Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

 • 177 132
 • 921
 •   1
Отговори
 • Мнения: 801
Всъщност всичко започва с едно постоянно съвпадение - всеки път, когато се зададе зимата и започваме да се замисляме за грипа. И защо все през октомври, а не през април?  И започват колебания - да се ваксинирам ли(?), ами детето(??), а майка дето е на 65(???)... Пък миналата година нали се ваксинирахме, а малкия подсмърчаше от Коледа до Великден...

Тия мисли със сигурност се въртят в главите на всички родители. И с основание. Защото грипът е сериозно заболяване и се стараем да го избегнем.

Всъщност, грипът се причинява от грипни вируси. Няколко вида. Измежду тях производителите избират три най-вирулентни (агресивни) и нови, към които още няма изграден имунитет в обществото и правят ваксина срещу тях. Те са най-опасни. Но не са единствените.

Има и още нещо - освен грипни вируси, има още аденовируси, коронавируси и стотина други, които предизвикват настинка, хрема, главоболие, общо неразположение... Изобщо - свалят имунитета така, че организмът се оказва беззащитен пред бактериалните инфекции. И човек го хваща разтройство, или го заболява кръстът, или зъб или почва да кашля. На кой където му е "слабото място".

Та думата ми беше зе съвпадението - защо, дявол да го вземе, тия грипове идват все през зимата?  И още нещо - ония в Африка, дето не са виждали бяла престилка през живота си и не са чули за ваксинация им няма нищо, а ние подсмърчаме по три месеца?


Отговорът е прост (ама трябва да ти го кажат) - Слънцето. Слънцето ни пази през лятото, а ония в Африка - цялогодишно. Как? Ами чрез кожата, която под въздействие на слънчевите лъчи синтезира витамин Д.

Какво прави вит.Д? Ами поддържа имунитета висок. И повечето вируси не могат да ни закачат, а които успеят ни напускат до 2-3 дни.

Естествено, да правим слънчеви бани през зимата е малко рисковано - то колко ли слънце има. Пък и стоим предимно в къщи, на топло. А когато излезнем навън се омотаваме като пашкули. Изобщо шансът да ни огрее слънце някъде наголо е практически никакъв.

Но изход има, нарича се Вигантол.  Витамин Д3 или холекалциферол. Знаят го всички майки на бебета, особено зимните - дават им го против рахит. Нищо работа - струва 3 лева, а стига за 3-4 месеца.

Около вит.Д все още цари една неяснота - препоръчителната дневна доза за възрастен от десетилетия остана непроменена - 400 М.Е. И този въпрос не се дискутира.  Ако се пие повече има опасност от калцификация на съдовете и други страхотии.
В същото време едно шишенце Вигантол съдържа 200 000 М.Е. вит.Д. Една капка е около 660 М.Е.  А бебетата получават по 2, понякога по 3 капки.  2000 М.Е. за 3 кг бебе!  Това прави 40 000 М.Е. преизчислено за 60 килограмовата му майка! Сто пъти повече от препоръчителните норми. И то на бебе!

Явно с тия норми нещо не е в ред и се премълчава. Но ние ще повдигнем завесата.


(отивам за кафе и продължавам.)

# 1
 • Мнения: 801
Още куриози:  
- половин час по обяд гол на слънце = 20 000 М.Е. вит.Д.
- половин час гол негър на слънце в Конго = 20 000 М.Е. вит Д.
- половин час гол ескимос на слънце в Гренландия (бр-р-р) = 20 000 М.Е. вит.Д.

Оказва се, че кожата е адаптирана генетично към района в която живеем.
Извод: ако негър живее в Гренландия - жална му майка, все болен ще ходи. Защото няма да усвои от слънцето почти нищо.

Ама нали препоръчителната доза беше 400 М.Е.? Не-е, това от слънцето не се брои - казват фармаколозите - по-добре се ваксинирайте.

Ако в този момент изпитате усещането, че ви будалкат, да знаете, че не съм аз. И аз имах същото усещане. И започнах да чета. Така намерих този сайт, който разнищва всичко. Препоръчвам го на всички, които ползват английски:

http://www.vitamindcouncil.org/

Препоръчвам го и на тези, които искат да знаят нещо повече, но моя стил не им харесва...

А сега по-сериозно:

- Какво всъщност прави витамин D? -

1. Предпазва от рахит. Как?  Като осигурява резорбцията в стомашно чревния тракт на калций и магнезий.  Казаха ли ви за калций и магнезий?  Не са... Е, тогава какво, по дяволите, ще усвояваме?

Извод 1: Витамин Д осигурява резрбцията на калций и магнезий. За целта ни трябват:
- витамин Д
- калций
- магнезий.


Едно пояснение - за усвояването на калция е необходим магнезий. Слава Богу вървят заедно. Но откъде да ги вземем?  Бебето, ясно - от кърмата. А майката?  Майката кучета я яли, тя нали има кости - от тях... Кой ме питаше за остеопорозата?  Значи три деца и си готова.

Извод 2: Бъдещите майки и майките по време на кърмене и една година след това трябва да приемат поне по 1000 мг калций и 400 мг магнезий извън храната. Плюс витамин Д - за усвояване. Иначе...

Едно малко отклонение - за водата. Където водата е твърда (почти цяла България) поне не отмива от организма  повече калций и магнезий отколкото внася. Но където е мека става лошо (селищата от Рилския вододаен район) А София? Ужас, в София водата е много мека (16 мг твърд остатък на литър вода!)
 --Ама ние пием главно минерална вода...
 --Именно, пиете минерална вода,защото е мека и вкусна. А тя е мека защото няма калций и магнезий.

Вижте извод 2. И си правете изводи за себе си.


(почивка...)

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 12:38 от PinkPanther

# 2
 • Мнения: 801
Едно пояснение - за предпазване от остеопороза, освен калций, магнезий и витамин Д, трябват и  хормони. Но засега, след като можете да забременеете и да родите - проблеми с хормоните няма. А за тия над 40 - по-нататък.

- Какво всъщност прави витамин D? -

2.Укрепва имунитета.
"През последните няколко години няколко независими изследователи доказаха, че витамин Д значително обогатява генетичното излъчване на антимикробни пептиди в човешките моноцити (прекурсори на макрофагите),неутрофили и други имунни клетки. Тези антимикробни протеини помагат в разрушаването на проникващи инфекциозни микроорганизми. Със своето широкоспектърно действие, те са в състояние да убият всичко, от бактерии до вируси."  Това естествено беше цитат.

Веднага възниква въпросът - колко? И това достатъчно ли е?

Ще се опитам да опростя отговора: една капка Вигантол е 660 М.Е.От тук нататък ще работим в капки.
Значи на едно бебе се дават средно 2 капки. И нищо му няма, даже се смее. Добре, тогава майка му ще може да поеме без проблеми 3 капки, а таткото даже 4. В по-горе описаната страница се описват случаи, когато на хора в старчески дом се инжектират веднъж месечно по 50 000 М.Е., за да не се занимават с тях всеки ден. Без проблеми.

Тези числа са доста далече от новите пределно-допустими (но ненужно високи) норми, приемащи, че дози до 10 000 М.Е. дневно продължително време, не следва да предизвикват проблеми у здрави хора. Какво означава "здрави хора": Означава да нямат склонност до образуват бъбречни камъни. В противен случай - каквото каже нефролога. Аз съм до тук.

Още една подробност - хора на хемодиализа не могат да задържат калция и магнезия. Но там теренът е много хлъзгав и трябва изрично да се пита съответния специалист.

Извод 3: Възрастните могат и следва да приемат по 3 капки Вигантол за жените и 4 - за мъжете ежедневно. Ако го правите веднъж седмично - 25 капки за жени и 35 капки за мъже.

Следващият въпрос - ама само през зимата ли?  Ако работите на къра - само през зимата. В противен случай цялогодишно, или с почивка 1-2 месеца през лятото. Впрочем, вие сами знаете колко стоите на слънце.

А бебето (детето)?  След приключване на вълненията с фонтанелата и опасността от рахит, вашия детски лекар ще ви каже да спрете Вигантола. Да, от гледна точка на рахита е прав, но за имуностимулиращия ефект едва ли е чувал. Така че можете спокойно да му давате по една капка. По една капка до началото на училище, след това по 2, а след пуберитета като на възрастен.
С най-голям дефицит са възрастните над 70 години. Там даването на поне 3 капки е задължително. А ако имате представа какво е да гледаш болна със счупена тазобедрена става, ще хукнете веднага по чехли към аптеката...

Личен опит: Пишещият тези редове е от три години целогодишно н 3-4 капки Вигантол. Около мен още десетина души, малко по-несериозни. До сега проблеми не е имало, с изключение на една приятелка (и аз съм човек!), която получи силни болки по пикочните пътища. В крайна сметка се оказа цистит, който няма връзка с витамин Д.


(хайде, че се схванах...)

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 15:00 от PinkPanther

# 3
 • Мнения: 801
А плюсовете? За какво всъщност е цялата тази гюрултия?

Ами плюсовете... не боледувам. Или по-точно всичко протича така:
Вечерта, примерно ме заболява зъб. Знам, имам гранулом (стара история), Пия един аналгин и заспивам.
На сутринта зъба не го усещам. Но нещо ми дращи гърлото. Така е до обяд. После ми минава.
Привечер - тъпа болка в кръста. Не пия нищо, няма смисъл.
На другата сутрин вече не ме боли нищо. "Преболедувал съм". Дали е било настинка или грип - не знам.

Това е. Така ми се е случвало 5-6 пъти за тези години. Нищо повече. Даже бих казал, че ми е интересно. Впрочем и при другите ползватели на вит.Д е същото.

А може ли да се комбинира вит.Д с ваксина? Да, може, ама няма смисъл. Резултатът ще е същия.

За другите ползи (а те са много) - в понедрелник.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 16:52 от PinkPanther

# 4
 • София
 • Мнения: 2 516
Веднага се абонирам и за тази тема.
Пинки, благодаря ти!   love001

Даже съм първаааааа.......

Пинки, по съвета ти от другата тема си купих вигантол и пия по 3 капки на ден капнати
върху 1 лъжица сусамен тахан с мед 2:1.
И рибено масло пия по 3-4 г на ден.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 18:03 от alpha_beta

# 5
 • Мнения: 2 899
Лошото е, че не мога да прочета статията на английски. Би било интересно. Аз имам едно доста рядко срещано ендокринно заболяване, при което резултата е недостиг на калций поради липса на хормона, отговарящ за усвояването му в кръвта. Значи аз мога да се тъпча с калций, но той си излиза, както си влиза. За тази цел съм на поддържащо лечение  с Вигантол  /в момента/. Има и по-добри препарати, но доста скъпи. От години пия 2 пъти по 10 - 15 капки дневно, плюс калций на таблетки. Това е моята доза, която търпи корекции според състоянието ми. Е, жива съм с тази доза, но все пак аз си имам проблем. Знам, че на хората, които са на хемодиализа се изписва по каса Рокалтрол, който е по -пречистен с в пъти по-скъп. Интересно ще ми е да прочета  мненията и на други с подобни проблеми.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 516
Лошото е, че не мога да прочета статията на английски. .......

Димана, пробвай с гугъл-преводача
http://translate.google.com/translate_t?hl=bg#

Не е перфектно, но горе долу става......

# 7
 • Мнения: 2 899
Благодаря! Ще пробвам!  newsm53

# 8
 • Мнения: 452
Ето м и мен Winkот три теми вървя след теб Пинки PeaceДо тук също страшно интересно,само лека забележка:да казваш в старите теми за новите Wink но може би си пропуснал в предната тема да споменеш тази.Случайно попаднах на толкова чаканата тема Peace
Аз ще мина от там да им кажа Wink
Поздрави и усмивки от мен Пинки  bouquet

# 9
 • Мнения: X
Здравейте, аз имам въпрос: по 3 к. ден вит. Д а по колко калций и магнезий? а за детето?

# 10
 • Мнения: 572
Запис и от мен   newsm81

PinkPanther , може би е нужно малко да разясниш каква е разликата между вит. Д2 и вит.Д3  и  защо при единия не могат да се дават такива високи концентрации както при другия. Мисля че така най-сетне ще се разбули загадката на нормите за вит. Д.

# 11
 • Мнения: 1 984
ъъъ съветите давани по горе може да са опасни. не приемайте дози витамин д по високи от предписаните ви от лекар. аз лично не смятам че здрав възрастен има нужда от екзогенен витамин д.

# 12
 • софия
 • Мнения: 2 526
Интересно.Ще пробвам .Аз съм по експериментите и ще докладвам резултата след време.

# 13
 • Мнения: 572
ъъъ съветите давани по горе може да са опасни. не приемайте дози витамин д по високи от предписаните ви от лекар. аз лично не смятам че здрав възрастен има нужда от екзогенен витамин д.

Дай подробни разяснения. Иначе защо да вярваме на теб, а не на Пантерата? От неговите рецепти вече пробвахме...и действат. А твоите какви са?

# 14
 • Мнения: 1 984
ъъъ съветите давани по горе може да са опасни. не приемайте дози витамин д по високи от предписаните ви от лекар. аз лично не смятам че здрав възрастен има нужда от екзогенен витамин д.

Дай подробни разяснения. Иначе защо да вярваме на теб, а не на Пантерата? От неговите рецепти вече пробвахме...и действат. А твоите какви са?
хм... ми да кажем че съм прочел че витамин д се натрупва, че хиперивитаминоза д е опасно състояние, че дозата вит. д поета от възрастен човек чрез кожата в не слънчев ден е достатъчна... иначе ако решите можете да си пиете колкото искате витамин д... вие си решавате...
иначе ако пантерата сметне може да пише точно върху кой компонент от имунета ще влияе увеличеният прием на вит.д ...
вместо да пиете допълнително вит. д си хапнете дробчета... ползата от тях е гарантирана а и са вкусни...   

Общи условия

Активация на акаунт