Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

 • 78 587
 • 1 308
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 263
Заповядайте!
Имате свои мисли по темата - каквито и да са те - споделете ги!
Това е вашата тема, ако смятате, че Частното образование е най-доброто за вашето дете!
Това е вашата тема, ако смятате, че Частните училища са само за неуспялите да се класират в добрите държавни училища.
Изобщо каквото и да имате и "ЗА" и "Против" - тук можете да спорите наволя!
Малко по-късно ще напиша и личните си "ЗА" и "Против", като човек имащ личен опит и с двете системи.

Единственото "ЗА", което ще помоля като автор на темата е - много моля защитавайте позициите си без да влагате обидни епитети и обидни квалификации към опонентите си.
Спора е нещо прекрасно и от него бихте могли да имате само ползи независимо от коя страна на барикадата сте - просто се опитайте освен да оборите хората на противното мнение и да вникнете в тяхното.  Peace

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 15:24 от Lennyh

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Не съм против, но и не виждам какво повече срещу толкова много пари би дало едно частно образование.
Нямам преки наблюдения над ЧУ, затова ще ми е интересно да следя коментарите тук.

# 2
 • Мнения: 42 082
Мен вече спорът не ме касае, но искам да направя уговорката, че ЧУ се стремят да бъдат елит и като такива трябва да бъдат сравнявани само с най-добрите ДУ, а не да се сочат предимствата спрямо някакви западнали квартални училища.
Освен това има много голяма разлика между детски градини, прогимназии и гимназии. А в другата тема се получаваше така, че един говори имайки предвид основно училище, а друг му опонира визирайки гимназия. А нещата са много различни.

Конкретно по темата. За мен кое да е училище дава две неща:
1. Знания и умения, респективно добра основа за по-нататък.
2. Условия - целодневна грижа, добра храна, малки класове, индивидуален подход, спорт, чувство за елитност и т.н.

За мен определящо е било и си остава точка 1. Точка две е пожелателна, а и дали тези неща са ценни или не зависи от обстоятелствата. За някои целодневното е недостатък. На тези, с деца лидери, пък не им пречи липсата на строг надзор - техните деца не са тормозени. За активните спортисти пък спортът в училище е формален и с ниско ниво. Освен това е ограничен до 2-3 опции.

Та всеки си решава индивидуално. Обобщенията май не вървят.

# 3
 • София
 • Мнения: 18 302
Мен вече спорът не ме касае, но искам да направя уговорката, че ЧУ се стремят да бъдат елит и като такива трябва да бъдат сравнявани само с най-добрите ДУ, а не да се сочат предимствата спрямо някакви западнали квартални училища.

Ами тук не съм много съгласна. Както има западнали ДУ с ниска успеваемост, така има и ЧГ с трагични резултати на матурите, което говори за посредствено ниво и там. Има  държавни 1 АЕГ и 2 АЕГ, има и частни такава. Какво по-естествено от това да ги сравниш? Има държавни 91 НЕГ и 73 СОУ и частни немски гимназии. Отново е съвсем логично да се прави паралел, без сравнението да е на ябълки с круши. Има СМГ, има и ПЧМГ - съпоставката пак е на една плоскост. Същото може да продължи и с не дотам популярните ЧУ или пък ДУ - "Банкер" и ЧПГ по БДТФ могат да бъдат спокойно  сравнени с НФСГ и НТБГ,  " Артис" с училищата по изкуствата, ЧМГ "Евклид"с ТУЕС и т.н.. Сравнението е възможно на всички нива, по еднотипни профили - и при много добрите училища, и  в средата  и при определено слабите. Peace И  след едно сравнение по видове,  в масовия случай преднината е за  ДУ. Само  Френският лицей, ААУ и   училището на немското посолство няма с какво да бъдат сравнени, тъй като в тях няма застъпено обучение по бг стандартите.
А при малките сравнението е по-трудно, защото не са поставени на поне относително равни начала. Кое гарантира, че добри училища като 32 СОУ,  20 ОУ, 41 ОУ, 120 ОУ, 73 СОУ, 119 СОУ, 107 ОУ, 125 СОУ и т.н при доста по-голям хорариум и по БЕЛ, и по математика, и по езика, равен на този в ЧУ , нямаше да са сравними  по резултати на НВО , въпреки че във всички тях е нямало подбор в 1 клас и въпреки доста по-многобройните випуски..
Освен това има много голяма разлика между детски градини, прогимназии и гимназии. А в другата тема се получаваше така, че един говори имайки предвид основно училище, а друг му опонира визирайки гимназия. А нещата са много различни.

С това съм напълно съгласна.
Конкретно по темата. За мен кое да е училище дава две неща:
1. Знания и умения, респективно добра основа за по-нататък.
2. Условия - целодневна грижа, добра храна, малки класове, индивидуален подход, спорт, чувство за елитност и т.н.
За мен определящо е било и си остава точка 1.


И за мен  точка 1 е в пъти по-важна, особено пък за гимназиален курс. За един гимназиаст нито е от огромно значение храненето в училище, нито индивидуалният подход, иска ли да научи нещо и има ли от кого, ще го направи и в клас с 28 деца. И спортът дори не е предимство. Спортен тип ли  е, детето активно ще спортува и навън, при това желания от него спорт, а не дадените като варианти в ЧУ. А елитът е разтегливо понятие.. Нима един състезател и медалист   на СМГ, приет в топ унита на САЩ или Великобритания не е сред елита? Или момче от НЕГ, завършило с  единица ( пълно 6) лайстунг  в  НЕГ и спечелило пълна стипендия на ДААД заедно с още двама -трима свои съученициза цялото бакалавърско обучение, която им дава правото на избор и на уни, и на специалност в цяла Германия, не е елит? Или пък момичето, спечелило международната олимпиада по немски в надпревара с връстници от немски училища от над 40 държави? В този смисъл точка 2 има тежест предимно при малките.
Та всеки си решава индивидуално. Обобщенията май не вървят.

+1 Peace

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 10:23 от пенсионирана русалка

# 4
 • София
 • Мнения: 62 595
Загорча им в другата тема и затова решиха да разкарат инакомислещите тук. То си и показаха последните постове. И то от чисто самолюбие. Искат да се смятат за някаква елитарна групичка - да се смятат!
Нищо му няма на частното, и тук тази тема е поставена да противопоставя като заглавие. Едва ли има човек, който е против ЧО и ЧУ. Просто ЧУ все още са по пътя като качество, но компенсират и много родители гледат на тях като на удобство - всичко на едно място, а не че предлага кой знае колко по-различно качество на обучението от обикновените държавни.
Казвате за сравняване на частни и държавни от един вид - ами, не виждате ли, че не искат хората да ги сравняват! Не им е изгодно, не им харесва. А и повечето от тях нямат никаква представа какво е там, защото децата им са малки.

# 5
 • Мнения: 7 263
Кое е най-важното за мен?

Задължително

1. Качеството на образованието на децата ми.
Тук включвам - високо ниво на овладяване на всички предмети, включително на "маловажните", в каквито на практика се превръща всичко извън математика, БЕЛ и езиците.
Тук включвам шанса да изучават чужд език наистина на високо ниво и с нужното качество.
Тук включвам необходимата подготовка по математика и БЕЛ, които ще им помогнат да се представят добре на конкурсните изпити от какъвто и да било характер и да могат да избират свободно бъдещото си образование и реализация.

2. Добра среда.
Тук включвам елементарни неща като - "Добър ден", "Добро утро", "Заповядай", "Извинявай" и други странни изрази в днешно време  Simple Smile
Тук включвам добронамерени и желаещи да работят учители - да не се бърка със сервилни и готови да пишат 6-ци, както и да си затварят очите за гаменщини и невъзпитано държание.
Тук включвам гъвкав подход към индивидуалните дадености на децата и шанс да реализират някои свои таланти - музика, театър, танц, спорт, изкуство - евентуално с помощта или поне с подкрепата на съответните преподаватели.
Тук включвам обратната връзка с учители, директор винаги, когато преценя, че ми е нужна.

3. Сигурност
Тук включвам надзор на децата, невъзможност да контактуват с непознати и/или да се шлаят безнадзорно извън училището в учебно време. Спазването на стриктни правила, които гарантират и физически и психически нормални отношения между децата и между деца и преподаватели.

Пожелателни

1. Добра база - бих се радвала децата ми да учат в училище със добра учебна база - оборудвани лаборатории по естествени науки, библиотека, ИТ кабинет с последната дума на техниката в него, добра спортна база - плувен басейн, тенис корт, баскетболна зала.
2. Възможност за транспорт
3. Добра храна и шанс за избор
4. Удобна локация
5. Обучение, което не се провежда на смени и е групирано удобно събрано без разкъсани часове.

Това е идеалният случай, който както се сещате и да съществува у нас е недостижим за масовата аудитория, затова оттам нататък остава да прецезирате своите изисквания и да отсеете важното за вас.

Скромният ми опит.
Две деца обучаващи се в момента в Частно училище.
Големият до 4-ти клас в държавно, малкият до 3 -ти клас в държавно.

Започнах да търся Частно училище през 2007, когато констатирах, че големият ми син има доста и немаловажни пропуски в обучението си по БЕЛ / въпреки добрите си оценки към момента/, също така осъзнах, че искам да наблегна повече на обучението по Математика / посещавахме 2 години курсовете в 3 и 4 клас в СМГ/, както и да му дам шанса да задълбае повече в езиците, които просто му се "лепяха".
Исках добро училище в периода 5-7 клас, но към тогавашният момент това беше само СМГ, прецених, че въпреки курсовете и заниманията синът ми не е от гениалните математици и профила на това училище просто щеше да го превърне в един от последните в редицата, с които не е интересно да се работи.
Преди това се наложи да преодолея собственото си предубеждение, че частните училища са за "богати, разглезени дечица, които си позволяват да се държат непочтително с учителите си, нагрубяват съучениците си, непрекъснато сравняват материалния статус на родителите си и придобивките си, както и че там се пишат 6-ци, защото си плащаш!". - Да, точно това мислех в началото на онази 2007.
Първоначално проучих всички училища предлагащи обучение по немски език, но след това ми препоръчаха ново училище с профил математика и усилено изучаване на английски - срещнах се с директора му и част от преподавателите и .... така решихме. Синът ми започна новата степен в образованието си 5-7 клас в ново училище.

Какво получих :
Много добра подготовка по основните предмети и много добро представяне на матурата в 7-ми клас. Шанс да избере училището си напълно свободно / балът му недостигаше само за 1 училище в София, но .... това общо взето беше ясно още към средата на учебната година/.
Непрекъсната обратна връзка с класният му ръководител и преподавателите, които констатират някакви проблеми при него, както и шанса аз да се свържа със всеки преподавател по всяко време по мое усмотрение.
Особено в началото помощ при наваксване на някои пропуски и недоразбран материал.
Постепенно туширане на известни проблеми с дисциплината.
Абсолютно реални оценки, съотвестващи на нивото на знанията му.
Успехът му в 5-ти клас беше 5.10 .... докато стигнем в 9-ти клас до 5.80.
Много добро ниво на овладяване на английски език.
Не на последно място, в частния случай шанс за наваксване на пропуските в учебният материал в последните 2 години, през които отсъствията му за учебна гоидна варираха между 180 - 250.

Логично при малкият си син вече нямах толкова колебания, бях запозната и с минусите и с плюсовете и го насочих към Частно училище още от 4-ти клас.


Какви са минусите - цената естествено - ако мога да получа нещо безплатно, защо да плащам за него?!
Тук малко нещата са трики, защото т.нар. безплатно образование далеч не е такова - в периода 1-4 клас - занималня / по-добре все пак частна/, езиков курс, занимание по някакво изкуство според вкуса и интереса на детето, спорт, логистика и нуждата от свободен възрастен, за да придружава детето ..... ако седнете елементарно да ги сметнете ще се изумите, колко пари вадите без да се замисляте, всъщност точно защото се замисляте.
След това в периода 5-7 клас пък започва полека лека подготовката по БЕЛ и МАТ за матурите, пак езици .... и пак почти същият разход.

За моя си частен случай така и не намерих училище, което да предлага качествено обучение по повече от един език / да не говорим за желанието да включим и нещо нестандартно в оста - английски - немски/.
Не открих училище с удобна локация или поне с добре уреден транспорт, който да ми е по джоба. За базата пък  се сещате, че и дума не може да става.

И въпреки това, аз съм доволна от качеството на полученият продукт на този етап поне за големият си син. Не съжалявам, че се спрях на Частно училище, нито пък че избрах макар и с колебание точно това Частно училище.
Познати са ми всички колебания и заблуди, с които се сблъсква някой колебаещ се дали да запише детето си в ЧУ и затова съм готова да ги разисквам с вас, стига да са ви полезни  Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 5 078
Моето виждане е сходно с това на Черна станция.
За себе си разделям нещата така:

1/ Начално училище (1ви-4ти клас);
2/ Основно училище (5ти-7ми клас) - прогимназия;
3/ Гимназия.

За първата степен на обучение изборът ми тръгва не на принципа ЧУ / ДУ, а на принципа полудневно или целодневно обучение.
Тък като нямахме възможността да осигурим полудневен вариант, с който да сме достатъчно спокойни и сигурни, избрахме вариант целодневно обучение. Оттам нещата бяха ясни - ЧУ.
Към условията, които ЧС е изборила, добавям и липса на сменен режим, по-нормален час на започване на учебните занятия /не в 07.30часа/, транспорт, обратна връзка с родителите, интензивно чуждоезиково езиково обучение, допълнителна подготовка за състезания по математика, подбор на преподавателите, добра среда, въвеждане на по-специфични часове - по комуникация, презентационни умения, екипност, логика, и др. (в часове с психолог), по-раздвижено обучение - работа в лаборатория, работа по проекти.
Не споделям чувство за елитност като някакъв фактор за мен.

За прогиманзиалния етап мисля, че целодневното обучение не е най-доброто решение. На тази възраст децата трябва вече да са по-самостоятелни и да имат повече време за своите интереси - спорт, информатика и т.н.
Конкретно в нашя случай изборът се свежда до СМГ или ПЧМГ - т.е. ДУ или ЧУ.
Предимството на СМГ за мен е средата /подобрът на входа, ако мога да перефразирам kodbg/.
Предимствата на ПЧМГ за мен са надеждност при подбора на преподавателите в целия спектър на изучаваните дисциплини, обратна връзка, адекватно чуждоезиково обучение, липса на смени, спорт, учебни занятия, които започват в 08:00 часа, по-малки паралелки, по-добрата база (единствено в насока елементарна хигиена). Възможността за намеса на ръководството при системни прояви на недисциплинираност или нисък успех, които пречат на класа като цяло, по-индивидуалният подход към децата. В нашия случай - и по-удобно местоположение от транспортна гледна точка.

За гимназиалния етап вижданията ми са за добра държавна гимназия срещу АК. Дотогава има обаче още доста време.

# 7
 • София
 • Мнения: 18 302
За формулировката на темата си помислих и аз снощи, но не исках да зачеквам въпроса, за да не бъде счетено като заяждане. Така поставена като заглавие, темата  наподобява другата - плюсове и евентуални минуси на ЧУ.  Звучи в стил - като избирахте ЧУ кои бях плюсовете, които ви тласнаха към такъв избор и кои минусите, които ви възпираха.  От заглавието не става ясно, че се очаква в нея  направата на паралели по различни критерии  с предлаганото в  ДУ. Peace Или пък отбелязаният от Андариел нюанс - пак се очаква ИЛИ само  това, ИЛИ само другото, без  опции за колебание между двете.  А единици са хората, които са твърдо ЗА  или ПРОТИВ ДУ или ЧУ.

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 11:00 от пенсионирана русалка

# 8
 • София
 • Мнения: 62 595
Лени, ако правилно си спомням събитията от вече далечната 2007, ти прехвърли детето в частно училище заради учителската стачка - тя продължи твърде дълго за твоя вкус, ти беше недоволна от това и каза, че няма кой да гледа детето, и още на средата на стачката го прехвърли в частно, защото там не били стачкували. Така че, освен ако не са ми объркани спомените, въпросните отсъствия ги имаха всички деца, а не конкретно във вашето училище. Сега, от дистанцията на времето приписваш някакви атрибути на действие и решение, подтикнати от съвсем други  обстоятелства. Към момента на вземане на решението, ти просто искаше детето ти да ходи на училище, нямаше къде да го заведеш и не ти се плащаше на човек да го гледа по цял ден, а не че си знаела къде как и колко ще развият. Сега, от дистанцията на времето описваш всичките ползи, а не защото си била с ясното съзнание, че ЧУ е по-добро от ДУ, и затова избираш него. През годините си стигнала до изводите, които посочваш сега, но не и към момента на вземането на решение преди повече от пет години.

# 9
 • Мнения: 7 263
За формулировката на темата си помислих и аз снощи, но не исках да зачеквам въпроса, за да не бъде счетено като заяждане.

Нищо заяждащо се не виждам - всеки има право на своето мнение, както и на защитата му и ползването на примери за целта.
Помолих единствено да се избягват обидните квалификации относно едни или други деца, защото каквото и да си говорим - става дума за нашите деца!
Темата би могла да е много полезна според мен точно на колебаещите се относно избора си родители, а вече избрали модела могат да търсят и конкретното училище с профила, който пасва на тяхното дете.

# 10
 • София
 • Мнения: 62 595
Като каза обидни квалификации, в другата тема се видя кои сипеха обидите, и това бяха хората, които драпаха да се наметнат с плаща на елитарност. Не помня някой, чието дете е в ДУ да е нарекъл деца с нещо обидно.

# 11
 • Мнения: 7 263
Лени, ако правилно си спомням събитията от вече далечната 2007, ти прехвърли детето в частно училище заради учителската стачка - тя продължи твърде дълго за твоя вкус, ти беше недоволна от това и каза, че няма кой да гледа детето, и още на средата на стачката го прехвърли в частно, защото там не били стачкували. Така че, освен ако не са ми объркани спомените, въпросните отсъствия ги имаха всички деца, а не конкретно във вашето училище. Сега, от дистанцията на времето приписваш някакви атрибути на действие и решение, подтикнати от съвсем други  обстоятелства. Към момента на вземане на решението, ти просто искаше детето ти да ходи на училище, нямаше къде да го заведеш и не ти се плащаше на човек да го гледа по цял ден, а не че си знаела къде как и колко ще развият. Сега, от дистанцията на времето описваш всичките ползи, а не защото си била с ясното съзнание, че ЧУ е по-добро от ДУ, и затова избираш него. През годините си стигнала до изводите, които посочваш сега, но не и към момента на вземането на решение преди повече от пет години.

Ще се опитам да подмина без реакция грубичкото ти навлизане в личното ми пространство.

Фактите са следните :

2007/2008 година големият ми син беше ученик в 4-ти клас в нормално квартално държавно училище, което и завърши.
Към края на първият учебен срок на тази учебна година взехме решението да търсим друго решение за него по причините, които съм описала горе в обширния си пост.
Категорична бях, че не желая синът ми да остане в училището, в което учеше именно затова посещавахме курсовете в СМГ, като в края на същата учебна година той кандидатства за прием както там, така и в математическите паралелки на 125-то училище. И някъде около март месец вече започнах сериозно да търся информация за определени частни училища.

Единственото верно нещо в думите ти е, че наистина въпросната учителска стачка ни докара огромни трудности и притеснения, защото малкият беше предучилищна и вече не беше в детска градина, а в училище. Налагаше се спешно да търсим решение във вида - Частна целодневна занималня и за него и за брат му. Но това според мен беше всеобщ проблем на много родители.
Абсолютно немислимо е да взема решение относно бъдещето на децата си само заради свой временен комфорт или липса на такъв.
Ще помоля отново да разискваме общата тема, "ЗА" и "Против", а не да търсим начин да вадим на показ някакви лични елементи в този контекст, още повече когато са липсващи или неверни.

Не мога да отговарям за тези, които са се опитвали да се намятат с някакви плащове. Никога не съм се изживявала "елитарно" по простата причина, че съм наясно къде съм и каква съм. Напълно нормален работещ родител, просто със засилени изисквания към нивото на образование на децата му. Възможно е да се застраховам излишно, възможно е също така да прекалявам с някои от изискванията си / твърде е вероятно/, но всеки има своите особености.
Никога не съм омаловажавала успехите на децата учещи в каквото и да било училище, дори напротив хората,  с които контактувам извън този сайт вероятно имат поглед, че отбелязвам всеки международен успех постигнат от българско дете, който ми стане известен, като последното което ме интересува е къде учи това дете!

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 11:26 от Lennyh

# 12
 • София
 • Мнения: 18 302
Лени, къде са били обидени деца от ЧУ? Би ли цитирала? И от кого?

По-скоро има многократно обиждани родители на деца от ДУ... Определението паразити в другата тема дали те кефи? А по-старите епитети? Ако не, защо са избирателни тогава  призивите? Единствената потребителка в темата за ЧУ, стояща зад идеята за ЧО, но  позволила си да призове  господина и някои други потребители да са по-умерени в дискусията  като тон и квалификации, е bib.bib. Peace Защо не призовеш въпросния господин да спре?  Не, че ще те чуе.. Да, децата в ЧУ и в ДУ са едни, нашите деца.. По същата логика обаче  и родителите на деца в ДУ и в ЧУ са все добри родители, заинтересовани силно от случващото се с децата им, с успеха  им,  с реализацията им, със сигурността им... И да им бъдат прикачвани обидни квалификации на тези с деца в ДУ е меко казано невъзпитано. Но понеже квалификациите  са отправяни дежурно  от човек, възхваляващ отвсякъде ЧУ (иначе  без грам обективност и пряк поглед  над  състоянието на образованието  в БГ), постовете му с обиди услужливо  се подминават. Питам те в прав текст и съвсем добронамерено,  с надеждата да не се засегнеш - колко пъти ти или някой друг (изключение е упоменатата по-горе потребителка)  призова него да не преминава допустимите граници?  Значи родителите с деца в  ДУ са паразити, целящи да саботират темите за ЧО (смешка) и индиректно или направо директно  маркирани като нежелани в темата , а господинът, живеещ на стотици километри от БГ и нямащ пряк досег нито с ЧУ , нито с ДУ в страната ни , е "почетен" гост, незаслуващ упреци, щом е винаги ЗА ЧО?Нещо като диригент на хор.. Не ви ли е малко двоен стандартът? И не забравяте ли нчкъде по трасето, че това е форум? В него всеки може да пише във всяка тема, да изрази мнение,  стига да не преминава допустимите граници..И ако на друг това мнение не му харесва, но и с нищо не е обидило когото и да е като квалификации, може да го подмине.

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 11:41 от пенсионирана русалка

# 13
 • София
 • Мнения: 62 595
Ок, както казах, такива спомени имам - че стачката мотивира решението ви за ЧУ, просто решението не било по време на стачката, а след това, и то не толкова по причини колко е зле ДУ принципно. Помня го, защото тогава ме впечатли. Човек взема решения не принципно кое е по-добро, а и в светлината на конкретни събития.
Бих те помолила да промениш заглавието на темата, ако наистина искаш да е мирна. На съвсем елементарно психологическо ниво, в момента, в който сложиш "за" и "против" като основна тема на една тема, то залагаш на конфликта. Ако се опитваш просто да "отклониш" огъня" от другата тема, това е друг въпрос. Но не противопоставяй хората, тук не е Левски - ЦСКА, нито ние сме някакви откачени фенове! Имай малко уважение!

# 14
 • София
 • Мнения: 5 078
Ако не, защо са избирателни тогава  призивите? Единствената потребителка в темата за ЧУ, стояща зад идеята за ЧО, но  позволила си да призове  господина и някои други потребители да са по-умерени в дискусията  като тон и квалификации, е bib.bib. Peace Защо не призовеш въпросния господин да спре?  Не, че ще те чуе..
..... Но понеже квалификациите  са отправяни дежурно  от човек, възхваляващ отвсякъде ЧУ (иначе  без грам обективност и пряк поглед  над  състоянието на образованието  в БГ), постовете му с обиди услужливо  се подминават. Питам те в прав текст и съвсем добронамерено,  с надеждата да не се засегнеш - колко пъти ти или някой друг (изклчение е упоменатата по-горе потребителка)  призова него да не преминава допустимите граници?  Значи родителите с деца в  ДУ са паразити, целящи да саботират темите за ЧО (смешка) и индиректно или направо дирктно  маркирани като нежелани в темата , а господинът, живеещ на километри от БГ и нямащ пряк досег нито с ЧУ , нито с ДУ в страната ни , е почетен гост, незаслуващ упреци, щом е винаги ЗА ЧО? Не ви ли е малко двоен стандартът?


Бих искала да отговоря за себе си - постовете на въпросния господин отдавна не ги чета. Нямам представа какво е писал, за да  го апострофирам. Съжалявам, че съм останала безучастна, но и не се ангажирам да започна да ги чета, за да мога да му възразявам.

Общи условия

Активация на акаунт