Много красиви и вкусни сладки. Ще впечатлят малки и големи, предполагам особено ефектни за детски тържества, за училище и детска градина. Аз нямам деца да им се порадват но и ние им се радваме.
Продукти:
120 гр. захар
150 гр. масло
1 яйце
265 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия или бадемова есенция (аз сложих ванилия и ромова есенция)- ароматизатор на вкус.
дребни стафиди или ким в оригинал за семчиците. Или шоколадов чипс набучен напречно. На мен не ми хареса със стафиди, по-меки не се набучват лесно, а с ким хептем, той дори не е черен. Шок. чипс нямах, затова ползвах за семчици сушени чаени листенца от черен чай.
Маслото със стайна температура се разбива със захарта с миксера до побеляване, кремообразен вид и увеличаване на обема. Около 10 минути. Добавя се яйцето и ванилията и добре се разбива обще веднъж. Добавя се брашното и бакпулвера и се замесва гладко тесто. На мен ми пое повечко брашно- регулирайте си до получаване на нужната консистенция като пластилин. Полученото тесто разделяме на 3 топки- голяма, средна и малка.
Най-малкото топче боядисваме в зелено с кулинарна боя, най-голямото- червено. Средното оставяме небоядисано.
Тук по рецепта топките се оставят за 2 часа в хладилник да престоят- аз не съм ги оставяла.
Пригответе си лист хартия за печене. Върху нея разточваме бялото топче на правоъгълник с размери 22/9 см ( при мен се получи към 26/12, отчитам даже че би било по-добре още по-тънко)
Тестото при разточване може леко да се къса, но с ръка си помагаме-лепи се като пластилин.
От червената топка правим цилиндър с дължина като дължината на белия правоъгълник. И го разполагаме в края на бялото тесто така:
С помощта на хартията увиваме плътно руло:
Зелената топка разточваме на правоъгълник със същите размери като белия. И разполагаме полученото вече руло в края му:
Навиваме стегнато руло с хартията, оформяме добре кръгла форма и поставяме във фризер да се стегне или за 1 нощ в хладилника. (на мен ми престоя нощ във фризера).
Стегнатото вече руло изваждаме и леко като отпусне нарязваме на кръгчета с дебелина по половин сантиметър (не по-малко защото ще се начупи).
Като отпусне тестото, пооправяме формата и набучваме семчиците. Този етап на мен лично ми отне най-много време, предполагам с чипс става по-бързо и лесно.
Затопляме фурната до 180 градуса. и поставяме сладките за 10 минути. Аз точно отчетох 10 до секунда. При изваждането сладките са леко надутички и още много меки. Докато са мекички нарязваме кръгчетата на 2 половинки. При изстиване стягат и държат отлично форма.
Това е цялата философия- да ви е сладко и да зарадвате близки и познати!
Благодаря за търпението да дочакате постването на всички етапи!