Американски колеж прием 2013-трета тема

 • 90 162
 • 800
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Нова тема!

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 11:31 от Фран Дж

# 1
 • Мнения: 175
Не мисля, че темата е излишна. Старата тема е изгуби някъде, а интересът към обучение в АК не е изчезнал, въпреки активната кампания срещу него.

# 2
 • Мнения: 175
Очевидно никой няма да кандидатства тази учебна година в АК. newsm78

# 3
 • Мнения: 40
Интересува ме всичко свързано с приема и обучението в АКС и искрено се надявам да не се навъртят стотина страници спор, както е станало в предишните теми.

Просто нека всеки, който има преки впечатления да ги сподели, а обобщенията, генералните изводи и решенията да ги направи всеки за себе си.

Ако някой има тестове от предишни години и теми за есета, ще съм благодарна да ги публикува.
И понеже не съм от София, много силно ме интересуват впечатленията на родители и ученици, които са в АКС на общежитие или квартира.

# 4
# 5
 • София
 • Мнения: 2 361
Родител съм на дете в колежа и съм готова да отговарям на конкретни въпроси. Не бих желала да дискутирам за и против АК. Всеки има глава на раменете си, познава детето си - характера му, навици, амбиции и да преценява относно училището.

# 6
 • Мнения: 40
Zuri, копирам Ваше мнение от предишната тема:

 Re: Американски колеж - тема 2 (втора)
« #388 Нед., 03 Апр. 2011, 15:49 »

Плюсове на АК според мен и както аз виждам промените в детето ми:
 - Амбициозни и много учат. Не се хвалят как нищо не учат и са отличници, а точно обратното.
Знаят, че за всяка оценка са положили труд, оценен е и се гордеят с това.
-  Показва им различни аспекти от обществения и културния живот. Дава възможности за "опитване" в тези области на деца , условно да ги наречем неориентирани.
- Дисциплина - родителите веднага получават информация за отсъствие на децата от училище или учебен проблем.(детето ми получи на тест по матем. 4 и веднага бях информирана, че има спад в нивото). Знаят правилата, наказанията и се съобразяват. Няма много неясноти.
- Домашни - редовно писане. Знае, че ако не е написано дадено домашно оценката пада.
- Умствено израстване - детето е по-креативно, с повече интереси; изграждане на собствена преценка- премахане на част от стериотпите, възприети от семейството
- Средата - разказват си  за интересите  и  обогатява се общата им култура се обогатява.
- Работа в екип
- Добра организация в самото училище и информираност

Недостатъци -
- високата такса
- не много висока диплома накрая. Детето дори в 8-ми клас има успех под 5.5
- получават амер. диплома, но за Европа не вършела работа
- не много високото ниво на научаване на друг език, освен англ.
- вероятно догодина учениците ще се саморазделят и по възможности на родителите. Лицемерието, който някой беше споменал преди време. "Ние сме толерантни и умни , но все пак ....  "
- За догодина - евентуално системно недоспиване дори при добра организация. Не мога да твърдя със сигурност. Това е по разкази на очевидци


Как се е променило мнението Ви към днешна дата?

# 7
 • Мнения: 41 460

Ако някой има тестове от предишни години и теми за есета, ще съм благодарна да ги публикува.


Теми няма. Забранено е да се изнасят, а ако някой някакси е откраднал тема няма да го разгласява.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 361
В общи линии няма голяма промяна в мнението ми.
Искам да подчертая, че е не е добре да се прави сравнение между бълг. училище и колежа. Предимствата на АК не се изразяват в по-добро усвояване или по-голямо кoличество изучен материал. А по-скоро е в подготовка за следващото образователно ниво. Развиване на критично мислене, изучаване на методите за дебати, изграждане на стратегия, търсене на аргументи в подкрепа на дадена теза, инициативност ,изграждане на гражданска позиция и работа в колектив. И на първо място системата ги кара да се научат да се организират добре и да си разпределят преоритетите.
Ще отговарям по точките.
- Естествено има всякакви ученици - и по-старателни и по-повърхностни, но като цяло са доста амбициозни. Но и родителите са доста амбициозни и като видят, че децата им изостават с материала , вземат мерки.
Учи се много, което на моменти става недостатък, защото не могат да се наспят и са преуморени.
Много трудно се преписва , а и наказанията за това са от най-тежките. За това случаите с използване на пишов са изключение
= Правят групови проекти като ги разпределят учителите. Не могат да си избират и трябва да се сработят. Не могат да се оправдаят, че някой не иска да направи нещо по проекта. Някой е лидерът и разпределя задачите.
- Имат много елективи или допълнителни занимания, така наречените cas. Относно спортните прояви не съм наясно. Знам, че организират различни турнири. Имат училищен вестник, българска драма, модерен балет, мюзикъл, хор, занимания по инструменти, водят ги на театър. Задължително е да имат 75 часа на година допълнителни занимания.
- Относно дисциплината - строга. Случвало се е да има издънки на отделни ученици. Наказва ни са. Почти винаги критериите са еднакви за всички.
- Домашни - пишат се. Определен процент от оценката е на база домашни работи.
- Това за мен е най-голямото качество на колежа. Карат ги да мислят, а не само да възпроизвеждат факти . Поощряват ги  да защитават позициите си, независимо дали се отнася за учебен материал или за други техни изяви.
- Средата - има естествено всякакви деца, но има и изключителни личности. Същото се отнася и за преподавателите. И в 2-те групи има и посредствени, но все пак това не е утопия, а реално място.
- Писала съм по-горе. Недостатък е, че ако не успеят да накарат някой да изпълни своята част от проекта останалите трябва да свършат и неговата работа и оценката е за всички. А може и някой в последния момент да каже, че не успява и всички носят последствията.
- Организацията - нямам забележки. Винаги нещата са добре организирани, предварително уведомяват. Само като се погледне сайта на колежа и може да се види направения график до края на май за всички мероприятия. Нямат свободни часове и се учи от първия ден. Ако няколко пъти се падне даден ден от седмицата  да е неучебен , в някой ден се учи с програмата за пропускания ден и да не се изостава с материала по предметите.
- Консултации ( не съм ги споменала в предишния пост) - всеки ден след почивката за обяд има час за консултации. Нито учениците, нито учителите бързат да си тръгнат и системата реално работи. Така ако имат проблеми или са били болни могат да отидат и да попълнят пропуските си.

Недостатъци
- Високата такса - ясно е
- Среден успех - не е чак толкова нисък. Успехът между 5 и 5,50 се постига с учене в нормалните граници.  По-скоро трудно се изкарва успех от 5,70 нагоре. Позната майка преди време ми каза "този срок дъщеря ми има най-висок и същевременно най-нисък успех".  #Crazy   Бях доста учудена . Оказа се , че по повечето предмети има около 90, .... % и не й достигат между 0,5 и 0,1 % за отлични оценки. Само, че преподавателите не закръглят към високата оценка.
- Амер. диплома . Не зная дали важи за Европа или  не. Може би не я предпочитат, ако е по-ниска от българската. Балообразуването е друго - спрямо броя часове по предмет. Амер. диплома би им била от полза за САЩ. Напоследък идват представители на различни щатски университети, разясняват им условията за кандидатстване и по какви критерии отпускат стипендии.
- 2-ри език - зависи от амбициите и упоритостта на ученика
- Има разделение , но не е по материален признак, а по-скоро е по интереси и как те се самоопределят.
- Недоспиване - особено в края на четвъртините.
=Не достатъчно свободно време. Всеки ден са до 15 ч на училище и после са извънкласните форми. Моето дете се прибира 3 пъти седмично към 18 ч. Не винаги времето след това и е достатъчно за да си научи по всичкои естествено става рано сутрин. От друга страна това я принуждава да си организира добре времето и да учи и в училище.

И още нещо, което не съм споменала в предния си пост - има понякога субективизъм при оценяването, но при формиране на крайната оценка отпада. Файнълите са голям процент от срочната оценка и дори да е имало някакво отношение на даден преподавател , в полза или вреда на ученика, оценката е реална. Напр. учителката по БЕЛ, харесваше детето ми и оценките през срока й бяха 6-ци. Аз мисля, че има пропуски и  действително на файналите имаше 5-ца и толкова и за годината. А това, според мен е оценката, която отговаря на знанията й.

В предните теми бяха публикувани зададените теми за есета. Но те са всяка година различни - кога е разсъждение по снимка, кога е по цитат, кога по дадена тема. Според мен есето има за цел да провери грамотността им и преценят характера им, интелект, амбиции. Тези Характеристики имт след това значение при справянето им с ученето и стреса от голямото натоварване.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 20:57 от zuri

# 9
 • Мнения: 40
 Hug
Много благодаря за изчерпателния отговор!
Надявам се и други родители, и ученици да се включат.
Скоро детето ми ме сюрпризира с идеята за АК и ще се радвам на всякаква информация.

# 10
 • под Витоша
 • Мнения: 185
Запис и от мен. Много се радвам, че най-после се появи тема за АК!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 361
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=2&news_id=344
Сутринта ще има лекции за избор на университет, подбор на кандидатие, а също и условия за финансиране и отпускане на финансова помощ.

# 12
 • Мнения: 0
Познавате ли хора,на които таксата е намалена 70-60%?Изобщо може ли да се очаква толкова отстъпка?

# 13
 • София
 • Мнения: 4 277
Познавате ли хора,на които таксата е намалена 70-60%?Изобщо може ли да се очаква толкова отстъпка?
Има такива отстъпки, но се прави сериозно проучване на финансовото и имотно състояние.

# 14
 • гр.София
 • Мнения: 47
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=3&news_id=337 има ли някой, който е посетил деня на отворените врати на 15-ти?

Общи условия

Активация на акаунт