Коледа идва!

  • 149 822
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 5 247

А някой с идеи за солени Коледни мъфини? Или Коледни соленки?  Mr. Green

# 31
  • Мнения: 2 803
Записвам се в темата.  Hug  chef

# 32
  • София
  • Мнения: 2 908
Да се запиша и аз във чудната тема за Коледа 2009  bouquet
За сега все още обмислям и събирам идеи,какво да има на тазгодишната коледна трапеза.  chef

# 33
  • София
  • Мнения: 210
И аз се записвам да следя темата, още повече, че наскоро си купих силиконова форма за печене във вид на елхичка, а сега се чудя какво точно ще изпека в нея, защото е доста малка.  Crazy

# 34
  • Мнения: 1 777

 Или Коледни соленки?  Mr. Green


Не са точно коледни,но са много вкусни и лесно се правят. Simple Smile

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg102504.html#msg102504

# 35
  • Мнения: 3 379
АКК за огормно мое съжалениие пак няма да правя - няма кой да ми го яде, само аз го харесвам у нас  Confused 

И у нас не се яде АКК, освен от мен, но по Коледа винаги минават доста гости, а също носим и ние като отидем на гости, така че аз винаги правя. По принцип ние у дома не сме по сладкото, но миризмата на джинджифил и канела по Коледа я харесваме. Меденките също са много уважавани. Повечето сладки, които правя по Коледа, у нас се хапват по няколко, но много носим на приятели и роднини. А на АКК хубавото му е, че кара доста дълго време... никога не е останало зян Simple Smile

# 36
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Да се запиша в темата с моите меденки.Обожавам този празник.

# 37
  • София
  • Мнения: 3 249
Макс Мама, разкошни меденки...чак се замислих да ли да не врътна едни...

# 38
  • Мнения: 6 682
По повод на "стъклените" сладки само искам да предупредя тези които мислят да ги направят,че трябва да внимават със съхранението им.Защото карамела,който се получава от бонбоните при печенето им после много бързо се овлажнява и започва да лепне.И за да запълните дупчиците добре,сложете повечко натрошени бонбони,защото при печенето се слягат.
Ето моите от миналата година.

# 39
  • Мнения: 7 091
Аз миналата година правих 100 вида сладки, бях ги опаковала, в кутии, в таблички...

Имам рецепти за тези, който иска да свирка ще преведа, писала съм ги на английски защото целия ми блог е на английски:
Сладки с парченца шоколад - http://food.anniesartbook.com/2009/07/best-chocolate-chip-cookies.html

Тези са на Танита тиквените сладки, само че аз ги топнах в шоколад и овалях в орехи: http://food.anniesartbook.com/2009/07/tanitas-pumpkin-cookies.html

Маслени бисквити с орехи ( пак от Танита съм взела рецепта) http://food.anniesartbook.com/2009/07/cookies-with-lot-of-names.html

  Меденки по рецепта на моята майка, които по принцип тя правеше като мечета ( и такива направих), обаче аз залях с шоколад и слепих с ягодово сладко :
http://food.anniesartbook.com/2008/12/honey-spice-christmas-cookies.html

От същото тесто направих и таралежчетата, и украсените с айсинг сладки, които са на снимките там.

Маслени бисквити слепени със сладко: http://food.anniesartbook.com/2007/12/butter-cookie-jam-sandwich-delight.html

Сладки без печене: http://food.anniesartbook.com/2007/12/no-bake-chocolate-sugarplums.html

# 40
  • Варна
  • Мнения: 966
Имам рецепти за тези, който иска да свирка ще преведа, писала съм ги на английски защото целия ми блог е на английски:
Сладки с парченца шоколад - http://food.anniesartbook.com/2009/07/best-chocolate-chip-cookies.html

Свиркааааааам    Praynig

# 41
  • Мнения: 7 091
Лина, за коя рецепта?  Laughing

# 42
  • Варна
  • Мнения: 966
за сладките с парченца шоколад

# 43
  • Мнения: 7 091
Сладки с парченца шоколад

170 гр размекнато ( не разтопено!) масло  ( по принцип се слага и Криско, което е чиста мазнина, но тя не се продава в БГ, затова давам рецептата само с масло!)
1 ч.ч. светло кафява захар ( хубаво притиснете в чашата, ако не намерите светлокафява и тъмнокафява става)
1/2 ч.ч бяла захар
1 голямо яйце
1 белтък от голямо яйце
2 ч.л екстракт ванилия или 2 пакетчета на прах
2ч.ч + 2 супени лъжици брашно
1/4 ч.л бакпулвер
1/8 ч.л сол
290 гр шоколадов чипс( ако нямате може и да си натрошите, но трябва да е на парчета, не настърган!)

Пояснение, в САЩ мерителната единица ч.ч е точна величина. Тъй като за различните продукти тя е различна, ето тук има таблица за превръщане в грама:
http://allrecipes.com/HowTo/Cup-to-Gram-Conversions/Detail.aspx

Ето още една таблица за мерните единици на супена и чаена лъжица.
http://mdmetric.com/tech/kitchen.htm

Ако имате мерителна чаша и мерителна лъжица нямате нужда от таблиците.

Всички продукти трябва да са на стайна температура!
1. Загрявате фурната на 180 градуса.
2. Разбивате маслото с миксер докато стане гладко като крем.
3. С дървена лъжица ( или шпатула) ( не с миксер!) разбърквате захарта в маслото.
4. Добавете яйцето, белтъка и ванилията, бъркайте до гладка смес.
5. В отделна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към маслената смес като бъркате непрекъснато.
6. ДОбавете шоколадовите кубчета.

* може да добавите и орехи

Пече се в тава в/у пергаментова хартия  6 мин, после завъртате тавата обратно и печете още 6 мин - общо 12 минути ( може повече, може по-малко, в зависимост от градусите на печката ви, затова е хубаво да ги наблюдавате.
Не трябва да са зачервени твърде много, просто лек бежов оттенък, иначе ще станат сухи и твърди, а трябва да са меки вътре и шоколада да не се е "препекъл", а да е течен.

След като ги извадите оставете в тавата 5-10 мин и след това ги извадете на решетка да изстинат.

Тестото може и да се замразява във фризер.  Peace



9. Add the chocolate chips and fold in ( it's better with chocolate chunks, but if you don't have, chips is OK.)

# 44
  • Варна
  • Мнения: 966
много, много ти благодаря   bouquet  bouquet  bouquet
Само един въпрос какво значи да се завърти тавата обратно и защо се прави?

Общи условия

Активация на акаунт