Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 90

  • 42 218
  • 377
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 1 491
Така, а сега културно да поздравя
Албенка за невероятната производителност   bouquet  Кога успяваш да спиш бре мила?
Пепи невероятно стилни торти, с огромен интерес чакам триетажната, ако може и снимка с младоженците ...  Mr. Green
Пълня си очите с тортите на всички момичета и все се надявам скоро и аз да се върна към хобито ....

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
violetblue благодаря за темичката   bouquet мислиш ти за нас... и тортите
И за да не е само записче поста ми пускам линк към вчерашната ми френска селска по рецептата на Канея - мноооого добра (на вкус имам предвид щото за външния вид не се старах особено)!

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 13:41 от shemet_neveroiaten

# 3
  • Мнения: 225
Благодаря за темичката violetblue  Hug
Вие момичета изобщо не спите май?Торта след торта,и пак и пак...Аз този месец,всяка седмица имам рожденици,даже и по двама на седмица,та съм готова да се предам.Нямам сили вече.Апък вие как издържате..?Покланям Ви се, честно.
Да ви почерпя за вчерашния ми рожденик.А сега да си покажа тортите  и да се оплача.
За тази нямам кой знае какво за оплакване.Само дето сметаната ми се напука навсякъде,и се наложи да маскирам с захарни пръчици.Иначе е с какаови блатове ,крем ганаш,карамелизирани орехи.

втората беше пълен провал.Трябваше много бързо да я напрвя...и те са си казали хората "бързата работа срам за майстора" Embarassed.Пандишпанени блатове.Издънката ми е в крема-пудинг на др. йоткер+1 кофичка течен шоколад.Като вкус е страхотно,но явно не е за пълнеж на торти,Имах чувството ,че само да кихна и тортата ще се разпадне...а и после при рязането точно това стана...Ама както и да е...Покрита е с шоколадовото тесто на Ванчето.

# 4
  • в моя свят
  • Мнения: 849
  bouquet

# 5
  • Мнения: 170
Здравейте, тортени вълшебници! За първи път се отчитам в тази темичка, но имах голямото желание да покажа моето скромно творение за утрешния си рожден ден до който остават 3, 2, 1, хеееееее ми то станало днееессс, значи съм рожденничкаааа Laughing Wink Laughing ..... Ами да почерпя тогава Wink Wink Wink:





# 6
  • Мнения: 1 329
Виолеткееее, пусна темата и бързо се скри. Казвай как си? Удари едни бързи мъфини, като нямаш възможност за торта...да оплакнем окото поне...
Благодарско за темата.

Албенка, ти умора нямаш ли бе? Страхотни торти....  cook

Румянка, да ти е жив и здрав рожденника. Хубави са тортите.
Тумба Лумба айде ЧРД,  nbirthdayто мина вече 12 часа. Дай ся рецептата на тази невероятна вкусотия.

# 7
  • Мнения: 1 461
Албена благодаря за отговора   bouquet ,искам да попитам торти на повече етажи търпят ли сиропиране последните три торти както винаги са много хубави и апетитни

Пепи изпипани и стилни ,цветовете много ми харесват ,може да си споделя преди но аз да съм пропуснала с какво лепиш цветчетата, аз на последната си торта лепих с маслен крем и с аисинг които  стана малко рядък , не ми се залепиха добре нещата при нас вчера беше 43 градуса

Фиор да ви е живо и здраво детенцето тортата се е получила много добре  Hug

rumqnka Том и джери са много сладки , на втората торта е можело да сложиш малко желатин за да се стегне крема


 
от мен една тортичка за рождения ден ан едно момиче което е луд фен на беизбола



още снимки тук  http://darkssy.snimka.bg/cooking/moite-opiti-v-kuhnqta.363383.14329100

# 8
  • София
  • Мнения: 413
Само да ви черпя и с официалната торта, че едвам гледам-легнах и в 5 станах в 8!  ooooh!



Кари_  да беше показала  тази върховна тортата си 2 ден по рано-аз се измъчих с тая бейзболна шапка!
 

# 9
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Леле колко торти,от миналата и от новата тема  #Crazy  Laughing ...
Пепи, чакаме снимки  Crazy ...
Дидка, Кари, румянка, супер торти, честито на хлапенцата ...
Тумба лумба, много примамлив десерт, ти като гледам не ги хапваш много Twisted Evil, я каква фина мацка си станала ... Честит РД   bouquet!

# 10
  • UK
  • Мнения: 1 351
 Hug запис

# 11
  • Мнения: 559
 smile3523-запис

# 12
  • Мнения: 634
Виолетка,благодаря ти за темата   bouquet
Шемет ,тортата изглежда много вкусно Hug
Румянка ,добре са станали и двете торти.Така е мила не може без препядствия  bouquet
Тумба,лумба Ч.Р.Д.,много интересен десерт и аз чакам подробности за него.
Кари,сиропирам ,но по малко ,но триетажната торта ,тежеше адски много.Бейсболната торта е страхотна  chef
Дидка тортата е много интересна Hug
Аз по късно ще дам снимки на две торти.Лек и спорен ден  bouquet

# 13
  • София
  • Мнения: 255
 Heart Eyes запис

# 14
  • София
  • Мнения: 190
Леле колко торти сте направили, страхотни са всички и този сватбен маратон дето се е заформил - супер е.  Laughing И аз след две седмици ще имам сватбена. Пепи чакам с нетърпение да видя и твоята, лилавия цвят е прекрасен, представям си колко ще е хубава.
Ето ви обещаните клипчета как правя розите.
http://stefibgg.multiply.com/video
И малко торти

Общи условия

Активация на акаунт