Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12

 • 79 168
 • 724
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, дванадесета тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 747
Благодаря за новата тема   bouquet

Guess Who, дори не съм го виждала на друго място,а днес отидох до Пикадили само заради него.Според мен излиза по-евтино от Корал, пък и както казах черното бельо и черните чорапи на мъжа ми да пера с него пак ще ми е по-евтино.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 825
Благодаря за новата тема!   bouquet
Има ли Yumos в Борн?

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 1 410
Мерси!  Hug

# 4
 • Мнения: 5 206
Guess Who, дори не съм го виждала на друго място,а днес отидох до Пикадили само заради него.Според мен излиза по-евтино от Корал, пък и както казах черното бельо и черните чорапи на мъжа ми да пера с него пак ще ми е по-евтино.
А пък Корал - за хубавите дрехи. Има резон.

Брей! Вече 12 теми. Първата беше пусната в края на 2008 г. и писахме в нея към 2 години преди да стигнем 52 страници. А сега изписваме 50 страници за три месеца и то без лигавщини и почерпки с кафе и сладки, Laughing а само с полезна информация.
Има една личност обаче, която не е влизала във форума от месеци и която ми липсва въпреки шантавите ни спорове, в които никой не пада по гръб. Grinning Къде ли е и дали всичко е наред?

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 1 410
Ми да спрем да говорим за трибуквения и ще намине, човекът...

# 6
 • Мнения: 341
И аз съм тук,че нещо се позагубих.
Благодаря за новата тема  smile3525
Имам чаршафи бели,които са пожълтели от седене. newsm78С белина или с перилен препарат да им върна белотата?
Благодаря ви .

# 7
 • Русе
 • Мнения: 6 959
Имам чаршафи бели,които са пожълтели от седене. newsm78С белина или с перилен препарат да им върна белотата?
Благодаря ви .
Пробвай първо с препарат. Имах едни бели калъфки от време оно, от тези с бродериите. Реших да ги ползвам и ги изпрах. От пране на пране - сега светят.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 741
Мерси за темата.
Ще се запиша с предстояща покупка - Трибуквения от Кауфланд.Заела съм висок старт и утре ще тичам да купувам   Embarassed

# 9
 • Мнения: 69
Минавам тихичко да ви се похваля, че май намерих една връзка да ми донесат прах от Германия. Мисля да поръчам Персил за цветно. А може би и нещо друго да си поръчам? Предложете какво да бъде. newsm78

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 831
Аз пък се чудя, защо таблетките за почистване на петна на Карфур, трябва да се поставят в барабана под прането? Ако се поставят във ваничката за праха, няма да се разтворят ли, или ще останат по тръбите и няма да достигнат до прането? Проблемът ми е, че всякакви капсули и таблетки пералнята ми ги изплюва към уплътнението под люка. Принуждавам се таблетката да я слагам в чорап, напъхвам я под прането и въпреки това , понякога - пак е изплюта. Та по тази причина, мога ли да я слагам във ваничката с праха?

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 386
Вместо запис - Доволна съм от Гел капсулите на Ариел - лилавите. Взех ги за проба от моя приятелка, която ги внася от Англия.  Wink

# 12
 • София
 • Мнения: 372
Мерси за темата.
Ще се запиша с предстояща покупка - Трибуквения от Кауфланд.Заела съм висок старт и утре ще тичам да купувам   Embarassed


И аз, и аз...

# 13
 • Мнения: 327
 С риск да се повторя- някой ползвал ли е хигиенизиращият Персил? Доволен ли е? Става ли за бебешки дрехи?

# 14
 • Русе
 • Мнения: 3 711
И аз ще взема Омо-то, само не го изкупувайте, моля ви.

И да попитам онлайн намирали ли сте Юмус (зелен), че търся тук и нещо не намирам. А искам да си взема навреме, преди да свърши съвсем?

Общи условия

Активация на акаунт