Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9

 • 104 779
 • 728
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, девета тема, в която обсъждаме праховете за пране и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8

* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • Мнения: 3 097
Следващата седмица има намаление на Первол в Кауфланд  Peace
За момента съм се запасила с Омо и Персил, но май ще се възползвам и ще взема един черен Первол.
По този повод да попитам - тъмните дрехи само с течен препарат ли перете? Аз да, защото обикновено има някакви остатъци от прах по тях, дори след изплакването. Понякога се налага след изпирането, да ги пусна само на изплакване. Обсъждала съм го с приятелки и се оказва, че при всички е така. Има ли някакъв лек за това или си е нормално явление?
Извинявам се, ако сте го обсъждали в предишни теми.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 17 191
Тъмните дрехи пера с прах, нямам след това остатъци. С течен препарат пера само фини или вълнени дрехи, защото програмата им за пране е по-кратка и с по-хладка вода, наистина остават следи от праха.

# 3
 • Мнения: 169
Следващата седмица има намаление на Первол в Кауфланд  Peace
За момента съм се запасила с Омо и Персил, но май ще се възползвам и ще взема един черен Первол.
По този повод да попитам - тъмните дрехи само с течен препарат ли перете? Аз да, защото обикновено има някакви остатъци от прах по тях, дори след изплакването. Понякога се налага след изпирането, да ги пусна само на изплакване. Обсъждала съм го с приятелки и се оказва, че при всички е така. Има ли някакъв лек за това или си е нормално явление?
Извинявам се, ако сте го обсъждали в предишни теми.
Ама повече няма ли да има промоции? Joy newsm78
И аз харесвам течните прахове за тъмни дрехи.Незнам внушавам ли си,но все ми се струва,че нещо остава.

# 4
 • Пазарджик / London
 • Мнения: 18
Е аз изпрах с Персила за който питах , наистина е добър и прането е супер ,ама сега пък имам друг проблем - много силно мирише и омекотителят ми изобщо не се усеща и другото ,което ме притеснява е ,че нямам такава мерителна чашка и не съм наясно как да си премеря точното количество.Ако може да ме ориентирате по какъв друг начин да го меря ???

# 5
 • Мнения: 3 097
Ама повече няма ли да има промоции? Joy newsm78
.....

Ами ако вземат да свършат.... Laughing

# 6
 • Мнения: 5 198
Е аз изпрах с Персила за който питах , наистина е добър и прането е супер ,ама сега пък имам друг проблем - много силно мирише и омекотителят ми изобщо не се усеща и другото ,което ме притеснява е ,че нямам такава мерителна чашка и не съм наясно как да си премеря точното количество.Ако може да ме ориентирате по какъв друг начин да го меря ???
Да, много силно мирише. Не си хаби омекотителя.
Освен с кантарче да измериш 85 г, друг начин не виждам. Нямаш ли някой, който да ти даде мерителна чашка, ако има в повече?

# 7
 • Мнения: 341
Промоцията на препарата Heitmann за почистване на перални ще важи ли и за София?

# 8
 • Мнения: 153
По този повод да попитам - тъмните дрехи само с течен препарат ли перете?

Да, с Perwoll.

Доскоро имаше една серия  Black "Limited Edition" с аромат на лимон, чесно да си кажа адски ми допадна, супер свеж.Така съм се зарибил по DASH с омекотител лавандула и лайка, слагам 50ml но аромата е невероятен и траен, препоръчвам го специално този DASH на всички които в предишните теми се оплакаха че дрехите са им твърди или пък не ухаят достатъчно, силно концентриран DASH изпира добре и на кратка програма а където минете сте ходеща лавандула гарантирано.  

Адски свеж, повече няма да си давам парите за течен Ариел предлаган в България, нищо общо.

  bouquet

# 9
 • Мнения: 5 557
Ще има промоция на "Тема" в Кауфланд.Течен и прах.Тази марка май не е обсъждана,или ако е-не скоро.Не съм я пробвала.
Къде я слагате в класацията- среден или нисък клас?

# 10
 • Варна
 • Мнения: 17 191
Е аз изпрах с Персила за който питах , наистина е добър и прането е супер ,ама сега пък имам друг проблем - много силно мирише и омекотителят ми изобщо не се усеща и другото ,което ме притеснява е ,че нямам такава мерителна чашка и не съм наясно как да си премеря точното количество.Ако може да ме ориентирате по какъв друг начин да го меря ???

Ако имаш старо бебешко шише за мляко, ползвай го, става за измерване.

# 11
 • Мнения: 169
Промоцията на препарата Heitmann за почистване на перални ще важи ли и за София?
Признавам,че никога не съм ползвала и не зная как и какво чисти и се използва.

petrova_hg ,когато купуваш трябва да се оглеждаш.В смисъл,че на мен ми бяха поръчали да купя и аз от кашона на касата.Там видях,че някои имат някакви прозрачни капачета/това били мерителните чашки/,Върнах се да си потърся.Може би не слагат на всички,защото някои имат и за какво са им.
Guess Who:А Первол не сравнявай с Персил и Диксан и не очаквай да изпира силни замърсявания, защото е лайт дюти перилен препарат - специализиран. И немски да беше, пак щеше да е същото. Благодаря ти!  bouquet
Аз си имах един подарък турски и се чудех защо не пере като че ли добре,ама нали пишеше 3+1 л badeva,много му се радвах.За мене и 4 л бяха без пари.
Кой да ме светне обаче,че  е „лайт дюти“, т.е. това е специализиран препарат за деликатни цветни и други тъкани. newsm78

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 08:18 от mireto

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 423
Черни дрехи пера само с гел. От праха, и най-прехваления за цветно да е, ми избеляват. То даже не е точно да кажа избеляват, а някак черният цвят губи жизнеността си.

# 13
 • Мнения: 176
Ще има промоция на "Тема" в Кауфланд.Течен и прах.Тази марка май не е обсъждана,или ако е-не скоро.Не съм я пробвала.
Къде я слагате в класацията- среден или нисък клас?

Teма не я харесах от самото начало и това си е. Колкото да пробвам новите асортименти и все съм недоволна. Може би е предубеждение. Не ме блазнят даже и прИмоции Mr. Green

# 14
 • Мнения: 5 557
Ще има промоция на "Тема" в Кауфланд.Течен и прах.Тази марка май не е обсъждана,или ако е-не скоро.Не съм я пробвала.
Къде я слагате в класацията- среден или нисък клас?

Teма не я харесах от самото начало и това си е. Колкото да пробвам новите асортименти и все съм недоволна. Може би е предубеждение. Не ме блазнят даже и прИмоции Mr. Green

Недоволна от какво?Начин на изпиране,миризма?Или и двете взети заедно?

Общи условия

Активация на акаунт