Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 81

  • 34 520
  • 368
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • в сърцето на моето Слънце
  • Мнения: 708
Ето ме!
Първа съм в новата темичка!  Hug

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Аз точно видях че съм прескочила в 26-та страница и щях да пускам нова тема пък то вече имало такава - violetblue   bouquet

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Ейййййййй, Виолетката пак ме превари.

Аз се замотах из други подфоруми и въобще забравих за тортената тема  ooooh!  За неделя имам една торта на която още и се чудя. Ама май ще е рисувана  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 310
Албенка, знам, че може да си направя черно, но червеното ми е много скапано и не се получава  Rolling Eyes
violetblue   bouquet

# 5
  • Мнения: 7 091
Аз може ли само да се запиша сега, а следобед ще ви пусна снимки на първите ми рози Simple Smile Никога досега не бях правила, правя една торта за събота за една девойка, която ще има първо причастие, а майка и се казва Роуз и тя си поиска рози Simple Smile
Първата не ми е много хубава  Laughing Ама следващите по-добре Simple Smile

# 6
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Tandoori след това филмче всичките трябва много да надобреем в розите.

# 7
# 8
  • Мнения: 184
И аз така-записче Peace

# 9
  • Мнения: 4 358
Пък аз да  не е само запис да похваля трудилите се - Копривка чакам с нетърпение младоженците.Как имаш кураж?.Аз съм една страхлива.Ама то се види и колко мога де.Стискам ти палци всичко да се получи както ти искаш Praynig Hug
Светлане мерси за милите думи Hug.И злополучната последна торта беше вкусна.Почти с лъжички я ядохме hahaha.Ама беше ммммм Heart Eyes
Краси Мира заиграфката ти е Peace Peace Peace.Много да се обичате с половинката Heart Eyes
Дими ти като бързаш как ти се получава самоооо ooooh!.
Барцела много хубави са и двете торти.Искам да пробвам в скро времче перестата украса.А нинжгите са Peace Peace Peace
Албенка пак голяма производителност и пак си личи професионалиста Hug.Страхотно.Тортата с печатите и розите много ми допада цветово Peace
Юлинда страхотни нарциси Peace

# 10
  • Мнения: 29
Да под глицериново тесто имам предвид руската мастика2,но ние му викаме Клаус.Стои идеално бяло  и е много добро за  покритие,особено на сватбените торти1

# 11
  • Мнения: 1 965
А, Добра вечер....
Аз пък никой няма да хваля ,щото тотално и безвъзвратно изпуснах нишката в последните две теми.  Cry Като дойде ПРОШКА, да ми напомните да ви се моля да мЪ прощавате!!!!
Видях и доста нови имена. Ха, добре сте дошли. Дано ми остане време тия дни да се върна назад и да се запозная с вас.
Сега имам една клюка за споделяне и оттам едни въпрос.
Първо клюката: От известно време при мен в ПроМаркета няма глюкоза. Няма да ви обяснявам че бях в прединфарктно състояние. Днес любимия ми ненормален като мене мъж, предложи да ми съдейства и да пообиколи магазините вместо мен, че торти се задават.  Съгласих се, к`во да го правя.... Пратих го във Фантастико /щото имах някаква информация за там/. Оказа се измама. Там няма. Обаче много щастлив ми се обади от Магазин ЕВРОПА - Дружба и ми докладва че има глюкоза. Естествено, накарах го да пренесе щанда в багажника.  Имало само 5 буркана, а от склада нямало кой да изнесе. Та това ми е клюката. ТАМ ИМА. 400 мл - 1.94 лв. Отивайки на касата, /отдалече си набелязал /цитирам/ "едно хубавко девойче" /край на цитата/, та отивайки при девойчето, гушнал здраво бурканчетата, щото откъде акъл да вземе кошница, въпросното девойче се подсмихнало и го питало за какво му е толкова глюкоза. Въпроса не му се сторил много странен, но се усъмнил в подсмихването под мустак и палавия поглед. Та, оттук ми е и въпроса??? Коя от вас, се крие там и не е посмяла да си признае????? Щото той се е сетил, че сигурно е някоя от "отбора на лудите", обаче е решил да се прави на джентл`имен... Признайте си без бой, защото няма да спя нощес. Може и на ЛС, заклевам се глюкозата, няма да издам ако е тайна.....

# 12
  • Мнения: 29
svetlane гланцовия ефект постигаме със студено желе-"Blitz ice" или го има и под вариант "Мирор глазе"обикновенно го разреждаме с малко вода,защото е много гъсто.Освен това тестото така не се напуква и по бавно се втърдява върху тортата!

# 13
  • Мнения: 4 358
Ваньо аз не съм душичко hahaha hahaha hahaha.
Спи спокойно поне барем от мене Joy Joy Joy

# 14
  • Мнения: 310
dianapak  страхотни торти.Крокодила е като истински. Замалко да станеме колежки, само че аз щях да започна работа в сладкарницата, не в цеха, ама ми се размина  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт