Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13

 • 77 938
 • 730
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, тринадесета тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
# 2
 • Мнения: 176
показаният в предната тема General в Пловдив го има, италиански. Но аз не го харесам като изпиране. Ароматът му е силен и само това. РоЗи, ако искаш ма да ти взема телефон от етикет, за да питаш вносителя къде в София го доставя? Но и в Пловдив затварят магазини паралелен внос. Sad

# 3
 • София
 • Мнения: 2 493
показаният в предната тема General в Пловдив го има, италиански. Но аз не го харесам като изпиране. Ароматът му е силен и само това. РоЗи, ако искаш ма да ти взема телефон от етикет, за да питаш вносителя къде в София го доставя? Но и в Пловдив затварят магазини паралелен внос. Sad

Здравей! Благодаря за отговора.
Аз телефон имам - пазя си последната опаковка.
Има един друг магазин до нас, в който пак има вносни препарати, ще пробвам и там. Мерси!
Имам и друг въпрос.
Виждам, че много от вас коментират Dixan. Тази цена според вас струва ли си, добър ли е препарата...?

- 20lv - 3l - 60 пранета

- 13лв - 1.825л . 25 пранета

# 4
 • Мнения: 176
Диксан е испански и е на качеството на Дженерал. Не е по-добър от него. Даш е белгийски или френски и е по-слаб от италианския и немския. Цените мисля, че са добри. не е скъпо.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 493
Диксан е испански и е на качеството на Дженерал. Не е по-добър от него. Даш е белгийски или френски и е по-слаб от италианския и немския. Цените мисля, че са добри. не е скъпо.

Благодаря много за отговора!
Дано намеря от Дженерал-а, тогава. Лично аз бях много доволна от него, а и го намирах за 8-9лв. вносен.

# 6
 • Варна.
 • Мнения: 1 092
Примък с благодарности, че ме запознахте с праховете за бяло, друга работа било  Sunglasses.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 901
Вчера отворих голямата кутия с Weisse Riese за цветно. Приятно изненадана съм от работа.
На този за бяло не ми допада, пък и не прави белите чорапи снежно бели.

# 8
 • Мнения: 24
момичета,синьото Коколино и синият Yumos еднакъв аромат ли са? Имам предвид не това ,което е с бергамот,а класическото синьо?

# 9
 • Мнения: 2 286

Toзи Диксан нито пере, нито мирише, абсолютен  Sick .
Имам една бутилка, дето се чудя за какво да я ползвам, и кърпите на кучето не пере дори.
Много мога да го плюя, но стига толкоз' Mr. Green

# 10
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 10 194
И аз да се цопна тук.
Ivaaa, разбирам те. Видях бебчо на снимката, но с три е друга работа, особено с тийнейджър и дама в детската Simple Smile. Да са ти живи и здрави мъниците. Иначе и аз пера чехли и маратонки. Сега, като се замисля, че трябва да пера калъфи на дивани, постелки и т.н., зле ми става. Тази седмица се заформя голямо пране, дано времето е хубаво, та да съхнат бързо и да прибирам. Поне със зимните дрехи и палта свърших, че и те бяха доста.

# 11
 • Мнения: 6 501
И моята пералня тия дни я чакат големи изпитания  Laughing започвам да пера зимни завивки, калъфите на дивана и още хиляди неща, дУша да и е яка!  Laughing
Много съм доволна от синия Силан, за пръв път го ползвам, до сега карах почти само на Ленор.

# 12
 • В море от любов
 • Мнения: 519
И аз да се цопна тук.
Ivaaa, разбирам те. Видях бебчо на снимката, но с три е друга работа, особено с тийнейджър и дама в детската Simple Smile. Да са ти живи и здрави мъниците. Иначе и аз пера чехли и маратонки. Сега, като се замисля, че трябва да пера калъфи на дивани, постелки и т.н., зле ми става. Тази седмица се заформя голямо пране, дано времето е хубаво, та да съхнат бързо и да прибирам. Поне със зимните дрехи и палта свърших, че и те бяха доста.
Taка е, пълна лудница. Crazy
Някой да ми подскаже, това добра цена ли е?
http://www.amazon.de/gp/product/B00ABWCOCO/ref=oh_details_o00_s0 … ie=UTF8&psc=1

# 13
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 10 194
Мисля, че е добра цената. Тази седмица е на промоция в немския Реал на цена от 7,49 за 1 опаковка, така че 13.99 за две е супер цена. Сега гледам Kuschelweich на цена от 0,99 евро за литър/28 пранета/ на промоция. Чудя се дали да не поръчам такова този път, но кои аромати са леки и свежи? Досега Коколино не съм ползвала в никакъв вариант, та не знам кое да избера. Не обичам тежките парфюмни аромати за омекотител.

# 14
 • София
 • Мнения: 4 554
Някой се интересуваще от червената Semana coquette и искаше отзиви.
Не е лош, омекотява приемливо, траен е, но на мен ми идва доста силна и натрапчива миризмата му.

И да попитам за пожълтели от стоене дрехи добавка с активен кислород дали ще свърши работа?

Общи условия

Активация на акаунт