Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 77

  • 37 155
  • 370
  •   2
Отговори
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА!

# 1
  • Мнения: 310
Имам въпросче към тези, които си купиха от рамките от  KEV: аз си взех две и много са криви  Shocked Не че е проблем да изрежа блатовете, но ми е интересно дали аз съм карък.Вашите криви ли са?  
Atalanta  страхотно си се справила  Peace резни едно парченце от тавичката да видиме как е отвътре  Joy
van444eto  и на мен така ми допада повече тортата с тези тревички и цветенца  Peace
violetblue благодаря за темичката   bouquet и да се оправяш бързо  Grinning

# 2
  • Мнения: 4 358
Виолетче бързо да се оправяш мила Hug и мерси за темичката  bouquet и бона си хсе погрижила.
Момичета добре ми давате съвет за тортата Гараш - с шоколадов борд, но мене от този борд ме е страх доста Embarassed,Два пъти пробвах и нищо, не мога да го пренеса на тортата ,чупи ми се Rolling Eyes.
А пък за покритие мислех понеже имам изостанало тесто и нещо като букет рози бели ми се върти в главата.
Нещо върху зелено покритие бели рози - дали щ7е е добре newsm78 или нещо друго да замислям
И само да кажа, че от новите промени темата се следи доста по лесно Hug Hug Hug

# 3
  • Мнения: 1 173
Ванче буквите на дневна изглеждат страхотно . И тревата освежава - има ли кой да я изяде толкова голяма ? Laughing
Аталанта много добър опит на различните техники. Чак ме хвана срам  Embarassed , понеже аз само се каня да пробвам ( особено дантелата и предполагам това отстрани си е пак "екстеншън уърк")

Обаче вие май бяхте на състезание в старата тема - толкова торти се пуснаха  Hug
Виолетка Блу що така бре , и аз щях да се тупна в този маратон от торти , пък ти "нова пусна" . Карай - тъкмо ще открия темата ( обаче след около час  Mr. Green А ти оздравявай  Hug
 Тандури , Дими благодаря за семинара , за съжаление ще чета като се върна от "голямото село "  Sad
Бъни че защо да не можеш да го покриеш Гаташ-а ? То си е торта като всяка , който не иска не яде покритието и готово , не му се разваля вкуса на тортата (като мен , аз покритие не хапвам , предпочитам да усетя "истинския вкус" на това дето съм го забъркала  Laughing ) . Бели рози на зелено си е ОК.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Записвам се, а след малко ще се редактирам, като обработя снимките на 2 торти. За едната правих само украсата  Wink

Ети ги и 2-те торти



И на тази само фигурките и украсата:


Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 17:26 от _Пепи_

# 5
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Леле невероятни сте - събрахте ми погледа с тия красоти. Ванче браво за тортата и буквите, Наталинка невероятно е сърцето изпипано съвсем в твой стил Аталанта блестящо си се справила и съвсем по темата... има още много за коментиране та ще гледам да се включа малко по-късно пак.

# 6
  • Мнения: 388
Здравейте момичета Simple Smile
Записвам се в новата темичка с едно въпросче:

Мисля да започна кулинарните си опити с торта Династия, но не ми стана много ясно как от трите ленти на които се разрязва блата става кръгла торта  newsm78 . Имам подозрение, че се навиват като руло, но не знам - има ли някаква техника за навиване?

И още нещо - мога ли днес да направя блата, а утре или вдругиден да направя крема? И как(и къде) трябва да съхранявам блата в този случай?

# 7
  • Мнения: 7 091
Ванче, на мен пък много ми хареса тортата ти с буквите! Много оригинално! И бебето не ми прилича на Азис Simple Smile

Аталанта, чудесно си се справила!

Редактирам се, защото не бях видяла на Пепи тортите:
Пепи, много са сладки Дора и Буутс Simple Smile Като знам как се измъчих с моите главата ме заболява. Аз ще трябва да гледам уроци от тебе за Тинкърбел, че Ели това иска за РД.  ooooh!

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 18:19 от Tandoori

# 8
  • София
  • Мнения: 2 123
краставичка, да делиш изпечения блат на Династия на 3 ленти е необходимо при правене на правоъгълна торта. За кръгла трябва да си очертаеш върху обратната страна на хартия за печене окръжности, с големина, каквато ти трябва. Поставяш хартията в тавата на фурната. (Може би и в 2-те, защото няма да се съберат 3 окръжности в едната тава, освен ако не са мини, но пълната рецепта не е за мини). Нанасяш белтъчено-ядковата смес в очертанията на окръжностите, като може малко по-навътре да нанасяш, защото при печенето е възможно да се разлеят.

# 9
  • Мнения: 1 329
Ау пак страхотни красоти...

Аталанта - много добро начало като за упражнение!
Пепи - брилянтна си както винаги.
Ванче - добре стоят тревичките и разнообразяват пейзажа.

Тandoori и Дими - огромни благодарности за семинарната тема. Peace Тandoori страхотно си се справила и много добре обясняваш всичко Hug

Имам въпрос: Тъй като се захванах с не лекото изпитание да направя първата си торта с фонтан и то на 2 етажа Rolling Eyes, след като покрия фондана и съхравям в хладилник покривам ли тортата с нещо? Тъй като фондана се втвърдява и не искам утре колегите на работа да си трошат зъбите Laughing
Лесно ли се реже покритието след това?

# 10
  • София
  • Мнения: 413
Krische мерси, сигурно ще е нещо такова, прекалено ми се вижда със зърната за баща ми от дъщеря му!
Само да попитам с розова боя ли се постига този реален тен?

# 11
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Хайде и аз да ви наблюдавам какви ги вършите тук.

# 12
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
привет  Hug

днес се включвам за кратко във вашите редици.
Риен ме зариби с тези торти и украси и
след като ми отговори на няколко блондински въпроса: ето първата ми торта  Mr. Green

        

украсата е айсинг - огромна благодарско на Тандури
покривката е фондан на Аталанта - още едно голямо мерси
вътре е готов пандишпан с манго-портокалов крем и малко сметана.
разрез - скоро.

това е първата торта в живата ми, аз не мога да правя сладкиши Sunglasses
а да - украсата ми се начупи и тортата ми е крива  hahaha

# 13
  • Мнения: 7 270
asyalein ,страхотно си се справила   bouquet .Но като знам от другите теми каква страхотна кулинарка си,мисля ,че изобщо няма място за съмнения  Hug .Сега ще чакаме следващите ти включвания  Wink  (не си мисли,че ще спреш след като вече си "зарибена"  Wink ).

Дарилка,не знам с кой фондан си работила,но попринцип този, с който се покриват тортите не става твърд в смисъла, в който ти казваш  Peace .

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Пепи, asyalein прекрасни тортички! Ася, раздвам се да те "срещна" и тук!  bouquet

Албенка, дето ме питаше за салфетките под тортата. Купувам ги от Теско тук (и в книжарниците има) обаче са наполовина по-евтини от това което е писала Риен.

Общи условия

Активация на акаунт