Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 110

  • 95 643
  • 738
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325


Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 1 491
Пууууу първа  Mr. Green

Пепи   bouquet

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Пу втора Simple Smile
Пепи   bouquet

# 3
# 4
  • Мнения: 1 243
Албена това твоето на нищо не прилича. Ясно е, че не спиш, а поне храниш ли се? Голямо производство, но количеството не е за сметка на качеството! Страхотни торти! Ужасно много ми хареса лилавото на Хана Монтана. Аз имам една лилава боичка на Уилтън, но ме  е страх да я пробвам, все си мисля, че ще стане синъо, но скоро имам Рожден ден и мисля да покрия тортата с лилаво оцветена ММ, а  ако стане синя, поне вие ще знаете, че е трябвало да бъде лилава.
Какво мога да добавя в боята за да подсиля лилавия цвят и да избегна синъото?
краси.мира измъчената трта си е заслужавала! Керемидките са уникални!
 Отивам в темата з атортеното предизвикателсто, да разгледам поредните красоти!

# 5
  • Мнения: 1 541
Албена, не мога да повярвам, че намираш време да направиш всичко това- на такава висота, толкова красиво и в толкова кратки срокове  Shocked Възхитена съм, съвсем искрено!
краси.мира, това да са ти измъчените торти, дай Боже и моите измъчени да са такива! Друго няма да казвам  Heart Eyes

По спора имам много мисли, но предпочитам да казвам, каквото мисля, а май няма да е добре да го правя, така че ще си ви чета и ще се надявам да мине и отмине и тази неприятна вълна.

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 59
И аз се записвам .
И да ви се похваля  че  днес  получих  някои  от инструментите  които си бях поръчала  като за  начало
Пак страхотни торти  сте  натворили  Продължавайте   все  така.Пожелавам ви  голямо производство.
tsve_te  -за   да избегнеш синьото  мисля  че  като добавиш червено  ще  се  получи  сньо+червено  =на лилаво  така  че  ..............Би трябвало да се получи

# 7
  • София
  • Мнения: 1 480
Краси.мира-тортата ти е страхотна-браво.Дъревтата са чудни,покрива също-изобщо приказка.
Албенак-всички торти са много хубави.Торатат Калинак ми е фаворит,както и детските с моногто герои.Дупето е много готино и изпънато.
DANGAB -чеситти инструменти/исакме снимки/ и много торти да напарвиш с тях.

# 8
  • Мнения: 373
Въпрос: Искам да ви питам какви, бои използвате за оцветяването на моделираща маса (боите за яйца съм ги пробвала, питам за други) и от кои сте най-доволни, както и от къде ги купувате и коклко струват и какво е количеството? Благодаря предварително!!!!

# 9
  • Мнения: 0
laskova,silrai благодаря за бързите отговори.
tsve_te аз съм смесвала червено със синьо и съм получавала лилаво, но зависи какво ти е червеното.

# 10
  • на село
  • Мнения: 1 029
Въпрос: Искам да ви питам какви, бои използвате за оцветяването на моделираща маса (боите за яйца съм ги пробвала, питам за други) и от кои сте най-доволни, както и от къде ги купувате и коклко струват и какво е количеството? Благодаря предварително!!!!

Виж тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Spectral_Paste_Colouring
и тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Extra_Max__Concentrated_Paste

Поразгледай сайта, там има различни боички. И тук се намират, но в повечето случаи вече на космически цени.

# 11
  • гр. София
  • Мнения: 271
Ох, голям срам да се пльосна още на първата страница с вчерашната вита торта за деветата месечинка на дъщеря ми, и за Баба Марта.За критики съм, ще ги понеса  Mr. Greenно но така ще стана по-добра.Няма да се отказвам, въпреки че у дома само роптаят че правя торти, а после ги изяждат сладко сладко.

Тортата е с готови блатове с екзотични плодове- невероятно вкусни.Кремът е смесица между Рафаело и Крем за торти на Йоткер.А отгоре- там вече е голям бъркоч- шоколадовото тесто на Ванчето и марципан на Schwartau.Отвътре супер, но отвън хич не се получи, пък и бързаах.Но все пак ни донесе настроение.
Все още съм в издирване на"моят" фондан  newsm78

# 12
  • Мнения: 373
Въпрос: Искам да ви питам какви, бои използвате за оцветяването на моделираща маса (боите за яйца съм ги пробвала, питам за други) и от кои сте най-доволни, както и от къде ги купувате и коклко струват и какво е количеството? Благодаря предварително!!!!

Виж тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Spectral_Paste_Colouring
и тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Extra_Max__Concentrated_Paste

Поразгледай сайта, там има различни боички. И тук се намират, но в повечето случаи вече на космически цени.


Ти ползвала ли си някои от тези, мен ме интересуват изпитани, защото аз има два вида, които обаче правят бледи цветове, а аз искам да стават наситени.

# 13
  • Мнения: 14
Марая - Пробвай с фондана от блога на димитрина, аз работя с него и съм много доволна Simple Smile Препоръчвам ти го Simple Smile
Иначе според мен тортата се е получила хубава Simple Smile

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 59
Въпрос: Искам да ви питам какви, бои използвате за оцветяването на моделираща маса (боите за яйца съм ги пробвала, питам за други) и от кои сте най-доволни, както и от къде ги купувате и коклко струват и какво е количеството? Благодаря предварително!!!!

Виж тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Spectral_Paste_Colouring
и тези - http://www.cakesforyou.biz/index.php?cat=Extra_Max__Concentrated_Paste

Поразгледай сайта, там има различни боички. И тук се намират, но в повечето случаи вече на космически цени.


Ти ползвала ли си някои от тези, мен ме интересуват изпитани, защото аз има два вида, които обаче правят бледи цветове, а аз искам да стават наситени.

За  малкото  опит който  имам  мисля  че  е  от голямо  значение сместа  която  се  оцветява
Аз  имам   Гелови бои на Sugarflair   -оцветих ММ  на  Ирида  с тях  и  станаха  пастелни  цветове
Ето  тук може да ги  видиш   http://4efino.snimka.bg/cooking/torti.568038.22495134
Направих Руска  мастика  и  пак  оцветих  е  цветовете  станаха  реалните  които  пише/не  съм ги  снимала  по късно ще  кача  снимки  и  ще ти  покажа.

stefinaБлагодаря  ще  снимам и ще  кача  снимки

Общи условия

Активация на акаунт