Брекети - какви, къде, за колко? Тема 4

 • 132 054
 • 1 145
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 569
Добре дошли!СПИСЪК НА ОРТОДОНТСКИ КАБИНЕТИ В БЪЛГАРИЯ

София
Клиника Моллови

Русе
д-р Радка Иванова
тел. 052 87 10 55

Старата тема

Последна редакция: чт, 30 яну 2014, 13:05 от ♥Пандичка♥

# 1
 • София
 • Мнения: 1 654
desideskata, благодаря за подробното обяснение за миенето на зъбите с брекети   bouquet
На девойката вчера купих четка с улей и такава комбинирана интердентална

Нищо особено не казаха за пастата за зъби, препоръчаха да редува химична с билкова вода за уста.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 4 132
И аз тук, мерси за новата тема   bouquet

Вече 1 година почти правя с брекетите, надявам се до юни да ги сваля  Praynig
И аз ползвам всякакви четчици, пасти, води за уста... Дано няма поражения  Praynig

# 3
 • София
 • Мнения: 795
Carmela Biscuit, няма защо  Hug

Аз като "възрастен" пациент си имам хронични проблеми. Моят е, че имам доста киселинна слюнка и съм като каменоломна със зъбния камък - калцира всичко що не съм махнала за по-малко от 24 часа..гадината. Минимум 2 пъти годишно се чисти, че иначе минава на подвенечен и е ад под небето. Пастата е едно от нещата, които ме "предпазват" от последващо развитие на паротонтит, към който съм предразположена заради зъбния камък.

# 4
 • Мнения: 9
И в тази тема да попитам ......има ли някой от Стара Загора който да сподели мнения или да препоръча ортодонти ?

# 5
 • Тук
 • Мнения: 237
Най-накрая и аз имам брекети.
ОБАЧЕ....вече повече от два часа съм с тях, а не усещам никакъв дискомфорт или опъване на зъбите.
След време ли почва опъването или веднага след поставянето?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 4 132
Не започва веднага - дай им още 2-3-4 часа  Laughing
В момента си с най-тънката дъга - те не оказват много силно съпротивление, но пак се усещат.
ОД ми е казвала, че дъгите почват да действат след около 4-5 часа

# 7
 • София
 • Мнения: 1 654
ОД ми е казвала, че дъгите почват да действат след около 4-5 часа

Явно е точно така - вчера брекетите ги сложиха в 13 ч. и девойката росна-прясна замина на курс,
никакви болки и усещания. Постепенно започна нещо да я стяга след като се прибра от курса, днес вече й
се плаче от болка. А е също с тънка дъга и още не са й хванати най-проблемните щръкнали кучешки зъби. Дори се канех да питам тук нормално ли е така да я боли и кога спират болките.

# 8
 • Тук
 • Мнения: 237
Значи все пак "хубавото" тепърва предстои   Laughing
И за колко време се очаква да отшуми болката?

П.П. Пушач съм, ако продължа да си пуша дали положението с цвета на зъбите ще стане по-лошо,
т.е. да станат на петна (около брекетите да пожълтеят примерно) и като сваля брекетите картинката да не е много приятна  Confused?

Последна редакция: чт, 30 яну 2014, 22:07 от mellisima

# 9
 • София
 • Мнения: 795
нормално е и при всеки отшумява различно. Моят ОД ми казваше пии едно уиски с бадеми и си готова. Разбира се идеята беше друга - че колкото повече се напъваш да дъвчеш например, толкова повече подобряваш кръбообръщението и болката си заминава по-бързо. Но това зависи и от прага на търпимост към нея.

Тази малката дъга се е огънала според кривината за зъбите, тя се стреми да възвърне правилната си форма и така се местят зъбите. И аз имах един кучешки, който в началото не беше включен, но първо наместихме най-големите кривини и тогава се задействахме с него (беше зад редицата на небцето, но дупката пред него не беше достатъчно голяма за него).

# 10
 • Мнения: 2
Здравейте,редовно следя вашите съвети,с брекети съм от месец и половина и ОД ми даде 1 четка,която от единия край си е нормална четка,а от другия е с накрайниче,с което да мия между брекетите и ми каза,че това е достатъчно.Въпреки това и аз самата знам,че не е,а пък като чета вашите мнения и съвсем се уплаших.Снощи след като прочетох вашите съвети разбрах,че трябва да мия самото метално брекетче от всички страни,направих го(вече винаги ще го правя след като знам),ползвам и вода за уста Eludril(подходяща ли е newsm78 ).Това достатъчно ли е?Надявам се,че не съм нанесла трайни щети за 45 дена.Относно конеца за зъби никога не съм ползвала и не разбирам как ще ми помогне с почистването на зъбите във връзка с това,че имам брекети.А за тези малки четчици-с тях си разраних венците,сигурно не е подходяща тази,която имам.Да си обобщя въпроса миенето с тези четки и вода за уста достатъчни ли са?И каква вода за уста е подходяща?Благодаря!

# 11
 • Мнения: 67
При мен пък последната смяна на дъгите беше през ноември, дек. пропуснахме. От тогава обаче постоянно усещам някакво дърпане и слаба болка. Но пък имам и нещо като навик да си стискам и "разтърквам" зъбите, може би е от това. Също така от едната горна страна нося ластик (от пръстена до кучешкия) и ме боли постоянно зъба, който е с пръстена. Това нормално ли е според вас? И също нормално ли е изобщо да нося такива ластици само от едната страна на ченето? Не съм запозната точно с действието на тези ластици, но да не ми се измести накриво ченето  newsm78 . Нямам дефект в него по принцип.

# 12
 • Germany
 • Мнения: 919
Здравейте и от мен! Аз съм съвсем прясно регистрирана и реших да споделя и моя опит с брекетите. Постарах се прочета повечко мнени в предната тема и поздравявам всички за страхотните резултати, а на тези които тепърва им предстои целия процес пожелавам най-вече търпение!  Wink
Та за мен.... Нося ги от март 2012. Скоро ще правя 22 години, та е нормално да става по-бавно изправянето. Живея в Германия и се прибирам за натягане и т.н. около 3 пъти в годината, което допълнително забавя процесът. Част от проблема при мен бяха двата предни горни зъба - бяха навътре, докато съседните бяха издадени напред. Това се оправи много бързо, но съществената част е, че долната ми челюст беше много по-навътре, от колкото трябва и горните зъби почти лягаха върху долния венец (надявам се да съм обяснила добре). Тъкмо мислех, че вече сме приключили със смяната на дъгите и натягането, но горните ми зъби се издърпаха повечко напред и се отвори разстояние между тях, та сега февруари ще ги връщаме малко назад. Нося постоянно ластиците с цел да ми се издърпа долната челюст напред и има напредък, но дискомфортът и напрежението в челюстите, гърлото и дори в главата на моменти е доста голямо (особено, когато ходя повечко на студено време). Исках да попитам тези, които са минали през подобен процес, също ли са чувствали такъв дискомфорт и как може да се облекчи.

П.С. Извинявам се за дългия пост, но исках да съм максимално изчерпателна.

Royall, до колкото знам ластиците имат за цел да синхронизират двете челюсти, но нямам представа защо са ти казали да ги носиш само от едната страна. Аз ги нося постоянно и от двете.


# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 4 132
При мен пък последната смяна на дъгите беше през ноември, дек. пропуснахме. От тогава обаче постоянно усещам някакво дърпане и слаба болка. Но пък имам и нещо като навик да си стискам и "разтърквам" зъбите, може би е от това. Също така от едната горна страна нося ластик (от пръстена до кучешкия) и ме боли постоянно зъба, който е с пръстена. Това нормално ли е според вас? И също нормално ли е изобщо да нося такива ластици само от едната страна на ченето? Не съм запозната точно с действието на тези ластици, но да не ми се измести накриво ченето  newsm78 . Нямам дефект в него по принцип.

Ластиците са не само за синхронизиране на челюстите, както е казала Криси, но и за изместване на някои зъби.
При мен също са само от едната страна ластиците, за да се намести по хоризонталната  линия единият горен кучешки. И моят ластик долу е хванат за зъба с пръстена и наистина си наболява  Confused

# 14
 • Мнения: 67
Благодаря за отговорите  Hug

Всъщност от другата страна все още нямам пръстен на последния зъб, може и там да нося ластици, като ми сложат. Но се притеснявах наистина да не ми се изкриви ченето на една страна  Rolling Eyes Embarassed Надявам се ОД наистина да си разбира от работата и да не допусне нещо да се стане не както трябва  Praynig

Chrissie, от скоро имам някакво неизвестно за мен главоболие (понякога, не всеки ден). По правило ме боли глава само , когато вдигам температура, та затова се чудех какво ми има, и доскоро изобщо не зацепвах, че може да е от брекетите  Joy hahaha Да ти кажа честно, не виждам как може да се облекчава болка, освен с хапчета  Thinking Та нали и болката в зъбите след ежемесечното затягане или я изчакваме да мине сама или взимаме болкоуспокояващо. Ако пък при теб е много непоносима и постоянна, защо не пробваш нетрадиционна медицина (масажи, билки може би), да не си тровиш организма излишно с хапчета. Не знам какъв друг съвет бих могла да ти дам аз. Дано някой , който е намерил добро решение се включи.

Общи условия

Активация на акаунт