Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 105

  • 91 328
  • 740
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!      bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 1 491
Вместо добро утро, реших да ви пусна новата тема, която да пълните с красоти, по които аз да хълцам и преглъщам  Mr. Green

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Първааааааа  Mr. Green Heart Eyes Heart Eyes
violetblue   bouquet

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Вторааааааааа

Тъкмо щях да пускам темата.... добре че видях, че violetblue ме е изпревалрела. Любе, благодаря за отмяната  Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 2 671
Violetblue, сън не те хвана да я пуснеш,а  Mr. Green   bouquet

От мен една детска сметанова торта с елементи от ММ, залепени с бял шоколад:

Вътре е Медовикът на Селма, този път разбих заквасената сметана (много лесно с робота даже се получи) и ми хареса по този начин - кремът става лек и въздушен и не се усеща толкова спцифичния вкус на закваената сметана. Аз лично обичам много заквасаената сметана, но за деца (свикнали с течната сметана) по-лекият вариант ми се вижда по-удачен.
Тази 2 Д форма (с всичките условности на понятието) отдавна исках да пробвам; доволна съм как оптимално се използва една кръгла торта, за да се получи пеперудата.

Ванче, Лоцо е страхотен  Peace , НО много миловидно гледа, той е от лошите  Naughty

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 08:04 от Rumya

# 5
  • София
  • Мнения: 1 480
Ванче-Лоцо е страхотен.Много свежа торта.Палмите са чудесни и цветенцата са много сладки.Кажи сега как направи козинката та Лоцо?
Патриани-много готино куче.
Румя-много сладка пеперудка.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 616
Ванче - Лоцо е страхотен (аз може ли като цъфна към софия да мина един бърз курс при теб  Mr. Green)
мираварна - много нежни мъфинчета. Все се каня и аз да направя украска някаква, ама докато ги изпека и те са свършили, пък и май нямам нерви за такава украса.
доня КОПРИВА -  тортичката не и личи какво е преживяла и със сигурност детето много си я е харесало  Grinning

# 7
  • Мнения: 24
Eй и аз сред първите да съм веднъж  Flutter Виолетблу меси за темичката  Hug
Румя страхотна е пеперудата, и с любимия ми медовик  eat сподели на невежата /аз/ как от кръга стана пеперуда?
Ванчее мечока е супер, а как го направи такъв "рошав"?
Доня тия перипетии са ми познати  Confused и все по нощите се случват
Малииии к`во ни е ягодово  Heart Eyes а помните ли слънчогледовото  Mr. Green

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 08:50 от Ra4e_2009

# 8
  • Мнения: 622
верно ни е много ягодово,даже ми идва в повече ,ама като няма друго......
мираварна-супер апетитни кексчета,ще взема и аз да спретна едни днес
доня коприва-съчуствам ти за неволите,ама всекя премината успешно такава дава незаменим опит
ванче-и аз искам да знам как си направила цветенцата,супер изглеждат
румия-пеперудата и аз искам да и знам технологията
патриани-кучето е убиец......направо нямам думи,супер реално е
виолетблу,благодарим ти за новата тема,хайде да ни е честита и да я напълним с красиви торти!!!!!
о,забравих да благодаря на St.Anger за хубавите думи по моите торти,бялото по надписа се наложи,защото цвета на надписа напълно съвпадаше с този на покритието  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 9
  • Мнения: 29
ето ме и мен сред вас Simple Smile
Радвам се,че ви харесват мъфините ми Simple Smile Бяха по повод откриването на едно козметично студио.

# 10
  • Мнения: 2 708
Е бравооооо бе Фиолетке  Crossing Arms виждам аз  че си писала и влааам да видя какви си ги свършила, че торта ни обеща за неделя  Mr. Green а ти ,.... нъц - нова тема само Laughing ааааа много лежерно го даваш нещо Simple Smile
Аз ще минавам на лежерно откъм торти, че май ми свърши "ваканцията" и ще тръгвам на бач, а ме чака мноооого четене и гърчене, така че ...... и аз ще мина в "лежерно" положение от към торти, щото убедена съм Фиолетка не се е разскучала толкоз с тез изтребителки Simple Smile
Румя, страхотна форма на пеперудката, мноооого ми харесва. Таз схема има ли я някъде как се отрязва, или съм я пропущила Simple Smile

# 11
  • Мнения: 1 271
Виолетче, благодарим   bouquet
Гледам сте почнали да пълните и новата тема с красоти  Joy Ейййййй, спирка нямате бе, ей!!!
Румя, тази пеперудка е много готина-изчестена и свежарска!БРаво!
От миналата тема......Абе вие не спите ли бе  Shocked
Няма да ви споменавам, ама ще ви кажа, че е справяте всички повече от страхотно-за старите кучета-те си знаят, пък за новите-да продължават в същият дух.АЗ имам две торти от тази седмица, ама ще видя кога ще ги кача, че и багажи вече стягам за БГ  Mr. Green Правих Дора Експлорадора-акъла ми взе-толкова грозна торта в живота си не съм правила-страшно се разочаровах  #Cussing out

# 12
  • Мнения: 1 965
Добро утро в новата тема!!! Целувки за Фиолетка /мляс/.
Лоцо е готин, а??? Много лесно стана. Бая се бях стреснала как ще стане. Понеже съм зле със симетриите, и винаги получавам някакви несъразмерни фигури този път смених тактиката. Определих колко голямо ще е тялото и си направих груба топка. По същия начин направих топка за главата, ръцете, краката. Прибрах всички топчета в найлон и оставих само тялото. Пооформих тялото като круша /която в последствие се смачка/ и започнах с една игла да чопля козината. Там където е коремчето, ръцете и краката, не разрошвах. Там използвах да подпирам с пръст, за да не бяга фигурата. През раменете напъхах дебел спагет, на който после сложих ръцете. Във вратлето също има спагет. Елементите правих един по един по същия начин. Оформям, чопля с иглата, залепвам елемента, подпирам го с парче гъба и доразчоплям. Главата беше последна.
Цветенцата са елементарни. Не разбрах точно какво да обяснявам за тях. Цветенце от формичката на Уилтън, по-добеличко разточено. На тънкото дунапренче притискам всяко листче с топче. Отгоре вторе цветенце по-тънко разточено и най-отгоре трето. Перличка за разкош и се БУЧВА на предварително оцветено шишче за месо. Набоцквам ги на един стиропор да съхнат, нъпреки че не е задължително. Това е.
Руми - много добре си замазала тази пеперуда. Ако не беше казала че е сметанова, нямаше да забележа. Разбитата квасена сметана, не може дасе замени с нищо, нали? Обожавам я!

# 13
  • Мнения: 1 369
 Много се радвам, че ще пусна една торта на 1ва страница на темата- така ще мога да ви проследя. Че без торта не се записвам, а правя рядко. Днес татко ми има рожден ден и вчера набързо му спретнах една тортичка, не е нешо особено, но пък е от сърце:) Отдавна ми се искаше да пробвам да направя шоколадово тесто- то било много вкусно yesyes Ванче, мерси за подробното обяснение в тортената библиотека. Мисля, че се справих, пренесох го с помощта на намазана с олио хартия, малко се виждат отпечатъците от хартията Mr. Green Вътре спретнах комбинция от една торта с круши, която прочетох в един блог, и моя си измишльотина. Направих пандишпанов блат, разрязах го на 3. На долния ред наредих сварени круши, върху тях шоколадово желе, после блат, после крем от извара+сметана и отгоре последния блат. Напоих ги доста обилно, сега ме е страх като разрежа какво ще излезе отвътре... По-късно, като се появи каката, дядо ще духне свещички и ще я разрежем, надявам се да имам какво да покажа в разрез:)

                                                                         

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 97
Здравейте момичета  , от миналата тема не съм писала , но ви следя изкъсо . Прекрасни бутикови произведения  
 Валерия  и Ванчето  неизчерпаеми извори на идеи - нямам думи ....Ванчето ме хвърли в джаза с това предложение за брак  Joy Много оригинално , ама ние жените и това ли вече ще правим - ще предлагаме брак .... ааааааааа не съм съгласна  Crossing Arms
Да си представя и извинителната бележка за дългото отсъствие  Grinning
При мен нещата се развиват с бясна скорост - уточнявам : Дъщеря ми е вече на 28 г. и все се бъзикаме в къщи че и е време , ама на майтап де..... От бъзик на бъзик преди месец ме уведоми ,че ще сключва брак и понеже  не е фен на сватбените ритуали и булченски рокли - сватба НЯМА да има . На 10.10.2010 правихме годеж /това е тортата от годежа , а на 12.10.2010 имаше рожден ден /това е тортата от рождения ден На 20.10.2010 ще сключват брак /бързат ,че момчето работи в СОМАТ  пътува навън и няма отпуска/ и така ставам ТЪЩА  ooooh!
Това е за сега от мен , специални поздрави на Пепи и Албенка - успех момичета със сватбената торта . Ще чакаме включване от вас  Hug

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 14:23 от MI6A

Общи условия

Активация на акаунт