ИКЕА! ИКЕА! - Тема 6

 • 83 373
 • 761
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 988
Добре дошли в новата тема.  Hug

Нов каталог, нова тема!  WinkПожелавам ви много нови търсения и идеи! Реализирайте ги с усмивка!

Предишни теми:

Икеа 1
Икеа 2
Икеа 3
ИКЕА! ИКЕА! - Тема 4
ИКЕА! ИКЕА! - Тема 5

Асортиментът на стоките е еднакъв 95% във всеки един магазин ИКЕА по-света.


Благодарности на mamaT за информацията за румънската ИКЕА.

НЕ нощувайте в хотел Фамилия в Русе. Индустриална зона, курви размахват ръце в загадъчни пози и разни коли спират и ги качват, гипсокартонена сграда и гипсокартотено обслужване. Мъжът ми за малко да влезе у съседите в опита си да убие една муха, която май оцеля... Ако я беше натресъл мъжката... не знам... вероятно щяхме да срутим етажа.
Объркахме пътя на отиване само веднъж и то чак към края. Навигацията в Румъния стана хахо... само "преизчислява" и дава команди като завий на ляво... на дясно... на ляво... веднъж-дваж нареди да се върнев в пътя, а няколко пъти беше на косъм да изхвърчи през прозореца. То още не е късно, защото и в България дрънка глупости - в Търново настояваше да изкачваме 67% наклон с камиона, после се ядоса, че не я послушахме и ни забута в една улица без изход. Изпадна в истеря - наложи се да я изключим, за да си намерим хотела.
В Румъния говорят румънски! Табелите им са само на румънски, надписите навсякъде са само на румънски, упътването в Икея е само на румънски,  и изобщо не е никак приятно в Румъния да не знаеш румънски. Иначе говорят английски усмихнати и искат 7 леи за гевреци... То вярно, че нас ни имат за най-бедни в Европа, ама 70 кинта за гевреци... не сме толкова гладни. Но това  е друг случай.
Икеа е хубав магазин, а около него има още по-хубави магазини, но един ден не стига за всичко. Напазарихме си разни работи, пихме кафе в Старбъкс у съседнио МОЛ и си купихме шоколад. Топъл, ама като си го стоплим вкъщи.
Обратно... само през Букурещ и никога по околовръстното. Първо - няма го околовръстното. Второ - и да го намерите, то е толкова мръсно, че все едно го няма. Трето - ТИР-ове един след друг и скоростта е нищожно ниска. Не си струва. А нощем си е направо отврат. И най-интересното е, че навигацията много държи да те прати в центъра на Букурещ, а ние този път не я слушахме... а трябваше.
Изтървахме отбивката за Гюргево само веднъж...
Преди да влезем в Б-я станахме свидетели на странно явление. Колона автомобили и ТИР-ове със светещи сигнални лампи превозваха огромни части - нещо като адронния колайдер, поне както аз си го представям. Табели нанай... и се объркаха. Направиха няколко обиколки и си заминаха... А един огромен ТИР ни изпревари с бясна скорост и след това най-уверено се надъни в паркинга... точно преди караулките. Извъртя страхотен обратен завой, намаха се в тревата, даде на заден и заприщи адронния колайдер насред мисията... Цирк и то извън България. Е, доста близо, но все пак извън... Не го застреляха, но май бяха на път да го сторят.
В Б-я ... веднага се появиха онези коли, които ти мигат отзад и те минават с 200.

Авантюра си е това пътуване...
Сега за желаещите да се опнат в ИКЕА малко цифри.
минаване през моста кола - 14 лв. камион - 70 лв.
обратно минаване кола -34 леи, камион - 56 леи.
винетки кола 11 леи, камион - 14 леи. дневни винетки...
пари се обменят в МОЛ-а до ИКЕА при курс 3.7 леи за 1 евро. В Русе банките не продават леи, а бюрата дават доста неизгодни курсове. На мен ми излезе 1.89 леи за лев, при курс 1.91 леи за лев. Бива.Благодарности на Old Sport, bib.bib, west_end и naomi_bal за информацията за солунската ИКЕА.

Old Sport
Влезане в Гърция през Кулата по Е79 - като цяло се кара само и единствено направо, в един момент пътят се разклонява наляво и надясно (няма направо), вие хващате наляво. После има вариант веднага да минете надясно (почти веднага след като сте хванали наляво, затова карайте възможно най-вдясно) и там да следвате табелите за пристанището (съвсем наблизо е) - в един момент ще видите сградата на пристанището (стара, дълга и красива) и там хващате наляво.Карате покрай морето и само направо.Ще минете и покрай Бялата Кула.
(Другият вариант е да не отивате до пристанището, а да карате през центъра, но има адски трафик...) След дълго каране направо би трябвало вече да сте излезнали от града и наоколо да има само магазини за коли, сервизи и прочие такива неща. Там се оглеждайте за табела Cosmos (това е огромен мол и съвсем наблизо е ИКЕА). Има и една хилава табела на ИКЕА - ако я забележите, тръгвате надясно както сочи. Ако не - като стигнете Космос, следвате табелите и тълпите от коли и там вече питайте на бензиностанцията. Трябва да минете покрай един градински център и увеселителен парк със замък и виенско колело. Горе-долу оттам се забелязват табелите на ИКЕА (пада се зад увеселителния парк). Това е пътят за летището и Халкидики.

За да не влизате в града, следете табелите за летището и Халкидики и се придържайте към дясната лента (или поне средната). Видите ли тебелата,хванете надясно и след това само направо поне 20 минути.Много е натоварено (това е околовръстното), но се кара бързо. В един момент ще видите табела пак надясно за Халкидики и летището.Врътката там е,че надясно се отбива и към центъра на Солун.Т.е. надясно веднъж и веднага след това пътят пак се разклонява и трябва да държите лявото платно и да внимавате да не се понесете към центъра на града.Не е трудно да се ориентира човек,стига да знае.
Оттам нататък не е трудно,кара се само направо предимно покрай магазини за коли и сервизи.Следи се за табела към Космос/Икеа надясно и другото е обяснено по-горе.

В Солун мога да препоръчам само хотелче в града, срещу ЖП гарата - към 50 евро е стаята със закуска. Хотелът се казва Rex. Хубавото там е,че има и безплатен паркинг малко встрани зад хотела.


bib.bib
Перея - това е курортно селце на юг от района на Икея, след летището. До него се стига по-бързо отколкото до центъра на Солун от Икея. Добра идея е да се спи там, ако се съчетават плаж и Икея - има семейни хотели и доста таверни.
Иначе има доста хотели наистина в района на гарата. По мое мнение по-добрите са на улицата, която минава пред гарата в посока център - половин до километър и половина от гарата към центъра. Съветът ми е да се направи резервация в Бг агенция, ако отивате за първи път. В големите агенции познават на пръсти района и хотелите и ще дадат адекватен съвет + няколко евро по-ниска нощувка от цена на рецепция.


west_end
Преди Солун поемате по магистралата за Халкидики, заобикаляте почти целия град.
След отбивката за Каламария, завивате вдясно в отбивката за Thermi. Минавате покрай JUMBO, на светофара вляво и на крайбрежния булевард ще видите Икеа.


naomi_bal
В Солун, по пътя за летището, в близост до огромен шопинг мол, наречен Mediterranean Cosmos.
Минава се по околовръстното на Солун (няма нищо общо с околовръстното на София), от дясно ще видите мола-Mediterranean Cosmos и като следвате табелите за летище Македония ще намерите и Икеата. На един от светофарите пътя за летището е направо а за Икеата ще трябва да завиете надясно. Табелите за Икеата са малко малки и ако карате по-бързо може и да ги пропуснете, но табелите погазващи пътя за летището са големи и няма как да ги пропуснете.Ако някой има корекции и/или добавки по-горните описания на mamaT и Old Sport, bib.bib, west_end и naomi_bal нека да ми пише на лична, за да мога да редактирам постинга. Ще е полезно за всички интересуващи се.  Peace

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 01:49 от Кюбит

# 1
 • Мнения: 7 605
Кюбит, мерси   bouquet Но май трябва да се актуализира инфото, че румънската ИКЕА била с по-ниски цени...  Thinking

# 2
 • На брега на реката
 • Мнения: 1 540
Хайде и аз да понауча нещо. Аз имам възможност да посетя и румънската и гръцката. От вас ще се ориентирам към коя да поема.  Laughing

# 3
 • Мнения: 4 202
Една от най-важните теми  Crazy
Запис, за да не ви загубя.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 3 081
Цоп и аз тук! Да не изпусна нещо...  Embarassed

# 5
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 197
От сумати време обмислям малко икейски покупки, но ми е супер неудобно в нета с тоз румънски...
Май ще си поръчам първо каталог Simple Smile

# 6
 • Мнения: 107
Момичета, сега от кой каталог се избира - от този за 2009 или за 2010 година?
Гледах сайта на румънската Икеа, но там сега наличен е само каталогът за 2010 година?  Thinking

# 7
 • София
 • Мнения: 1 077
И аз, и аз Wink
На мен продължава да не ми се отваря румънският каталог, доколкото разбрах - чак на 15ти ще стане достъпен?

Някой има ли опит с размера на трапезните маси? Търся разтегателна бяла, но най-малката в ИКЕА е дълга 150 см, което, хм, не е за моето пространство.

# 8
 • Spain
 • Мнения: 3 750
Кюбит мерси за хубаво оформената тема !  Hug

# 9
 • Мнения: 1 391
Вчера за първи път ходих в Икеа, в Дъблин. Много добре организиран пътя до там.И самата Икеа добре организирана.Навсякъде имаше хора от магазина, които да те упътят.
Не ми хареса, че всички закачалки и рафтове, които се слагат на стената се продават без винтовете. Ресторанта беше затворен временно, защото беше препълнен.А опашката от чакащи да отвори беше поне 50 човека.Та пропуснахме храната.
Цените са смешно ниски на фона на останалите ирландски магазини. Комплект от 3 вида по 6 чинии е на цена 22 евро.
Много ми харесаха поларените одеяла. Кажете ми качествени ли са?

# 10
 • София
 • Мнения: 2 896
От сумати време обмислям малко икейски покупки, но ми е супер неудобно в нета с тоз румънски...
Май ще си поръчам първо каталог Simple Smile


а защо не разглеждаш икейските сайтове на други езици - кодовете на продуктите не се различават.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 438
Ето ме и мен. В нашето семейство вече има две кухни и два хола почти изцяло Икейски, както и мнооого гардероби  Laughing Открих едно тяхно голямо преимущество - всички части са взаимо-заменяеми и ако на човек му омръзне да речем кухнята - винаги може да смени всичките или няколко вратички и.. нова кухня. Или пък ако нещо е повреди - не трябва да се мисли комплексно решение - заменям само повредената част.

Няма как да пропусна новата тема. Пък и имам да докупувам един килим и едни завесии точно обмислям дали да не ги делегирам на Никола.

Кюбит, темата е оформена супер   bouquet

Надявам се в следващите седмици да направим едно по-подробно проучване за разликата в цените на румънската и на гръцката ИКЕА.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 097
Кюбит, мерси за новата тема!   bouquet
Отивам да разглеждам каталога... Peace

# 13
 • Мнения: 928
Някой има ли опит с размера на трапезните маси? Търся разтегателна бяла, но най-малката в ИКЕА е дълга 150 см, което, хм, не е за моето пространство.
Присъединявам се към питането.
Дайте мнение за трапезарните маси и по-специално белите, ако някой има реална снимка ще е още по-добре.   bouquet   bouquet   bouquet
Съвсем скоро трябва да купувам и най-вероятно ще избирам от каталога.

# 14
 • Плевен
 • Мнения: 1 418
 Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт