Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ян. 2006, 12:46 ч.

Алергия към кравето мляко при децата

 • 50 934
 • 36
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Алергия към кравето мляко при децата
 
Алергията към кравето мляко е добре позната форма на хранителна алергия. Съществуват два типа алергия към млякото – незабавен и отложен тип. При незабавния тип алергията е очевидна и се установява с кожен тест. При отложения тип алергия, показанията не са очевидни и предизвикват хронично заболяване, което рядко се диагностицира.

Кравето мляко съдържа много протеини, които действат като антигени – предизвикват реакция от имунната система. Пациенти от всички възрасти със стомашно-чревно заболяване може да срещнат трудности при усвояването на тези протеини и може да ги приемат като антигени. Тези проблеми могат да бъдат свързани с непоносимост към лактозата и в този случай може да бъде предписано приемането на млечно-захарния ензим лактаза.

Алергията към млякото е проблем, свързан с млечния протеин и не се разрешава с промяна на млечната захар – често пъти диагнозата “непоносимост към лактоза” е непълна или погрешна и симптомите продължават да са налице въпреки изключването на лактозата. Често пъти детската алергия към краве мляко се приема като специфична и непостоянна ситуация, която децата “израстват” с течение на времето. Тази идея може да бъде заблуждаваща, много деца продължават да проявяват хронични симптопми на млечна алергия, въпреки че първоначалните проблеми може да са изчезнали, симптомите на заболяването се променят и объркват родителите и лекарите.

Най-малкото, бихме могли да кажем, че някои деца имат алергична диагноза, която се проявява по различен начин. В проведено изследване на деца с незабавна реакция към краве мляко в бебешка възраст, е била наблюдавана продължителна свръхчувствителност, изразяваща се в развитието на множество хранителни и инхалаторни (дихателни) алергии, многократен болничен престой и чести случаи на непоносимост към лекарства. Тези деца може да продължат да проявяват свърхчувствителност и като възрастни да имат заболявания, свързани с имунната система. Въпреки че има само няколко изследвания, които са насочени към заболяванията при възрастни, свързани с непоносимостта към мляко, има достатъчно основания да се счита, че млечният протеин играе огромна роля в заболяванията при хората на всяка възраст.

В млякото съществуват най-малко 30 основни антигенни протеини. Казеинът е най-често използваният млечен протеин в хранителната индустрия; лакталбумин, лактоглобулин и гамаглобулин са други групи млечни протеини. Храносмилането вероятно увеличава броя на възможните антигени до над 100. Млечните протеини са изброени в хранителните продукти с различни наименования като млечно съдържание, обезмаслено сухо мляко, казеин, казеинати, суроватка и албумин.

Млечните протени остават непроменени при производството на различни млечни продукти. Докато непоносимостта към лактозата може да не бъде проблем при консумацията на йогурт, например, алергията към млечния протеин си остава. Много пациенти биват заблуждавани от здравни твърдения (върху етикетите на храните) за свободни от лактоза храни и пак проявяват симптомите на млечна алергия, когато консумират такива храни. Приетите фракции на всеки млечен протеин може да предизвикат производството на lgE, lgA и lgG антитела, при което могат да настъпят различни сложни реакции на имунната система. Затова кожните тестове с млечен протеин са подвеждащи – обикновено се получава реакция при тези тестове, която показва активност на антитела от тип lgE спрямо непроменените протеини, но вторичните антигени не се откриват.

Нещо повече, млечните антигени имат свойството да остават непроменени, когато преминават през гладката повърхност на храносмилателната система и така стават отговорни за множество забавени реакции на имунната система, които не зависят от lgE и не се откриват при кожен тест. Ролята на млечните протеини в предизвикването на най-сериозните патологични заболявания обикновено остава незабелязана.

Доказателства за патогенната роля на кравето мляко съществуват в различен вид – астма, ринит, екзема, ортикария, сериозни форми на отит, хемосидероза (процес на интензивно натрупване на желязо в някои органи вследствие нарушения в обмяната на желязото – бел.пр.), ентеропатия, гастроентерит, стомашно-чревни кръвоизливи със желязодефцитна анемия, мигрена, болест на Крон, ревматоиден артрит и форма на диабет със зависимост от инсулина.

Компаниите производители на адаптирани млека полагат значителни усилия за призводството на “хипоалергенни” млечни продукти чрез различни методи на хидролиза на протеина. Едно изследване показва, че адаптирано мляко на база на суроватъчен хидролизат намалява атопията при деца в рискова група през първата им година; 21.8% от децата, приемали суроватъчен хидролизат са проявили атопични симптоми, в сравнение с 48.6%.   

Адаптираните млека с частично хидролизиран протеин не са така “безопасни”, както са се надявали и обещавали производителите, което е било установено след пускането на пазара на адаптирано мляко “Успешен старт” и производителите са получили сигнали за много алергични реакции, включително и анафилаксис. В изследване с животни, Джарет показва, че малки дози антигени на кравето мляко са по-чувствителни от големи дози.

Моделът на алергия lgE е привлекателен за изследователите заради своята простота и лесния начин на тестване за чувствителност; но той се отнася само до специална група хора с алергия от тип 1, lgE. Тъй като това е важен пример за алергична реакция, някои лекари са го обявили за единствената доказана форма на хранителна алергия. Тяхното мнение е неприемливо. От полза е разграничението между незабавни, очевидни алергични прояви и отложени, по-малко очевидни такива, увреждащи хронично имунната система.


Модели на диабет


Вследствие на доказателствата, че консумацията на краве мляко може да предизвика диабет при гризачите, е направено изследване при деца, болни от диабет, което показва антитела на говежди серумен албумин и 17-амино-киселинен серумен албумин пептид. Тези антитела биха се свързали с панкреатичен повърхностен бета-клетъчен антиген.

Това изследване показва, че пациенти, болни от диабет имат високи серумни концентрации на анти-BSA антитела (lgA и lgG). Присъствието на антитела (което означава присъствие на антиген-специфични В-клетки) може да бъде сигнал за съпътстващо присъствие на антиген-специфични цитотоксични Т-лимфоцити, въпреки че те все още не са доказани. Изследователите предполагат, че “определена група лимфоцити непрекъснато се предават от незрелите депа, съдържащи lgM В-клетки, към lgG-отделящи или lgА-отделящи клетки”. Те го описват като ”бавен, безрезултатен процес, потвърждаващ факта, че клинично заболяване се развива само в около 5-6% от носителите на съответното генетично предразположение”.

Моделите на диабет, предизвикани от хранителни антигени, са потенциално важен имунологичен пример за много непреодоляни заболявания, които изглеждат “автоимунни”. Дълготрайните, безрезултатни патогенези, които могат да предизвикат увреждания на даден орган, особено ако антигенът се приема от обикновена храна, продължават в течение на много години. Друго обяснение изтъква предположението, че бета-клетките са атакувани от цитотоксични Т-клетки, които първоначално са били насочени към други клетки, заразени с вирус, чийто повърхностно-клетъчни антигени са подобни на бета-клетъчните антигени.

Едно изследване в Австралия на деца, болни от диабет, сочи, че при 52% от децата, на които е давано адаптирано мляко през първите три месеца, рискът да развият диабет е по-висок, в сравнение с тези, които не са приемали адаптирано мляко. Кърмените деца са показали 34% по-ниска заболеваемост от диабет в сравнение с децата, хранени с адаптирано мляко.Пример за разрешаване на проблемДъщеря ми е родена миналото лято. Роди се четири седмици преди термина и прекара 11 дни в интензивното отделение. След изписване от болницата, тя беше вкъщи 8 дни. След това я приеха обратно в болницата, тъй като повръщаше нещо подобно на пяна. Лекарят установи, че тя има липса на ензима лактаза, поради факта, че се е родила преждевременно и ме окуражи да продължавам да я кърмя, добавяйки в млякото лактазни капки, като й давам кърмата от шише...както и направих. Наскоро забелязахме кръв в изпражненията й. Споделихме това с лекаря и той взе редица проби, направи множество кръвни тестове, като всички от тях се оказаха отрицателни. Заключението му беше, че тя явно е алергична към млечния протеин в кравето мляко. Веднага ми назначи безмлечна диета, която спазвам вече повече от две седмици. Не ям мляко, сирене, йогурт, сладолед и проверявам внимателно състава на всички храни, които купувам. Но учудващото е, че тя продължава да има кръв в изпражненията!! Ужасно сме притеснени!! Чудя се, може би трябва да престана да консумирам говеждо месо, определен вид риба, яйца или друга храна, която предизвиква това?? Проблемът е, че не знам какво трябва и не трябва да ям и изглежда никой не може да ми отговори на тези въпроси. Как да се храня добре, при положение, че няма нещо, което мога да ям?  Възможно ли е това да е също и алергия към пшеница? Кръвта е яркочервена, когато излиза, и не изглежда дъщеря ми да изпитва мъчителна болка, поне засега. Искаме да разберем какво става!! Тя е на пет месеца. Можете ли да ни помогнете??? Опитвахме да й даваме оризова каша точно преди да забележим тази кръв, но спряхме, след като се получи така. Тя всъщност е яла само четири пъти от тази каша. Всякаква помощ от ваша страна е добре дошла!! Режим на хранене, предложения, какво представлява безмлечната диета?


ОтговорАлергията към кравето мляко причинява стомашно-чревни кръвоизливи при децата. Други хранителни алергии могат допълнително да подпомогнат това състояние. Вие кърмите и малки количества от протеините, които приемате с храната, постъпват в кърмата. Променете своята диета, докато симптомите на дъщеря ви изчезнат. Стандартната препоръка в този случай е да следвате фаза 1 на Хранителна програма Алфа в продължение на повече от 10 дни или докато симптомите на дъщеря ви преминат напълно. След това постепенно започнете да предлагате отново храните от фаза 2. Това е обяснено в Книга за децата и Хранителна програма Алфа. Можете да поръчате и двете книги чрез Интернет и да решите да вземете специалния детски пакет, който включва книги и хранителна добавка ENF. Тази хранителна добавка ще обогати вашия хранителен прием. Когато дъщеря ви се почувства по-добре, можете постепенно да започнете да въвеждате храните от фаза 1, като съставите за нея подходяща диета.


Преведе Bubachko

Последна редакция: пн, 13 мар 2006, 21:10 от Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 212
Бу,Статията е хубава,позддравления!!!
Моето бебче е с такава алергия.При него(вече съм споделяла във форума)се изразява с обриви по бузките и главичката.
Тъй като го кърмя, доц.Маринова от Педиатрията ми каза да спазвам диета-без млечни храни,ядки,бобови,цитруси,телешко и агнешко месо...даже и маргарин-при хидрогенизирането му,използвали жив.мазнини!?
Интересуваме дали имаш представа от тези две фази в Алфа,за които става въпрос в статията,която си превела?
Предварително ти благодаря за вниманието!!! Hug

# 2
 • София-там нейде в западната част
 • Мнения: 2 048
благодаря и аз за полезната статия   bouquet

# 3
 • Мнения: 641
Благодаря на Бу и Bubachko!  А кой е източника, автора Simple Smile?

# 4
 • Мнения: 3 176
Благодаря за статията, прочетох я с интерес, дъщеря ми също е с АБКМ.
И аз да повторя въпроса на Надето - кои  са тези две фази в Алфа,за които става въпрос в статията?

# 5
Здравейте!
Моят син също е с червени сухи петна по крачетата, гърдичките и бузките. Той е на 6 месеца и ту затихват ту пак се зачервяват и го сърбят. Досега си мислехме, че е атопичен дерматит и го мазахме с какво ли не: Linila Fett, Nachtkerzen балсама на д-р Тайс, Mustela и т.н., но нищо не помага. Миналата седмица педиатърката ни изказа предположение, че може да е алергия към белтъка на кравето мляко и ни даде направление за доц. Маринова. Освен това детето си се храни много добре - нито повръща, нито има разстройство. Искам да попитам има ли случай при който тази доц. Маринова да не е поставила диагноза АБКМ? Защото май всеки който е минал през нея е с такъв проблем, което е доста странно поне за мен.

# 6
 • София
 • Мнения: 212
Здравейте!
Искам да попитам има ли случай при който тази доц. Маринова да не е поставила диагноза АБКМ? Защото май всеки който е минал през нея е с такъв проблем, което е доста странно поне за мен.
Аз лично не съм чувала също за случай,в който да е казвала,че няма алергия!!!
Наистина е странно!!! Sick

# 7
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 606
При цялото ми неуважение към особата Маринова, не мога да не отбележа, че при нея отиват деца, които месеци наред са били с диагноза Атопичен Дерматит или другото безумие- лекувани небрежно от педиатъра със соево мляко или нещо от сорта. Естествено е те да отидат при нея вече със ясни симптоми точно за Алергия и тя какво да каже- естествено, че ще каже че е алергия. Децата които попадат в ранен стадий при нея са със силно изразени признаци за алергия и пак е естествено да се потвърди диагнозата. Има много алерголози - може да се посети такъв в почти всяка поликлиника. Лошото е, че тези деца не се насочват и към гастроентеролог, защото проблемът е в храненето в крайна сметка, а съвети за диетите може да даде само опитен детски гастроентеролог. Маринова може и да не е лош алерголог. Това, което ме дразни е, че децата са на конвеер. Ако ги кърмят добре, но ако не- тя не признава Банка за майчина кърма като подходяща за деца с алергии и предписва Фризопеп, който бил лекувал?!?!(Как точно се питам.) За толкова години практика как не изготви една брошурка с храните алергени, и диета за майката кърмачка. Майката отива при ния притеснена и едва ли ще запомни всичко каквото и се каже в момента. Преди се плащаше, понеже нямаха договор с касата- ако трябва да ходиш няколко пъти през месеца- плащаш няколко пъти, сега не знам как е.

# 8
 • Мнения: 1 878
Е ние сме от тези редки случай, при които доцентката не е сложила тежката диагноза  АБКМ Praynig - С баткото ходихме, когато беше на 6 месеца с обриви по телцето, крачката и ръцете, вкл. и бузите  Rolling Eyes, след прегледа доц. Маринова каза - радвайте се вие сте от малкото щастливци, които връщам - на 10 деца 1 вече е с алергия  Sad, поощри ме да кърмя докато мога, но да спазвам диета и да дохранвам (защото аз дохранвах тогава) без да си променям млякото (от раждането давах Фризолак)

# 9
Благодаря ви момичета за изчерпателните отговори. Искам да попитам само сутрин в колко часа трябва да се отиде за да се вземе номерче за преглед при доц. Маринова? Някъде четох, че към 6.30, но тя ми каза 7.30-8ч.
Така или иначе ще отида да видя какво ще каже. Въпреки, че тези статистики за деца с АБКМ ми се струват малко нереални, при условие, че много близка моя педиатърка с практика повече от 37 години е имала само един такъв случай и то през последните месеци. Детето е имало кръв в изпражненията и не е наддавало на тегло. Тогава са ги изпратили на изследвания и се е установило АБКМ.
Друго нещо, което доста ме озадачи е, че след поставена диета от доц. Маринова се наблюдава подобрение на състоянието на децата след около половин година. Това не е ли доста дълъг период от време? И не е ли възможно просто да са израстнали атопичния дерматит?

# 10
 • Мнения: 641
С две ръце те подкрепям, с изключение на:

Маринова може и да не е лош алерголог.
тя е гастроентеролог thumbsup.


Искам да попитам само сутрин в колко часа трябва да се отиде за да се вземе номерче за преглед при доц. Маринова? Някъде четох, че към 6.30, но тя ми каза 7.30-8ч.
Мъж ми в 7.30 е взимал номерче за около 11.30-12.00,  мисля че е приемливо по това време да отидете.


Друго нещо, което доста ме озадачи е, че след поставена диета от доц. Маринова се наблюдава подобрение на състоянието на децата след около половин година. Това не е ли доста дълъг период от време? И не е ли възможно просто да са израстнали атопичния дерматит?

При нас след година, ама малечка беше доста зле...За израстване - в нашия случай не се знае още, но по принцип е възможно.

# 11
 • Мнения: 4
бели пъпчици,които в началото биаха като екземи. Има ги от 6м. до 2г. Не са изчезвали.Не съм предполагала че може да е нещо сериозно.докато леля ми не каза че може да е млечна алергия.Има лабораторни изследвания които показват дали е алергична.Сега сам решила да ги направя. Друго не зная какво да направя.
По лицето от време на време се зачервява мястото с пъпчиците и вече много ме е страх.
А тя е злояда просто не си представям как ще я храня ако и има нещо:(

# 12
 • Мнения: 220
И на нас ни поставиха такава диагноза. Нямаме обриви, повръщаме и дрискаме. Сложиха ме на диета (какво точно ще ям - не знам). От статията рабрах че с кожен тест не се доказва. Как се доказва такава алергия? И възможно ли е да не е към кравето мляко, а към друг алерген? И колко трябва да изстрадаме докато намерят диагнозата?

# 13
 • Мнения: 543
Хубава статия. На мен ми става лошо като пия краве мляко и за това не консумирам. Кисело обичам и го ям с удоволствие, извара и сирене също. Мисля, че е като лактозна непоносимост, но не искам да си поставям сама диагноза, че ако не е това ще изглеждам най - малкото смешна.

# 14
 • Мнения: 60
Наистина хубава статия, като се има предвид що неща изчетох за алергиите през последните дни. До колкото разбрах, при навременно откриване и правилно захранване след известен период, алергията може да се израсте?!

Общи условия

Активация на акаунт