Перилни препарати и омекотители - 26

 • 57 315
 • 727
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Добре дошли в поредната, двадесет и шеста тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 14
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 15
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 16
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 17
Перилни препарати и омекотители - 18
Перилни препарати и омекотители - 19
Перилни препарати и омекотители - 20
Перилни препарати и омекотители - 21
Перилни препарати и омекотители - 22
Перилни препарати и омекотители - 23
Перилни препарати и омекотители - 24
Перилни препарати и омекотители - 25
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble и Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.Защо дозировката на праховете за пране е дадена в милилитри, а не в грамове? Как да дозирам правилно?
Праховете за пране еднакво успешно могат да се измерват в грамове и в милилитри: те са твърдо вещество, но понеже имат свойствата на флуидите, заемат формата на съда, в който се измерват.
Измерването в грамове е неудобно, защото при всяко пране трябва да се използва кантарче; по-лесно е да се измерват обемно. Затова производителите са пресметнали приблизително на колко милилитра са равняват грамовете прах, необходими за едно пране, и по този начин е дадена таблицата на опаковката. За измерване на необходимата доза прах за пране могат да се използват всякакви мерителни чаши, разграфени на милилитри (кубични сантиметри, cc, cm
2) стига тази чаша да се използва само за измерване на прах и с нея да влизат в контакт хранителни продукти[/i]

Какво е компактен прах и каква е разликата с обикновените прахове?
Компактните прахове са тези, при които и теглото, и обема, който се използва за едно пране, са намалени.
Допреди 2006 г. праховете за пране в България бяха обикновени: за едно пране се използваха 150 г прах (приблизително равни на 215 - 220 мл). Такива прахове могат да се намерят в момента в Турция и Русия.
След 2006 г. в България и бившия Източен блок (без Русия) се въведе ставдарта Еврокомпакт. Праховете бяха компактизани и дозата стана 100 г (приблизително равни на 142 - 160 мл).
През 2011 г. Хенкел компактизира допълнително своята премиум марка „Персил“ и изравни дозата с тази на западноевропейските прахове. Тя стана 80 г (120 мл). Засега Хенкел е единственият производител, предлагащ в Централна и Източна Европа прах с подобно дозиране.
В Западна Европа (най-разпространено в Германия) има суперкомпактни прахове. Такива са например Ariel Compact и Persil Megaperls. Технологията на производство позволява теглото на пране да падне до 60 - 70г, равни на 80 - 85 мл.
Начините за компактиризане са различни: чрез допълнителна обработка на праха след сушилна кула, намаляване на пълнителите или въвеждане на нови, по-модерни методи за произвоство като агломерация.


Килограмите на праха ли да гледаме, или броя на пранетата?
Правилно е да се гледат не килограмите, а броят на пранетата, посочени отпред на опаковката. Също така, когато се изчислява цената на продукта, е добре да се пресмята като цена на пране, а не като цена за килограм. Причината е, че на пазара има най-разнообразни прахове с различна степен на компактизираност и така различните килограми дават различен брой пранета. Например, с компактния Persil Expert 1.600 кг стигат за 20 пранета, докато с Ariel, който все още е еврокомпакт, 1.600 кг ще стигнат само за 16 пранета. 1.600 кг от някой турски прах ще стигнат за около 10 пранета (при средно 150 г на пране, въпреки че в Турция има и още по-разредени прахове, от които се слагат по 200 г).

Как да се справя с жълтите петна под мишниците на някои дрехи?
Тези жълти петна не се предизвикват от потта, а от комбинация между потта и дезодорантите против изпотяване (антиперспиранти), които съдържат алуминиеви соли. Тези петна са много упорити и не се изпират само с прах или гел за пране, а и повечето препарати против петна не се справят с тях. Понеже петната не се изпират, се получават наслоявания, които буквално съсипват дрехата.
Има няколко начина да се предотвратят и премахнат тези петна:
1. Много е важен начинът, по който се нанася антиперспирантът. Трябва да е плътно, на тънък слой, да не се повтаря и да се оставя да изсъхне напълно преди да се облече дрехата. В болшинството от случаите обаче човек се изпотява и пак се появяват петна.
2. Да се смени антиперспирантът с обикновен дезодорант без алуминиеви соли.
3. Петното да се изплаква с хладка чешмяна вода преди изпиране.
4. Не бива да се използва белина, защото подсилва пожълтяването вместо да го премахва.
5. За почистване може да се използва препарат за почистване на баня: такъв за премахване на котлен камък по фаянса и смесителите, който не съдържа белина. На цветни дрехи е добре първо да се пробва на скрито място, за да не се повреди цветът на дрехата. Този метод е доста ефективен: добре се напоява петното и мястото около него, оставя се да подейства 10 - 15 минути, може да се изплакне по желание и се пере както обикновено. В зависимост от това колко е наслоено петното, може да се наложи дрехата да се третира по гореописания начин и да се изпере няколко пъти.


Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.


Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята, невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се полепят по тръбата, водеща от отделението до казана, и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали съставка, която наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес тази съставка не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
По някои вътрешни части се е образувала плесен. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 1 411
Да!
Благодаря!
Като сте заговорили за капацитета на машините - моята, която е за 8 кг. винаги си я тъпча доволно. Не тегля прането колко е, но с годините съм се специализирала да меря на око. Слагам доза и половина, когато е натъпкана и една доза прах/гел, когато е до половината пълна. Друго, което много ми харесва, че е за 8 кг. е, че на седмицата пускам 3 перални, рядко 4, ако преплаквам някакви нови дрехи на кратката 20 минутна програма. С тези цветоулавящи кърпички не се налага да деля прането като луда, а само по температура на прането, рядко на материи и само чисто бялото деля. С предишната ми пусках по 5-6 перални седмично.

Последна редакция: пн, 27 окт 2014, 23:45 от Pagocт

# 2
 • Мнения: 625
Зачетох предишната тема и не можах да разбера с точност,но ми се стори,че сте против течните прахове...може ли малко повече разяснение по въпроса  #Crazy,може би не съм разбрала... Thinking

# 3
 • На брега на реката
 • Мнения: 7 804
Да се запиша и аз с вчерашната ми покупка от промоцията в Лидл - 2 плика прах Персил за цветно и един течен Персил, не си взех за бяло, че имам доста.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 197
Зачетох предишната тема и не можах да разбера с точност,но ми се стори,че сте против течните прахове...може ли малко повече разяснение по въпроса  #Crazy,може би не съм разбрала... Thinking

Да, и аз с такова впечатление оставам в последно време

# 5
 • Мнения: 4 446
Благодаря за новата тема!   bouquet

Този уикенд ще ходим в Турция. Да препоръчате нещо, което си струва да домъкна от там , при все че не отиваме на шопинг туризъм, но все пак...

# 6
 • Мнения: 648
TAED, моля да ми "преведеш" този състав на прах за пране, как ти се струва и какво може да се очаква от него -

5-15% анионно активно вещество, кислороден избелител, <5% нейогенно активно вещество, полиакрилат, фосфонати, ТАЕД, сапун, зеолит. Отделно съдържа:ензими, оптичен избелител, анти-пяна агент.

Tова може да е всеки един прахообразен препарат за бяло пране с некадърно направен превод на опаковката.

Да, Guess, това е Bingo. Но не разбирам TAED какво точно има предвид, аз знам че това е прахообразен препарат и че е за бяло пране Simple Smile интересува ме като качество какъв е и как се справя с прането според съставките.
Не знам дали е до превод, на всички езици е написан по същия начин.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 750
Вчера ползвах този омекотител:
http://m.filibe.com/sano-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%be/attachment/9/
Понеже валеше, метнах дрехите на сушилника в къщи. Ухае невероятно!

# 8
 • Sredets/Burgas
 • Мнения: 1 474
Вчера ползвах този омекотител:
http://m.filibe.com/sano-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%be/attachment/9/
Понеже валеше, метнах дрехите на сушилника в къщи. Ухае невероятно!

+1
И аз го ползвам и обичам аромата му...
Ползвам го за хавлиите основно, като че ли на тях най-подхожда...

# 9
 • София
 • Мнения: 3 911

Искам специално да благодаря на TEAD за съвета да изпера черните смрадливи тениски, за които опищях форума, с универсален прах. Най-после, след сигурно две-три години мъка и чудене и псуване, се изпраха и престанаха да го докарват на мухъл   bouquet

А на колко градуса ги изпра с универсалния?

# 10
 • София
 • Мнения: 2 296

Искам специално да благодаря на TEAD за съвета да изпера черните смрадливи тениски, за които опищях форума, с универсален прах. Най-после, след сигурно две-три години мъка и чудене и псуване, се изпраха и престанаха да го докарват на мухъл   bouquet

А на колко градуса ги изпра с универсалния?

60.

# 11
 • Мнения: 21 410
Запис и от мен и благодаря за новата тема  Hug

Довечера смятам да пусна пералнята с препарат да се почисти,че доста якета и шалтета минаха през нея и сушилнята тези дни  Grinning

# 12
 • Sredets/Burgas
 • Мнения: 1 474
Гес, вчера така ме нахока и направи на нищо, че сега ме е страх да се появя Grinning ...
Аз съм с поредното питане към теб...
От доста време все търся, предполагам, просто аз не успявам,
да намеря накакъв информационен лист на бебешкия омекотител Chicco...
Единственото, което знам за него е, че е 100% биоразградим...
Ползвала съм го, никак не е лош - естествено не толкова траен...
Из нашите сайтове пишат, че дезинфекцирал прането подобно на Sano,
но в италианските магазини, където се предлага, такова чудо не прочетох...
Ще се радвам, ако имаш време да се поразровиш...

Иначе да дам доклад за днес и Sano Sensitive...
Пуснах с него пералня със спално бельо - чаршафи, калъфки,
както и малко дрехи в същия цвят...
Единият чаршаф имаше допълнителен десен от химикал - творчество на малката...
Не го третирах предварително...
Имах и един чифт доста замърсени чорапи - също не ги изтърках,
но сложих антибактериална добавка една лъжица...
Резултатът е - всичко идеално изпрано на 50 градуса...

В тази връзка, се сещам, че на по-старите опаковки, още с фосфатната формула,
пишеше, че изчиства останали прахови частици от други детергенти...
Гес, възможно ли е, или е някакъв фейк това?

А за червения Ariel, за който се питаше в старата тема...
През uk търсачката успях да намеря само този по-различен Ariel:
http://payatdoor.com/product/Household/Detergents/Washing-Powder … Powder--~2-kg~929

# 13
 • на Мелмак
 • Мнения: 11 178
Може ли помощ ?
От две години пера с прах и без омекотител , за да пазя пералнята .
Пера на 40 - 60 С , рядко на 30 С.
Миналият месец си взех течен прах и омекотител .
Сега редувам прането - с прах и течен .
Сложих омекотител , защото според дъщеря ми хавлиите били ужасни като ги прибирала  Rolling Eyes
Вчера обаче като извадих дрехите - ме лъхна леко на онази блатистата миризма  Close , която премахнах отдавна !
Пуснах с препарат да се чисти машинката , че не си я давам .
Айде ще махна течният препарат , но омекотителя ?
И на мен ми харесва да си ухаят дрехите .
В Сф - водата е мека .
Четох , че даже няма нужда от почистване , но аз си правя на 2 месеца.
Вие като перете с омекотители по- често ли почиствате ?
На какъв период ?
В чуденка съм  Rolling Eyes

Предварително Благодаря  smile3525

# 14
 • Мнения: 2 092
Чакам слънце да си изпера прането. И вътре съхне, ама най си обичам навън  Peace

Общи условия

Активация на акаунт