ИКЕА! ИКЕА! - Тема 5

 • 110 786
 • 971
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 988
Добре дошли в новата тема.  Hug
Пожелавам ви много нови търсения и идеи! Реализирайте ги с усмивка!

Предишни теми:

Икеа 1
Икеа 2
Икеа 3
ИКЕА! ИКЕА! - Тема 4

Коя ИКЕА е по-евтина - румънската или гръцката?

monda
Румънската е по-голяма и по-евтина.

Кюбит
Не съм ходила нито в румънската, нито в гръцката ИКЕА, но 100% румънската е по-евтина. ИКЕА не държи еднакви цени в магазините си, а ги адаптира към съответния пазар.
Асортиментът на стоките е еднакъв 95% във всеки един магазин ИКЕА по-света.Благодарности на mamaT за информацията за румънската ИКЕА.

НЕ нощувайте в хотел Фамилия в Русе. Индустриална зона, курви размахват ръце в загадъчни пози и разни коли спират и ги качват, гипсокартонена сграда и гипсокартотено обслужване. Мъжът ми за малко да влезе у съседите в опита си да убие една муха, която май оцеля... Ако я беше натресъл мъжката... не знам... вероятно щяхме да срутим етажа.
Объркахме пътя на отиване само веднъж и то чак към края. Навигацията в Румъния стана хахо... само "преизчислява" и дава команди като завий на ляво... на дясно... на ляво... веднъж-дваж нареди да се върнев в пътя, а няколко пъти беше на косъм да изхвърчи през прозореца. То още не е късно, защото и в България дрънка глупости - в Търново настояваше да изкачваме 67% наклон с камиона, после се ядоса, че не я послушахме и ни забута в една улица без изход. Изпадна в истеря - наложи се да я изключим, за да си намерим хотела.
В Румъния говорят румънски! Табелите им са само на румънски, надписите навсякъде са само на румънски, упътването в Икея е само на румънски,  и изобщо не е никак приятно в Румъния да не знаеш румънски. Иначе говорят английски усмихнати и искат 7 леи за гевреци... То вярно, че нас ни имат за най-бедни в Европа, ама 70 кинта за гевреци... не сме толкова гладни. Но това  е друг случай.
Икеа е хубав магазин, а около него има още по-хубави магазини, но един ден не стига за всичко. Напазарихме си разни работи, пихме кафе в Старбъкс у съседнио МОЛ и си купихме шоколад. Топъл, ама като си го стоплим вкъщи.
Обратно... само през Букурещ и никога по околовръстното. Първо - няма го околовръстното. Второ - и да го намерите, то е толкова мръсно, че все едно го няма. Трето - ТИР-ове един след друг и скоростта е нищожно ниска. Не си струва. А нощем си е направо отврат. И най-интересното е, че навигацията много държи да те прати в центъра на Букурещ, а ние този път не я слушахме... а трябваше.
Изтървахме отбивката за Гюргево само веднъж...
Преди да влезем в Б-я станахме свидетели на странно явление. Колона автомобили и ТИР-ове със светещи сигнални лампи превозваха огромни части - нещо като адронния колайдер, поне както аз си го представям. Табели нанай... и се объркаха. Направиха няколко обиколки и си заминаха... А един огромен ТИР ни изпревари с бясна скорост и след това най-уверено се надъни в паркинга... точно преди караулките. Извъртя страхотен обратен завой, намаха се в тревата, даде на заден и заприщи адронния колайдер насред мисията... Цирк и то извън България. Е, доста близо, но все пак извън... Не го застреляха, но май бяха на път да го сторят.
В Б-я ... веднага се появиха онези коли, които ти мигат отзад и те минават с 200.

Авантюра си е това пътуване...
Сега за желаещите да се опнат в ИКЕА малко цифри.
минаване през моста кола - 14 лв. камион - 70 лв.
обратно минаване кола -34 леи, камион - 56 леи.
винетки кола 11 леи, камион - 14 леи. дневни винетки...
пари се обменят в МОЛ-а до ИКЕА при курс 3.7 леи за 1 евро. В Русе банките не продават леи, а бюрата дават доста неизгодни курсове. На мен ми излезе 1.89 леи за лев, при курс 1.91 леи за лев. Бива.Благодарности на Old Sport, bib.bib, west_end и naomi_bal за информацията за солунската ИКЕА.

Old Sport
Влезане в Гърция през Кулата по Е79 - като цяло се кара само и единствено направо, в един момент пътят се разклонява наляво и надясно (няма направо), вие хващате наляво. После има вариант веднага да минете надясно (почти веднага след като сте хванали наляво, затова карайте възможно най-вдясно) и там да следвате табелите за пристанището (съвсем наблизо е) - в един момент ще видите сградата на пристанището (стара, дълга и красива) и там хващате наляво.Карате покрай морето и само направо.Ще минете и покрай Бялата Кула.
(Другият вариант е да не отивате до пристанището, а да карате през центъра, но има адски трафик...) След дълго каране направо би трябвало вече да сте излезнали от града и наоколо да има само магазини за коли, сервизи и прочие такива неща. Там се оглеждайте за табела Cosmos (това е огромен мол и съвсем наблизо е ИКЕА). Има и една хилава табела на ИКЕА - ако я забележите, тръгвате надясно както сочи. Ако не - като стигнете Космос, следвате табелите и тълпите от коли и там вече питайте на бензиностанцията. Трябва да минете покрай един градински център и увеселителен парк със замък и виенско колело. Горе-долу оттам се забелязват табелите на ИКЕА (пада се зад увеселителния парк). Това е пътят за летището и Халкидики.

За да не влизате в града, следете табелите за летището и Халкидики и се придържайте към дясната лента (или поне средната). Видите ли тебелата,хванете надясно и след това само направо поне 20 минути.Много е натоварено (това е околовръстното), но се кара бързо. В един момент ще видите табела пак надясно за Халкидики и летището.Врътката там е,че надясно се отбива и към центъра на Солун.Т.е. надясно веднъж и веднага след това пътят пак се разклонява и трябва да държите лявото платно и да внимавате да не се понесете към центъра на града.Не е трудно да се ориентира човек,стига да знае.
Оттам нататък не е трудно,кара се само направо предимно покрай магазини за коли и сервизи.Следи се за табела към Космос/Икеа надясно и другото е обяснено по-горе.

В Солун мога да препоръчам само хотелче в града, срещу ЖП гарата - към 50 евро е стаята със закуска. Хотелът се казва Rex. Хубавото там е,че има и безплатен паркинг малко встрани зад хотела.


bib.bib
Перея - това е курортно селце на юг от района на Икея, след летището. До него се стига по-бързо отколкото до центъра на Солун от Икея. Добра идея е да се спи там, ако се съчетават плаж и Икея - има семейни хотели и доста таверни.
Иначе има доста хотели наистина в района на гарата. По мое мнение по-добрите са на улицата, която минава пред гарата в посока център - половин до километър и половина от гарата към центъра. Съветът ми е да се направи резервация в Бг агенция, ако отивате за първи път. В големите агенции познават на пръсти района и хотелите и ще дадат адекватен съвет + няколко евро по-ниска нощувка от цена на рецепция.


west_end
Преди Солун поемате по магистралата за Халкидики, заобикаляте почти целия град.
След отбивката за Каламария, завивате вдясно в отбивката за Thermi. Минавате покрай JUMBO, на светофара вляво и на крайбрежния булевард ще видите Икеа.


naomi_bal
В Солун, по пътя за летището, в близост до огромен шопинг мол, наречен Mediterranean Cosmos.
Минава се по околовръстното на Солун (няма нищо общо с околовръстното на София), от дясно ще видите мола-Mediterranean Cosmos и като следвате табелите за летище Македония ще намерите и Икеата. На един от светофарите пътя за летището е направо а за Икеата ще трябва да завиете надясно. Табелите за Икеата са малко малки и ако карате по-бързо може и да ги пропуснете, но табелите погазващи пътя за летището са големи и няма как да ги пропуснете.Ако някой има корекции и/или добавки по-горните описания на mamaT и Old Sport, bib.bib, west_end и naomi_bal нека да ми пише на лична, за да мога да редактирам постинга. Ще е полезно за всички интересуващи се.  Peace

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 17:23 от Кюбит

# 1
 • Мнения: 4 111
Да се запиша аз. Тази седмица ми беше първото посещение в Икеа, вчера докараха покупките и 2 дни сглабям. Не знаех, че всичко е на съставни части, сега имам пришки от отвертките  Laughing Доволна съм, взехме едри неща, пак ще се ходи за дребни. Магазинът е много голям (Атина, не този до летището, а другия), заболяха ме краката докато стигнем изхода.
Някой беше питал преди за доставка до България - няма как да е изгодно, щом на нас ни докараха 8 пакета, като ги качиха до горе, за 40 евро, а сме на 5 минути от магазина.

# 2
 • Мнения: 3 215
Аз бях писала как се стига до Солунската ИКЕА,но едва ли ще го намеря (май беше в по-предишната тема).Ще се взема в ръце и ще го напиша отново  Peace

# 3
 • Мнения: 3 576
Запис и дано скоро ме огрее Rolling Eyes

# 4
 • Плевен
 • Мнения: 1 418
 Искам да отида отново. Дано ме огрее.  Wink

# 5
 • Мнения: 762
А знаете ли къде ще бъде българската ИКЕА?Или ще има няколко?

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 01:10 от dimitriana

# 6
 • Мнения: 3 988
Чак пък няколко...  Wink
В София, квартал Витоша ще е. Mного ясно - софиянци винаги са били облагодетелствани първи.

http://www.econ.bg/news/article129635.html
http://www.sgrada.com/news_6304.html

# 7
 • Мнения: 762
 Simple Smile
Подозирах,че ще ми е съсед.Не знаех името на компанията,която ще го строи- Fourlis и сама се справих с търсенето.Само не знам дали до догодина ще успеят да разширят околовръстното,което е затворено заради ремонт от съмнително много време...

# 8
 • Мнения: 3 271
И аз идвам Simple Smile

# 9
 • Мнения: 3 376
Вместо запис да кажа нещо макар и не по темата.

Гевреците в Румънско са по 7 леи,не 70 Mr. Green Може би по около 50 парчета на вързоп.

Не са вкусни.

# 10
 • гр. София
 • Мнения: 1 887
Привет и от мен!
Чудя се до коя ли тема ще сме стигнали докато ни отворят любимия магазин?

# 11
 • Плевен
 • Мнения: 1 418
Гевреците в Румънско са по 7 леи,не 70 Mr. Green Може би по около 50 парчета на вързоп.
Не са вкусни.
Joy
Не са вкусни и сандвичите с малък (тънък) кренвирш в румънската Икея. Евтини са, но са и пълен боклук. Stop

# 12
 • Измир
 • Мнения: 661
Виж кюфтенцата си ги бива  Simple Smile

# 13
# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 4 148
А някой има ли впечатления от Истанбулската Икеа   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт