Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 13
 
Ще изчисляват майчинството на база осигурителния доход за 24 месеца?

Ще изчисляват майчинството на база осигурителния доход за 24 месеца?
Lev - 27 Октомври 18:07
Обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на базата на осигурителния доход от последните 24 месеца, предвижда проектът на бюджета за държавното обществено осигуряване, който беше одобрен от надзорния съвет на НОИ. Според проекта по-дълъг ще е и периодът за изчисляване на болничните, които досега се смятаха на базата на последните 12 месеца, а от началото на следващата година за техния размер ще се вземат последните 18 месеца. Целта на промените е да намалят злоупотребите с тези видове обезщетения. От КНСБ отказаха да подкрепят проектобюджета.
През 2010-та година периодът за изчисляване на размера на обезщетението за майчинство бе увеличен и стана 18 месеца, като целта на управляващите бе да се намали практиката, при която жени се договарят с работодателите си за вдигане на осигурителния доход преди излизане в майчинство.
От следващата година този период се увеличава с още 6 месеца и така обезщетението ще се смята на базата на дохода от последните 2 години преди раждането на дете.
Проектобюджетът за ДОО предвижда същия период и за изчисляване на обезщетението за безработица. Размерът на болничните ще се определя от дохода от последните 18 месеца, вместо досегашните 12 месеца. Запазва се схемата за изплащане на болничните, според която работодателят поема първите 3 дни, като плаща по 70 процента от полагаемия дневен доход. Правото за достъп до болничен се запазва при сегашните условия, според които лицето трябва да има 6 месеца осигурителен стаж.  
 

Последна редакция: сб, 28 сеп 2013, 19:02 от Мун

# 1
 • Мнения: 820
Възмутена съм!

# 2
 • Мнения: 47
Нямам думи да изкажа възмущението си!!!!  Rage

# 3
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 276
От СНБМ ще реагираме официално, веднага след като качат проекта на Закона за ДОО 2012 г. на сайтовете на МТСП и НОИ.

Наистина е безобразие! Миналата година, когато увеличиха срока по чл.49, ал.1 КСО от 12 на 18 месеца не се аргументираха защо. От стенограмата е видно, че на два пъти поставяме въпроса защо 18 и че догодина може да предложат 24 или 36 месеца. Това, което е на път да се случи в момента.  Всяко увеличение на срока напрактика намалява размера на обезщетението. Да не говорим за младите майки, които нямат 2 г. трудов стаж.

# 4
 • Мнения: 820
Те не променят изискуемия стаж ... минимално майката ще взема това, което е определено от бюджета за съответната година - в момента 240 с вероятност да стане 270 или 290 ...

Голяма наглост ... не мога да проумея как може да го направят ... 18 месеца е много - няма как да се планират ... 6 бяха малко и майките сами си го направих с тези измами ... 12 беше разумно, но 24 ...

Същото важи и за болничните ... замислете се колко майки вземат болнични за гледане на болно дете и как тази голяма база ги бърка неимоверно ... защото им влиза периода на майчинството ... те ще са принудени да вземат само по 3 дни, защото е по-изгодно и така ще си навлекат недоволството на работодателя ...

Няма такава държава!

# 5
 • Мнения: 173
Възмутително нагло е!!!Масово има жени без работа, които искат деца.Да попитам правителството - след 8 месеца на борсата,на 30 години , още 2 ли да чакам,за да получавам майчинство?Значи 6 месеца има изпитателен срок при нов работодател и не сме защитени от закона, 24 месеца осигуровки за майчинство ..... - извинявам се, но още каква глупост ще измислят,за да не раждаме?!!!
12 месеца беше ок,но 24 вече е прекалено.По тези сметки аз след 8 месеца на борсата и 12 на работа, въпреки че плащам по 200 лева удръжки на държавата за майчинство, пак ще получавам някакви подаяния, което си е подигравка със всички жени. #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 6
 • Мнения: 1
Това е поредното безобразие в България.Ще спестяват от парите за децата на България.

# 7
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 838
Наистина е възмутително. Миналата година основанието беше - да се пресекат злоупотребите с увеличаване на осигурителния доход непосредствено преди излизане в болничен за бременност, а сега  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 12
И после искали да стимулират младите майки  и като цяло раждаемостта, глупости. #Cussing out Все повече мои приятелки искат да имат деца, но финансово не могат да издържат.

Аз искам да питам, като съм с термин 07 Март 2012  дали ме хваща тази промяна, тъй като съм забременяла преди промените?  newsm78
Мерси.

# 9
 • Мнения: 820
Промяната май все още не е гласувана ...

Последните години заварено положение са тези, които са влезли в 45 дни преди термин преди 31.12., т.е. вероятно ще те хване.

# 10
 • Мнения: 12
Zl-76 Благодаря за информацията Hug Ако има организариани протести срещу това, бройте ме и мен. #2gunfire

# 11
 • Мнения: 334
В тази абсурдна държава трябва да си прецакан  Confused
Бойко пък постоянно подчертава , че майките в България били с най-дългото майчинство в ЕС.И какво от това?
240 или 290 лв за 2 години стигат ли за прехраната на детето и майката?
Да обаче в ЕС помощта за раждане и майчинството(колкото и да е като време) са много големи суми, а и бащата взима голяма заплата и нямат никакви притеснения да си гледат бебето без майчинство или да наемат гледачка.Също така и не правят дискриминация с майки с малки деца след майчинство, а спокойно може да си работи майката на 4 часа и да си гледа и бебето.Варианти всякакви,какавито си искаш, няма стрес, няма притеснения и глад.
Нямам думи просто!!!!
И ако още един път чуя Бойко , че майките трябвало да си мълчат, защото са с най-дългото майчинство в ЕС ще счупя телевизора  #Cussing out #2gunfire #Cussing out #2gunfire

# 12
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 838
Тази тема многократно сме я бистрили вече. Ясно е, че каквото реши законодателят ще го приеме, а ние ще го прилагаме и ще се приспособяваме. Когато родих големия си син 90% от заплатата се получаваше само 135 дни, а след това майчинството беше 120 лева и отново беше по-ниско от МРЗ за страната за същия период.  С малкия вземах 410 дни обезщетение според осигурителния доход. Честно казано обезщетенията, които се получават за бременност, раждане и гледане на дете са за майката, за това, че тя е във временна неработоспособност. Ние, а не държавата преценяваме дали и как ще гледаме децата си. Проблемът не е в ниското майчинство, а в ниските ни доходи като цяло.
Лично аз поради тази причина се връщах на работа много скоро и след раждането на двете деца / на половин ден, благодарение на работодателя ми неговоро разбиране и на факта, че имам баби на разположение /.

# 13
Здравейте, мами! Промени винаги носят за някои положителни страни, а за някои - отрицателни. Искам да ви напомня, че в БГ има майки, които имат достатъчно години трудов стаж, обаче имат рискова бременност и им се налага да излизат в болничен през цялата бременност и тогава промяната, която предвижда бюджет за 2012 в изчисляването на майчинство ще повлияе положително върху майчинството на такива жени, защото тези 180 болнични през цялата бременност ще имат по-малка тежест в изчисляванято на майчинство на фона на тези 24 месеца.  

Успех на всички!

# 14
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 276
Здравейте, мами! Промени винаги носят за някои положителни страни, а за някои - отрицателни. Искам да ви напомня, че в БГ има майки, които имат достатъчно години трудов стаж, обаче имат рискова бременност и им се налага да излизат в болничен през цялата бременност и тогава промяната, която предвижда бюджет за 2012 в изчисляването на майчинство ще повлияе положително върху майчинството на такива жени, защото тези 180 болнични през цялата бременност ще имат по-малка тежест в изчисляванято на майчинство на фона на тези 24 месеца.  

Успех на всички!

Тва как го изчисли в положителен аспект? Обезщетението за временна нетрудоспособност е процент от възнаграждението.

Общи условия

Активация на акаунт