Търсим съмишленици за родителски кооператив

• 3 006
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте,
Решили сме от есента да организираме някакво подобие на родителски кооператив, което да бъде алтернатива на яслата, в която не приеха сина ни. Идеята е да се съберем 5-6 семейства с деца на възраст между 1 и 2.5 годинки и с що годе близки разбирания за това как трябва да се отглеждат деца, да наемем помещение (най-добре къща с двор) и да се наемат 2 жени, които да гледат децата. Организацията е изцяло некомерсиална – месечните разходи се делят по равно между семействата. По първоначални сметки при 6 деца ще излиза малко по-евтино или колкото частна детска ясла, в бъдеще, ако има възможност групата да се увеличи съответно ще е по-рентабилно. За разлика от изначалната идея на родителския кооператив, където родителите на ротационен принцип гледат децата, при нас това не е вариант, защото работим на пълен работен ден. Идеята ни е обаче бабите, ако имат желание и възможност обаче да се включват, като помагат с каквото могат. Целта ни е да създадем една различна форма на отглеждане на децата ни, където в семейна атмосфера, при „отворени врати”, да започне ранното им обучение в различни умения, изкуства, спорт, като ние като техни родители да сме тези, които създаваме рамката, а те да рисуват в нея. Надявам се, че при една такава форма няма да се налага детето ми да се „адаптира” и да преживеем едномесечни ревове. Надявам се за него тази „наша си” ясла да бъде като „вкъщи”.

Какви са плюсовете, които виждаме от една такава организация:
•   Алтернатива както на яслата, така и на ДГ – реално подобна организация позволява децата да се гледат до училищна възраст
•   При достатъчен брой деца ще излезе по-евтино от частна ясла/ДГ
•   Родителски контрол върху методите  на възпитание на децата, условията и хигиената, храненето, дневния режим.
•   Активно участие на родителите при избора на възпитатели
•   По-малък брой деца от яслите, следователно по-малко вируси и бацили. И със сигурност ще проявяваме отговорност един към друг и няма да си водим болни децата...
•   Възможност за бабите и дядовците, при  желание от тяхна страна да участват активно и да помагат в отглеждането на внуците.

Разбира се има и минуси:
•   Нестабилност на организацията – ако едно или повече семейства се откажат в даден момент, финансовата тежест върху останалите може да стане непосилна.
•   При всички положения е несравнимо по-скъпо от държавните ясли/ДГ
•   Волатилност на месечните разходи за семейството – няма как да се фиксира една месечна такса – тя ще варира всеки месец, в зависимост от разходите
•   Много е трудно да се намери добър възпитател, който да прегърне нашата идея и разбирания за отглеждане на децата
•   Ще бъде трудно да се намери подходящо помещение на приемлива цена
•   Няма да има възможност да се възстановява такса в случай, че детето е било болно. Така реално дори и цял месец някое дете да не е идвало, семейството ще трябва да се включи в месечното покриване на разходите

Това ни е идеята и търсим съмишленици. Засега сме 3 семейства с деца на възраст между 1 -1.5 годинки,  все още не бързаме да търсим помещение, защото идеята е да отворим врати от есента. Ако някой проявява интерес и има желание да му разкажа повече или най-добре да се видим нека ми пише на лични.

Още веднъж да кажа (някой да не реши, че правя реклама), че това е напълно некомерсиална инициатива, до която се налага да прибегнем защото въпреки, че сме редовни данъкоплатци нямахме „късмета” да се ползваме от държавни ясли!

# 1
  • София
Здравей! Поздравление за решението за започване на едно такова начинание Simple Smile Една важна подробност, която е хубаво да уточниш към коя част на София сте се ориентирали. Предполагам си прегледала и тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=487123.90, където Деси от Приказен дом е сложила линк към една табличка с желаещите за кооперативи по възрасти, местоположение, както и съществуващите в момента. Между другото мисля, че те си търсят още няколко семейства да се присъединят към тях http://prikasendom.posterous.com/ Ние от горската детска градина бихме могли да ви помогнем с координати на мами с дечица от вашия възрастов диапазон, понеже ние така или иначе за сега не можем да обхванем дечица под 2,5 годинки. Предполагам ако помолите и Ива от Мусала и тя би помогнала с координати и съвети.

# 2
Здравей ra_iv,
Благодаря ти за съветите и подкрепата! Hug Засега идеята е да търсим помещение в непосредствена близост до Борисовата градина или Южния парк. Ще съм ти благодарна, ако можеш да ми дадеш координати на мами, които биха имали интерес да се включат и търсят вариант горе долу в нашия район. Ще бъде много ценно за нас и ако в бъдеще можем да разчитаме на съвети от теб. Засега сме на фаза, че се опитваме да се съберем поне 5 семейства и тогава ще започнем с организационните дейности. Simple Smile Още веднъж благодаря Heart Eyes

# 3
Здравейте мами,
Само да споделя за интересуващите се, че кооператива със сигурност ще бъде в района до Южния парк. Харесали сме и страхотен апартамент, който се надяваме да успеем да наемем. Продължаваме да търсим още съмишленици, така че който проявява интерес моля да ми пише на лични.
Хубава вечер Simple Smile

# 4
  • София
Поздравявам ви за инициативността. И ние сме си го мислели, но е доста трудно да се намерят съмишленици в удобен за всички район Simple Smile Вярвам, че ще успеете.

# 5
Страхотна идея!  Peace Нашият дребосък е по-голям, на 3.6г. Ако решите да направите група и за по-порастнали деца пишете, бихме се радвали да се включим, районът ни е много удобен.

# 6
Здравейте и от мен. Поздравления за инициативата. Добре сте описали и плюсовете, и минусите. Цената наистина гони тази на ЧДГ, ако всичко се прави, както трябва - хубаво помещение, две учителки и пр. Искам да съм полезна със съвет и споделен опит от последните няколко години, които посветих на развиването на един кооператив, както и на идеята за кооперативите у нас - но изобщо не знам откъде да започна. Ето тук можете да видите защо нашият кооператив - първият у нас, Плейцентър Приятели - затвори наскоро: http://priateli.info/?p=2193. Тук http://priateli.info/?page_id=1707 можете да намерите материали, които сме написали, за да полезни на други стартиращи кооперативи. В петък (1. 07) в център "Естествени идеи" има среща за кооперативите, на която ще разкажа по-подробно - ако искате, заповядайте. От това, което сте написали, ще кажа само, че е добре да предвидите и човек, който администрира, организира, набира нови хора, занимава се с финансите и пр. - изглежда лесно, но работата е много. За извеждането - обмисляхме вариант с малки деца в нашия апартамент, но макар че изградихме и градинка в близост до апартамента (http://priateli.info/?page_id=1704), се оказа трудно да се пресича с група деца под 3 г. и учителка (ходим там, разбира се, но с по-големи деца и с повечко придружители). Още един проблем, който сега може и да не ви хрумва: догодина част от децата ще бъдат приети в ДГ, дригите ще останат, растат и все по-трудно се намират големи деца за включване в кооператива, а да събереш две-три 4-5 годишни с много 1-2 годишни не е добра идея.
 И последно: съветвам всички, които искат да се захванат с изграждане ан кооператив, да се включат за година в съществуващ такъв, за да разберат за какво става въпрос. Отговорността и ангажиментът са големи; напасването на хора от един квартал, с общи нужди и възгледи за възпитание, с деца на една възраст, които при това си допадат и си играят добре, е трудна задача; а напускането на всяко едно семейство може да е доста болезнено и дори да застраши съществуването на кооператива.

# 7
Здравей Емем,
Много ти благодаря за съветите. За съжаление наистина всичко се оказва много по-трудно, отколкото си го представяхме, но най-хубавите неща винаги стават трудно съм забелязала. Simple Smile Засега сме се запасили само с огромни дози ентусиазъм аз и още 2 мами, но за наша изненада, въпреки безбройните срещи с други семейства, които уж имаха интерес да се включат, в момента, в който намерихме апартамента и трябваше да внесем пари за капаро всички се покриха.  Confused Агитираме мами из парка, но повечето ни гледат все едно им рекламираме частна ясла, от която се опитваме да печелим.   Shocked Уж много мъници не са приети в ДЯ, семействата нямат вариант кой да ги гледа, ЧДЯ са им скъпи, а когато им предлагаш не просто по-евтина възможност, но един напълно различен и толкова позитивен начин да се погрижат за детето си, те гледат с недоверие. Твърде много инертност се е събрала в младите хора за съжаление... Sad Както и да е, оплаках се, но съвсем не мислим да се откажем. Вярвам, че ще успеем, а че няма да е лесно вече съм съвсем сигурна! Непременно ще посетя срещата в Естествени идеи за кооперативите, така че ще се видим там и много ще се радвам да поговорим.
Благодаря ти още веднъж! Hug

# 8
  • София
Здравейте и от мен,
аз съм майка на едно от споменатите "вече поотраснали" деца, почти на 4 г., от Хиподрума и търся родители, с които да създадем родителски кооператив (или използваме една друга възможност, за която ще пиша по-късно днес) в района около бившия Плейцентър "Приятели" - Хиподрума, Бели брези, Стрелбище, Лагера, Красно село.
Както препоръча и Еми от Плейцентъра, добре е да съберем деца на сходна възраст (в случая на 3-4 г.), така че, ако попадате в тази група - към есента на т.г. - и желаете или имате познати, които биха проявили интерес, моля, предайте им или се свържете се с мен.
Предвид възможността, за която споменах, добре е да се организираме възможно най-скоро.

# 9
Здравейте, харесвам идеята за родителските кооперативи. Самата аз не съм майка, но работя с родители и деца. Мога да ви бъда полезна като детегледачка, или помощник в дейността по грижа за децата. Знам, че от финансова гледна точка, и като цяло-организационна, е много сложно, но идеята си заслужава! Ако търсите възпитател, ми хрумна, че жена в пенсионна възраст, но педагог като опит, може да бъде много полезна, и по-достъпно като ресурс.
Желая ви успех!

# 10
Здравейте,
Опитваме се да съберем родители за нов кооператив в кв. Яворов

Харесали сме страхотна къща с двор с дървета, която се дава по наем.
Основен инициатор на кооператива е една от учителките, които в момента работи при нас в РиРиРа - Лили. Тя иска да създаде нов кооператив в нейния квартал и така да помогне идеята да достигне до повече семейства.
Засега не сме сложили възрастови ограничения за децата - къщата е на два етажа и е възможно да се направят две групи от по 6 деца. Например може на долния етаж да са малки деца, а горе да са над 3г.

Пишете на ri_ri_ra@abv.bg

# 11
  • Пловдив
Много е хубава идеята! Поздравления!  Hug

Не съм чула, за съжаление, подобни родителски кооперативи за Пловдив.
Записвам се да следя темата, въпреки че, моите деца вече са училищна възраст...

# 12
Точно нещо подобно ми се върти в главата като идея вместо вече така експлоатираната частна ДГ .
Засега само събирам инфо и когато сградата ни е готова ще се отзова с мнения и препоръки за извървяният път.
Успех!

# 13
  • София
имам интерес, но живея в района на студентски град...

# 14
Здравейте,
Нашия кооператив вече е факт. Който проявява интерес ето я страничката ни http://www.facebook.com/slanchovci
Все още набираме дечица между 1 и 3г, стартираме началото на септември. Днес наехме и апартамента, който е с огромна тераса над 20кв.м на 2 минути от Южния парк. Simple Smile
Слънчеви поздрави

Общи условия

Активация на акаунт