на смелостта ти и ти стискам палци. Сигурна съм че всичко ще е наред.

Още нещо - вътрешнообничните инфекции, които се срещат в Оолниците. Това го има във всички страни и хигиената също не може да помогне. Поради усиленото третиране с антибиотици, бактериите, които остават са изключително резистентни и просто няма спасение от този кошмар.

# 7
 • Мнения: 919
escorial, мерси че пусна темата. Аз също мисля като теб, че е най-добре никой да не се меси в този момент и бих предпочела да сме само двамата с мъжа ми, но за съжаление нямам твоята смелост.

Ние избрахме водно раждане у дома с акушерка, по-точно две акушерки и студентка Grinning Много се надявам да уважат желанието ми и да не ми се месят много много.. Хубавото е че през последните месеци прекарахме доста време с тях и няма да са съвсем непознати.

Ще се радвам ако се включат хора които вече са раждали в къщи. Peace

има разбира се някой дупки в моя план за спокойно асистираното домашно раждане като например, какво ще прави детето докато аз раждам, как тактично да пратя свеки на разходка с дребната без да я стресирам до смърт.. дали ще ми е оправена къщата когато пристигнат акушерките, дали ще има достатъчно храна за цялата делегация... Joy

# 8
 • Мнения: 557
Много Ви благодаря, момичета за хубавите пожелания. И аз се надявам всичко да върви нормално и да няма излишни тревоги.
Засега поне е така. Ще ви държа в течение.
Гаргамелчо, ето един сайт на жена, която е имала няколко раждания в къщи: http://unassistedchildbirth.com/
Тя не е била с акушерка, но съм сигурна, че има какво интересно да прочетеш от нея.
Също бих препоръчала една книга: "Unassisted Homebirth" - An Act of Love, написана от Lynn M. Griesemer. Тя също има раждане в болница и друго в къщи и книгата е по-скоро темата, разгледана от психологическа гледна точка, а не толкова техническа.
Гаргамелчо - хубаво е, че познаваш добре жените които ще бъдат с теб - за мен това е много важно. Важно е да се чувстваш спокойна с тях. А за другите неща - като манджите и подредбата - мисля, че няма въобще какво да се притесняваш за това. Каквото - такова. В крайна сметка - всеки има къща и домакинство и никой не живее в перфектен, подреден свят Wink
Аз лично подготвям децата си за раждането. Чета им книжки и им показвам картинки и снимки на бебета от самото зачеване. Даже няколко филмчета им показах, на които се раждат бебета. Те го приеха много нормално. Даже им е интересно. Също присъстваха на последния ехограф и видяха бебето и бяха много впечатлени от сърцето, което се виждаше много ясно как бие.
Мисля, че децата биха приели нещо такова много по-леко (ако са подготвени) отколкото ние възрастните си мислим. Те са по-близко до природата, все още се подчиняват основно на инстинктите си, а едно раждане е повече инстинктивно, отколкото преднамерено и ръководено.
В крайна сметка искам да ти кажа, че няма от какво да се притесняваш, защото каквото и да стане - детето би реагирало така, както ти реагираш - ако се притесняваш - и тя ще се притеснява - ако не - и тя ще го приеме нормално Wink

# 9
 • Мнения: 7 091
Ако раждам трети път, определено бих раждала в къщи! СПоделям много от нещата, които си писала, но не всички. Бих избрала да родя с акушерка, не е задължително да е непознат човек разбира се. Един много важен момент обаче, аз живея на 5 мин от болница ( така се случва и при двете ни местения, че живеем до болница, за късмет според мен).
За мен лекарите ми развалиха второто раждане. Ужасно съжалявам, че родих в болницата! Добре поне, че неонаталната помощ беше добра и не ми остана изцяло неприятно чувство.
Успех и да споделиш как се развиват нещата! Hug

# 10
 • Мнения: X
С интерес ще следя темата.
Определено съм ЗА раждане в къщи, но не за първо раждане и по възможност с акушерка, която е запозната с родилния план съставен от майката и която гарантирано ще се съобразява с нейните желания.
Уважавам правото на избор на майката, моите уважения за смелостта на авторката на темата.

На мен ми предстои трето раждане. Обмислям въпроса за раждане под вода, но за раждане в къщи не бих посмяла. А и искаме да вземем стволови клетки и за това бебе, трябва ни болница.
Ще се местим 2 месеца преди раждането, надявам се на новото място да има добра болница с повече възможности за различни видове раждания.

# 11
 • Германия
 • Мнения: 7 259
Имам позната, родила в Австралия в "родилна къща" намираща се в клиника. През цялото време е правила каквото иска, акушерката е стояла наблизо, готова да помогне, ако се наложело. Раждане-мечта, както се казва.
На една от срещите тук на ЛЛЛ се запознах с "второраждаща", планираше раждане у дома, беше подготвила първото си дете с това, че ако мама започне да крещи, това означава, че вика малкото бебе да излезе навън и да не се страхува от това. Съседките и били възмутени от фаста, че ще има раждане у дома и от евентуалната свинщина, която щяло да има.
Случай трети: моя приятелка тук в нашето градче, искаше да ражда в родилна къща. Като започна раждането беше установено, че има проблемна плацента. Акушерките от род. къща и препоръчаха да остане в клиниката. До момента, докато приятелката ми е била оставена да медитира и да щъка напред назад всичко е било безпроблемно. С началото на кардио-токо-записа е започнало фиаското, спиране на контракциите, последвало от обичайните процедури със системите и т.н. Приятелката ми все още псува родилното отделение с все порсонал и техника в клиниката. Заклела се е, че второто ще го ражда у дома сама, евентуално с акушерка от родилна къща, а не от клиника.

Аз бих се осмелила да родя у дома, ако не бях от рисковите майки. Освен това най-близката неонаталогия е на 30 мин. път, прекалено далеч ми е и може да бъде фатално. Ако имам късмет пак да забременея и поне до края няма проблем, родилната къща е първата опция за мен. Иначе напълно подкрепям мнението, че у дома и стените помагат и че раждането е дело на майката и бебето, а помагачите и техниката стоят настрана и се вкарват в действие само в случай на истинска нужда. Много от процедурите в тукашните клиники се правят само заради това, за да си спестят после евентуални юридически разправии Confused

# 12
 • Мнения: 5 183
Абе ... възхищавам се на смелостта на такива жени...
Ала мен си ми е страх и за нищо на света не бих си и помислила да раждам извън болница.
Моето раждане си беше проблемно - предизвикано раждане, поради прееклампсия и т.н. Така 4е и през ум не ми минава да рискувам.

# 13
 • Мнения: 7 914
Много от холандките си раждат вкъщи... дори и пред собствените си деца. Раждането винаги е под наблюдението на акушерка, поради което се налага да се повдига леглото на едни "щайги"  в последните седмици от бременността, от здравният застраховател ти се изпраща пакет за раждане и тн и тн

Изнесе се статистика обаче, че напоследък все повече и повече жени желаещи да родят вкъщи, раждат в болница по спешност Rolling Eyes

Аз като родила в болница, мога да кажа, че съм много доволна... раждах си сама в стая, персонала беше много любезен, не съм усетила натиск или каквото и да е отношение, което да ме кара да се чувствам некомфортно...и си правих всичко, което ми се правеше( дори накрая родих Mr. Green Mr. Green Mr. Green)...детето е постоянно с теб, кърмих го  едва ли не от първата минута и тн и тн

escorial
 много ми е интересно полага ли се гинекологичен преглед след раждането? Thinking... понеже тук подобен е невъзможно да получиш Mr. Green

# 14
 • Мнения: 3 932
Интересна тема!
Не съм привърженик на подобен род ентусиазъм като раждане вкъщи. Определено не искам "красиво" раждане, вкъщи-абсурд, мили хора да ме държат за ръката...мерси  Naughty! Предпочитам го бързо и безболезнено.

Естествено не съдя някого, въпрос на избор. Пожелавам леко и безпроблемно раждане на авторката.

Интересно ми е обаче как, привържениците на този вид раждане, се ориентират  в огромния информационен поток по темата, как отсявате правилната информация от ментето, кое ви кара да вярвате, че именно това е истината? Ми аз за една супа от гъби две еднакви рецепти не срещнах  newsm78, то за супата, не че е фатално ако нещо се прецака...

Общи условия

Активация на акаунт