Коледно настроение! - 2

  • 114 715
  • 755
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 379
Ето и новата тема Simple Smile Копирам първия пост с всички рецепти и ще продължа да го обновявам... Списъкът нараства с наближаване на празниците, желая успех на всички в правене на Коледните сладки и солени изкушения.



Линк към първата тема: Коледно настроение!

Ето и линкове към четирите теми от миналата година: Коледа идва!, Коледа идва! - 2, Коледа идва! - 3 и Коледа идва! - 4.

Моят списък от фаворити от минали години:

Английски коледен кейк, от Джемма, 6 седмици преди Коледа
Ванилени кравайчета, от Наталина, издържат до месец и половина
Дрезденски щолен, от Джемма, прави се 2-3 седмици преди Коледа
Забравени сладки, на Котка, могат да се правят и предния ден
Коледни звезди на баба, от Мишел, вероятно ще издържат около месец (у дома миналата година успяха да се задържат седмица Simple Smile)
Коледни кравайчета, от apgrigorova
Линцерови сладки, от Наталина, правят се в началото на декември
Меденки, от Джемма, правят се в началото на декември
Меденките на Джули, от Наталина,правят се в началото на декември
Мъфини с кафе на ESPA, толкова са вкусни, че няма да издържат и два дни Simple Smile, все пак предполагам могат да седят 1-2 седмици, най-добре в кутия
Шоколадови звезди с капучино на Габи, издържат около месец, не е нужно да се правят по-рано




Съвети от natalyna за приготовление и съхранение на коледни сладки:

"Повечето сладки за Коледа могат да се направят поне месец преди празника - някои дори след отлежаването са по-вкусни. Идеята е, че в дните преди самия празник се нуждаем от повече време за други приготовления (готвене на празничните ястия, украса, подаръци) и не е нужно да се пренапрягаме и със сладките. Това обаче не означава, че не могат да се приготвят и в последният момент, само е нужно да се спазват някои основни правила.

За да сте успешни в приготвянето на сладките е добре да прочетете следните съвети:

   Оставете калъпите с маслото/маргарина поне една нощ извън хладилника (най-добре дори 24 часа) - нищо няма да им стане! Месенето ви ще се облекчи изключително много. Ако по някаква причина не сте го направили, сложете продуктите в голяма купа за месене и най-отгоре нарежете маслото/маргарина на тънки резенчета и оставете поне 30 минути да се отпусне. Има и друг вариант, да пуснете за секунди маслото в МВ, за да омекне.  Не използвайте масло от извадено току-що от хладилника ако не искате да месите с часове!

   При масленото тесто е важно да се  знае, че в началото става на "трохи", а после от топлината на ръцете се споява в тесто. Същото важи и за меденките. Ако не сте сигурни дали всичко е както трябва, откъснете малко от тестото и в дланите си се опитайте леко да омесите и да направите топче -така ще опитате консистенцията на тестото. Ако тестото се събере в компактно топче, значи на тестото му трябва просто още  месене. Ако не, може да прибавите още едно яйце или 1-2 лъжици прясно мляко.

   При разточване не прекалявайте много с брашното за поръсване под кората - колкото повече брашно, толкова по-твърди сладки. Може да разточвате и между свежо фолио(прозрачното), без използване на брашно. Спазвайте посочените в рецептата дебелина на корите. Още топли сладките са обикновено крехки или меки, затова манипулирайте с тях внимателно.

   При меденките които се изрязват на фигурки, за да останат меки, основното правило е  дебело разточване (медеките при печене се надуват леко, но не много, затова не се притеснявайте че ще станат много дебели) - 5-7мм. Другият момент който трябва да следите е печенето - след като започнат да порозовяват краищата веднага изваждайте. Може да ви се стори дори, че не са още опечени, че са много меки, но след изстиване се стягат и си придобиват нормална твърдост, а не  стават "троши-зъби". Ако случайно ги изпуснете и препечете, може  или да ги залепите по две с мармалад или крем, или да ги оставите в добре затворена кутия с четвърт ябълка, която сменяте през ден.

   Съхраняването на готовите сладки е най-добре да е в сухи и добре затварящи се кутии - метални, картонени, пластмасови. Оставете ги на хладно и сухо място - килер, балкон (ако е сухо) може и хладилник. Не намазаните и неукрасени сладки може дори да замразите - издържат година."



РЕЦЕПТИ Коледа 2010

Арменски сладки, от ilrai78
Ароматен сладкиш, от Anuck
Ароматни коледни сладки, от oki4
Бадемови бисквитки на Дядо Коледа, от vanilla
Бадемови сладки и снимка, преведено от dili76
Бадемови стърготини, от aveili
Бадемово-кайсиеви пръчки, от aveili
Базелски медени сладки, от краси.мира
Баклавички-хапки, от рени55
Баница с тиква, канела и орехи / Тиквеник или още Баница с късметчета, от Venetta
Белтъчни елхички и шапки, от Джемма
Бисквитки (подходящи за греяно вино), от Umbra
Бонбони "Рафаело", от mari_eta
Виенски коледни орехови бисквитки, от маик
Детски коледен пунш, от Venetta
Джинджифилови бисквитки, от Narina
Джинджифилови сладки, на Зори
Есенно пънче, от Леля Ог
Еклерова елхичка на Йоли, от Unknown lady
Заснежени елхички, от labrex
Захарна коледна къщичка, от Myriam
Захаросани ябълки, от лулу!
Желирани бонбони, от Natalyna
Кантучи, от Роца
Карамелизирани ябълки, от aveili
Карамелизирана ябълкова пита, от Venetta
Кекс с канела и стафиди, от Margherita09
Козуначена торта Пастичера, от pina
Кокоски "Ангелски очи", от mari_eta
Коледни бисквитки и снимка на украсените, от Panadila
Коледни бисквити "Прага", от J M M
Коледен кекс, от Rumya
Кокосови бонбони на Pety, от Pupinka с обяснения
Кокосови бонбони, от Pety
Коледна захар, от Umbra
Коледни бишкоти (кантучини) на английски от BBC Good Food, от Umbra
Коледни звезди с анасон, от vanilla
Коледни кошнички с течен шоколад с бутер тесто, от сисак
Коледни кравайчета - колачета, от Smiley*
Коледни луни, от aveili
Коледни охлювчета с марципан, от Джия
Коледни палачинки, от venetta
Коледно пънче, от bibi76
Коледно руло, от venetta
Коледни сладки, от petia tag
Корички - лимонови и портокалови, от Джемма
Котенца, от labrex
Крехки сладки, превод от natalyna
Курабийки с късметчета, от Anuck
Линцерови сладки, от kali
Линцерови сладки със смлени орехи, от Джемма
Малки медени къщички и снимка, преведено от dili67
Марципанени картофки, от Umbra
Маслени бисквитки, от Денерис
Маслени орехови бисквити с лимонов крем, от emy emy
Маслени топчета, на Рени 55
Медена къщичка, от Venetta
Медена къщичка, от лулу!
Медени прасенца, от лулу!
Меденки и бисквитки, от Селма
Меденки, от mari_eta
Меденки, от Uinen
Меденките на Ели, от La Pintade
Меденки с пълнеж, от Pinki 81
Мексикански сладки, от Margherita09
Меломакарони на Йоана, от Криси
Мини-щолени с червени боровинки и снимка, преведено от Dili67
Мъфини с кока кола, от Джемма
Нежни портокалови бисквити с кардамом на Танита, от Tincheto 78
Немски сладки, от Anuck
Нутела мъфини на Espa, от SZA
Обърнат сладкиш с ябълки, орехи и карамел, от Narina
Орехови сладки, от рени55
Ореховки, от Anuck
Панфорте, от Арлина
Печена пълнена тиква, от lu4a
Подправка за коледни сладки, от Natalyna
Постен сладкиш с ябълки и дюли на Йоана, от desi_shisha
Прасковки, от Marieta
Пуричките на баба, превод от natalyna
Рафаело, от luchkata
Рафаело, от natalyna
Розички, от Benita
Розички, от Ена
Руло "Черно и бяло", от mari_eta
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки, от Pinki 81
Сладки бухалчета, на Umbra
Сладки "Динени резенчета", от xenia
Сладки свещички, от Джемма и превод
Сладки с орехи, от *MILADY*
Сладкиш с банани и орехи, от Princess of Persia
Сладкиш Домино и снимка, и вариация от Umbra
Сладки свещички, от Venetta
Сметанови сладки, от Natalyna
Сусамени гевречета, от рени55
Тесто за Шилерови буклички, круши и орехчета, от Джемма
Тиквени сладки, от stasi76
Торта Гараш, от ива
Торта с котешки езичета на Дани, от hrisinda
Торта Рафаело
Тoрта alla Kardinalschnitten, от Venetta
Черешки, от Marieta
Черна медена глазура за намазване на меденките след изпичане, от Natalyna
Шишарки, от Aveili
Шоколадови бисквити на Петя Щифлер от Кухнята на Звездев, от summer_girl78
Шоколадови бисквити трюфел, препоръчани от ani_d
Шоколадово-кестенови трюфели, от BorislavaK
Шоколадови портокали, от lulumba
Шоколадова торта с кестени, от Umbra
Шоколадови сладки с кокос, от lu4a
Шоколадови трюфели, от Narina
Щолен, от ива
Щолен без чакане, от Umbra
Ябълки в кожухче, от Natalyna
Ябълкови банички, от Venetta
Ябълкови желе бонбони и снимка, от mari_eta
Ябълков сладкиш на Лео, от labrex
Ябълков сладкиш с карамел, от mari_eta
Ябълкови розички, от mari_eta
Ябълкови сладки "Румени бузки", от labrex
Ябълков щрудел, от mari_eta
Vanillekipferl, от Venetta

Чуждоезикови рецепти

Fruchtschnitten, от Venetta
Рецепти от Dr. Otker, подходящи за Коледа, на немски, от Venetta
Снимки на рецепти за коледни сладки от немско списание, на немски, от Umbra
Рецепти за любими коледни сладки на английски, линк от Pupinka

Линкове към немски блог с коледни сладки, на английски, от Umbra:
Бадемови "кибритени клечки"
Шприц бисквити
Звезди
Немски сладък плодов хляб
Анасонови сладки
Джинджифилови бисквити с пипер
Сладки равиоли

Споделени от Арлина опити със замяна на бяло брашно в коледните сладки


Солени идеи

Новогодишна салата, от ива
Салата Дядо Коледа и продължение, от сисак
Салата Коледен свещник и продължение
Содена питка, от venetta
Соленки, от mama1+2


Полезни връзки

Бурда - сканирани рецепти, от Джемма
Венец от медено тесто, от natalyna
Елхичка от пуканки, от Umbra
Експозиция от Коледни къщички, от ива
Идеи и помагала за правене на Коледни къщички, от Venetta и Още идеи за лесна медена къщичка с видео, от Venetta
Идеи за коледни медени къщички от Марта Стюарт и тук, и тук, от Narina
Как да си направим айсинг, от Venetta
Как да украсим сладките, от Venetta
Как да декорираме сладки, от ilinayor
Как се снима храна, на английски
Клипче за коледни къщички, от labrex
Коледен венец от курабийки, от Umbra
Коледно влакче, от сисак
Коледна къщичка на Д-р Йоткер, от Venetta
Коледни къщички - видео, от venetta
Къщичка с нуга халва, от сисак
Магазин за опаковки
Меден коледен влак, от lu4a
Медени къщички, от Labrex
Медени свещници, от Natalyna
Медена къщичка, от Venetta
Мъфини-снежковци и други интересни идеи, от radostina33
Най-добрите рецепти между небето и земята, сайт за приготвяне на коледни лакомства, от Venetta
Панфорте, от Арлина
Подаръци в бурканчета, от Джемма
Плодов щолен - видео, от venetta
Роял айсинг - как се прави - клипче на Tandoori
Сайт за хартиени формички, от desi_shisha
Свещник от медено тесто, от natalyna
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки с канела и орехи на Диди, ¨¨*:•. Диди .•:*
Смес от подправки за медената къщичка, от Venetta
Снежен човек и рецепта, от сисак
Снежковци, от Ена
Снимане на храна - общи указания, осветление, от лулу!
Снимки на украсени коледни сладки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки 2
Сухи тренировки за декорация на бисквитки (игра), от ilinayor
Украса на коледни меденки, от kali
Украса на къпкейкчета, от Gushanka
Украса на сладки без специални формички, от Джемма
Украса със сладки, от ilinayor
Фондан - бял, от petia_tag
Фунийки и накрайници за украсяване, от Natalyna
Шаблон на медена къщичка, от Зори

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 09:27 от SZA

# 1
  • Плевен
  • Мнения: 973
Здравейте и Благодаря за всички страхотни рецепти които поствате   bouquet!

Още съм на вълна дообмисляне на сладките които тази година ще приготвям, но със сигурност сладкиша Домино ще е сред тях. Следващия уикенд ще пека и АКК.

Приятни приготовления !

# 2
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Благодаря за новата темичка.

Арлина, благодаря. И аз си харесвам много кухнята, защото сама си я проектирах както искам. А джаджите са моята страст.

В петък съм в отпуска и ще с епоразвихря в нея, да нашправя още малко сладки. Двоумя се тази година дали да правя АКК.

# 3
  • Мнения: 7
Ето и рецептата за малките щолени:

Мини-щолени с червени боровинки

+ 50 г сушени червени боровинки
+ 75 г бадеми
+ 1-2 суп. л. тъмен ром
+ 75 мл прясно мляко
+ 250 г брашно
+ 1/2 кубче прясна мая (21 г)
+ 100 г захар
+ 1 щипка сол
+ 125 г масло
+ 3 правоъгълни платки (облати) 120 х 200 мм

+ пудра захар

* Облати са печени тънки кори от белтък и захар, наподобяват вафли. Използват се при печене на сладкиши, които се пекат без форма и са с по-течна консистенция.

Нарязваме сушените боровинки и бадемите на по-едро. Накисваме боровинките в рома и ги оставяме за около 1 час. Бадемите запичаме на сух тиган, докато леко покафенеят и ги оставяме на страна да изстинат. Затопляме млякото. Изсипваме брашото в купа и в средата правим кладенче.
Разбъркваме маята, 25 г захар и хладкото прясно мляко, изсипваме закваската в кладенчето и замесваме с малко брашно от края. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 15 минути да втаса.
Около кладенчето изсипваме 75 г захар, щипката сол и 75 г масло, нарязано на малки кубчета. Разбъркваме всичко до получаване на гладко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме на топла да втасва за около 45 минути.
Към втасалото тесто добавяме бадемите и напоените боровинки. С набрашнени ръце оформяме от тестото 24 малки овални питчици. Разрязваме всяка от трите вафлени кори (облатите) на по 8 правоъгълника и върху всяко поставяме по един от мини-щолените. Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да почиват за 15 минути.
Печем за около 15 минути на 200 градуса С в тава, застлана с пекарска хартия. Разтопяваме 50 г масло. Намазваме още горещите щолени с масло и ги поръсваме с пудра захар. След като захарта е попила, ги поръсваме още веднъж добре с пудра захар и ги оставяме да се охладят.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 355
Благодаря за новата тема!

Продължавам да следя новите рецепти, че за сега само меденките на Джемма съм направила и съм ги скрила във фризера, защото иначе нямат шанс.

Прибавям към списъка и Сиенското панфорте на Лабрекс, звучи и изглежда страхотно!

# 5
# 6
  • От липите до сините камъни
  • Мнения: 234
Да се запиша и аз в новата тема,благодаря  bouquet

# 7
  • Мнения: 27
Моля кажете ми марка сладкарска боя, в нашия Кауфланд нщма, 2 пъти проверявам вече.

# 8
  • Мнения: 899
dili67, благодаря отново за преводите, веднага си записах за малките щолени   Hug Да кажа, понеже в бг не съм виждала от облатените, че си става и без тях - понеже на херасвам вкуса им и все ги пропускам в немските рецепти, в които са включени.

И да не съм съвсем голословна - моите меденки, всяка година използвам една проста и изпитана рецепта:




SZA, благодаря за хубавата тема   bouquet .

# 9
  • Мнения: 1 440
Aveili, разликата м/у меденките и джинджифиловите бисквитки, които съм показала е във вкуса (вторите са с доста по-наситен предвид  подправките в рецептата) и в мекотата (меденките стоят твърди по-дълго време, а джинджифилките ми омекват буквално за 1-2 дни, ако са оставени отвън).

# 10
  • Мнения: 609
Благодаря за новата тема   bouquet

Скоро почвам и аз приготовленията Grinning

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
За сега само се чудя какво да направя тази Коледа. Настроението ми за приготовления идва след РД-то ми, дано и време имам да приготвя избраните неща.

# 12
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Охо, темата вече е отключена  Mr. Green
image, в Кауфланд не съм виждала боички. В Метро има, на щанда с нишестетата, подправките и есенциите. Ето това са: В ляво е шрифта, за надписи и по-фини линии и контури, в дясно боичките.
Аз съм много разочарована от Ремко, пратиха ми оферта за боичките, аз отговорих с поръчка и нищо Sad Така се надявах на хубави и качествени боички, особено както ми трябваше черния цвят.
Тая седмица пак не ми остана време да стартирам, да не се заричам, ама е време през следващата да забъркам нещичко предколедно  Mr. Green

# 13
  • Мнения: 27
Мерси, аз съм от Перник, но като ходим до София ще мина през Метро.
И понеже не видях линк към старата тема в първия пост, моля да се постави, че такива като мен ще си четат старата тема, ще досаждам с въпроси само в краен случай.

# 14
  • Мнения: 899
Тези боички ги имаше и във Фантастико последно, редом с готовите блатове за торта и разни декорации, тип шоколадови топченца и др.

Общи условия

Активация на акаунт