Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 фев. 2006, 08:56 ч.

Какво влияе на количеството мазнини или калории в майчиното мляко?

 • 11 268
 • 19
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 077
Какво влияе на количеството мазнини или калории в майчиното мляко?

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Средно калорийно и мастно съдържание на човешкото мляко
Средното калорийно съдържание е 22 ккал/33гр. Калорийното съдържание варира в широки граници по време на всяко хранене, както и в течение да деня поради промяна в мастното съдържание.

Количеството мазнини в човешкото мляко се променя драматично по време на всяко хранене и в зависимост от времето в денонощието, тъй като количеството мазнини зависи от степента на изпразване на гърдата (празна гърда=висока масленост, пълна гърда=ниска масленост). Средната масленост на човешкото мляко е 1.2 гр./33гр. (^3.6 %)

Калорийно и мастно съдържание на човешкото мляко
        Средно                    Граници
Енергия   22 kcal/33g   13 - 35 kcal/33g
       75 kcal/100 mL   45 - 119 kcal/100 mL
Мазнини (общо липиди)   1.2 g/33g   0.6 - 1.5 g/33g
       4.2 g/100 mL   2 - 5 g/100 mL
       3-5%   1-10%
References:
Hamosh 1991, p. 118; Jelliffe & Jelliffe 1978; Lawrence 1999, p. 108, 305, 738.Какво влияе върху количеството мазнини и калории в майчиното мляко ?
*    Диетата на майката? Изследванията показват че диетата не оказва влияние върху средното съдържание на мазнини и калории в млякото на майката. При все това, майката може да промени видовете мазнини в млякото, като промени видовете мазнини които поема с храната. Увеличаването на една мастна киселина в общия случай може да се очаква същевременно с намаляването на друга. Например,  едно изследване показа че черните майки в Южна Африка, които се хранят с традиционна царевична диета имат по-малко моносатурирани мастни киселини в млякото, отколкото градските майки, които консумират повече животински протеини и мазнини.

*    Установено е, че компресията на гърдата увеличава мастното съдържание на млякото

*     Изследванията показват, че степента на изпразване на гърдата определя съдържанието на мазнини, а оттам и на калории. Колкото по-пълна е гърдата, толкова по-малко е съдържанието на мазнини.


Средно калорийно и маслено съдържание на човешкото мляко
 
Пълна Гърда  = Нискомаслено съдържание & По-бавно произвеждане на мляко

 
Празна гърда = По-високо маслено съдържание   и По-бързо произвеждане на мляко


Гореспоменатата информация ни казва как по-ефективно може да се увеличи маслеността на млякото по "по-механичен" начин (т.е. по-дълго и по-често хранене, масаж, компресия на гърдата, изцеждане на пурвото мляко преди кърмене), отколкото чрез смяна на диетата на майката.

От значение ли е количеството мазнини в майчиното мляко за растежа на бебето?
Изследванията показват, че млечния прием на бебето (обема мляко, не количеството мазнини в млякото) е единственото, което се корелира с растежа на бебето при изключително кърмени бебета. Както бе споменато по-рано, средното съдържание на мазнини на човешкото мляко варира в широки граници, но не е доказано да има решаващо значение при пресмятането на общия енергиен прием на бебето.

Намаляване на маслеността на млякото?
В редки случаи се налага намаляване на масленото съдържание на кърмата  заради определени медицински показания при бебетата , например chylothorax. (chylothorax - заболяване, при което поетите мазнини не се усвояват, а се отлагат в гръдната кухина, което силно затруднява дишането). За да може бебето все пак да се храни с ценното майчино мляко, се използва центрофуга, с която изцедената кърма се обезмаслява. Освен ако бебето ви няма това или друго опасно заболяване, свързано с висок маслен прием, никога не намалявайте масленото съдържание на кърмата си или слагайте бебето на "диета", мазнините са изключително необходими за растежа на мозъка. Ако сте загрижени че бебето ви наддава прекалено, направете справка с таблиците за тази възраст.


Преведе eli_c от www.kellymom.com

# 1
 • Мнения: 667
празна гърда=висока масленост, пълна гърда=ниска масленост
....
млечния прием на бебето (обема мляко, не количеството мазнини в млякото) е единственото, което се корелира с растежа на бебето при изключително кърмени бебета
Много интересни факти!

# 2
 • София/Осло
 • Мнения: 4 541
Това, че диетата не оказва влияние на кърмата е абсолютно вярно.От личен опит го знам. Да ядеш повече за да имаш кърма- глупости. Просто се ядат подходящите за това неща.
Бу и еli_c  благодаря за статията  bouquet

# 3
 • Мнения: 6 472
Много ми беше полезно това инфо Hug
Иначе и аз стигнах собственоръчно до извода, че диетата на кърмачката не оказва съществено влияние върху кърмата.

# 4
 • Мнения: 827
наистина много интересна статия! благодаря!!!  Hug

# 5
 • Мнения: 1 380
Трабва да прекръстим форума " Научно кърмене и захранване".  Grinning
Интересна статия. Не знам доколко диетата влияе на кърменето, защото при мен кърменето така влияе на диетата, че нямам воля да експериментирам.  Mr. GreenПреди да родя баткото, бях вегетарианка, включително и по време на бременността. Като почнах да кърмя, проядох месо, просто нищо не ме засищаше. Сега пак налитам на месо, а иначе не съм месоядна по природа /въпреки че вече не съм вегетарианка/. Направо не мога да се позная.

# 6
 • Мнения: 667
...мисля си и стоя, стоя и си мисля, ама май само си стоя...

празна гърда=висока масленост, пълна гърда=ниска масленост
Това твърдение дали има някаква връзка с явленията предно и задно мляко?

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 077
...мисля си и стоя, стоя и си мисля, ама май само си стоя...

празна гърда=висока масленост, пълна гърда=ниска масленост
Това твърдение дали има някаква връзка с явленията предно и задно мляко?
Не, не мисля. По-скоро има връзка с определената масленост, нужна на бебето в даден момент - организмът на майката осигурява мляко с нужния % масленост, а ако по някаква причина бебето не го изсуче веднага, гърдата се пълни и пълни все повече, но процентът не се вдига, т.к. бебето няма нужда от по-калорично мляко.

# 8
 • Мнения: 1 586
А аз мисля, че точно с отношението предно/задно мляко се обяснява това изказване, цитирано от Safe Heaven. Чисто математически погледнато е точно така: Предното мляко е по-воднисто, а задното по-мазно, понеже по-големите мазни частици в кърмата се задържат по по-задните разклонения на млечните жлези. Бебето първо изсуква предното мляко и естествено в намалелия вече обем на млякото в гърдите процентът на маслеността автоматично се вдига.

И съвсем логичeн е и другият цитат, за който се чуди Safe Heaven:
"млечния прием на бебето (обема мляко, не количеството мазнини в млякото) е единственото, което се корелира с растежа на бебето при изключително кърмени бебета"
Дали бебето ще изсуче млякото на няколко пъти или наведнъж - все същото количество мазнини ще приеме, та логично е маслеността да не е от значение.

Точно по тоя въпрос беше и първото ми питане в тоя форум  едно време Simple Smilehttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8738.0

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 077
Ще ме амбицираш да ровя сега...  Crazy

Междувременно, ето какво имах предвид с горния пост:
Имаме Бебе Х. То е на еди-каква си възраст. В момента за да са задоволени нуждите му, кърмата трябва да е с определена калоричност (3%...Пършевицааааа  Joy).

Ако в ден 1 Бебе Х суче на всеки час, то гърдата ще произвежда това мляко с масленост 3%, и млякото, естествено, ще бъде в малки количества, понеже е разделено на много приеми.

А ако в ден 2 суче по схема през 3 часа, маслеността няма да се промени - пак ще е 3%, а млякото, разбира се, ще е повече по обем (докато се регулира кърмата, най-малкото), съответно просто по-водно...

А не толкова за предно и задно мляко в случая.

Дали обясних мисълта си човешки  newsm78

# 10
 • София
 • Мнения: 2 234
Бу, не ми е ясно какво точно казваш Simple Smile.

Но това, което казва Андреа$, е така. Гърдата произвежда, колкото произвежда Laughing, въпросът е колко от маслеността ще приеме бебето.

# 11
 • Мнения: 667
Изобщо не предполагах, че може да предизвикам подобен дебат.
Говорим за едно и също нещо. Не си спомням точното обяснение на предно и задно мляко, потърсих го но нещо ми убягна.
Повишената масленост в празната гърда предполага, че детето вече е изсукало рядкото-предно мляко. Няма как да се повиши маслеността ако не сме стигнали до задното мляко.
Пълната гърда предполага много предно мляко с ниска масленост! Празната гърда предполага липса на предно мляко.
Работата не е в това. Ние имаме утвърдения закон и сега се опитваме да нагодим нашите резултати към него. Има някакво отклонение, нека да обясним рашите резултати с това отклонение.

Ще ме амбицираш да ровя сега...  Crazy
Бу ще намери. Веднъж търси аргументи срещу едно мое твърдение. Намери!

# 12
 • София
 • Мнения: 2 234
Айде погледни тук и се успокой Laughing
http://www.kellymom.com/bf/supply/foremilk-hindmilk.html

# 13
 • Мнения: 3 753
Съгласна съм с Andrea$. За да се измери маслеността на млякото трябва да го изцедиш. От пълната гърда изцеждаш много предно мляко и малко задно-т.е. ниска масленост.

# 14
 • Мнения: 1 586
Кои наши резултати към кой утвърден закон се опитваме да нагодим?  newsm78

Бу, нещо и аз се затруднявам с разбирането на твоята постановка Simple Smile. В едно се покриваме обаче - че гърдата произвежда мляко с постоянна масленост. И ако не съществуваше мехънизъмът на предното и задното мляко, твоето представяне щеше да е вярно. Но точно поради тази склонност на мазните частици да се прикрепят назад по алвеолите, обяснението с различната масленост на   пълните и празни гърди е по-логично.

Общи условия

Активация на акаунт