Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 14

 • 49 347
 • 723
 •   2
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, четиринадесета тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • Мнения: 781
Marilyn Monroe   bouquet
Идвам да пера и аз с вас  Laughing

# 2
 • Мнения: X
Момичета, моля ви помагайте, че такава беля направих! Cry Бях у майка ми и кой дявол ме накара да й почиствам пералнята... ooooh! Спазих всичко: най-дългата програма без предпране, градусите на максимум, оборотите на минимум, но вместо с препарат я пуснах с 2 таблетки Персил за бяло (официален внос). Пералнята явно е имала нужда от почистване, но сега барабана от вътре и гумата са покрити с малки парченца гнусна гадост... Съсипах на женицата пералнята #2gunfire Направо не знам как ще се пусне пране сега с тая пералня... Cry Дайте съвети моля ви!!! Мина ми дори еретичната мисъл за белина, но след злополучното "почистване" не съм предприемала още никакви мерки...

# 3
 • Мнения: 19 380
Някой има ли впечатления от един прах в Карфур - но му забравих името италиански, много евтин - за 70 пранета. Два вида е, единият е с лавандула. На много добра цена беше, обаче тотално неизвестна марка. Аз как го обясних...тези дни като ходя пак там ще си запиша точно марката и ще питам пак тук.

# 4
 • Мнения: 5 198
Момичета, моля ви помагайте, че такава беля направих! Cry Бях у майка ми и кой дявол ме накара да й почиствам пералнята... ooooh! Спазих всичко: най-дългата програма без предпране, градусите на максимум, оборотите на минимум, но вместо с препарат я пуснах с 2 таблетки Персил за бяло (официален внос). Пералнята явно е имала нужда от почистване, но сега барабана от вътре и гумата са покрити с малки парченца гнусна гадост... Съсипах на женицата пералнята #2gunfire Направо не знам как ще се пусне пране сега с тая пералня... Cry Дайте съвети моля ви!!! Мина ми дори еретичната мисъл за белина, но след злополучното "почистване" не съм предприемала още никакви мерки...
Пусни я пак - например на по-кратка програма пак с прах и ще се изчисти и от тази гнус. Ако имаш възможност, вземи специализиран препарат. Преди това избърши много добре зоната между гумата и барабана - там се събира кошмарна чернилка. Нищо не си съсипала. Тъкмо „женицата” да види в какво чудо си пере дрехите.
Същата случка ми се случи като реших да почиствам бившата моя пералня, която сега се ползва от сина ми. Пуснах я с препарат за перални, всичко ОК, докато на другия ден реших да изпера малко бяло на 60°. Цялото пране стана в черни гнусни парченца мръсотия и трябваше да го пускам отново. Е, накрая спя да пуска и се изчисти.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 492

Не, че много ще съм от полза в избора, но в Младост зад Пътеките има магазинче за паралелен внос. Знаеш ли го?

Знам го, но още не съм събрала смелост да отида - не знам какво да си избера =)

# 6
 • Мнения: X
Пусни я пак - например на по-кратка програма пак с прах и ще се изчисти и от тази гнус. Ако имаш възможност, вземи специализиран препарат. Преди това избърши много добре зоната между гумата и барабана - там се събира кошмарна чернилка. Нищо не си съсипала. Тъкмо „женицата” да види в какво чудо си пере дрехите.
Същата случка ми се случи като реших да почиствам бившата моя пералня, която сега се ползва от сина ми. Пуснах я с препарат за перални, всичко ОК, докато на другия ден реших да изпера малко бяло на 60°. Цялото пране стана в черни гнусни парченца мръсотия и трябваше да го пускам отново. Е, накрая спя да пуска и се изчисти.
На 40о или 60о ще ме посъветваш да я пусна? И да не се занимавам с белини и доместоси, нали? Добре, че си ти! Praynig  bouquet Hug

# 7
 • Мнения: 5 198
На 60° е най-добре.
Белина не бих сложила в моята.

# 8
 • Мнения: 6 317
Да се самоцитирам от старата тема, в случай, че някой го интересува предложението:

Фенки и фенове на Первол, тази седмица е намален в Кауфланд. За 75 пранета, 12. 49.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 10 697
Цитат
барабана от вътре и гумата са покрити с малки парченца гнусна гадост...

Същата случка имах преди 3 години.Сега ми е смешно,но понеже си търсех повод,я замених с нова пералня.Истината е,че изобщо не се сетих да я пусна пак на празен цикъл........тооооолкова ме беше гнус.Подарихме я на един колега.Той си я занесе на село,смени гумата и още си пере с нея.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 1 408
Взех си течния Персил колор от Метро. За два дена четвърта пералня пускам с него - преоткрих го. Перфектен е за едночасово препиране, без омекотители и други чудесии. Сигурно 3 години не бях купувала, все корал и скип взимам.
Благодаря за темата!

# 11
 • Мнения: 20 473
Честита ни нова тема   bouquet

Сега ми напомнихте да си пусна пералнята да се изчисти пак  Peace

# 12
 • Мнения: 5 198
Взех си течния Персил колор от Метро. За два дена четвърта пералня пускам с него - преоткрих го. Перфектен е за едночасово препиране, без омекотители и други чудесии. Сигурно 3 години не бях купувала, все корал и скип взимам.
Благодаря за темата!
Нали си обърнала внимание, че дозата е намалена?

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 1 408
Да, мерси!  Simple Smile

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 386
Интересно защо преди години пералните ни нямаха нужда от такива почиствания през няколко месеца. newsm78
Десет години използвах предишната си пералня и нямаше никакъв проблем.
А нова ни на първата година започна да си иска почистване през няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт