Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители - 18

 • 53 306
 • 764
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 189
Добре дошли в поредната, осемнадесета тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 14
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 15
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 16
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 17

* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble и Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

НОВО


Защо дозировката на праховете за пране е дадена в милилитри, а не в грамове? Как да дозирам правилно?
Праховете за пране еднакво успешно могат да се измерват в грамове и в милилитри: те са твърдо вещество, но понеже имат свойствата на флуидите, заемат формата на съда, в който се измерват.
Измерването в грамове е неудобно, защото при всяко пране трябва да се използва кантарче; по-лесно е да се измерват обемно. Затова производителите са пресметнали приблизително на колко милилитра са равняват грамовете прах, необходими за едно пране, и по този начин е дадена таблицата на опаковката. За измерване на необходимата доза прах за пране могат да се използват всякакви мерителни чаши, разграфени на милилитри (кубични сантиметри, cc, cm
2) стига тази чаша да се използва само за измерване на прах и с нея да влизат в контакт хранителни продукти[/i]

Какво е компактен прах и каква е разликата с обикновените прахове?
Компактните прахове са тези, при които и теглото, и обема, който се използва за едно пране, са намалени.
Допреди 2006 г. праховете за пране в България бяха обикновени: за едно пране се използваха 150 г прах (приблизително равни на 215 - 220 мл). Такива прахове могат да се намерят в момента в Турция и Русия.
След 2006 г. в България и бившия Източен блок (без Русия) се въведе ставдарта Еврокомпакт. Праховете бяха компактизани и дозата стана 100 г (приблизително равни на 142 - 160 мл).
През 2011 г. Хенкел компактизира допълнително своята премиум марка „Персил“ и изравни дозата с тази на западноевропейските прахове. Тя стана 80 г (120 мл). Засега Хенкел е единственият производител, предлагащ в Централна и Източна Европа прах с подобно дозиране.
В Западна Европа (най-разпространено в Германия) има суперкомпактни прахове. Такива са например Ariel Compact и Persil Megaperls. Технологията на производство позволява теглото на пране да падне до 60 - 70г, равни на 80 - 85 мл.
Начините за компактиризане са различни: чрез допълнителна обработка на праха след сушилна кула, намаляване на пълнителите или въвеждане на нови, по-модерни методи за произвоство като агломерация.


Килограмите на праха ли да гледаме, или броя на пранетата?
Правилно е да се гледат не килограмите, а броят на пранетата, посочени отпред на опаковката. Също така, когато се изчислява цената на продукта, е добре да се пресмята като цена на пране, а не като цена за килограм. Причината е, че на пазара има най-разнообразни прахове с различна степен на компактизираност и така различните килограми дават различен брой пранета. Например, с компактния Persil Expert 1.600 кг стигат за 20 пранета, докато с Ariel, който все още е еврокомпакт, 1.600 кг ще стигнат само за 16 пранета. 1.600 кг от някой турски прах ще стигнат за около 10 пранета (при средно 150 г на пране, въпреки че в Турция има и още по-разредени прахове, от които се слагат по 200 г).

Как да се справя с жълтите петна под мишниците на някои дрехи?
Тези жълти петна не се предизвикват от потта, а от комбинация между потта и дезодорантите против изпотяване (антиперспиранти), които съдържат алуминиеви соли. Тези петна са много упорити и не се изпират само с прах или гел за пране, а и повечето препарати против петна не се справят с тях. Понеже петната не се изпират, се получават наслоявания, които буквално съсипват дрехата.
Има няколко начина да се предотвратят и премахнат тези петна:
1. Много е важен начинът, по който се нанася антиперспирантът. Трябва да е плътно, на тънък слой, да не се повтаря и да се оставя да изсъхне напълно преди да се облече дрехата. В болшинството от случаите обаче човек се изпотява и пак се появяват петна.
2. Да се смени антиперспирантът с обикновен дезодорант без алуминиеви соли.
3. Петното да се изплаква с хладка чешмяна вода преди изпиране.
4. Не бива да се използва белина, защото подсилва пожълтяването вместо да го премахва.
5. За почистване може да се използва препарат за почистване на баня: такъв за премахване на котлен камък по фаянса и смесителите, който не съдържа белина. На цветни дрехи е добре първо да се пробва на скрито място, за да не се повреди цветът на дрехата. Този метод е доста ефективен: добре се напоява петното и мястото около него, оставя се да подейства 10 - 15 минути, може да се изплакне по желание и се пере както обикновено. В зависимост от това колко е наслоено петното, може да се наложи дрехата да се третира по гореописания начин и да се изпере няколко пъти.


Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.


Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята, невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се полепят по тръбата, водеща от отделението до казана, и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали съставка, която наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес тази съставка не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
По някои вътрешни части се е образувала плесен. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • София
 • Мнения: 33 422
Да споделя, че си купих от Лидл -ОМО 5кг универсал за 19.99лв.
Останах очарована, а подходих много скептично Peace
Много благодаря за труда и за темата, Guess Who  bouquet Ще я следя с интерес!
Също искам да попитам за магазин с внос препарати в района на Дружба 1 и 2 Hug

# 2
 • Мнения: 5 189
За вълнени и аз ползвам Пурлан. Преди малко сипах последния и се чудя дали да не купя друг? Харесва ми, но от години го ползвам и като, че ли ми се ще разнообразие.
Аз имам един Савекс за вълна от памтивека. Не е лош, но май дълго ще откарам с него, защото тази есен-зима дори не съм го ползвала. Laughing

# 3
 • София (Възраждане)
 • Мнения: 2 299
Честита нова тема!
Гес, ако позволиш въпрос Embarassed
Можеш ли да сравняваш Май Форест с Апта биоразградим. Не съм следила предходните теми, съвсем наскоро разбрах, че съществува български биоразградим прах, но редовната му цена е малко над тази на Апта в Пикадили. Като състав Май Форест има ли някакви предимства пред Апта откъм екологичност? Ако е така, бих купувала макар и по-скъпия български прах.
Благодаря!

# 4
 • София
 • Мнения: 33 422
За вълнени и аз ползвам Пурлан. Преди малко сипах последния и се чудя дали да не купя друг? Харесва ми, но от години го ползвам и като, че ли ми се ще разнообразие.
Аз имам един Савекс за вълна от памтивека. Не е лош, но май дълго ще откарам с него, защото тази есен-зима дори не съм го ползвала. Laughing
Купуван от Кауфланд - Burti /немски/ - Много добър, харесва ми повече от Пурлан Peace Трябва да се дозира правилно обаче, защото много се пени. Одеялата и дамаската на светлия ми диван се изпират перфектно и ухаят много дълго време и са страшно пуФкави:peace:

# 5
 • Мнения: 8 242
Стана ми интересно в началото на темата картинката с мръсотийките  Laughing
Ако носиш нон стоп едни и същи дрехи 10 дни, ще станат ли с 1/2 кг по-тежки  Blush Crazy

Обаче не знам след това кой прах  .... и сапун ще помогне  Joy

Сори  Blush хванала ме е среднощната лиготия нещо...


Имам и сериозен въпрос... Питах за Коколиното омекотител (че ми цапа много чекмеджето)... Ама май и с други подобни така става  Rolling Eyes Затова доста време не използвах омекотител (може би години ...). Сега пак се зарибих нещо да слагам чат-пат, ама ако така е всеки път да мия чекмеджета хич не щъ  Crossing Arms
Има ли трик някакъв да се избегне това  Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 5 189
Честита нова тема!
Гес, ако позволиш въпрос Embarassed
Можеш ли да сравняваш Май Форест с Апта биоразградим. Не съм следила предходните теми, съвсем наскоро разбрах, че съществува български биоразградим прах, но редовната му цена е малко над тази на Апта в Пикадили. Като състав Май Форест има ли някакви предимства пред Апта откъм екологичност? Ако е така, бих купувала макар и по-скъпия български прах.
Благодаря!
Затрудняваш ме, защото не знам състава на Апта, за да сравня. Имам една кутия Апта и пробвах да проверя в посочения сайт за информация www.info-detergents.com, но не се отваря, така че съжалявам.
Освен това не съм чела никакви документи от двете марки, в които да е посочена биоразградимостта им.

My forest определено може да се намери на по-ниска цена в някои по-евтини магазини. Освен това имай предвид, че Apta е собствена марка на верига супермаркети Intermarché и цената, на която се продават тук, е, меко казано, доста надута.

Ако носиш нон стоп едни и същи дрехи 10 дни, ще станат ли с 1/2 кг по-тежки  Blush Crazy
Навита ли си да проведеш този експеримент? В името на науката. Аз лично сляпо вярвам на написаното.
Все пак имай предвид, че една част от тези 50 г попада върху дрехите, но друга се сипе наоколо.

# 7
 • София (Възраждане)
 • Мнения: 2 299
Гес, ето това е съставът на Апта:
15% или повече, но не по-малко от 30% зеолит, 5% или повече, но не по-малко от 15% сапун, нейоногенни ПАВ, избелващи агенти на кислородна основа, по-малко от 5% поликарбоксилати. Също оптически избелители, ензими /амилаза, протеаза/, парфюм.
Има си цветенце, т.е. ЕС еко лейбъл.
А че влиза в България на зверски завишена цена е ясно, лошото е че по-евтино не намирам.
  bouquet

# 8
 • Мнения: 995
Яка картинка   bouquet
А 50 гр. мръсотия в силно замърсено ли попада  Embarassed

Bongo -  ще го намалят и по другите вериги, не се коси  Hug
Предполагам, че въпросното намаление идва от самата верига, а не от доставчика. Пък ДМ си слагат достатъчно надценки на останалите продукти за да си позволят и по голямо намаление, затова ме дразнят  Crossing Arms

# 9
 • София
 • Мнения: 6 002
И аз благодаря за новата тема!

Свършиха ми цветоулавящите кърпички, досега ползвах на Хейтман и съм доволна, но ако препоръчате нещо по-евтино и също ефикасно ще съм благодарна Simple Smile

Иначе, да, и аз си купих ОМО днес от Кауфланд Simple Smile

И още един въпрос - на колко градуса и колко дълга програма перете спалното бельо и хавлиените кърпи?

# 10
 • Мнения: 5 189
Гес, ето това е съставът на Апта:
15% или повече, но не по-малко от 30% зеолит, 5% или повече, но не по-малко от 15% сапун, нейоногенни ПАВ, избелващи агенти на кислородна основа, по-малко от 5% поликарбоксилати. Също оптически избелители, ензими /амилаза, протеаза/, парфюм.
Има си цветенце, т.е. ЕС еко лейбъл.
А че влиза в България на зверски завишена цена е ясно, лошото е че по-евтино не намирам.
  bouquet
На My Forest за бяло/универсален е:
35% сапун;
5 – 15% зеолити, избелващи агенти на база кислород;
<5% поликарбоксилати;
Допълнително: ензими (протеаза, амилаза, целулаза), оптически избелители, парфюм.

На My forest за цветно е:
35% сапун;
5 – 15% зеолити;
<5% поликарбоксилати;
Допълнително: ензими (протеаза, амилаза, целулаза), оптически избелители, парфюм.

От сравнението се вижда, че My forest не съдържа синтетични ПАВ, а Apta - съдържа (нейоногенните ПАВ са синтетични).
Но аз говорех за пълния състав, който трябва задължително да се публикува от производителя и който дава наистина реална представа какво има в продукта.

My forest няма еко-лейбъл засега.
Нищо не ти пречи да го пробваш, като купиш една малка кутия, и сама си решиш кой е по-добър и си заслужава парите.

Яка картинка   bouquet
А 50 гр. мръсотия в силно замърсено ли попада  Embarassed
Попада в нормално замърсено. При видими петна е силно или много силно замърсено.

# 11
 • София (Възраждане)
 • Мнения: 2 299
Пробвах го, харесва ми. Щом няма синтетичен пав и дава 3% за българските гори, че е и наше производство, ще купувам него!

Имаш ли представа от пълния състав на Май Форест, ок ли е?

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 829
Гес, да не би това да е сайта, който търсиш?:
Скрит текст:

# 13
 • Мнения: X
Имам и сериозен въпрос... Питах за Коколиното омекотител (че ми цапа много чекмеджето)... Ама май и с други подобни така става  Rolling Eyes Затова доста време не използвах омекотител (може би години ...). Сега пак се зарибих нещо да слагам чат-пат, ама ако така е всеки път да мия чекмеджета хич не щъ  Crossing Arms
Има ли трик някакъв да се избегне това  Rolling Eyes
Купи си бял омекотител Laughing-веднага препоръчвам Bingo Soft Sensitiv/ама си вземи от концентрирания,доволна шЪ останеш Wink/...

# 14
 • Мнения: 9 995
Вместо запис , да се изповядам. До скоро перях с Рекс , преди бях доволна , сега искам да го сменя. Взех Денк мит на ДМ, някой пере ли с него да ми каже отзиви и приемам предложения за други , горе долу от този клас прахове . Не , че по-скъпите не ги харесвам , знам че ги фалшифицират, както явно е станало и с Рекс или разреден много, причината да искам да го сменя.

Общи условия

Активация на акаунт