Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІV

 • 39 791
 • 800
 •   1
Отговори
# 225
 • Мнения: 72
Здравейте Simple Smile

Мисля, че би било доста трудно да се види как и доколко са усвоени пюретата, при положение че излизат в сходен вид Grinning (или поне това е обяснението, което съм си дала); но все пак не разполагам с факти и източници, които да го твърдят.

Относно усвояването - моят син усвои спагети (подозирам, че усвоява и хлебните корички) - всичко друго все още си излиза на парчета, но определено има промяна от началото на захранването преди два месеца и половина.

Как да се изразя... парчетата са като че ли по-кашкави някакси.

Фата, много благодаря за интервюто с Рапли - особено в частта за плюене на храната, че може да е любопитство към това, което в в устата - никога не би ми хрумнало  Grinning.


Поздрави  Grinning

# 226
 • Мнения: 22
Само да уточня, че не става дума за усвояване на хранителните вещества - за това няма гаранция, поне не и по вида на изходния материал Simple Smile Става дума за натоварване на стомаха от парчетата. Все пак и за възрастен човек не е полезно да лапа и гълта без качествено дъвкане; поне аз като ям бързо и на крак, ми става тежко и ме боли стомах. Та за това иде реч по-горе.

# 227
 • София
 • Мнения: 735
Май само аз не успях да се оправя с интервюто... дори не виждам къде е, като отворя линка  Thinking може ли някой да ме светне, моля?  Blush

# 228
 • Мнения: 3 638
Като отвориш линка натискаш горе вляво до червената тонколонка Listen now, като почне местиш курсора отдолу на 1,08, защто интервюто започва след първия час от програмата.  Peace

По въпроса за храносмилането и усвояването ще пиша малко по-подробно утре, но в основни линии, това, че излизат парченца не значи, че храната не се усвоява. Тя се усвоява точно толкова (малко в началото) колкото и пюретата. Освен това бебето я дъвче и прехвърля в устата си и това спомага храните да влязат в досег и с ензимите от слюнката, които също помагат и на храносмилането. Запазват се и повече витамини, отколкото в пюретата. Пюрето се гълта наготово и освен това нещата в него не са прясно приготвени.  Peace Само дето пюрираните храни създават чрез изпражненията заблуда, че са преработени по-добре.  Naughty

# 229
 • София
 • Мнения: 735
Като отвориш линка натискаш горе вляво до червената тонколонка Listen now, като почне местиш курсора отдолу на 1,08, защто интервюто започва след първия час от програмата.  Peace

Много съм зле, Фата!  Hug  bouquet Благодаря ти!
Ще да е от дългия престой в нас (вече направих 2 години) и кърменето на поискване  Joy аз цъкнах на 1м.8 сек.  Joy а не на 1ч.8мин.  Mr. Green май Габче ми е изпила мозъка  Joy

# 230
 • Мнения: 3 638
Извинявайте, че ме няма с отговор, но днес съм рожденичка и бърках торти  Crazy

Черпя виртуално с 10х4 свещички   party023# 231
 • Мнения: 283
Честит рожден ден, fata  bouquetБъди много щастлива и обичана! Весело празнуване!

# 232
 • Мнения: 781
Фата, честит рожден ден ! Пожелавам ти преди всичко много здраве ! Бъди много щастлива и обичана   bouquet

# 233
 • София, България
 • Мнения: 2 222
Поздрави за рожденничката и от нас  Hug

Мадър Мъркюри, можеш ли да ми изпратиш рецептурника, дето си го извадила  Blush. Фата, гледах рецептите от първа страничка, но нещо не мога да се ориентирам във всички тези линкове. Предполагам, че след някой и друг месец всички рецепти ще стават за нас, но сега ми трябва някаква рецепта за първата манджа.

И понеже не можах да измисля първата манджа, а вече съм въвела всички зеленчуци и оризовите бисквити (както бях решила), измислих днес да почна с кашите. След голямо чудене в бебешкия магазин купих Безмлечна от Елда на ХИП (не знам и аз защо толкова бягам от това адаптирано мляко, дори и като съставка на кашата  newsm78). Та приготвих я след това с вода и дребното беше отвратено като се опитах да му пъхна една лъжичка в устата. Кажете сега как процедираме - тъкмо свикна да се обслужва сам със зеленчуците. Как да се справим с лъжичката?
Допускам, че и кашата му е гадна (гадничка си е всъщност), затова довечера мисля да я направя с кърма и да сложа няколко лъжички пюре от круша (първото пюре, което купувам за това бебе Simple Smile

За водата - аз купувам изворна вода (за момента е Девин) и му я давам без преваряване. Опитвам самостоятелно да му давам чашчица, но нищо  освен уливане не постигам, и май ще мина на бебешка чашка (от тези като шишета, но не с биберон, а с цицка от едната страна). Нали няма да му пресекна самостоятелните извяви по тоя начин  newsm78

# 234
 • Мнения: 8
Честит рожден ден, Фата! Пожелавам ти да получиш многократно грижите и вниманието, с които ни даряваш тук във форума, от твоите любими същества.

Аз отдавна не съм писала във форума, така е като вече съм работеща мама. Но се опитвам да наваксвам с четенето. Искам да споделя малко информация за опасенията за проблемите със стомаха. В къщи едната баба беше стигнала до истерия от факта, че ще развалим коремчето на бебето. Тъй като ме приклещиха в ъгъла, реших да пиша на г-н Kleintjes, чиито статии Фата беше превела любезно и по чиято схема захранвам.

Ето какво ми отговори той:
There is no research, not for this type of feeding, and there is also no research on pureed food as well.
/По въпроса няма изследвания, свързани с ЗМБ, както няма такива и за пюрираната храна./
Т.е. независимо какво говорят хората по въпроса - няма научообосновани доказателства, които да потвърждават, че пюрираната храна щади стомаха на бебета.

Това естествено не ме удовлетвори като отговор и му зададох въпроса "Какви са неговите наблюдения над децата, с които работи по този метод и ето какво ми отговори, което мен напълно ме удовлетвори:

In Your career did you have chance to receive feedback from parents which you have consulted, and their babies were thus fed with problems in the digestive system at a later age?


I have never received negative feedback. What I see: children learn to eat properly, to chew, to choose healthy food, to stop eating when they are ready, to eat more or less depending on their needs, to eat less in general; all these are factors contributing to a more healthy bowel and digestive system.

/Никога не съм получавал отрицателна обратна връзка. Това, което виждам е, че децата се научават да ядат правилно, да дъвчат, да избират здравословна храна, да спрат да ядат, когато са нахранени, да ядат повече или по-малко, в зависимост от нуждите им, да ядат по-малко като цяло. Всичко това са фактори, които допринасят за по-добра храносмилателна система.

# 235
 • Мнения: 48
fata ® малко на патерици, но честит рожден ден! Пожелавам ти още много х10 щастливи години Simple Smile

Аз да се оплача от моето изчадие какво почна да прави от няколко дни - дъвче, дъвче, и като си сдъвче парчето бърка в устата и вади храната с пръстчета ooooh!

Почвам да се притеснявам вече с това неядене Crazy Иначе си краде от всичко на масата и пищи ако не и се даде, ама защо по дяволите не иска да се наяжда, не разбирам.

# 236
 • Мнения: 723
fata ®, честит рожден ден на патерици   bouquet

bogura, благодаря, че сподели  Peace

радос, идва сезонът на зелените вкусотии. Можеш да пробваш спанак с ориз и някакво месце като първа "манджа". Би могла да направиш яденето по-гъсто и да го оформиш като топченца. Или да направиш спаначени кюфтенца/ кюфтенца от тиквички и да ги запечеш. Запечени кюфтета от картофи също е опция Peace 

# 237
 • Мнения: 22
bogura - И аз благодаря за информацията. На мен лично това ми е напълно достатъчно и положителните ефекти на метода страшно ми допадат Simple Smile

Фата - желая ти още много, много рождени дни, да си много щастлива и обичана от твоите две кукли Wink Благодаря ти за труда и загрижеността, която проявяваш към нас тук!
  bouquet

# 238
 • София
 • Мнения: 418
Да се запиша и аз в тази тема Simple Smile Остава ни малко до заветните 6 месеца и нямам търпение да почнем с новото забавление - яденето! На моменти ми се иска вече да почваме, мъника изглежда силно заинтересован и докато ядем се опитва да докопа каквото може от чинията ми (седи в скута ми доста често, докато ям), но за сега изчаквам... Иначе е доста едричък (9 кила  Shocked ) и изглежда по-голям и ми се струва готов, освен, че още не го слагам да сяда. Ох нямам търпение! Вече се замислям какво да предложа първо и сега ще изчета темата да видя как сте процедирали вие Simple Smile
Поздрави от нас Simple Smile

# 239
 • Мнения: 72
fata ® малко на патерици, но честит рожден ден! Пожелавам ти още много х10 щастливи години Simple Smile

Аз да се оплача от моето изчадие какво почна да прави от няколко дни - дъвче, дъвче, и като си сдъвче парчето бърка в устата и вади храната с пръстчета ooooh!

Почвам да се притеснявам вече с това неядене Crazy Иначе си краде от всичко на масата и пищи ако не и се даде, ама защо по дяволите не иска да се наяжда, не разбирам.


Здравей, по-горе, в интервюто с Рапли, което Фата постна, става дума за нещо подобно - детето плюе храната.
Рапли обясни, че е възможно просто да проявява любопитство какво има в устата му и затова да вади/плюе. Поздрави,  Hug

Общи условия

Активация на акаунт