Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Заедно с бебето – трима в леглото

публикувано във вестник Ню Йорк Таймс, 29.12.2005г.

Дженифър Джакович е прекарала по-голямата част от живота на 5-месечната си дъщеря, отклонявайки въпросите на приятели, роднини и случайни хора за това как и къде спи Хлое. Но след като чула, че д-р Ричард Фербер, най-прочутия експерт по детския сън в страната, е смекчил предупрежденията си срещу това родителите да спят с бебето, тя започва да действа по друг начин.
„Сега споменавам новите виждания на Фербер, като същевременно откровено признавам, че спим заедно”, казва госпожа Джакович, инженер от Сан Диего. Тя е разпространила сред приятелите си новината, че Хлое спи в същото легло с нея и съпруга й Джон, компютърен програмист. „Чувствам се сякаш са ми дали зелена светлина, че това е ок”.
Семейство Джакович са част от растящата група американски родители, които споделят леглото си със своите бебета - нормална практика в останалата част от света, която се е превърнала почти в табу в тази страна. Анкета, проведена от Националния институт за детското здраве и човешкото развитие National Institute of Child Health and Human Development показва, че около една пета от родителите с деца до 8-месечна възраст казват, че бебето обикновено споделя леглото с тях – това е три пъти повече, отколкото преди 10 години.
Тази тенденция изглежда е задвижена от увеличаването на броя на работещите майки, които кърмят. Според тях това им позволява да поддържат връзката със своите бебета и все пак да се наспиват. Но предвид преобладаващото негативно отношение в обществото, много родители казват, че са се чувствали принудени да крият начина, по който са организирали съня си чрез споделяне на общото легло.
Признание за влиянието на д-р Фербер е, че дори неохотното му кимване в полза на тази практика в различни интервюта вдъхнови един вид излизане от нелегалност сред споделящите леглото с децата си родители.
Транскрипти на новините в медиите и появите му в ток-шоута от последния месец циркулират в интернет и се цитират в групите за игра.
„Макар че не е нужно да се защитавам, е хубаво да имаме това съгласие”, казва мисис Джакович. Както и много други родители, тя никога не е имала намерение да спи с дъщеря си. „Бях на мнение, че споделянето на леглото с децата е само за разни хипита”, добавя тя.
Но 30-годишната госпожа Джакович бързо открива, че спи по-добре, когато не се налага да става посред нощ да кърми Хлое. За да направи нещата по-удобни, семейство Джакович сваля преградната решетка от луксозното креватче на Хлое и го премества до новото си легло с по-голям размер.
Старият д-р Фербер не би одобрил това. В бестселъра си от 1985г. „Разрешете проблемите със съня на вашето дете” той съветва родителите да оставят бебетата да плачат на интервали до 45 минути без да реагират, за да ги тренират да спят сами. Ако детето плаче толкова силно, че повърне, родителите трябва да изчистят и отново да излязат. „Ако го възнаграждавате за повръщането с оставането си при него, само ще го научите, че това е добър начин да получи каквото иска”, пише д-р Фербер.
Според книгата родителите, които вместо това вземат детето в леглото си, вредят на развитието на детето като индивид и вероятно просто се опитват да избегнат собствените си интимни проблеми. „Ако установите, че предпочитате да спите с детето си”, предупреждаваше той, „трябва да анализирате много внимателно собствените си чувства”.
Практикувана от милиони родители и широко препоръчвана от педиатрите, ферберизацията и вариантите й съвпадат с американското желание у децата да се насажда независимост от най-ранна възраст. Оставянето на бебето да спи в собственото му легло отговаря също на типично американската тенденция на организацията на съня да се гледа като на нещо сексуално, а не социално, казват някои антрополози.
Притесненията за сигурността също добавиха своя дял към консенсуса против споделянето на леглото, така че това бебето да се постави на режим за трениране на съня започна да се разглежда като признак за доброто му развитие подобно на пълзенето или появата на първото зъбче.
Сега, във вълнението около публикуването на преработеното издание на книгата на д-р Фербер той признава, че техниката му не е подходяща за всички бебета и че децата могат да развият здравословни навици за сън и в леглото на родителите.
Говорителят на издателите на д-р Фербер, Марша Бърч, вицепрезидент на рекламния отдел към Touchstone Fireside, клон на  Simon & Schuster заяви, че той е изненадан от интереса към неговата позиция относно споделянето на общо легло и че д-р Фербер, директор на Педиатричния центъра за проблеми със съня към Детската болница в Бостън, няма да коментира докато не бъде публикувано новото издание през март.
„Той тотално подцени реакцията”, казва Марша Бърч. „Изобщо не предполагаше, че това ще се превърне в наистина голяма новина”.
Но промяната на д-р Фербер предизвика триумф сред някои родители, които се сблъскваха с критика заради неподчинението си към американското мнение, че бебетата трябва да бъдат научени да спят сами. И в хода на битката по отглеждането на децата, която се превърна в толкова идеологична, колкото е и интимна, други твърдят, че реабилитацията е необходима. Не толкова от страна на д-р Фербер, колкото от страна на родителите, които следват учението му с евангелска жар.
„На следващата консултация с педиатъра, на 12 месеца, ще ми достави удоволствие да повдигна въпроса”, казва Кристина Харисън за дъщеря си Алиса. Г-жа Харисън, на 29г., оставила Алиса да плаче докато гласа й пресипнал заради натиск от страна на педиатъра. „Беше ужасно”. 
Госпожа Харисън решила да спи с Алиса докато тя се почувства по-щастлрива от това да спи в собственото си легло.
Стефани Лазур, 31г., се надява да покаже клип от интервюто на д-р Фербер по канала ABC News  на шефката на съпруга си, която им подарила две книги на д-р Фербер като подарък за бебето. „Тя идва у нас и размахва пръст пред лицето на бебето, като казва: „Трябва да се научиш да се самоуспокояваш”, казва г-жа Лазур. „Не че аз се чувствам критикувана. Чувствам се сякаш бебето ми бива критикувано за това, че не спи”.
Натискът да не спят с бебето идва не само от роднините и другите родители. Много педиатри обезкуражават тази практика, понеже се опасяват да не би родителите да смачкат и затиснат бебето. Но въпросът за това какво отражение има споделянето на леглото върху Синдрома на внезапната детска смърт е решен. Миналия месец комисията по СВДС към Американската академия по педиатрия публикува становище, с което обезкуражава родителите да споделят едно легло с бебетата си.
Но собствения отдел по кърмене на Академията опонира, че споделянето на леглото е безопасно в много случаи и може да е от полза за бебетата, защото улеснява кърменето. А епидемиологично изследване, публикувано есента в списанието Pediatrics не открива повишен риск от СВДС за деца над 11-седмична възраст, освен ако майката е пушачка.
„Някои от опонентите на споделянето на леглото продължават да поддържат становищата си независимо от научните доказателства”, казва д-р Мартин Лар, който е автор на документа относно споделянето на леглото.
Споделянето на общо легло отдавна е прегърнато от привържениците на д-р Уилям Сиърс и неговата философия на „привързаното родителство”, който отхвърля предишните методи на д-р Фербер като жестоки. Поддръжниците на Фербер на свой ред осмиват споделящите леглото с децата си родители като жертващи себе си и романтичната си връзка в името на разглезването на детето, което има нужда родителите да поставят граници.
Но много от новите родители, които спят с децата си, изглежда основават организацията на съня повече върху смесица от прагматизъм и удоволствие, отколкото на специален подход към родителството. Някои събират заедно големи по размер матраци, други се сгушват по-близо един до друг или импровизират всяка нощ. Креватчетата и кошарите се превръщат в практични складове за играчки и пране.
Рита Хънт Смит, 39г., детска библиотекарка в Хърши, Пенсилвания, започнала да спи заедно с първия си син Езра след като прекарала мъчителна нощ да го слуша да реве в креватчето му в другата стая. След това тя започнала да оценява близостта, която споделянето на леглото внесло между Езра, нея и съпругът й Кърт, графичен дизайнер. Днес 3,5-годишният Езра прекарва повечето от нощите в собственото си легло, докато 14-месечния син на семейство Смит, Флетчър, спи с тях. Може би съпругът й е подкрепил идеята, защото има по-голям син от предишен брак, смята госпожа Смит, макар че би искал повече място в леглото, което е 3 на 6 фута.
„Той знае, че ще дойде ден, когато те няма да искат даже да са в същата стая, в която сме ние, така че нека се наслаждаваме сега”, казва госпожа Смит. Когато се събуди, Флетчър, който едва се учи да говори, поздравява родителите си с „хийя”.
Госпожа Смит споделя, че е била много прикрита по въпроса за споделянето на общо легло, но е започнала да говори повече по време на бебешките четения на книжки, които води. Нейната майка обаче „продължава да смята, че завинаги съсипвам навиците за сън на синовете си”, казва тя.
Експертите по детско развитие казват, че вероятно д-р Фербер реагира на натрупаните във времето от издаването на по-ранната версия на книгата му изследвания, които поддържат схващането, че бебетата се раждат с различен темперамент и че най-добре се спомага за развитието им, когато родителите са способни да се адаптират към индивидуалните им нужди.
„Ясно е, че децата с различен темперамент имат нужда от различни неща през нощта, точно както и през деня”, казва Сара Харкнес, директор на Центъра за изследване на културата, здравето и човешкото развитие към университета в Кънектикът.
Д-р Харкнес, която провежда междукултурно изследване на навиците за сън на бебетата в няколко страни, казва, че няма изследвания, които да подкрепят връзката, начертана първоначално от д-р Фербер и други между ученето на бебето да спи само и способността му да развие самостоятелност.
„Това е американски мит”, казва д-р Харкнес. „Няма нищо лошо в това да се мисли как децата да бъдат научени на самостоятелност, но съществува зле насочен стремеж това да се прехвърля към области, където не е подходящо с оглед на развитието им”.
Някои родители, които споделят общо легло с децата си, казват, че нямат нужда от експертен съвет за да решат къде трябва да спят децата им.
„Без да имам намерението да проявявам неуважение към д-р Фербер, нямам нужда от неговото мнение да одобри виждането ми, че да спим заедно е най-здравословното, сигурно и естествено решение за съня на моето дете”, пише в имейл Кристи Бъкстън, 29г., микробиолог от Портланд, Орегон. „Човекът, който оказа най-голямо влияние и радикално промени вижданията ми за споделянето на леглото е моето дете”.


Последна редакция: нд, 15 яну 2006, 20:47 от hedra

# 1
 • Мнения: 6 149
Браво на Хедра за положения труд!  smile3501
На мен най-много ми хареса това:
"The individual who has most influenced (and radically changed) my beliefs about co-sleeping is my child."

# 2
 • Мнения: 6 149
Този д-р Фербер - или Фърбър newsm78, бил голям нацист, бе хора! Знаех си аз, че има нещо в тоя Babycenter, за да не го харесам. (да ме прощават някой запалени негови фенки Wink)

# 3
 • Мнения: 1 896
Браво, Хедра!
Чудесни новини и точно навреме.  Peace
Вече започнах да пращам статията на приятели.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 234
Благодаря!  bouquet

# 5
 • Мнения: 7 631
Благодаря!  bouquet
Обаче-Das Englische birgt noch viele Geheimnisse. EmbarassedТъмна Индия ми е инглиша.

# 6
 • Мнения: 1 380
Благодаря! Хубава статия, ама как заобиколно се измъква този Фърбър!

# 7
 • Мнения: 2 959
Хедра, благодаря ти мила за направеният труд.
Страхотна статия, особено след публикацията в Дир- БГ за някаква майка в БГ как задушила детето си докато спяла. Аз получих толкова предупреждения от мъжа ми относно спането ми с Дана. А Др Фербър го намразих още преди 1г когато му прочетах "прослувутата" книга която ми беше препоръчана от всички лекари и мед. сестри към които се обръщах за съвет тук, след това намерих форума...

# 8
 • Мнения: 3 161
Вижте и тази тема в Родители в чужбина: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=63426.0. Явно там пък се чуват все повече мнения в подкрепа на съвместното спане и против насиването на бебетата към "самостоятелност".

Радвам се, че стигнах до идеята за съвместно спане с дъщеря ми, без да я подлагам на варварските методи, прилагани от някои майки в статията (които също са стигнали до тази идея в резултат на опитите си). Сега се опитвам да я отделя от нашето легло - от залепено до нашето го слагам перпендикулярно, главата ми е точно до нейната - защото ми се струва, че като е до мен, спи по-неспокойно и се буди повече (вече е на 2 г 3 м). От снощи резултатът е: много трудно заспа и не искаше да е сама, но после спа много по-дълго и спокойно (аз също).

Последна редакция: чт, 05 яну 2006, 22:23 от emem

# 9
 • Мнения: 4 629
Аз не прочетох Фебер да си променя мнението относно спането на децата. Останах с впечатление, че в статията се говори за това, че децата се различни и не при всички методите на Фебер успяват или са удачни. Беше споменато нещо за интимността и какви са отнишенията между родителите, когато те избират да спят в едно легло с децата си - струва ми се интересно да се човек да се замисли над това.

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Бамби,Фербер не си променя мнението относно начините за приучаване на децата да спят сами - но е направил важен пробив в развитие на възгледите си,като вече не отрича категорично това децата да спят в леглото на родителите и признава,че децата са различни и не при всички подходът му е удачен (според мен е безкрайно неудачен за всички деца - ама това е лично мнение).
Цитат
Now, in a flurry of publicity for a revised version of Dr. Ferber's book, he has allowed that his technique is not suitable for all babies and that children can develop healthy sleep habits sleeping in their parents' bed.

И още малко за причината,поради която си променя възгледите:
Цитат
Child development experts have said that Dr. Ferber was likely to be reacting to accumulated research since his earlier edition

Колкото за факта,че родителите били имали сериозни психологични проблеми или някакви задни мисли,за да им хрумне да спят с децата си - това е само една от многото причини да смятам,че възгледите му са съвършено неправилни.За себе си съм напълно наясно защо спя с дребната - за удобство при кърмене и защото към удобството се прибавя и удоволствие,което с нищо не е по-различно от удоволствието постоянно да си гушкаш прекрасното бебе - както и защо не съм спала по същия начин с баткото (защото той за разлика от нея си заспиваше сам от раждането и чудесно си спеше в легло,долепено до моето и не съм го кърмила,за да ми пречи това,че е в отделно креватче - т.е. пак до удобство опираме).А ако някой като Фербер се опитва да ми вменява идейки,че това е поради подсъзнателни лесбийски мотиви,желание да се превърна в обсебваща майка или незадоволен копнеж по физическа близост,просто стреля ужасно далече от целта Laughing

# 11
 • Мнения: 1 209
Не знам дали сте гледали филма '' Meet the Fockers'', продъжение на ''Запознай се с родителите ми''. Там героят на Роберт Дениро възпитава внучето си по метода на Ferber- учи го да говори чрез картинки, още преди детето да може да говори, не го вземат като плаче при никакви обстоятелства, не си играе с обикновени играчки, а само с разни подходящи- като например кукла на Айнщайн  Laughing.

Иначе му даваха кърма на бебето, която майката предварително е изцедила, а Дениро беше направил изкуствени гърди, също като на дъщеря си, и си ги слагаше  Joy.

Зетят обаче беше възпитаван по съвсем различен начин- attachment parenting, и до 9 годишна възраст спал в леглото на родителите си.

Доста ирония и закачки имаше и към двата стила, особено към този на Ferber.

Като цяло, и моето мнение по въпроса е, че човек не трябва да изпада в крайности и излишно вторачване и следване на даден модел!

# 12
 • Мнения: 1 380
Като цяло, и моето мнение по въпроса е, че човек не трябва да изпада в крайности и излишно вторачване и следване на даден модел!

Точно така! И не само нуждите на детето трябва да се дискутират, а и на родителя - важно е той да приема за естествен начина по който отглежда детето си. Аз съм спала и с двете си деца, защото го намирам за естествено и удобно. Но  тези , на които това им пречи или ги смущава, да спят отделно, няма лошо. Ако те се чувстват добре, значи и детето няма нищо против. Но задължително трябва да се има предвид и реакцията на детето. И в двата случая да се изпада в буквализъм е вредно. Само с едно категорично не мога да се съглася - детето да спи в отделна стая. Това дори може да е опасно.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Фербер се опитва да ми вменява идейки,че това е поради подсъзнателни лесбийски мотиви,желание да се превърна в обсебваща майка или незадоволен копнеж по физическа близост,просто стреля ужасно далече от целта Laughing

 hahaha hahaha hahaha
Защо не му драснеш едно писмо на тоя Фербер, тикувиж си преразгледал методите Wink

# 14
 • Мнения: 3 161
На мен ми е все едно какво мисли Фербер и как си променя идеите, щото никога не съм го чувала (виж термина ferberization май ми е познат - като начин за дресиране на бебета), нито ми е влиял по някакъв начин. А и на много хора в България едва ли им говори нещо, така че много важно, че си променил възгледите. По-важно ми се струва, че в момента има цялостна вълна в посока към съвместното спане с децата (както прочетох в темата на чужбинските мами), и че тази вълна явно достига до много хора и променя техните възгледи. Но трябва да се вземат под внимание и предупрежденията за съвместното спане. Съвсем скоро дискутирахме иманно тези рискове покрай задушеното детенце и това ми се струва единственият смислен аргумент евентуално против такава практика.

Иначе това за сексуалните отклонения са пълни глупости - аз пък бих могла да твърдя, че майка, която не желае да спи с детето си и това не й е приятно, има нещо сбъркано в майчиния си инстинкт. Не го твърдя - да не скочите сега тези дето си спят без децата - а просто казвам, че бих могла да го изтъкна като контрааргумент на другото.

Примерът с Meet the Fockers, между другото, е много готин и красноречив.

Ето и един цитат от изследване на Харвард по въпроса:

Children Need Touching and Attention, Harvard Researchers Say
[/b]

America's "let them cry" attitude toward children may lead to more fears and tears among adults, according to two Harvard Medical School researchers.

Instead of letting infants cry, American parents should keep their babies close, console them when they cry, and bring them to bed with them, where they'll feel safe, according to Michael L. Commons and Patrice M. Miller, researchers at the Medical School's Department of Psychiatry.

The pair examined childrearing practices here and in other cultures and say the widespread American practice of putting babies in separate beds -- even separate rooms -- and not responding quickly to their cries may lead to incidents of post-traumatic stress and panic disorders when these children reach adulthood.

The early stress resulting from separation causes changes in infant brains that makes future adults more susceptible to stress in their lives, say Commons and Miller.

"Parents should recognize that having their babies cry unnecessarily harms the baby permanently," Commons said. "It changes the nervous system so they're overly sensitive to future trauma."

"There are ways to grow up and be independent without putting babies through this trauma," Commons said. "My advice is to keep the kids secure so they can grow up and take some risks."

(Благодаря на Basilisk за линка: http://www.news.harvard.edu/gazette/1998/04.09/ChildrenNeedTou.html)

Последна редакция: пт, 06 яну 2006, 17:31 от emem

# 15
 • Мнения: 4 629
Хедра, "неудачният за всички деца подход" за теб е удачен за много хора. Така, че за тях твоят подход би бил наречен неудачен - лично мнение

В статията не става въпрос за психологичните проблеми на родителите, а за това как се повлиява интимността между тях, ако спят в едно легло с детето си.  Ти си знаеш най - добре кой колко далече стреля от целта и какви са причините ти да спиш с детето си

А това,което емем казва, за сбъркаността в майчиното чувство на майките, не спящи с децата си е едно много абсурдно твърдение. Незнам тя как очаква тези майки "да не скочат". Сигурно разчита на това, че повечето кърмещи майки спят с децата си и тук няма кой да й противоречи.

# 16
 • Мнения: 3 161
Само дето казвам, че не го твърдя, а просто че бих могла да го изтъкна като контрааргумент на другото - то какви ли не сексуални извращения не приписват на спящите с децата си и кърмещите. И в статията ще го видиш - много родители не смеят да си признаят, че спят с децата си, по тази причина... чети по-внимателно значи.

# 17
 • Мнения: 350
Благодаря!!!!!  bouquet

# 18
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 235
Този д-р Фербер - или Фърбър newsm78, бил голям нацист, бе хора! Знаех си аз, че има нещо в тоя Babycenter, за да не го харесам. (да ме прощават някой запалени негови фенки Wink)"Sleep expert"-ът на бейбисентър се казва Джоди Миндел, а не Ричард Фарбер.   Mr. Green

# 19
 • Мнения: 4 629
Само дето казвам, че не го твърдя, а просто че бих могла да го изтъкна като контрааргумент на другото - то какви ли не сексуални извращения не приписват на спящите с децата си и кърмещите. И в статията ще го видиш - много родители не смеят да си признаят, че спят с децата си, по тази причина... чети по-внимателно значи.

Дали го твърдиш или би могла да го изтъкнеш е все тая. Факта, че си го написала е меко казано грозен. Айде сега, ако можеш изрови някоя статия, която да вменява чувство на вина у неспящите с децата си майки. Нямам нужда ти да ми казваш как да чета. Видях, го това, че някои хора не си "признават" от страх да  не останат криво разбрани, но не това коментирах в случая. И ти и Хедра ми говорите за други неща. Пак ще го напиша пък дано да стане ясно. Става въпрос за това как се повличват интимните отношения между партньорите - по-просто казано какво става със сексуалните им отношения, когато в леглото ти спи детето ти и то в продължение на години. Не ми казвай сега, че секс се прави и на други места освен в леглото.

are probably only trying to avoid their own intimacy problems. "If you find that you actually prefer to sleep with your infant," it warned, "you should consider your own feelings very carefully."

Ей за това става въпрос и в това има голяма доза истина. Трудно ще повярвам, на хората ( това по-често са майките, а бащите спят в другата стая) спящи с децата си в продължение на години, че браковете им са успешни, щастливи и сексуалната им връзка е в разцвета си.
 

# 20
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Ади стига вече, бе!
Не разбрахте ли, че всеки си спи както си иска със или без бебе, със или без съпруг, някой може и с кучето да си ляга. Негова си работа.

Винаги ще има "за" и "против". Никой на никого не дължи обяснение, нито оправдание!!!

Аз НЕ спя с бебето си и много пъти съм го казвала тук, но съм абсолютно "за" поделянето на леглото след като майката няма нищо против и и харесва. Много пъти съм въздишала с лека завист на думите на Хедра и други като нея, които си гушкат бебетата и заспиват...аз не мога така, нито бебата ми го позволява, но това не ме прави противник на co-sleeping-a.

Всеки да прави каквото си иска - демокрация Wink

# 21
 • Мнения: 3 161

Придържай се кум темата и запази личните си чувства и обидни квалификации за ЛС. Няма да ти отговоря на грубостите по явни причини.

# 22
 • Мнения: 2 168
In his best-selling 1985 book, "Solve Your Child's Sleep Problems," he advised parents to let babies cry for intervals of up to 45 minutes without responding, to train them to sleep on their own. Should the child cry so hard that he throws up, parents are to clean up and leave again. "If you reward him for throwing up by staying with him, he will only learn that this is a good way for him to get what he wants," Dr. Ferber wrote.

Не съм чела книгата на Фербер, но подобно изказване ме кара да се чудя как никoй не му е забранил да практикува #Crazy? Ама че ужас.
Бебето ми да реве 45 минути да повръща, пак аз да изчистя и да го сложа пак да реве? Той защото не е ходил 9 месеца бременен и не се е притеснявал дали всичко ще е наред и после не го е родил това дете, затова може да си позволи подобни възгледи.  #2gunfire

# 23
 • Мнения: 1 734
Да бе,много гнусотни методи наистина! Трябва да си доста студен човек ,за да ти хрумне дори такова извращение...  Shocked

# 24
 • Мнения: 4 629

Придържай се кум темата и запази личните си чувства и обидни квалификации за ЛС. Няма да ти отговоря на грубостите по явни причини.

Къде прочете обидни квалификации  Shocked Върнах се и си препрочетох постингите и никъде не открих да съм писала "Който спи с децата си е..., Който не харесва Фебер е..." или нещо такова. Разбирам, че няма да ми отговориш на грубостите (които също не присъстват в постингите ми), но поне като пишеш нещо недей така на изуст

# 25
 • Мнения: 1 586

Придържай се кум темата и запази личните си чувства и обидни квалификации за ЛС. Няма да ти отговоря на грубостите по явни причини.

Къде прочете обидни квалификации  Shocked Върнах се и си препрочетох постингите и никъде не открих да съм писала "Който спи с децата си е..., Който не харесва Фебер е..." или нещо такова. Разбирам, че няма да ми отговориш на грубостите (които също не присъстват в постингите ми), но поне като пишеш нещо недей така на изуст


Трудно ще повярвам, на хората ( това по-често са майките, а бащите спят в другата стая) спящи с децата си в продължение на години, че браковете им са успешни, щастливи и сексуалната им връзка е в разцвета си.
 

# 26
 • Мнения: 2 051
Иначе това за сексуалните отклонения са пълни глупости - аз пък бих могла да твърдя, че майка, която не желае да спи с детето си и това не й е приятно, има нещо сбъркано в майчиния си инстинкт.
Инстинктът и е потиснат, не сбъркан, заради възпитанието, най-често патриархално или остатъците му, или най-общо как да го да го кажа по-на-български "мъжкоцентрично" възпитание, което понякога не се забелязва на повърхността, но нсе още деформира много съвременни жени без те да го съзнават.
Същото като да не и е приятно да кърми, защото и е насадено от малка, че правилно е гърдите да и служат главно за привличане на другия пол и са нещо като собственост на мъжа и. Много примери могат да се дадат.

# 27
# 28
 • Мнения: 3 161
Разбирам, че няма да ми отговориш на грубостите (които също не присъстват в постингите ми), но поне като пишеш нещо недей така на изуст

Цитат
Дали го твърдиш или би могла да го изтъкнеш е все тая. Факта, че си го написала е меко казано грозен. Айде сега, ако можеш изрови някоя статия, която да вменява чувство на вина у неспящите с децата си майки. Нямам нужда ти да ми казваш как да чета.

Ето това подчертаното го намирам за обидна квалификация. Останалото - просто грубост и заяждане. Жалко, че не виждаш сама, а трябва други да ти го показват.

# 29
 • Мнения: 4 629

Благодаря ти, че ми показваш   bouquet Много си мила

# 30
 • Мнения: 3 161

Благодаря ти, че ми показваш   bouquet Много си мила

ами нали сме се събрали тук мили мами... Ето и на теб   bouquet и хайде мир  Peace.

# 31
 • Мнения: 4 629
ами нали сме се събрали тук мили мами... Ето и на теб   bouquet и хайде мир  Peace.

А тук спор няма все мимли мами сме Peace

# 32
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 074
Свършихте ли с размяната на любезностите? Laughing

# 33
 • Мнения: 3 591
Сега се опитвам да я отделя от нашето легло - от залепено до нашето го слагам перпендикулярно, главата ми е точно до нейната - защото ми се струва, че като е до мен, спи по-неспокойно и се буди повече (вече е на 2 г 3 м). От снощи резултатът е: много трудно заспа и не искаше да е сама, но после спа много по-дълго и спокойно (аз също).

Не я мъчи - тя като е готова сама ще го направи. Аз се притеснявах доскоро как ще спим с бебето и баткото(на 3г), ама той от 2 седмици спи сам на голямо легло. Все още пристига нощем при нас, ама татко му отива обратно с него в "стаята за батковци- МЪЖЕ" и го гушва лягайки до него на леглото и после се връща при нас с бебо в спалнята.
На бебето купихме легло все пак в което той спи денем като не съм в стаята(това от съображения следния батко да не го взема - като защитна мярка), но нощем задължително е между мен и мъжа ми. Не виждам друг начин да кърмя на поискване просто и да можа да се наспивам. Всъщност бебето спи по корем на гърдите ми - не на спялнята - ама то няма как иначе само да си намира млякото Mr. Green

# 34
 • Plovdiv
 • Мнения: 612
Много се извинявам мили мами, но все пак някой ще се сети ли да преведе туй чудо/таз статийка/ на родния ни език????

# 35
 • Мнения: 6 149
Много се извинявам мили мами, но все пак някой ще се сети ли да преведе туй чудо/таз статийка/ на родния ни език????
Превежда се, мила мамо!
(по-скоро - превеждат я). Още малко Grinning

# 36
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Повдигам заради превода - ако някой не е могъл да го прочете на английски Grinning

# 37
 • София
 • Мнения: 18 334
Аз понеже тоя Фъфльо не го дишам и го намирам за извратеняк, досега не си направих труда да прочета темата, но ето сега ще се изкажа Mr. GreenЗа радост на едни и мъка на други, ето аз съм живият пример на :
" спящи с децата си в продължение на години, че браковете им са успешни, щастливи и сексуалната им връзка е в разцвета си"
Пу-пу, да не ни е уроки Mr. Green
Благодаря за овациите bowuuОтивам да си лягам Mr. Green

# 38
 • Мнения: 1 215
Ами ние си спим трима в леглото откакто тя навърши два месеца. Преди това просто беше много малка и не можеше стабилно да си държи главата. Винаги съм се ръководила по това какво иска бебето, много рядко съм чела литература и просто съм разчитала на инстинктите си. Май не съм сгрешила newsm78 newsm78

# 39
 • Мнения: 1 072
Бях чула за идеите на този "доктор", но не съм ги приагала повече от 5 минути един път и толкова. Сърцето ми се скъса през това време и си реших за себе си проблема. До преди 2 месеца Марк си спеше в креватчето, като или заспиваше на гърдата, или го носех, за да заспи. После като започнаха зъбите и безсънните нощи, лека-полека започнахме да спим заедно и сега вече само така спим. Истината е, че
Цитат
Някои родители, които споделят общо легло с децата си, казват, че нямат нужда от експертен съвет за да решат къде трябва да спят децата им.
Хедра, благодаря за статията!

# 40
 • Мнения: 1 382
Че бебето си спи при мен е прекрасно....спи на корема ми,понякога трудно се изхожда и един такъв ми се напъва,вдига кратунката и както спи издава пронизителен писък...а аз му свивам крачетата и му галя главичката и му говоря и то пак се унесе - така през 4-5 минути,докато се изака....

# 41
 • Мнения: 1 022
Че бебето си спи при мен е прекрасно....спи на корема ми,понякога трудно се изхожда и един такъв ми се напъва,вдига кратунката и както спи издава пронизителен писък...а аз му свивам крачетата и му галя главичката и му говоря и то пак се унесе - така през 4-5 минути,докато се изака....

Hahaha
Ти ме разби със смехотерапия хахахаха rotfImao rotfImao rotfImao

Аз също си спя с бебчо, ама сутрин си го вземам при мен да си доспиваме и към 9 той се изаква и започва да ме скубе или да ми удря възглавницата и да ми се хили, което значи, че е свършил хубавата работата хахахахах

Общи условия

Активация на акаунт