Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 юли 2014, 17:22 ч.

Веганството - да споделим опит - тема 14

  • 38 505
  • 752
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 641
За Б12 и не само:
на английски
на български
на немски
обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
Вегетарианство и Витамин B12 (кобаламин)
Източници на витамин В 12 във вегетарианската диета
B12 – митове, легенди и самата истина

За желязото

За калция За млякото

За фитиновата киселина

За пробиотиците

За растителния протеин

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
Хранене по български ... или сезонът на туршиите
Коментари от темата: 1  2

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.:1 2 3

За суровите бобови:
на английски
страхотен и подробен пост на Take a smile
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват."
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

За месото и хората

Сейтан:
Рецепта /на английски/
Вегетарианското месо
Нови веге продукти - Сайтан и Темпе
Wheat gluten (food)

За кълновете:
Как се правят кълнове
Откъс от книгата на Доктор Шалер:Покълване на семената и Отглеждане на млади поници
Книга:Кълновете - лечение и здравословно хранене
SPROUTING: A BRIEF OVERVIEW

За джинджифила За магданоза Зеленина на масата Видове зелени салати

Заместители на яйцата

За кваса и хляба:
Направи си квас - отгледай си живот
Натурална закваска
Закваска от грозде
Мая (квас) от нахут
Хлябът
Хлябът на българина
Хлябът – нездрава традиция

Таблици за хранителните стойности и комбиниране на храните:
Съчетаване на храните
Таблици за разделно хранене
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.
Каталог на продуктите и хранителните им стойности  
Know what you eat
Добри и лоши съчетания на витамини
Хранене и алкално-киселинен баланс
Хранене според типа кожа
Правила за готвене

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
Екстрактът от грейпфрут и приложение в домакинството
Препарати за домакинството
Измиване на плодове и зеленчуци със сапунени ядки

За пречистване от паразити  Божията аптека  За цветовете и хроматерапията

Солидарно земеделие

Био знаци

Магазини:
Борса Слатина
Амитица ООД-он-лайн магазин
My organic market
Биомаг
Балев био маркет
Биосвят
Био магазин Зоя
Зелена земя
Здравен сайт
Био и феъртрейд неща
The superfood
Funkyraw
I herb
био щандовете на Елемаг, Пикадили, Хит, Карфур, ДМ

Заведения за хранене, кетъринг:
Soul Kitchen - София
Слънце Луна
Кринг
Веда Хаус
Dream House
Veggic - Пловдив
Кухня Вега - Пловдив


Сайтове и блогове:
RecipeMagician
Земя на заем
Think About Organic
Naturelita
Блогът на Деси за здравословен начин на живот
В кухнята на моето семейство
Colour of Cinnamon
Vanilla kitchen
Lily's garden
Moon bites
Магия и любов
Алфиола
Кулинарно в кухнята с Йоана
Готварство.бг
Каталог на български кулинарни блогове
Сайт на българското вегетарианско общество
Органично
Здравен център Дар
Peta
Vegiac
Glutenfree vegan-vegetarian-recipe-index
Lookbook Cookbook
Zdravei

Книги:
Sproutman's Kitchen Garden Cookbook
Food Combining & Digestion
Quantum Wellness Cleanse
Малката Голяма Вегетарианска книга
Да храним детето здравословно
Ензимният фактор
Енергични за цял живот

Филми:
Food Inc
Hungry for change
Earthlings
Forks Over Knives
Sugar: the bitter truth
Най-вдъхновяващата лекция от Гари Юрофски
*част от съдържанието на филма не е препоръчително за хора със слаби нерви и бременни*
Gary Yourofsky's Speech: Q&A Session

Ето тук- 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти. Може да им задавате и въпроси.


Форум на немски

РЕЦЕПТИ:
Халва: 1 2
Оризово мляко Нов начин за накисване на кафяв ориз
Тофу
Домашна боза
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Рецепта за тофу
Вкусни рецепти без животински продукти
Динено мляко
Грис халва от Търся си ник
Донати солени и сладки
Бисквитки от амарант от Щастливата
Светкавична овесена "питка" от Търся си ник
Портокалово сладко с фурми



АРХИВ

Последна редакция: вт, 22 юли 2014, 08:36 от kashmir

# 1
  • София
  • Мнения: 1 409
Не обичам да го правя, но в случая няма как: запис  Laughing

И разбира се: благодаря за темата   bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 3 075
Любимата ми тема, тук се разведрявам, вдъхновявам, научавам, разтушавам Simple Smile
Тук забогатявам Simple Smile
Благодаря на всички!

Имам предложения - да се махне скрития текст в първия пост, за да се открива с търсачките
-да се изброят първо веган-ресторантите/кухни и след това да се напише, че следващите са вегетариански
- да се преведе списъка със заведения/кухни на основните езици + директно адресите  (имах гости вегани от чужбина и т.к. за мен само бгмама е източник на информация (а не фб Simple Smile ), щеше да е супер лесно да им връча това текстче и да избират). Така ще е достъпно за целия свят Simple Smile
- евентуално да обобщим някакви неща ставащи за консумация в ОХ  в БГ - картофена салата, боб, леща, ориз, пица "вегетариана" без кашкавал и тн (това ядем ние на ресторант)


ПП поправих една дума, имах предвид да се сложат директно адресите, освен линковете на ресторантите

Последна редакция: пн, 21 юли 2014, 23:00 от ЗаСлон

# 3
  • Мнения: 149
 Hug

Последна редакция: пн, 21 юли 2014, 21:20 от temenuga2

# 4
  • Мнения: 2 381
Благодаря за новата тема!  bouquet

# 5
  • Мнения: 8 599
  bouquet

# 6
  • Мнения: 8 163
Благодаря за новата тема, Кашмир!

Ето днешния ми обяд: салата (кълнове, микрозелении, домат, зехтин, оцет, сол) и основно ястие (купичка "разфасовано" сурово суши).

# 7
  • в прекрасна къща в уютна градина
  • Мнения: 2 520
Ееее като видях картинкта в първия пост, не мога да не вляза при вас. Hug Peace
Темата за растителните протеини живо ме интересува. Благодаря ви! Hug

Феичке, преглътнах рано-рано няколко пъти  Grinning

# 8
  • София
  • Мнения: 4 641
Любимата ми тема, тук се разведрявам, вдъхновявам, научавам, разтушавам Simple Smile
Тук забогатявам Simple Smile
Благодаря на всички!

Имам предложения - да се махне скрития текст в първия пост, за да се открива с търсачките
-да се изброят първо веган-ресторантите/кухни и след това да се напише, че следващите са вегетариански
- да се преведе списъка със заведения/кухни на основните езици + директно адресите  (имах гости вегани от чужбина и т.к. за мен само бгмама е източник на информация (а не фб Simple Smile ), щеше да е супер лесно да им връча това текстче и да избират). Така ще е достъпно за целия свят Simple Smile
- евентуално да обобщим някакви неща ставащи за консумация в ОХ  в БГ - картофена салата, боб, леща, ориз, пица "вегетариана" без кашкавал и тн (това ядем ние на ресторант)


ПП поправих една дума, имах предвид да се сложат директно адресите, освен линковете на ресторантите
ЗаСлон, махнах скрития текст на рецептите. Ако смятате че е вабно кой ресторант е веган и кой веган-френдли, ще ги разделим, не е проблем. На мен ми е достатъчно да е веган-френдли. За другото с превода, не те разбрах.  Rolling Eyes Ако искаш дай го този списък готов и ще го публикувам.  Peace Какво е ОХ? newsm78

# 9
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 3 826
Ох, докато се огледам и нова тема! Кашмир HugБлагодаря за новата тема.
Вчера ми подариха много био тиквички,почти три килца, та се забавлявах да ги приготвям. Една част обаче я замразих, няма да мога да ги изям толкова много. ММ ме гледаше изумен, защото от мен извираше такъв ентусиазъм,та чак ме съжаляваше Joy Но изпържих една част и за него, и той душа носи,е! Wink
Не съм намирала тук семена от броколи. Трябва да се осведомя от България, защото подозирам, че тези в центровете за семена ще да са обработени против паразити Thinking
Преди в градинката ми бяха поникнали листа от броколи, ама тогава не им обръщах внимание и ги изорахме наесен с трактора. ooooh!

# 10
  • Мнения: 13 926
Привет в новата тема!     bouquet

Аз вече си консумирам лично произведените ми био-тиквички, био-моркови, био-подправки, био-чушки .....   Laughing   чакам да пораснат и пътладжаните, и броколите, и краставичките, и доматките, и тиквите......  Абе, с една дума, радвам се на градинката си.    Grinning  Все така да ме храни.

# 11
  • Мнения: 154
Благодаря за темата! За пръв път се записвам и аз, веган съм от февруари т.г. и животът ми буквално се преобърна (в позитивния смисъл) - чувствам се заредена с енергия, пречистена, по-лесно се справям със здравословните неразположения, изглеждам по-добре...и се радвам, че попадам в тема на съмишленици!

# 12
  • Мнения: 2 381
Някой от  вас прави ли соеви кълнове?
Чувала съм, че кълнове се правят не от всеки сорт соя.
Някой да е опитвал да покълне соя?

# 13
  • София
  • Мнения: 3 075
Добре дошли fitblond и Пит Simple Smile

ОХ  = обществено хранене

Краси, поздравления!!!

Покрай предложението ми да покажем кои да веган и кои веган френдли ресторанти се зачетох в http://www.recipemagician.com/ и не можах да се отлепя. Но днес разпитах настойчиво дали "калифорнийските" СУРОВИ бадеми са топлинно обработвани и напълно отрекоха.
Никога такъв бадем не е е тръгвал да покълва при мен:(

# 14
  • Мнения: 8 163
ЗаСлон, повечето калифорнийски бадеми са пастьоризирани. Такива са изискванията на FDA. Под "сурови" в този случай се разбира, че не са били печени. Продават се и истински сурови бадеми, но трябва да уточниш какво искаш. Аз намирам такива в интернет - все още не съм открила местен магазин, който да ги доставя.

Симпа, не съм правила соеви кълнове.

Последна редакция: вт, 22 юли 2014, 14:57 от Фея Кръстница

Общи условия

Активация на акаунт