Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 212
Ще се радвам да прочета мнението ви по тези въпроси:

Имат ли право родителите да отказват лечение за детето си при непосредствена опасност за живота или здравето му?

И имат ли право държавните институции да поемат закрилата над него и лечението му противно на желанието на родителите му?


Да започна тази тема ме подтикнаха горещите новини от Австрия -  тук, тук, тук и в много други публикации от последните дни.

Съдбата на 11-месечната Мюриел от областта Западна Щирия (Weststeiermark) развълнува Австрия и в момента там тече голям обществен дебат. Родителите на Мюриел са HIV-позитивни, детето също. Самите те не се лекуват и са отказали всякакво медикаментозно лечение за дъщеря им от самото й раждане. Детето заболява от тежка пневмония в края на декември 2009 г. По нареждане на областния управител, който е получил от съда частично попечителство над Мюриел, детето е взето с полиция от родителите и настанено в болница в Грац в животозастрашаващо състояние и според лекарите е нямало да преживее, ако не е било лекувано срещу сериозната пневмония, предизвикана от тежкия имунен дефицит.

Причината родителите да отказват лечение за себе си и за детето си, е защото смятат, че СПИН не съществува и че вирусът на СПИН е просто една алергия срещу смегмата.

Прокуратурата в Грац разследва родителите за умишлена тежка телесна повреда с тежки последствия и умишлено излагане на детето им на опасност от инфекциозни заболявания.

Обезпокоително е също, че родителите признават, че идеята за СПИН като "алергия срещу смегмата" са научили от "лечителя" Хамер. Същият този човек през 1995 г. привлича европейското внимание с печално известния случай "Оливия", който много напомня на настоящия случай с бебето.

Шестгодишното тогава австрийско момиченце Оливия Пилхар (Olivia Pilhar) е диагностицирано с т.нар. тумор на Вилмс, злокачествен тумор на бъбреците у деца. След контакт на родителите с Хамер, той им вдъхва надежда за излекуване чрез неговия шарлатански метод. Лъже ги за несъществуващ чернодробен тумор и метастази в мозъка на детето и внушава на родителите, че химиотерапията в 95% ще бъде смъртоносна за него. Поради всичко това родителите отказват операцията и химиотерапията, въз основа на което са им отнети родителските права и попечителството е прехвърлено на областния управител на Виена. За да избегнат намесата на съда, те избягват първо за Мюнхен, Германия и след това за Малага, Испания, подпомогнати от четирима членове на религиозна секта. Хамер несполучливо "лекува" детето с метода си и туморът продължава да расте. Когато детето напуска Австрия, обемът на тумора е 250 ml (чаша сок), а преди операцията - цели 4.2 l (колкото футболна топка), а горната статия споменава дори 6 kg! Този огромен тумор започва да притиска белите й дробове, водейки до трудно и учестено дишане. Най-накрая Оливия и родителите й са открити в Испания от германската преса. Едва след дълги преговори, в които се включват и австрийският президент и след намесата на испанската полиция, семейството е принудено да се завърне в Австрия. Противно на волята на родителите и въпреки че на този напреднал етап шансовете й за излекуване са били 5-10%, огромният вече тумор е опериран успешно по методите на конвенционалната медицина и момичето е живо и днес, въпреки престъпната намеса на Хамер.

Идеята на тази тема в никакъв случай не е спор за или против алтернативните методи за лечение, нито за състоянието на българското и световното здравеопазване.

Искам да погледнем по-глобално на въпроса, дали родителите имат право да отказват лечение за детето си при непосредствена опасност за живота или здравето му, в случай, че конвенционалната медицина дава реални шансове за подобряване на състоянието му или излекуването му и одобрявате ли намесата на държавните институции в закрилата над него, в това число и конвенционалното му лечение противно на желанието на родителите в случаи като горните?

В това число включвам и ситуации с особените религиозни виждания на родителите, например онези, които отказват кръвопреливане за детето си, понеже са "Свидетели на Йехова".

А също и дали трябва да се подценява опасността за детето от неасистираното от АГ-лекар или акушерка домашно раждане - случай, който нашумя само преди седмица.

В България тези проблеми са предмет на международните конвенции за защита на детето, Закона за закрила на детето и подзаконовите нормативни актове. Нека юристите да допълнят и конкретизират.

Освен това, известно ли ви е как стоят въпросите за защитата на здравето и живота на децата в държавите, в които живеете?

Мисля, че въпросът е много важен за България, където нахлуват всякакви алтернативни моди и религиозни течения, както е видно и от теми във форума и ако не бъдат критично приемани от родителите, могат сериозно да навредят на децата. Щом това се е случило в Австрия, един ден може да се случи у нас (ако вече не се случва).

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 11:42 от Persona

Реклама
# 1
 • Мнения: 3 437
Пу първа. Нататък ще оставя по-знаещите от мен да излагат аргументи Laughing

Ако има конкретно обяснение, черно на бяло написано, какво точно означава "непосредствена опасност за живота" , ще се радвам да го прочета , но вероятно ще съм ЗА. Но изразът "непосредствена опасност за здравето" на мен лично ми звучи много обширно. Като филолог мога да спекулирам широоооооко с думичките в израза Thinking. Непосредствена опасност за здравето ми има навсякъде. И неясната формулировка някак.....ми се струва като вратичка към лекарско своеволие.....

# 2
 • Видин
 • Мнения: 4 919
Леко съм в потрес от тези истории...
Наистина би ми било интересно да чуя мнението на юристи.
Този човек Хамер не беше ли бащата на Германската Нова Медицина?  Rolling Eyes Съвсем се обърках!

# 3
 • Мнения: 3 437
Да , той е.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 996
Много интересна тема!  Peace

# 5
 • Мнения: 7 837
Като майка ми е много трудно да си представя, какво ще подтикне родител да откаже животоспасяващо лечение на детето си. Не е като да откажеш антибиотик при хрема, например...

Но, щом става въпрос за последователи на Хамер, е безсмислено да коментираме, защото манията и патологията там са от съвсем различно естество...

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 335
Точно в този смисъл изразих мнение и в заключената тема за раждането на швейцарката.
От юридическа гледна точка след раждането си детето вече е отделен правен субект и макар и неговите родители да упражняват родителските права, техните решения не могат да поставят в опасност здравето и живота му (В Хагската конвенция и Закона за закрила на детето си има легално определение за това какво е дете в риск и съответно ако е такова, това е основание за извеждането му извън семейството)
Материята е деликатна, но според мен би трябвало да има някакви медицински стандарти за "непосредствена опасност" за живота, при които следва да бъдат ограничавани решенията на родителите... когато са несъместими със здравия разум

# 7
 • Мнения: 1 567
Интересна тема.

Според мен, нормалната реакция на родителите е да дават "мило и драго", за да оздравее детето им.
Но.... хора лековати и лесно манипулиращи се винаги е имало и ще има....за съжаление..
Предполагам, че по-горе споменатите родители попадат в тази графа...

Цитат
Материята е деликатна, но според мен би трябвало да има някакви медицински стандарти за "непосредствена опасност" за живота, при които следва да бъдат ограничавани решенията на родителите... когато са несъвместими със здравия разум

Именно. Имаше такъв подобен случай. Малко по памет я карам... Дете, катастрофа, нужно кръвопреливане. Родители и дете "Свидетели на Йехова". Отказ от родителите да се прелее кръв. Детето почти на път към рая. Баби и дядовци се намесиха. Прокурорско решение (май) за преливане на кръв. Страхотни дебати по медиите...че и църквата намесиха (легалната) . Която пък общо взето стои на позициите "каквото Бог отредил" и " да не се месим в Божите дела"...
 ...пак стигаме до началната фаза - какво е "непосредствена опасност" и дали родителите имат право...да я откажат...

Самото понятие "непосредствена опасност" е много разтегливо....то и един грип може да се превърне е такава опасност...

# 8
 • Мнения: 17 546
Освен това, известно ли ви е как стоят въпросите за защитата на здравето и живота на децата в държавите, в които живеете?

Мисля, че въпросът е много важен за България, където нахлуват всякакви алтернативни моди и религиозни течения, както е видно и от теми във форума и ако не бъдат критично приемани от родителите, могат сериозно да навредят на децата. Щом това се е случило в Австрия, един ден може да се случи у нас (ако вече не се случва).[/color]
От гледна точка на това, кой освен мен е служебно задължен да положи грижа за здравето на мое дете при нужда от негова страна, не съм наясно какви и колко са ми точно правата, защото написана черно на бяло информация за това няма. Влизайки в болница ти бутат няколко листа, които не ти дават да четеш и които се наричат "Информирано съгласие" на пациента, но ти всъщност въобще не си информиран, защото не знаеш с какво си съгласен, подписвайки това нещо.

За мен е важно да се изясни и стойността на хомеопатията, която и тук във форума се предлага масово като алтернативен и панацея метод за лечение на всичко! Освен това има един индивид от мъжки пол, който се титулува като хомеопат и пише такива небивалици...
Манията, убедеността и панацеята, която се приписва на хомеопатията, прилича на същите тези страсти, развихрили се при появата на Аквасоорс (или както там се пише) преди години. Тези хора за мен са сектанти(имам предвид последователите на Аквата), с вярвания и убеждения на друга плоскост, различна от сектантската "религия", но със същата пагубна сила. Разбира се най-убедени и пропагандиращи са най-печелившите от това. Масата последователи се носят като зомбита и в хор повтарят едно и също за вълшебната сила на изцелението от нещо, което дори не знаят какво е, къде се въди и никога не са виждали. Конгресите им са нещо уникално! Само дето накрая не дават една от вълшебните капсули на някого и той става от инвалидната количка, а гуруто се изживява като Христос, който казва ма мъртвия "Лазаре, стани!...
Братовчедка ми беше изперкала по това "лечение" за вечна младост и живот до степен, че бюджета на семейството и потъваше, но тя продължаваше да храни мъжа си и децата си със спирулина, която в нашите аптеки се продава за 20 и няколко лева за 300 таблетки, а от тези за 120 и няколко лева за 30 таблетки... А горките, нито са вечно здрави, нито вечно млади, че и само тя работи в семейството и вече пари нямат за водорасли.

# 9
 • Мнения: 212
Именно. Имаше такъв подобен случай. Малко по памет я карам... Дете, катастрофа, нужно кръвопреливане. Родители и дете "Свидетели на Йехова". Отказ от родителите да се прелее кръв. Детето почти на път към рая. Баби и дядовци се намесиха. Прокурорско решение (май) за преливане на кръв. Страхотни дебати по медиите...че и църквата намесиха (легалната) . Която пък общо взето стои на позициите "каквото Бог отредил" и " да не се месим в Божите дела"...

Това в България ли?

# 10
# 11
 • Мнения: 60
а подобен ли беше случаят със сина на Джон Траволта ?

# 12
 • Мнения: 12 565
Като майка ми е много трудно да си представя, какво ще подтикне родител да откаже животоспасяващо лечение на детето си. Не е като да откажеш антибиотик при хрема, например...

Но, щом става въпрос за последователи на Хамер, е безсмислено да коментираме, защото манията и патологията там са от съвсем различно естество...Същото като с антибиотика.  Ти не го даваш, защото не вярваш, че има нужда от него, ще го излекуваш и без. Въпреки че,  компетентното и учено лице - доктор го е предписало.

# 13
 • Мнения: 17 546
... Въпреки че,  компетентното и учено лице - доктор го е предписало.
Друг въпрос е, че понякога по повод предписано от лекар лекарство, родителското несъгласие е спасявало живот, защото лекарят и понятие си няма какво, и защо изписва...

# 14
 • Мнения: 5 370

Същото като с антибиотика.  Ти не го даваш, защото не вярваш, че има нужда от него, ще го излекуваш и без. Въпреки че,  компетентното и учено лице - доктор го е предписало.
Тук може да се поспори, защото мене точно изписан от "вещо" лице антибиотик щеше да ме умори, но....не ми било писано. Laughing

Сега - сериозно. Като цяло личното ми мнение е, че хомеопатията и алтернативните средства за лечение могат да се ползват като "подкрепящо" лечение. За сериозни заболявания или рецидивиращи-твърдо не.

П.С. Много ми става смешно, когато се използват едни такива, увъртащи, като "родителите знаят кое е най-доброто за детето им".
Ми не, не всички го знаят, щото има доста, които получават факсове, за жалост.

Очаква алтернативните да се включат и да ми обяснят как "ХИВ вирусът не съществува" и совите не са това, което са. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт