Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 окт. 2005, 12:48 ч.

Когато кърменето се римува с малчуган (част 1)

  • 4 273
  • 4
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 077
Когато кърменето се римува с малчуган (част 1)

от Chantal Lavigne


Да се концентрираме върху същественото означава да се концунтрираме върху нашите нужди, тези на децата ни, тези на семейството ни. Важно е, когато размишляваме върху същественото, да разграничим нуждите от желанията.

Кои са естествените нужди на нашите деца: любов, храна, сигурност, хигиена, самостоятелност. Някоя от нуждите намалява или изчезва за известно време или изцяло, само когато тя е изцяло задоволена. Например, нуждата от ядене ще изчезне за няколко часа, само когато детето е задоволило глада си. Същото важи и за всички други нужди.

Кърменето, от своя страна, е един комплексен акт, който отговаря на повече нужди: храна, любов, сигурност и др. Когато продължава по-дълго, ние забелязваме, че някои нужди са вече задоволени; детето не суче само, за да се нахрани, а по-скоро за да се утеши, да облекчи някаква болка, да се успокои, да възвърне силите си. Продължителното кърмене отговаря също на нуждите на самостоятелност. Всъщност, детето започва да се чувства самостоятелно, само когато нуждата за сигурност е задоволена. Нещо повече, децата, които са по-дълго кърмени стават по-рано самостоятелни от децата, които са отбити по-рано. Разбира се, децата, които са отбити по-рано не са деца с проблеми, недохранени от любов или психологически нестабилни. За да задоволи своята нужда от сучене, отбитото дете ще намери друг обект за сучене като биба, плюшена играчка, един или повече пръсти или нещо друго. От друга страна, отбиването може да се преживее тежко от някои деца и може да се наблюдава незряло държание за възрастта им.

Да се концентрираме върху същественото, означава също да отговорим на нашите нужди. Ето защо е необходимо добре да разбираме нуждите си и да ги разграничаваме от желанията си. Трябва да обърнем по-специално внимание на нуждите си, защото е по-лесно да отложим задоволяването на някакво желание, отколкото на някаква нужда. Да се концентрираме върху нуждите, понякога означава да се откажем от някои желания, като перфектната къща,  рокля последна мода, втора кола, пътуване, от това или онова. Да се откажем от излишното, за да се концентрираме върху нуждите си, означава да откриваме, да се смеем, да играем, да разбираме, да се възхищаваме и да живеем пълноценно в сегашния момент. Продължителното кърмене отговаря на физическите и психологически нужди на децата, а също и на нуждите на майките. Освен предимствата за здравето на майката, продължителното кърмене й позволява заслужено да си почива, да споделя тих момент на интимност със своето дете, да печели време за дрямка, да използва времето за размишления, да наблюдава есенния изгрев, да слуша тишината на нощта, да обича, и да се чувства обичана. Продължителното кърмене може да помогне на майката да се чувства по-малко безсилна пред болестта на своя малчуган; тя знае, че чрез своето мляко, детето получава всичко, от което има нужда като храна, че чрез своето мляко тя му дава антитела да се бори с някои болести.

Да се концентрираме върху същественото означа също да отговорим на нуждите на семейството. Обърнете внимание, че аз не казвам, че майката трябва да отговори на нуждите на всеки член от семейството, а че семейството трябва да отговори на нуждите на всеки един свой член. Лесно е за семейството да отговори на нуждите на всеки един член чрез своите ценности. Предаването на ценностите, установяването на начин на живот и дисциплина допринасят за задоволяването на нуждите. Всеки член от семейството има своите отговорности и задължения според възрастта си и своето място в семейството. Родителите са отговорни да водят с любов своите деца към физическата и психологическа самостоятелност. За да ги водят с любов, родителите трябва да са на разположение и откликващи за нуждите на децата. Те трябва да положат основите, за да може един ден детето да се справя само. Родителите трябва да включат децата в своите ежедневни дейности, за да може един ден детето да възпроизведе тези дейности. Например, да се пазарува, да се чисти, , да се пере, домашните, вечерята, банята и тн. Тези дейности може да изглеждат отегчителни и неприятни, но те допринасят за развиването на самостоятелността на хлапето.

Вие се питате сигурно къде е мястото на продължителното кърмене от гледна точка на същественото? Просто защото, едно хлапе, което току що се е насукало, което се чувства в безопасност, което е получило своята доза любов, може сега да се отдаде на друго нещо. То може да изхаби енергия да прави нещо друго, освен да е под полата на мама, хленчейки да му се обърне внимание. Едно сукане за 10 минути не отнема повече от 10 минути. Едно дете, което се чувства неспокойно, което иска внимание, може да отнеме 30 и повече минути, преди да получи това, от което има нужда и да се почувства отново в безопасност.

Коя е връзката със семейството? Просто, че с продължителното кърмене се спестява време и съответно може да се върши нещо друго. Един пример: разходка в парка, малчуган на 18 месеца пада, разцепва си устната, започва да кърви малко. Със сукане от няколко минути болката минава, предпазва се от инфекция, успокоява се детето и продължаваме с разходката. Всички са доволни. В същия случай, но без кърмене, какво се случва?

Един път очертали индивидулните нужди и тези на семейството, ние трябва да изработим стратегии за действие, за да им отговорим адекватно.
   
Преведе Dalala от  www.allaitement.ca

Част 2

# 1
  • Мнения: 4 242
Много ми хареса статията! Simple Smile
Благодаря за превода!  bouquet

# 2
  Статията е чудесна и нещата написани в нея са толкова верни.10х!

# 3
  • Мнения: 398
Благодаря на Далала за превода  bouquet

# 4
  • Мнения: 64
Бу супер си толкова интересни статий пускаш Hug

Общи условия

Активация на акаунт