Конкурс „Приказно кафе“. Участвай за награда кафемашина от Electrolux

  • 14 920
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 255
Добре дошли в конкурса „Приказно кафе“ на Electrolux.

Докажете, че сте ценители на автентичното еспресо и един от вас ще спечели невероятна кафемашина от Electrolux.




Откъдето и да я погледнете, тя наистина е приказна. Ето защо носи името Favola („приказка“ на италиански).

С новата A Modo Mio Favola ще се наслаждавате на истинско италианско еспресо всеки ден в комфорта на Вашия дом. Lavazza има 115-годишен опит в производството на кафе, което я превръща в световен лидер в категорията на еспресото с 14 милиарда чаши кафе, консумирани всеки ден. Компанията се гордее със своя 21 годишен опит в системата с капсули. За A Modo Mio Favola те са избрали първокласни съчетания от внимателно подбрани зърна, изпечени в Италия. Кафето е пресовано точно така, както трябва да бъде и всяка капсула съдържа оптималното количество от 7.5 грама кафе. А когато кафето се извлича при прецизирана температура, между 80 и 95 °C, перфектният резултат за ароматен вкус на еспресото е винаги гарантиран.

Искате ли да я притежавате? Ето какво е необходимо да направите:

Имате любима рецепта за сладкиш или десерт, който похапвате с кафето?
Добавяте нещо специално в кафето си за необикновен и по-богат вкус?
Коя е най-интересната история, която сте чули на кафе?

Снимайте или разкажете вашата лична приказка за кафето и я споделете с всички тук до 4 юни 2012 година.

Екипът на Electrolux ще избере най-интересната история, а нейният автор ще получи кафемашината с шоколадов цвят Favola на Electrolux.

Авторите на топ 3 приказки за кафето ще получат лимитирана серия комплект еспресо чаши Lavazza.


Последна редакция: вт, 22 май 2012, 13:22 от Реклама

# 1
  • Мнения: 20
Изглежда добре. Мноого бих се радвала на една такава вкъщи  Blush
Аз лично обожавам кафе по всяко време на деня. Нищо не може да се сравни с аромата на хубаво еспресо, вкус на плътен каймак, поднесен с пръчица канела. Направо ми се допи само докато пиша. ooooh! С такова кафе, десерт няма да ми е нужен Simple Smile
За жалост все по-рядко в заведенията предлагат качествено кафе, затова разчитам на домашно приготвено. Кафето за мен е ритуал, от който няма да се откажа. Пиех си кафе и по време на бременността, сега и малката ми принцеса си умира за аромата на кафе и винаги ми обира каймака от дъното на чашката с лъжичка Crazy 

# 2
  • София
  • Мнения: 242
Много хубава "Приказка" от "Електролукс" виждам тук, за това ще разкажа как пием кафе вкъщи!

Тъй като не разполагам с много свободно време, правя един бърз кекс по рецепта от този форум ( за съжаление не съм записала името на авторката)


Сладкиш без яйца

2 к.ч. к.мляко с 1 ч.л. сода  + 2 к.ч. захар + 1 к.ч. олио + 4 к.ч. брашно.
Всичко това се обърква и се изсипва в намазнена и поръсена с галета тавичка.Върху тестото с помощта на лъжичка се прави  "мрежа" от някакво сладко.Слага се във фурната и се пече на 180 градуса до готовност - около 20 мин.
Приготвя се бързо и лесно. Става много вкусно.

Когато вече е готов кекса идва време да си направим и кафе - нямам кафемашина и го приготвям в джезве. Към готовото кафе добавям по една малка лъжичка домашно приготвен орехов ликьор. Така вече имам едно много ароматно кафенце.

Обикновенно го пия в компанията на любимите си хора - съпругът ми и малката ми дъщеря, която скоро стана на 1г.
Историите с нея са винаги забавни и релаксиращи.

Надявам се, че поне мъничко съм пресъздала домашната обстановка в която пием семейното си кафе.

Успех на всики участващи в конкурса за тази прекрасна награда!   bouquet

# 3
  • Мнения: 0
гледах майстори на кафе от италия, които казаха,че кафето не се  разбърква с лъжичка, защото от метала се променя вкуса му. от тогава само го разклащам-има ефект-пробвайте!

# 4
  • Мнения: 40
Събуждам се от аромата на кафе всяка сутрин,мъжът ми става по рано   и прави кафенце и за двама ни,блажена  глътка сутрешно  събуждане,пия го чисто и само по едно на ден.

# 5
  • Мнения: 23
Една от безбройните легенди приписва откриването на кафето на един пастир на име Калди, който живеел по земите на днешна Етиопия.

Въпросният Калди с удивление забелязал как един ден козите му станали подчертано по-игриви и активни от обичайното, след като дъвкали малките червени плодчета на едни храсти.

Воден от любопитство, козарят решил да опита сам странните плодчета-зрънца и установил, че те възстановяват енергията му и му дават нови сили.

Чудотворният ефект на растението скоро достигнал до слуха на монасите от християнските манастири в Етиопия.

Те изсушавали зърната, за да могат да ги пренасят по-лесно. По-късно просто експериментирали, като ги сложили във вода, оставили ги да покиснат и изпили течността.

Отварата ги задържала бодри по време на дългите молитви и религиозни церемонии.

Те я нарекли кава в чест на персийския владетел Кавус Кая, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето.

Чувствали се въодушевени, докато пиели. Друго обяснение на името на глобалната напитка е свързано с Каффа, област в Етиопия - родното място на растението, чието местно име иначе е буна.

Най-известният и считан за най-добър вид кафе арабика Мока, е наречен така на името на йеменското пристанище Мока, откъдето тръгнало разпространението на кафето.

А ние най обичаме да си пием кафето на двора на прохлада сред цветята на нашето любимо кътче в двора и към кафето може да добавим и един много вкусен десерт "негърско дупе".

# 6
  • Мнения: 181
За прародина на кафето се приема Етиопия. Там по сведения на арабския лекар и философ Авицена е използван екстракт, получен от зелени зърна на кафето. Изпичането на зърна на кафето започва да се практикува едва по-късно. Оттук през арабските страни и Турция кафето прониква в страните от Европа. Ароматните зърна започват своя победоносен поход из Европа и света след едно поражение.
Това поражение е на турската армия пред Виена, където на 12 септември 1683 година е разбита. Тя напуска полесражението и оттеглянето бързо се превръща в паническо бягство. Твърди се, че победата на съюзническите войски при Виена е била решена с помощта на поляк, достигнал висок чин в турската армия. Фамилията му е Колчитски. В последния момент той изоставил турската армия, промъкнал се през обсадата във Виена и дал изключително ценна информация, която помогнала да се спечели битката. Сред трофеите, които били завладени, са намерили и десетки чували “камилски боб”. Така нарекли съюзниците зърната, които отначало били сметнати за храна на камилите. Опитът да бъде сварена чорба от този “боб” завършил безуспешно. Единствен Колчитски знаел какво точно се съдържа в чувалите. Той поискал за информацията, която предоставил, наградата да бъде “камилския боб”. Искането му било изпълнено с удоволствие и така Колчитски се сдобил със солиден запас кафе. Той отворил във Виена първото кафене в Европа и спечелил цяло състояние. Така кафето тръгнало с шеметна бързина по Европа.

# 7
  • Мнения: 24
как се прави истинско хубаво еспресо:

* то е горещо
– температурата вътре в чашата трябва да е 75-80 градуса по Целзий
* то е късо
- обемът на напитката трябва да е 25-35 мм. При по-дълго кафе се получава свръхекстракция и вкусът става по-горчив.
* то има хубава и плътна пяна
- пяната трябва да е хомогенна, гладка, плътна, с обем около 10% от напитката (т.е. около 3 мм) с цвят на лешник. Хубавата пяна задържа добавената захар отгоре и я разтваря бавно, възстановява се след разбъркване с лъжичка и покрива кафето, като запазва аромата му.
* то се сервира в хубава чаша
– не върви да сипете еспресо в стъклена чаша, а още по-малко в пластмасова. За да е хубаво кафето, чашата също трябва да е качествена – порцеланова, с конусовидна форма, и да не е студена (около 35-40 градуса е добре).
* то може да се пие често
– еспресото съдържа най-малко кофеин спрямо всички останали начини за приготвяне на кафе. Затова спокойно можете да пиете по 6-7 чаши на ден.
* то се пие бързо
– еспресото е най-хубаво до 2 минути след като е приготвено. Ако остане по-дълго, кафето става тъмно, горчиво, кисело.


za

# 8
  • Мнения: 24
Аз съм едно малко зрънце кафе. Сега ще ви разкажа моята история....
Започнах живота си във утробата на яркочервения плод на кафееното дърво. Растях сред слънчеви лъчи, зреех и чаках да настъпи момента, когато ще се превърна в ароматна чаша горещо кафе. Мечтаех си нечии красиви устни да ме докосват, да отпиват от мен отново и отново, да не могат да се наситят на вкуса ми... Мечтаех да пътувам, да ме сервират в луксозни кафенета под Айфеловата кула, да опитват глътка от мен в изискани ресторанти, или пък да ме носят в термос до екзотични места, да ми се наслаждават на плажа под някоя палма, или на върха на някоя планина...или пък на брега на някое езеро рано сутрин...
В зората на живота си там, в далечна Бразилия бях малко, зелено зрънце, криещо се в своята шушулка и чаках да узрея, за да се потопя в магията на изпичането, да стана шоколадово кафяво със страхотен загар и от мен да блика силен аромат, на който дори крале и кралици, принцове и принцеси не могат да устоят. Дойде и този ден! Махнаха шушулката, в която живеех, измиха ме добре и ме сложиха в нещо като солариум. Ураааа! Най - накрая ще получа мечтания загар.
След като тена ми стана перфектен ме смляха заедно с други мои братчета и ни сложиха в красиви опаковки, а някои от нас сложиха в капсули, за модерните машини Simple Smile И ето, че започна нашето пътуване. Разпратиха ни по всички краища на света - от Екватора до Сибир. Аз лично попаднах в държава, наречена България. Сега чакам собственичката на новата машина Електролукс, която да ме превърне в чаша превъзходно кафе с обилен каймак и неповторим вкус.

# 9
  • Брацигово
  • Мнения: 15
Трябва нещо да знаеш и да можеш-ХУБАВОТО КАФЕ Е ЧЕРНО КАТО ДЯВОЛА,ГОРЕЩО КАТО ОГЪНЯ НА АДА И СЛАДКО КАТО ЦЕЛУВКАТА.
ИМА НЕЩА, НА КОИТО СИ СТРУВА ДА БЪДЕМ ВЕРНИ.НАПРИМЕР КАФЕТО.........
Знаете ли,че......СЛЕД ЧАША КАФЕ ВСИЧКО ЛУМВА,МИСЛИТЕ ТЕ ОВЛАДЯВАТ КАТО БАТАЛЬОНИ НА ВЕЛИКА АРМИЯ НА БОЙНОТО ПОЛЕ........

# 10
  • Мнения: 11
Едно момиче изживявало много труден период, струпали му се куп неприятности наведнъж и вече не знаело как да се справи с тях. Нямало сили да се бори повече, а проблемите не свършвали, редели се един след друг. Отчаяно и обезверено, накрая отишло при баща си и през сълзи споделило грижите си. Бащата търпеливо изслушал разказа на дъщеря си и накрая казал:

- Ела с мен, да ти покажа нещо.

Завел я в кухнята, отворил най-горния шкаф и извадил от там три еднакви купички. Налял и в трите по еднакво количество вода и ги сложил върху печката.

В първата купичка пуснал един цял морков, във втората – едно сурово яйце, както си е с черупката, а в третата – шепа кафе на зърна...

След като престояли и трите точно по 20 минути на огъня, ги смъкнал. Поискал от дъщеря си две чинии и една чаша. А той донесъл и все още горещите купички и наредили всичко на масата.

В първата чиния поставил сварения морков. Във втората чиния сложил твърдо свареното яйце. И накрая в чашата налял кафето. Обърнал се тогава бащата към момичето и попитал:

- Кажи дъще, какво виждаш?

А то отвърнало:

- Ами виждам морков, яйце и кафе...

Усмихнал се бащата и помолил дъщеря си да се вгледа малко по-детайлно в това, което стои пред нея.

~ Виждам един омекнал от варенето морков – казала тя, след като забола вилицата си в него и се уверила, че той наистина е мек.
~ Виждам едно твърдо сварено яйце – продължила тя, след като взела яйцето от чинията, чукнала го на ръба на масата и обелила част от черупката му, за да разбере какво е то отвътре.
~ Виждам и чаша сварено кафе – завършила накрая, като отпила глътка от него – и вкусът му е доста добър.
- Но не разбирам, защо ми показваш всичко това и ми задаваш такива странни въпроси?

Тогава баща й отвърнал:

- Виж, мила – времето, за което трите неща останаха на огъня беше еднакво за всички, нали? Условията, при които бяха поставени, също бяха еднакви. Но всяко от тях реагира по различен начин на това третиране.
~ Морковът отначало беше твърд и толкова здрав, но след като се свари, се размекна и загуби силата си.
~ Яйцето беше много крехко и чупливо, докато беше сурово. И беше достатъчно съвсем лекичко да го удариш, да за се счупи и да потече. Но като се свари, стана твърдо и здраво.
~ Шепата кафени зърна също бяха твърди, но така несмлени те не вършеха кой знае каква работа. Когато обаче повряха в горещата вода, пуснаха своя цвят и аромат и водата се превърна в приятна напитка...

- Хайде сега, дъще, погледни ги още веднъж и ми кажи – като кое от тях си ти?
Когато се сблъскаш с трудности в живота, как реагираш?

~ Като моркова си твърда в началото, но пред проблемите омекваш и губиш силите си?
~ Като яйцето си крехка и ранима, ала когато се изправиш пред трудностите, ставаш силна и твърда?
~ Или като кафето, което показва своята същност именно, когато водата в която е пуснато, започне да ври?

Ако си като тези зърна кафе, знай мила, че каквито и неприятности да има около теб, ти винаги ще успяваш да обърнеш ситуацията така, че да извлечеш нещо положително от случващото се. И така ще успяваш да раздаваш на всички около теб приятни чувства и добро настроение...
автор анонимен

# 11
  • Мнения: 3
Рецепта за вкусно и здравословно домашно кафе и закуска 2 в 1:

Разбийте краве или кокосово масло (около 35-50 гр. ) с едно яйце и залейте с врялото кафе, около 200 мл. Може да се ароматизира по желание с канела, ванилия или малка течна сметанка.
Уникално вкусно и здравословно начало на деня!

# 12
  • Мнения: 0
Събуждам се от мисълта за горещо и ароматно кафе, с гъста пяна от качествена кафемашина и събуждам приятелката си до мен с покана за споделено кафе рано сутрин.
Най-хубавото кафе от кафе-машина се поднася като се капне в кафето около 3-4 ml Бейлис. Бейлисът съдържа лек алкохолен градус и сметана и придава на кафето много хубав аромат и от сметаната става по-мазничко и леко на вкус  bowuu

Кафе от кафемашина с малко Бейлис в него - Това е моята рецепта. Който не е опитал да пробва, ще му хареса bowuu

# 13
  • Мнения: 0
Обожавам аромата и вкуса на чашка домашно приготвено кафе. За мен то е извор на свежест.
Сутрин е първата ми мисъл. Пия го горещо, без захар, с щипка канела.
Ставам по-раничко, приготвям по чашка ароматно кафе и отварям прозореца за глътка свеж въздух..
С любимия човек така започваме деня си..   loveuuu
Не се лишавам и от следобедното си кафе. Няма ден, в който да го пропусна..
За мен кафето е свят дар и наистина не мога без него.. :]]

# 14
  • София-в сърцата на моите деца
  • Мнения: 1 756
Ех,кафето,кафето...то ми пълни сърцето Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт