Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 86

  • 29 804
  • 364
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!    bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 686

Да се разпиша в новата тема с една сметанова балерина(облеклото и букета й са от дъвчащи бонбони,леко размекнати на МВ),правена преди месец.
И да питам,има ли магазини от които мога да си поръчам онлайн бои за сладки и какви да си взема,не искам много голяма разфасовка,щото правя торти от дъжд на вятър,нито пък искам някой суперскъпи бои?Вие какви ползвате,гледах на Ванчето в албума има едни от Метро,ама нали съм в дълбоката провинция и нямаме Метро,затова си търся да си поръчам по интернет.

Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 16:59 от Мама Яни

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
И аз да си пусна последната торта. За дечица от детски дом в Пазарджик е. При последните празници тортите са винаги от мен. На всяко парченце има импровизирана близалка и играчка. Цветовете са по-ярки, но в това мрачно време снимките стават доста тъмни Sad

# 3
  • Мнения: 3 861
записвам се...със сеирджийство и размисли на тема ураган

# 4
  • Мнения: 4 358
Пепи тортата за детския дом е много весела.Ще и се зарадват дечицата а това, че снимките не са такива каквито си искала е бял кахър.Според мен екстра си е снимката Peace Ти и преди си правила за детски дом . мното благородно Peace
Мама Яни много хубава Барби Peace леко приседнала ми се види.

# 5
  • Мнения: 686
Бъни-барбито е балерина,това беше идеята(седнала и разперила балерински поли),за една друга малка балерина.

# 6
  • Мнения: 1 491
Пепи, още преди да прочета, само като видях тортата и си викам <ето я таз годишната торта за децата>... Познават ти се отдалече тези торти, точно от това, че на всяко парче има украса  Wink  Страхотна ти е!

Копривке, смесвай жълтозелено и синьо на мраморен ефект и напиши с красив шрифт отгоре на покритата торта "ураган"  hahaha Така де, чувство за хумор да има ...  Mr. Green

# 7
# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Пепи, още преди да прочета, само като видях тортата и си викам <ето я таз годишната торта за децата>... Познават ти се отдалече тези торти, точно от това, че на всяко парче има украса  Wink  Страхотна ти е!


Оооо, таз година ще има сигурно още 2. На всеки 3 месеца правят парти за рожденниците. Миналата година правих септември и декември. За тази година, тази е първата, защото предният общ РД беше в детски център и тортата беше от центъра.
С голямо желание я правих, и знам че ще донесе много радост на дечицата.

# 9
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Пепи отново си направила чудесна торта - много е готина с тия близалки - сподели как ги направи толкова еднакви и топките също.
Албенче шапка ти свалям - страхотни са последните ти сметанови торти - новите накрайници в действие - а ще може ли малко разяснения кое с кой накрайник е правено аз и стъпка по стъпка или филмче ще искам ама сигурно не ти е до това Simple Smile
Рая ти и циците ги усъвършенства - аз нали съм фен на точно такива покрити цици та твоите са ми слабост (леле какво ли ще си помислят хората ако прочетат само това изречение).
Ванче и аз мисля че е несериозно да се отказваш от Титаника - ние знаем че ти можеш.

# 10
  • София
  • Мнения: 315
Мили дами,здравейте пак!Тортите на всички изглеждат прекрасни.БРАВО!!! smile3501Относно въпросната торта(аз която питах днес)съм решила да я покрия със сухата сметана на Д-р Йоткер и да направя трансфер(шоколадов).Питанка-когато пренасям трансфера в/у тортата сметаната май няма да остане гладка,как да я загладя?Или да използвам някакъв крем?Помогнете на невежата Embarassed

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Бъни-барбито е балерина,това беше идеята(седнала и разперила балерински поли),за една друга малка балерина.

Трябваше отпред и отзад на полата да се подават крачетата в поза шпагат, така нямаше да се бърка Wink

# 12
  • Мнения: 3 861


Копривке, смесвай жълтозелено и синьо на мраморен ефект и напиши с красив шрифт отгоре на покритата торта "ураган"  hahaha Така де, чувство за хумор да има ...  Mr. Green


 Joy Joy Joy Joy Joy

Грозен ми е почерка  Mr. Green

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Пепи отново си направила чудесна торта - много е готина с тия близалки - сподели как ги направи толкова еднакви и топките също.

Ох... сложно е. Просто сами си тават такива.
Обяснявам накратко и дано бъда разбрана.

За близалките: Правя си 2 фитила: 1 бял и 1 цветен. Допирам ги един до друг, леко усуквам и с ръце ги правя на 1 фитил. После въртя по спирала, като леко усуквам. Когато ми хареса големината го срязвам и дооформям с пръсти да е кръгло- забивам клечка за зъби и леко разточвам (имай предвид , че това ги уголемява Wink )

За топките: Правя едноцветно топче. Взимам друг цвят и в пръстите си оформям нещо като малко фитилче с 2 заострено края. Правя 2 такива часто, които после леко разточвам и се получават формички като изрязано с това листо http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2009/02/p1130145.jpg Залепям ги за топчето и леко го дооформям с длани. Отгоре слакам малко топченце с основният цвят на топката.

# 14
  • Мнения: 682
Пепи, значи мислиш че е добра идея да е под масата вкъщи макар че нямаме климатик и е доста топло? От това което си написала разбитам че нандишпановите блатове стават за торта рафаело? Благодаря за мнението и поздрава към племеника ми.  bouquet Тортата за дома е много симпатична и съм сигурна че ще зарадва дечицата. Много благородно, наистина!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт