Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 96

  • 80 115
  • 744
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 07:41 от _Пепи_

# 1
  • Мнения: 1 965
Искам първааааааааааааааааааааааа........   Peace
Пепи -   bouquet Добре де. Няма да спорим. Знам че ти обичаш по-семпли торти, аз пък по-шарени. И затова ти се радвам толкова

# 2
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 126
Вторааааа, не мога да повярвам, никога не се е случвало.

Пепи   bouquet  bouquet

Искам да ви питам, витите блатове на Димитрина дали старат за обикновена торта, в смисъл хоризонтална? И сиропирате ли когато правите Вита торта?

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Искам първааааааааааааааааааааааа........   Peace
Пепи -   bouquet Добре де. Няма да спорим. Знам че ти обичаш по-семпли торти, аз пък по-шарени. И затова ти се радвам толкова

 Kissing Heart

# 4
  • София
  • Мнения: 2 658
записвам се да ви следя.

# 5
  • Мнения: 202
Ванче,да ,задължително ще сложа и от този найлон с бобчетата-и аз не знам как се казва.Имам нищожен остатък от зелено и оранжево,мисля да ги сложа в колета,там племенничката ми ще прави нещо ако се наложи дооправяне,ще има инструкции по жицата.Пожелавам ти хубав празник с любимия и да снимаш.
Пепи,благодаря ти.Какво значи много пастелно,това се получи като оцветих тестото.Дай идея какво мога да подобря другия път и как да станат по-ярки цветовете.Дали трябваше да боядисвам всяка роза отгоре още веднъж????? Оправи ли се детенце??? На всички желая лек ден и много усмивки.

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325

Пепи,благодаря ти.Какво значи много пастелно,това се получи като оцветих тестото.Дай идея какво мога да подобря другия път и как да станат по-ярки цветовете.Дали трябваше да боядисвам всяка роза отгоре още веднъж????? Оправи ли се детенце??? На всички желая лек ден и много усмивки.

Искре, за теб не съм писала че е пастелно. Виж пак. За sisi7510 е Wink На теб ти писах идея за уплътняване на опаковката.

Иначе малкият е по-добре. Слевдобяд сме на лекар.

# 7
  • Мнения: 335
ха, една сутрин да почна първо с готвенето в кухнята и да си включа компютъра чак сега, и то вече нова тема Simple Smile
Ванче, ще почна да пиша да прегледно, ма не обещавам че чак и главни букви ще слагам Simple Smile
знам че трудно се четат писанията ми, но ще свикна Simple Smile
аде че малката ми е на коленето и ме дра6ти вече да се докопа и тя до компа

# 8
  • Мнения: 1 485
Да се запиша и аз Peace
Ванче, да ти е жив и здрав половинката!!! newsm59Тортата е много идейна Peace
Чакам да видя и тази поръчковата,която ще ти я плаща Laughing Wink
Не мога да не отбележа,че сте невероятни и ви се радвам искрено за всичко,което правите!
Пепи, изключителни са последните ти торти!Много свежи със страхотни цветове!
sisi7510 и твоя букет ме грабна- HugОт какво тесто правиш цветята?
Сигурно си писала,но аз като не съм редовна Tired
Питам защото и аз сега съм се запалила,ама какво ще се получи-още не е ясно Grinning

Знае ли някой как се постига такъв ефект???
Имам някаква идея,но не съм много сигурна дали е вярна.

# 9
  • Мнения: 484
Да се запиша и аз в новата тема

Пепи,  Hug

и да не ми е празен записа,пускам една торта,беше ми поръчана от свекър ми за неговият шеф и даже си я плати,според него струвала 50 лв и толкова ми даде  Party



В предната тема видях страхотни торти-Пепи,Ванче,Сиси,Искре и всички останали  Peace

Ванче,Албенке,честити ви рожденници.Да се ви живи и здрави! nbirthday

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 2 245
Да не ми е празен записа, показвам ви една торта, която правих преди десетина дни. Не е със захарно покритие или кой знае каква украса, но е много вкусна - с бадеми, масло, ананас и шоколад Grinning


# 11
  • Мнения: 335
Фиор, мисля че някъде има6е клипче как се прави шал на снежен човек, да стой така на раета,  беше като се слагат едно до друго ивици с различен цвят тесто, и после само се притескаха леко и се дооформят
предполагам и тук са редени различни цветове

# 12
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Шеметче,тортата отвътре е магнетен.Правих я за рожденият ден на една приятелка.Стана невероятно вкусна(чак и аз се зачудих),но кремът ...нещо не стегна много добре и се получи лек наклон от едната страна...въпреки всичко се изяде веднага smile3508



Колко познато - и моя опит с магнетен е много крив - и на мен не ми стегна крема и се получи прилично склонче - доста килната торта беше.... но наистина е вкусна. Аз бях и пресиропирала де... не беше само от крема.

Честити рожденници на Албенка и на Ванчето.

ani_d опитай да не прекаляваш със сиропирането поне първия път. Виж това което съм писала по-горе за магнетен тортата - тя всъщност е вита торта.

Fior това всъщност тортата ли е или покритието - ако е покритието вероятно е рисувано отгоре но ако е тортата нямам никаква идея как са го постигнали - много интересна технология ще е.

# 13
  • Мнения: 1 271
Само да се запиша, после ще казвам и аз мнения   bouquet

# 14
  • Мнения: 1 485
Fior това всъщност тортата ли е или покритието - ако е покритието вероятно е рисувано отгоре но ако е тортата нямам никаква идея как са го постигнали - много интересна технология ще е.

Ефекта е вътре,според мен няма покритие,а са платки само.Тази шарения как се постига ми е любопитно newsm78

Общи условия

Активация на акаунт