Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10

 • 93 356
 • 721
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, десета тема, в която обсъждаме праховете за пране и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • в огледалото на живота
 • Мнения: 8 194
Тук  wavey
И благодаря за новата тема  newsm51

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 825
Мерси за темата   bouquet
Значи следващата покупка ще са мегаперли. Само не разбрах дали само в паралелния внос ги има или и в официалния. И ако ги има в официалния читави ли са или не струват?

# 3
 • Мнения: 85
благодаря за новата тема   bouquet  bouquet  bouquet

# 4
 • Мнения: 1 628
Мерси за темата  bouquet
Токущо изпрах с ариел за цветно(вече нямам търпение да свърши,че хич не пере) + семана(черна с бели цветя)= много хубаво миреше пранетп.Да видим до кога ще е трайно Thinking

# 5
 • София
 • Мнения: 3 328
Благодаря за новата тема, Мерилин   bouquet
Само аз ли не съм доволна от мегаперлите  newsm78 Бях купувала сензитив (дано не бъркам, но мисля, че точно мегаперли бяха) - ами нищо по-различно от компактната версия на същия прах от официалния внос, а последният е доста по-евтин.

# 6
 • Мнения: X
От препаратите за черно Первол е ясно, че е пълен боклук, но някой пробвал ли е Персил за черно (официален внос)? Мнения? Доволни? Недоволни?

# 7
 • Мнения: 13
аз като цяло хич не съм доволна от всички видове течен Персил от официалния внос, включително този за черно пране.

# 8
 • Мнения: 6 501
Хайде и аз тук.
Може и да сте обсъждали, но съм пропуснала. Какво е мнението ви за компактните прахове и течности? Че мернах едно ОМО компактно и му се чудя.

# 9
 • Мнения: 781
  bouquet за темата
От няколко дни имам Персил колор. Турски е и другите надписи не ги разбирам. Снощи прах с него, надявам се да има аромат и след изсъхване на дрехите Simple Smile

# 10
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 7 006
  bouquet

# 11
 • Мнения: 5 206
Няма Персил мегаперли официален внос. Или са немски, или австрийски.

Karimma, мегаперлите са компактна версия немския или австрийския прах Персил (в зависимост от вноса), а не на Персил от официален внос. Wink

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 410
Мерси за темата!
Изрових един ленор от паралелен внос, за който писахте в края на предната тема - fabreze. Много ми напомняше на светло синия ленор от супермаркетите, мисля спринг се казваше. Прах с него два дни, много е траен. Изтеглих го напред, че съм ги накупила към 15 вида и все големи разфасовки.  Crazy

# 13
 • София
 • Мнения: 3 747
Благодаря за новата тема   bouquet 

Аз си купих последно австрийски Ленор син с фабрез - когато го съчетавам с Ариел се получава много приятна и трайна комбинация.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 250
Във Варна, освен Борн има ли друг магазин за паралелен внос?

 Аз не зная такъв, но най-много видове има в Карфур, който е в Гранд МОЛ.Иначе, в ЦБА има течен Персил за черно ( белгийски ) 1.5L за 7 лв, и Ариел Супер Компакт за 16 лв ( холандски ), докато същите в Карфур са с 2 лв отгоре.Но там пък има много видове Ариел - белгийски, шведски, холандски...И Корал, Бурти ( немски ) има.Дано това да Ви върши работа.

stedra,бил Германски внос,но с доставката идва около 23лв. newsm78.Ще обиколя още някой др.магазин и ще реша.При мен проблема е,че не искам да използвам отделно омекотители искам самия прах да има приятен остатъчен аромат след изсъхване на прането.Приемам съвети Hug

  В такъв случай бих препоръчал италианския Dash ( Ariel ), с омекотител и аромат на роза.Беше 11 лв за 25 пранета, има още от него.

Общи условия

Активация на акаунт