Ммммм!!!Сладкооо!

  • 609 691
  • 243
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 7 414
    Ръчен хляб.
    Много висок и въздушен.
    Отзиви и коментари.
    

    1/2 кубче жива мая,която трябва да шупне заедно с 1 ч.л. захар в 1/4 ч.ч. хладка вода
    1 с.л. оцет
    1/2 с.л. сол (може и малко повече)
    4 с.л. олио
    1 и 1/4 ч.ч. хладка вода
    брашно за леко лепнещо тесто около 700 г

   Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 50 мин..
   Премесваме го .С ръце оформяме "салам",който усукваме леко и слагаме във предварително намазнена форма с дупка.Намазваме го с олио и слагаме във фурна за повторно втасване на 40 г. за около 40 мин..
   Печем до готовност "суха клечка".
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

   

  

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 16:19 от Селма

# 151
  • Мнения: 7 414
    Кадифен сладкиш с вишни и орехи.
    Бърз.Влажен,леко ронлив.Неустоимо вкусен!
    1 ч.ч.= 250 мл

    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    маргарин половин голяма кофичка (очаквах да е 225 г ,но се оказа само 200г)
    100 г  заквасена сметана (може да бъде заменена с кисело мляко)
    100 г кисело мляко
    1 ванилия
    1 бакпулвер
    2 ч.ч. брашно

     обезкостени вишни,орехови ядки

    Забъркваме смес отгорепосочените продукти (сместа се получава доста гъстичка).
    Изсипваме 2/3 от нея в намаслена и набрашнена форма.Нареждаме доста плътно ореховите ядки и вишните.Покриваме ги с останалата смес.
    Печем на 160-150 г. с вентилатор на 2 ниво.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes
   

# 152
  • Мнения: 7 414
   Сладкиш "Баунти".
   1 ч.ч.= 250 мл

   За блата:
   2 яйца
   1 ч.ч. захар
   100 черен шоколад разтопен с 200 мл вода
   150 мл олио
   1 ванилия
   1 бакпулвер
   2 ч.ч. брашно

   За кокосовия пълнеж:
   170 г кокосови стърготини
   1 буркан подсладено кондензирано мляко (400 г)
   125 г краве масло
   130-150 г прясно мляко
   ванилия
  
   За глазурата:
   100 г черен шоколад
   30 г краве масло
   есенция ром (или 1 с.л. ром)

  Блатът.
  Забъркваме сместа от посочените продукти.Печем в намазнена и набрашнена тава с 23 см диаметър.

  Пълнежът.
  Кипваме прясното мляко,изключваме котлона.Сипваме в млякото стърготините и прибавяме на парчета маслото,да се разтопи.Към края прибавяме и кондензираното мялко с ванилията.

  Глазурата.
  Разтопяваме шоколада с маслото,прибавяме и есенцията.

 Сглобяване.
 Срязваме на 2 изстиналия блат.Удачно е долната част да е по-дебела от горната.
 Покриваме с кокосовия пълнеж долната(по-дебелата) част.
 Захлупваме с горната.
 Горната покриваме с глазурата и поръсваме с още малко кокос.
 Охлаждаме няколко часа.
 Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 17 апр 2011, 10:22 от Селма

# 153
  • Мнения: 7 414
    Торта "Нощна тайна".
    За любителите на натурален шоколад.Наситена,не много сладка,сочна.....Бързо свършваща се.  Grinning
    1 ч.ч.=250мл

    За блата:
    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    1/2 ч.ч. олио
    1 ч.ч. вода на стайна температура
    1 бакпулвер
    1 ванилия
    1 и 2/3 ч.ч. брашно
    1/3 ч.ч. какао на прах

     За крема:
     400 г заквасена сметана
     200 г натурален шоколад
     200 мл прясно мляко
     2 пакетчета ванилена захар(ако слагате ванилия на прах,сложете допълнително захар)
     3-4 с.л. захар

     около 1 ч.ч. изпечени орехови ядки

    Блат.
    Забъркваме смес от посочените продукти.Печем в намазнена и набрашнена тава (23 см диаметър),на 160 г +вентилатор,до суха клечка.

    Крем.
    Разтопяваме шоколада,като го затопляме на котлона с половината мляко.
    Бързо бъркайки,го сипваме в заквасената сметана.Прибавяме към сметаната и останалите продукти,без орехи.Ако желаете,подсладете получилия се крем с още малко захар.
   Ако кремът ви се вижда по-течен,охладете го в хладилника.

     Изстиналия блат срязваме на 2.Намазваме долната част с крема,поръсваме с половината орехи.Захлупваме с горната част.Крем,орехи.
     Оставяме тортата да стегне за 12 часа в хладилника.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes




     

# 154
  • Мнения: 7 414
   Постна ябълкова пита.
   Идеята за тестото е заимствана от арменските сладки на Берина.
    1 ч.ч.=250 мл

    1/2 ч.ч. олио
    1/2 ч.ч. вода
    1/2 ч.л. бакпулвер
    2 ч.ч. брашно

    2-3 обелени и почистени от семки ябълки
    орехи
    канела,ванилия
    
    пудра захар за поръсване

    тавичка 23 см диаметър

   Слагаме на котлона съд с олиото и водата (която кипвам предварително и сипвам гореща) . Когато сместа заври , дърпаме я от котлона , пробавяме бакпулвера и брашното , като бъркаме енергично с дървена бъркалка.
    Спираме , когато тестото започне да се отделя от стените на формата.
    3/4 от тестото разпределяме с помощта на пръсти в тавичката , като повдигаме краищата му , за да се образува "кошничка".
     Поръсваме тестото с ванилена захар и канела . Редим резенчета ябълки . Поръсваме ги с орехи,още канела и още ванилена захар . Ако ябълките не са много сладки ги "омазвам" отгоре с малко подръчно сладко и/или ги ръся със 2-3 с.л. захар (а обикновено те не са много сладки  Laughing ).
    Към останалото 1/4 тесто прибавям още малко брашно , за да го направя удобно за настъргване.
    Настъргваме го върху плънката,гледаме да я покрием равномерно .
    Загъваме краищата на "кошничката" навътре .
    Печем сладкиша до хубаво порозовяване .
    След изваждането го поръсваме обилно с пудрата захар .
    Сервираме още топъл с 1-2 топки ванилов или карамелов сладолед .
    Да ви е сладко !  Heart Eyes


Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 16:12 от Селма

# 155
  • Мнения: 7 414
    Кекс с Фанта(газирана вода).
    Източник.Благодаря за рецептата на paraskeva !  bouquet  bouquet  bouquet
    Пробвах я,хареса ми и не се сдържам да не я запаметя.
    
    5 яйца
2 ч. чаши захар
1 ч. чаша лимонада (или друга газирана напитка)
1/2 ч. чаша олио
3 ч. чаши брашно
1 бакпулвер
какао по желание

Захарта и яйцатa се разбиват заедно и след това се слага всичко останало. Пече се в предварително загрята умерена фурна.


Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 17:55 от Селма

# 156
  • Мнения: 7 414
Еклери на Иви.
     Източник с постъпкови снимки.
     Много лесни и много вкусни!
     Поздравления и благодарности на Иви!   bouquet  bouquet  bouquet
     Копи пействам рецептата за да добавя коментарите си.
     
***За еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)(аз сложих 3 средно големи)

***За ваниловия крем:
1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода (сложих прясно мляко)
7-8 лъжици захар (аз лично го обичам по-сладък и слагам малко повече)
50 г масло (добавих около 100 г)
3 ванилийки

Начин на приготвяне:

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес.Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре.Тесото става още по-гъсто и  лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене(намазних тавата с олио).Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална (както се вижда на снимка при мен), защото при печенето те си се оформят

Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.(Пекох на 180 градуса с вентилатор).

Ваниловият крем се приготвя като  към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно.След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути.Накрая се добавят ванилийките.(Правя малко по-различно......В подходяща тенджерка разбърквам брашното и захарта,към тях постепенно добавям млякото,като бъркам непрекъснато с тел.Слагам сместа на котлона и я варя до сгъстяване и до поява на първи "мехури".Дърпам от котлона,прибавям маслото и ванилиите,както и малко лимонов сок.)

Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малко лъжичка се пълнят с крем.(Аз ги пълня с малка спринцовка).
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел.(Аз ги покрих с шоколадова глазура).

    Шоколадова глазура:
    3 с.л. какао
    3 с.л. захар
    прясно мляко за гъста кашица
    Всичко се смесва и се вари на тих котлон до сгътяване.
    Прибавя се около 20 г краве масло.


    Да ви е сладко!  Heart Eyes

# 157
  • Мнения: 7 414
   Кекс с череши(вишни).
   Лесен и вкусен!  Simple Smile

   1 ч.ч.= 250 мл

   3 яйца
   1 ч.ч. захар
   1 ванилия
   150 г олио
   4 с.л. пр.мляко
   1 намачкан малък банан (или половинка голям) за аромат,може и да се пропусне
   1 бакпулвер
   1 и 2/3 ч.ч. брашно

    около 500 г обезкостени череши
    може да се добавят и малко орехови ядки

    Забъркваме кексовата смес.Изсипваме я в намазнена и набрашнена тава (24 см диаметър).
    Отгоре редим черешите.(По време на печенето те ще потънат.)
     Печем до суха клечка.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

# 158
  • Мнения: 7 414
  "Охлюви" с извара и копър.
      Нещо като маяни банички.

      1/2 бучка прясна мая
      близо 400 мл хладка вода (в част от водата разтваряме маята,като прибавяме 1/2 ч.л. захар)
      2 яйца (1/2 единия жълтък се отделя за намазване)
      4 с.л. олио
      1 с.л. кисело мляко + щипка сода бикарбонат (да шупне)
      bрашно,колкото поеме за нелепнещо,но меко тесто

      плънка:
      350 г извара
      200 г натрошено сирене
      пресен копър
      сол по желание

     Замесваме тесто от горепосочените продукти.Оставяме го да втаса около 1 час.
     През това време приготвяме плънката,като смесваме изварата,сиренето и нарязания копър.

     Втасалото тесто разделяме на 12 части.От всяка част оформяме овалче,като разтегляме тестото с ръце.Нареждаме "овалчетата" в/у набрашнен плот.Разпределяме плънката по всичките парчета тесто.Завиваме всяко от тях на руло,леко го усукваме и го завиваме на охлювче.

     Редим охлювчетата в намазнена тава плътно едно до друго.
     Намазваме ги с половината жълтък смесен с малко олио.
     Слагаме тавата във фурна за довтасване на 40 г за около 20 минути.
     Пускаме фурната на 160 градуса плюс вентилатор.
     Печем до суха клечка.
     Изпечените охлюви намазваме с краве масло и ги увиваме в кърпа.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes


     
     
     

# 159
  • Мнения: 7 414
     Сладкиш с ориз.
     Случвало ли ви се е бебето ви да откаже да изяде сготвена за него вкусна пълнозърнеста плодова каша?И на нас ни се случи!  Joy
     Този път беше ориз със кайсии без захар.
     Реших да не го хвърлям ,обаче.И го сложих в сладкиш,който се получи доста вкусен и мекичък.  Wink

    1 ч.ч.=250 мл

     3 яйца (М)
     1 и 1/3 ч.ч. захар
     1 ванилия
     150 мл олио
     90 г пр. мляко
     1 бакпулвер
     200 г (1 ч.ч.=250 мл) оризова каша
     2 ч.ч. брашно
    
      Смесваме всичките продукти в реда на изписването им.Изсипваме ги в намазнена и набрашнена тава.Печем до "суха клечка".
      Готовият сладкиш поръсваме с пудра захар.
      Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 17:21 от Селма

# 160
  • Мнения: 7 414
  Питка "Слънчоглед".
  
    Мнооого пухкава!
    1 ч.ч. =250 мл

    около 25 г прясна мая (малко повече от половин кубче)
    1/4 ч.ч. хладка вода за размиване на маята + 1/2 ч.л. захар
    
    2/3 с.л. сол
    2 с.л. захар
    5 с.л. олио
    2 яйца (половинка от единия жълтък се отделя за намазване)
    1 и 1/2 ч.ч. газирана вода на стайна температура
    брашно за средно меко тесто

   Замесваме тестото.Оформяме го по този начин.(Отделно благодаря за снимките на lina kaz!   bouquet )
    Оставяме питката да втаса около 1 час или 1 час и половина.....Зависи от температурата на стаята.Ориентирайте се по уголемяването на тестото.  Peace
     Намазваме я с отделената половинка жълтък смесена с около 1-2 с.л. олио.
     Средата поръсваме с мак.Останалото със сусам.
     Печем  в тава с 30 см диаметър до суха клечка.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 10:33 от Селма

# 161
  • Мнения: 7 414
      Измислена салата.
      Нито руска,нито тази с ролца от раци......Но много вкусна!Опитайте,да се убедите.  Wink Hug

      5-6 средни картофа
      2 моркова
      4 яйца
      1 кутия варена царевица (350 г)
      1 кутия грах (350 г)
      1 кутия майонеза (малко по-малко или според вашата преценка)
      сол,черен смлян пипер на вкус

     Зеленчуците се сваряват с кожа,яйцата също се сваряват.Обелват се,нарязват се на кубчета.
     Всичко се смесва и се подправя.
     Бон апети!  Heart Eyes

# 162
  • Мнения: 7 414
     Маслен крем за украса.
     

    250 г масло на стайна температура
    8 с.л. пудра захар (хубаво е да е пресята)
    ванилова есенция или ванилия на прах

    Всичко се разбива с миксер.
    По желание се оцветява със сок от моркови,цвекло или др..

  

    

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 10:35 от Селма

# 163
  • Мнения: 7 414
      Крем (за торта) от подсладено кондензирано мляко(сгущенка).
       Много ми допадна вкусът на този крем.
       Сгущенка сама по себе си ми е зверски сладка.В съчетание с краве масло е адски тежка....
       Докато в съчетание с обикновен млечно-маслен крем е направо чудесна!   thumbsup

      1 буркан (400 г) предварително сварена сгущенка

      600 мл прясно мляко
      3 с.л. захар
      5 с.л. с връх брашно
      1 с.л. какао
      1 пакет ванилена захар
      1-2 с.л. лимонов сок
      100 г краве масло
      есенция ром или 1-2 с.л. твърд алкохол


      В тенджерката,в която ще се вари крема,смесваме сухите съставки:брашното,захарта и какаото.Постепенно,на малки порции прибавяме млякото,като бъркаме непрекъснато.Гледаме да не се получават бучки.
      Слагаме сместа да се вари на умерен котлон.
      Когато се сгъсти и започне да завира,дърпаме тенджерката от котлона и прибавяме ванилията,маслото,лимоновия сок и сварената сгущенка.
      Разбъркваме всичко много хубаво до хомогенна смес.
      

      Съчетайте крема с препечени орехи,филирани препечени бадеми,сушени сливи.
      Този крем не се попива много от блатовете,затова ги сиропирайте  с портокалов сок или с нес кафе.
      Подходящ е за шоколадово-бананов блат или медени кори,както и за кори от маслено тесто.

       Да ви е сладко! Heart Eyes

 

    Блат за торта Солвейг.
    1 ч.ч.=250мл

    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    3/4 ч.ч. олио
    200 г кисело мляко
    1 ванилия
    1 бакпулвер
    2 ч.ч. брашно(заменяме 2 с.л. от брашното с 2 с.л. с връх какао на прах)
    1 намачкан банан

   Смесваме продуктите.Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма (24 см).Печем до суха клечка.
    Изстиналият блат срязваме на 2(или на 3).Намазваме с горепосочения крем.В/у долния блат редим обезкостени сини сливи и поръсваме с орехи или бадеми.
   Горния блaт намазваме с крема и украсяваме по желание.
   Оставяме тортата да престои в хладилника.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 01 авг 2011, 16:59 от Селма

# 164
  • Мнения: 7 414
    Печено свинско с лук.Мързелив вариант.
    Вариацията на тази рецепта.
    Рецептата не изисква дълга подготовка,затова напоследък ми е станала любима.

    1 кг свинско месо
    3-4 големи глави лук
    1 опаковка майонеза
    1/2 кофичка кисело мляко (може и цяла кофичка за по-сочно)
    200-300 г кашкавал (не е фатално,ако разполагате с по-малко количество)
    оцет(или вино),сол,червен и черен пипер

     Месото се нарязва на кубчета,колкото една хапка.
     Лукът се нарязва на полумесеци.
     В голяма купа смесваме месото и лукът,като ги подправяме със солта,пипера и оцета ( виното).
     Оцет слагам доста щедро,около 1/3 ч.ч.. (или повече  newsm78 )
     Можете да пристъпвате към готвенето веднага,а можете да оставите месото да престои така в маринатата до 24 ч.,естествено в хладилника.

1.В намазнена тава с размери 23/32 см изсипваме месото заедно с маринатата,разпределяме го равномерно.
      

2.Покриваме го с майонезата и киселото мляко,които  сме смесили предварително.
      

3.Настъргваме кашкавала.
      

4.Слагаме във фурната на 200 г за около 50 мин-1 час,като към края на печенето намаляваме температурата докъм 150 г.
      

5.Сервираме с гарнитура по желание(картофено пюре,спагети или други макаронени изделия,варен булгур,гречка,ориз и т.п..)

        Бон апети!  Heart Eyes
    

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 11:21 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт