Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 2

 • 18 424
 • 312
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 3 988
Започнах да питам всеки втори дали е веган, защото в един момент не бях сигурна за какво е темата и какъв е проблемът на вегетарианците с млякото.  newsm78
Да имаш непоносимост е едно, но да го отричаш като вредна храна е съвсем друга песен.

Написах вегетарианска диета, имайки предвид вид начин на хранене. За мен да съм вегетарианка не е да съм на диета. Смятах, че това е состатъчно ясно...  Tired

Цитат
Надявам се, да го споделиш с нас. Харесва ми да те чета, въпреки, че сме на различни/ но не на противоположни позиции!
Нямам нужда, а вече и намерение, да споделям нищо с хора, вадейки думи от контекста им...

# 61
 • Мнения: 3 988
Цитат на: Спиролина на орторексичния галактически кон

[quote
България и Германия не са единствените страни, в които има вегани. Хората с лактозна интолерантност са навсякъде - примерно детето на наши приятели. Но като си пие "лактозното мляко", както казвай той, проблеми и оплаквания няма.
Естествено, че вегани има навсякъде по света, ....
[/quote]

А това как си го извадила от контекста...  ooooh!

# 62
 • Мнения: 2 132
Е и аз не разбрах, че има спор.  Simple Smile
Тука в форума всеки все за нещо иска да спори...
Започнах да питам всеки втори дали е веган, защото в един момент не бях сигурна за какво е темата и какъв е проблемът на вегетарианците с млякото.  newsm78
Да имаш непоносимост е едно, но да го отричаш като вредна храна е съвсем друга песен.
Пита какъв е проблема и ти пуснах един доклад за връзката между млякото и различни болести. Прегледа ли го? Ти направи питане, аз дадох отговор и то с цял доклад, а не мои си разсъждения. Не виждам къде е спора тук newsm78

# 63
 • Мнения: 762
само запис за сега

# 64
 • Мнения: 4 392
Много ми хареса този текст и го слагам тук, за да ни е под ръка:  Hug
 

   ПЛУТАРХ (ок. 46-120) - знаменит старогръцки писател и историк, чиито произведения се издават и днес. Освен своите много по-известни произведения, Плутарх е написал и съчинение върху месоядството, защитавайки вегетарианските принципи:


    “Най-често се разстройва храносмилателният орган след месна храна, защото тя скоро го затлачва и оставя лоши последици. За човека ще бъде най-добре да не яде никак месо, защото земята ни дава достатъчно много предмети, които ни служат не само за храна, но и за наслада. Но човек от алчност се нахвърля върху всичко, за да задоволи прищявките на своя апетит, опитва всичко, вкусва всичко и сякаш, търсейки това, което трябва да е за него, става едно всеядно животно. Той употребява месо не защото има нужда или необходимост, а от сластолюбие и пресищане, понеже вижда, че му се дава да прави свободен избор между тревите и плодовете, чието изобилие е неизчерпаемо. Той търси и намира нечиста и неудобна храна, която се доставя с цената на убиването на живи същества. И по такъв начин излиза по-жесток от най-кръвожадните диви зверове. Кръвта и месото на убитото животно могат да нахранят ястреба, вълка и змията, но за хората те са излишни храни.”
    “Вие ме питате на какво основание се е въздържал Питагор от употребяването месото на животните. Аз пък от моя страна се чудя какво чувство, мисъл или причина е ръководила оня човек, който пръв е решил да оскверни устата си с кръв и е позволил на устните си да се допрат до месото на убитото същество; който е наредил на своята трапеза обезобразените форми на мъртвите тела и е поискал да има за всекидневна храна това, което преди малко е било същество, надарено с движение, чувство и глас.”
    “Защо хулите земята, че уж тя не е в състояние да ви нахрани и напои?”
    “Вие наричате хищни и жестоки лъвовете, тигрите и змиите, когато сами вие никак не им отстъпвате по варварство. И все пак за тях убийството е едничкото средство да съществуват, а за вас то е излишен разкош и престъпление. Всъщност ние не убиваме и не ядем лъвовете и вълците, което ние бихме сторили за самозащита, а напротив, оставяме ги спокойни, а преследваме и убиваме невинните, домашните, безпомощните същества, които са лишени от оръдие за самозащита.
    Горко на нашето дивашко човечество! Страшно е да се видят трапезите на богатите, заобиколени от тези, които простират върху тях убитите тела - касапите и готвачите. А още по-страшна гледка представлява същата трапеза подир пира, защото оголените мощи са по-грозни, след като бъдат оглозгани.”
    “Ако въпреки всичко, вие все още твърдите, че природата ви е предназначила за такава храна, тогава убивайте поне сами това, което вие искате да изядете, но вършете това само с вашите природни оръдия, без да употребявате нито ножа на месаря, нито брадва, нито сопа. И така, както вълците, лъвовете и мечките убиват сами всичко, с което те се хранят, така и вие убивайте кравата или вола, като ги захапвате с вашите челюсти, като гризете свинята с вашите зъби, като се хвърляте върху заека или овцата и ги разкъсвате на парчета, без да търсите време и място. Като извършите сами всичко това, тогава седнете на вашата трапеза. Но ако вие чакате някое живо и мислещо същество да бъде лишено от живот от други хора, и ако на вас самите е противно да изтръгнете сърцето на своята жертва и да пролеете нейната кръв, то защо вие, питам ви аз, в разрез с природата, се храните със същества, надарени със съзнателен живот?
    Нещо повече: даже след като са убити вашите жертви, вие не ще ги ядете в тоя вид, в какъвто са доставени от кланицата. Вие ги варите, печете и съвършено ги изменявате с огън и подправки. Вие напълно видоизменяте убитото животно, като употребявате десетки хиляди миризливи треви и зеленчуци, за да излъжете по тоя начин вашия естествен вкус и да го приготвите да приеме неестествената храна.”


 

 

# 65
 • Мнения: 731
Спиролина на орторексичния галактически конsmile3501   bouquet

Кой каза, че само човекът пие мляко от други видове животни Wink

# 66
 • Мнения: 117
Още в края на 19 век Оскар Уайлд предлага децата на бедняците да бъдат продавани на килограм за месо. На фона на съвременното презадоволено общество, пълно с какви ли не кулинарни извръщения, може би да си хапваш от време на време месце изглежда като нещо съвсем невинно, особено като от всякъде те подканват, Хайде хапни си, подсили де...
Наскоро случайно попаднах на маса с познати в един нелош ресторант, между другите имаше и едно около 20 годишно момиче, аз тъкмо се чудех боб ли да си поръчам или пържени картофи и дойде сервитьорът: тя със самочувствие поиска първа да поръча и изпитателно изгледа момчето: Имате ли пилешки сърчица? Той й разказа менюто. В крайна сметка тя се спря на агнешки мозък.
Та мисълта ми беше, че може би обществото вече е извратено и не може да бъде стреснато нито от морални поучения, те са му досадни, нито от здравословни съвети, хората просто не ги интересува. Даже са готови да те линчуват като някой фанатик-сектант, защото си дръзнал да нарушиш спокойствието им и да ги караш да мислят. Те не искат да мислят за такива неща, за това какво става в тялото им или с другите обитатели на тази планета,  или със самата планетата...Приемат всичко за даденост и си затварят очите за истината, защото не искат да носят никаква излишна отговорност. Сякаш те не учавстват в цялата работа...И за тях тия неща не важат. Важат само за хората, които се замислят.
На това ли трябва да научим децата си? Да не мислят? Да не чувстват?

# 67
 • Мнения: 2 132
Някой се интересуваше от разграждането на лактозата при възрастни.
Вчера си купих една книга (НЕ е за вегетарианството)- Комбиниране на храните и храносмилане. Ето какво пише авторът в нея:

''Бобовите храни не са единствената причина за отделяне на газове. Млякото и млечните продукти, съдържащи фибри и някои зърнени храни, както и дисбалансът на чревната флора също могат да предизвикат това. При млякото причината е захарта. За мнозина сложната млечна захар лактоза е особено трудна за разграждане, защото възрастните не произвеждат лактаза, а това е ензимът, който разгражда млечната захар. Неразградената лактоза често се задържа в дебелото черво, ферментира и предизвиква отделяне на газове. Все пак кравето мляко е предназначено за крави , а не за хора. Дори и да сте млади и заредени с лактаза, нивата на протеини и мазнини в кравето мляко са много по-високи, отколкото в майчината кърма.''
Следва таблица с равнение между биволско, краве, козе мляко и кърма.
''Хората са единственият биологичен вид, който консумира мляко след детската си възраст. За коагулацията (съсирването) на млечните протеини е необходим и ензимът ренин, отделян в стомаха. Но при по-голяма част от възрастните ренинът отсъства от стомашните секреции. С производството на твърди сирена и други твърди млечни продукти предизвикателствата на храносмилането нарастват. Козето мляко и произведените от него продукти са много по-лесно смилаеми , отколкото продуктите от краве мляко, защото не съдържат казеин- протеин , който понякога се разгражда трудно и се съдържа в кравето мляко и кравето сирене. Ако консумирате млечни продукти, наблегнете на киселото мляко, защото то е предварително разградено от полезни бактерии. Тъй като млякото нерядко е "скрита" съставка в други храни - десерти, кейкове, пудинги, бисквити и т.н. - то би могло да е причина за затрудненото храносмилане, без да сте се усъмнили в това. Макар че лактазата се продава като добавка във вид на таблетки, препаратът само донякъде успокоява симптомите. Идеалното разрешение би било да оставите млякото на кравите и бебетата.

# 68
# 69
 • Мнения: 117
Моля кажете, някой знае ли, дали генно модифицирани храни се продават у нас и дали е упоменато, че са такива или ни ги предлагат като нормални?

# 70
 • Мнения: 4 392
Моля кажете, някой знае ли, дали генно модифицирани храни се продават у нас и дали е упоменато, че са такива или ни ги предлагат като нормални?
Продават се със сигурност и няма кой да ги спре. Sick

# 71
 • Мнения: 2 818
Продават се, но никой няма да сложи надпис, че храната е генномодифицирана. Понякога има надписи, че не е такава. Надявам се да са вярни  Praynig

# 72
 • Мнения: 2 132
По принцип в БГ са забранени, но това е по принцип Laughing

А иначе понеже написах, че книгата не е вегетарианска - самата книга не е вегетарианска, но се оказа, че автора след някакви здравословни проблеми станал вегетарианец и почнал да се интересува от храненето и се излекувал. Simple Smile Иначе самата книга не е за вегетарианството. Има и за месото в нея.

# 73
 • Мнения: 117
Това за генно модифицираните храни е по-ужасно и от месото, то касае и месните и растителните продукти и млякото. Може без да усетим да мутираме. Дали не може нещо да се направи?

# 74
 • Мнения: 4 392
Това за генно модифицираните храни е по-ужасно и от месото, то касае и месните и растителните продукти и млякото. Може без да усетим да мутираме. Дали не може нещо да се направи?
ужасно е, защото НЯМА връщане назад. Замърсяването  е тотално и унищожава разнообразието на видовете. Оттам представи си, какъв глад може да докара , а за безвъзвратно изчезващите по този начин видове да не говорим. Crazy Confused
Отделен е въпросът, как се отразява на човека. Уж нямало достатъчно изследвания.  Outta Joint/Има, ама се крият. /Това ще стане ясно вероятно още при нашите деца. Cry

Общи условия

Активация на акаунт