Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5

 • 80 467
 • 777
 •   1
Отговори

Анкета

Какъв перилен препарат предпочитате да използвате?

Опции:

 • Мнения: 5 198
Добре дошли в поредната, пета тема, в която обсъждаме праховете за пране и омекотителите!

Ето линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4

* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране с течни перилни препарати при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно обсъждане в темата.
Успешни покупки и чисти и сияйни дрехи!
Уважете и анкетата, ако желаете.

Последна редакция: чт, 13 окт 2011, 20:14 от Guess Who

# 1
 • Мнения: 370
Първа  Party Мерси за новата тема Guess Who    bouquet
в Била в събота ще има 25 % намаление на праховете с Била карта

Последна редакция: чт, 13 окт 2011, 19:04 от mmtomova

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 39 322
Аз снощи търсех от прословутия Савекс в Кауфланд,но беше наистина само за ръчно Rolling Eyes


Мерси за темата!

# 3
 • Мнения: 176
мерси за хубавото начало на темата  bouquet
Гласувах с третата опция.

# 4
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 511
Гес, благодаря за новата тема  bouquet!

Научили сме си урока - всички гласуваме с 3-тата опция Laughing...

# 5
 • Мнения: 5 198
Да, вярно, но все още има надежда за другите две опции. Wink

Между другото, в първия постинг добавих линкове към някои стари теми, които ми се струва, че ще са любопитни и полезни (запазила съм оригиналния правопис на заглавията, тъй като той не е мой проблем).

# 6
 • Добрич
 • Мнения: 795
Мерси за темата   bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 36 466
Дзак в новата тема!
Пера с прах за бяло и течен препарат за цветно.
Мисля да си купя и препарат за черно.
Някой да има мнение за Савекс за черно?

# 8
 • Мнения: 116
Хайде и аз тук. от вашите теми започнах да пера с кеф.,преди да простирам ми беше най-омразната работа.Сега само купувам нови и нови прахове ,гелове и омекотители и чакам с интерес да свърши пералнята.Благодаря,че превърнахте досадното задължение в приятно  bouquet

# 9
 • Мнения: 2 070
Пера с Лекс 3в1, цветните
С течен Ариел пера белите
Фен съм на омекотителите на Медикс, черен и тъмно червен
Може да се каже, приятно съм изненадана от българските производители

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 1 408
И аз гласувах с третата опция.
Любими омекотители са ми лилавият Ленор (макар в момента да си почивам от него) Софтлан жълт, Коколино син и бяло Бинго.
Гес, мерси за темичката!   bouquet

# 11
 • Мнения: 170
Благодаря за темата! Признавам си веднага, че гласувах за втората опция, защото всъщност дрехите си ги пера само с течен препарат. Голяма част от тях пера често на 30 или 40 градуса и използвам специализирани препарати за фино, цветно или вълна. Това, разбира се, съвсем не значи че не използвам прах, но с него пера спално бельо, хавлии, кърпи и други памучни изделия на 40, 60 или 90 градуса. Дано не греша прекалено, но на мен ми харесва как изглеждат дрехите ми  Thinking   

# 12
 • Мнения: 1 069
Супер, и анкетка !

Guess, мерси за новата тема   newsm51

# 13
 • София
 • Мнения: 372
И аз гласувах с третата опция Wink

# 14
 • Мнения: 15 379
Гес, чакам отзиви за Савекс-а  bouquet.

Общи условия

Активация на акаунт