Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 септ. 2015, 11:35 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

 • 75 414
 • 750
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 076
Симптоми, характерни за това заболяване:
  - лесна уморяемост,
  - световъртежи, шум в ушите,
  - отслабена памет,
  - сутрешна подпухналост,
  - затруднено преглъщане, стягане в шията,
  - изпотявания, сърцебиене,
  - наддаване на тегло,
  - болки по ставите и мускулите и др.
Достатъчно е наличието на един или на няколко симптома, за да се насочи вниманието към  щитовидната жлеза.

Още за щитовидната жлеза и проблемите с нея - тук

Изследвания, необходими за диагностициране на заболяването - FT3, FT4,TSH, Anti-TPO (MAT), А-Tg (ТАТ) и ехография на жлезата.
  - Кои изследвания се поемат от НЗОК:
Скрит текст:
Относно - „Ехография на щитовидна жлеза”, която се извършва от специалист ендокринолог, НЗОК не заплаща тази дейност. Касата заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), FSH(10.23),  които обикновено се назначават от лекар ендокринолог, като хормоните FT4 и TSH  могат  да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.
НЗОК заплаща за високоспециализираната медицинска дейност „Пункционна биопсия на щитовидната жлеза под ехографски контрол” (06.11) в извънболничната специализирана помощ, ако дейността е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК №3А).
Изследването „Доплерова сонография на съдове на щитовидната жлеза”(88.77) е високоспециализирана медицинска дейност (ВСМД), която НЗОК също заплаща, ако е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК № 3А) , който има договор с НЗОК за този вид изследване.
В болничната помощ има клинични пътеки за оперативно лечение на определени заболявания на щитовидната жлеза, за които НЗОК заплаща.
 - Изследването на Anti - TPO (MAT) вече се поема от НЗОК. Може да бъде назначено само и единствено от ендокринолог.  
Скрит текст:
В извънболничната медицинска помощ НЗОК заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), LH (10.22), FSH (10.23), Prolaktin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO“ (10.27), т.н. МАТ, като за извършването им лекарят специалист следва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4).
Медицинското направление за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4) е валидно до 30 календарни дни от издаването му.
Хормоните TSH и FT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.  Какъв да бъде броят на хормоните и кои да бъдат те, зависи от заболяването, което имате. Това решава лекарят специалист – във Вашия случай – ендокринологът.
Пациенти, страдащи от заболяването „Тиреотоксикоза” (хипертиреоидизъм) се наблюдават диспансерно от лекар - специалист по ендокринология и болести на обмяната - десет години. Консултативните прегледи се провеждат три пъти годишно - със снемане на общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система, нервна система, храносмилателна система и очен статус, ЕКГ. Един път в годината се изследват хормоните fT4 и TSH, и кръвната захар. Един път на две години имате право на консултация с кардиолог и със специалист по очни болести.

Подробна информация за прегледите, изследванията и консултациите с лекар, които НЗОК заплаща за диспансеризираните здравноосигурени лица, е публикувана на електронната страница на НЗОК – www.nhif.bg , в меню „Национален рамков договор – 2012 – за медицински дейности” – подменю „Приложения към НРД – Приложение № 9 (диспансеризация при личния лекар - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от ОПЛ“) и Приложение № 14 (диспансеризация при лекар специалист - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от лекар специалист“).
 - Какво е НОМА индекс и как се изчислява - тук

Заболявания на щитовидната жлеза и лечение - информация на английски тук: Stop the Thyroid Madness

Какво е автоимунен протокол - тук: постовете на Agressiva №644 и сл.
виж и - http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol

Витамини, минерали, хранителни добавки, подходящи за нас - тук

Съвети:
Скрит текст:
Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата:  
   -   глутен - протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури
   -   прекалено големи количества соеви протеини - прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотиреоидизъм и които пият изкуствени хормони.
Ограничете:
   -   кафе, черен чай, кока кола, енергийни напитки
   -   шоколад
   -   всички зеленчуци със светлозелени листа
   -   орехи
   -   колбаси

Околната среда, стресът и начинът на живот също оказват голямо влияние.
Отнасяйте се към себе си крайно внимателно:
   -   Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа!
   -   Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите.
   -   Спете достатъчно, поне 7-8 часа.
   -   Откажете цигарите! Или поне ги намалете
   -   Увеличете физическата си активност. Но не допускайте да претренирате!
   -    Опитайте йога!

ОТСЛАБНЕТЕ!
   -   Но внимавайте с диетите! Гладуването ни е противопоказно!
   -   Избирайте добре балансирани и дългосрочни режими.
   -   Ограничете въглехидратите (особено бързите), наблягайте на протеини (нетлъсто месо, риба, млечни, яйца) и зеленчуци.
   Имаме постигнати добри резултати с 90 дневна диета,  Зоната на д-р Бари Сиърс, по която работят и някои  български диетолози.

При засилен косопад и отпадналост или наднормено тегло -
... при засилен косопад и отпадналост да се изследва феритин т.е търсим дали има дефицит на желязо по информация от http://www.thyroidpharmacist.com/blog/hair-loss-and-thyroid, а при наднормено тегло да се провери за инсулинова резистентност.
Ако се налага да се пие желязо препоръчвам да е под формата на  ferrous bis-glycinate chelate патентован като Ferrochel произвежда се от много марки(У нас може би най-лесно  e да се намери на Now foods) но лекарите масово си предписват остарели форми, а тази е с най-добра усвояемост и не дразни стомаха ето и още ползи за тази форма http://oxylentblog.com/2013/05/09/6-reasons-why-albion-ferrochel … ter-form-of-iron/

за хранителните добавки/селен - последните страници на тема 38 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=860143.705;;20

За тези, които проявяват интерес към алтернативно лечение - тук

Търсете информация в нета – има предостатъчно!
Не се доверявайте сляпо на всичко прочетено!
Не се самолекувайте!

Къде да отидем и при кого:
болници, медицински центрове, лаборатории
Специализирана болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев"- ул. "Здраве" 2, сградата на "Майчин дом”, тел.:  02/895 60 20
Военномедицинска академия

Специалисти ендокринолози, от които сме доволни
Скрит текст:
СОФИЯ
 -  д-р Катя Тодорова - Преглежда в Плевен и София.
GSM на д-р Тодорова 0888 408 203

 - д-р  Емил Начев  - Частен кабинет в МЦ Панацея - тел. 02/952 39 35, преглед - 20 лв, преглед и ехограф - 40 лв.
Частен прием в Майчин дом (влизаш през главния вход на МД, след 5 метра тръгваш по коридора в дясно. Минаваш го целия и в ляво има стълби, слизаш 1 етаж надолу, завиваш два пъти на дясно и пак в десния коридор търсиш кабинет 10) - София, преглед за промяна на дозата- 10 лв.
GSM на д-р Начев - 0888 896 843

 -  проф. д-р Здравко Каменов –  Частен прием в Клиника по ендокринология УМБАЛ "Александровска", Прегледи с талони от ЗК МЦ "Лора" - ул. "Позитано" 10, тел.: 02/980-80-65,
 GSM на д-р Каменов 0887 726 683

ВАРНА
д-р Николай Райков

ПЛОВДИВ
УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул."Филип Македонски" 37, всеки ден от 14 до 17 ч. За записване на час: 032/258289

СТАРА ЗАГОРА
д-р Емилена Вучкова - Болница "Ритъм",  042/615000

ПЛЕВЕН
МЦ "Клиничен институт за репродуктивна медицина"

БУРГАС
д-р Димитрова - Поликлиника "Бургас", бул. "Ст.Стамболов" 132, срещу х-л Космос
Тел. 056/865473

Проверка за лекари, които работят със здравна каса

Взаимодействие между ТИРОКСИН  и ДРУГИ ЛЕКАРСТВА
Скрит текст:
Препоръки от холандската асоциация при щитовидно болни:
   Таблетките левотироксин се приемат сутрин на гладно или вечер преди лягане (тогава дозата за постигане на еутиреоидно състояние като цяло е по-ниска). Абсорбцията на лекарството се повлиява от едновременния прием на жлъчни соли, антиацидни медикаменти, препарати, съдържащи желязо, калциев карбонат, алуминиев хидроксид и Sucralfate. Те трябва да се приемат с разлика от 2 до 4 часа от времето за приемане на тиреоидния хормон. Някои ензимни индуктори като Phenytoin, Carbamazepine, Fenobarbital и Rifampicin причиняват бързо метаболизиране и ускорен клирънс на левотироксин, което налага повишаване на дозата му.
  Магнезия се пие с 4 часа разлика,
 желязото - 8 часа след прием на л-тироксин и поне 10 часа преди следващия л-тироксин Wink  

      Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар):
Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):
Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

    Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:
-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.


    Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:
-    салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).


Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
     Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Задължително на всяко новородено се прави изследване на щитовидната жлеза ОЩЕ в родилния дом и ако всичко е наред, НЕ пращат резултати.
 - виж Диди6, пост 125, с.10  


С Хашимото се забременява! И се раждат здрави деца!

Какво е желателно да е ТСХ преди и по време на бременност:

TSH < 2,5 - преди бременност
TSH < 1,0 - в първи триместър
TSH < 2,5 - във втори и трети триместър

по инфо от magnet_for_happiness

Нашите мамчета:
Коко*, ioli , Icyangel, Gerundia, Renew,  lucky77 , joya, Мери, Диди6, Karolin@,  Слънчева,magnet_for_happiness, Niкolovi , dion, mimi83api, Бърди, niko11, GaliAnn, tonivil, Little Evil, petience, , Radost, Fever, m-i, ina.gg, anssi, Lynette, A_vagabоnd, zazaza, Small Sun, *starlet* , MagicGR, s_kov, Doni M, джуджанка, ioli, Петя78, Монако, vili79,  The Flower, titty, Пепеляшка*, Шмати, Evvaa, Little Evil, dion, smiley_girl, svetla81, милинка, Niq_23, Elizabett,  Lyub, alllure, catty m, rendence, I Am Ruth, Мон..., Arhinora, yara, Сънчи - Пънчи, lilly_aldrin, kokona20,jonka62, magnet_for_happiness, Gugito, ymemansi, Titanka,mama Irina,rendence, Елч, adyto, Bim-bam-bum


Чакаме да ни зарадват:
Bimbi,

Старите теми:
Тема 1 Тема 2 Тема 3 Тема 4 Тема 5 Тема 6 Тема 7 Тема 8 Тема 9 Тема 10 Тема 11 Тема 12 Тема 13 Тема 14 Тема 15 Тема 16 Тема 17  Тема 18 Тема 19 Тема 20 Тема 21 Тема 22 Тема 23
Тема 24
Тема 25 Тема 26 Тема 27 Тема 28  Тема 29   Teма 30  Тема 31  Тема 32 Тема 33 Тема 34 Тема 35 Тема 36 Тема 37 Тема 38

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 21:08 от птица

# 1
 • Мнения: 7 591
Птица, благодаря за новата тема. Исках да пиша в старата, но ми дава грешка.

Барелинке, 2-3 пъти да съм пуснала нова тема и то защото нямаше друг на линия да го направи. Следя темата, защото ми е интересна и нямам АИТ Хашимото, а Базедова болест, затова по-редно ми се струва да си я пускат болните от АИТ, да си добавят инфо, което им е полезно за заболяването, а аз да си надничам тук  Simple Smile

# 2
 • Мнения: 1 630
Бих искала да добавиш при засилен косопад и отпадналост да се изследва феритин т.е търсим дали има дефицит на желязо по информация от http://www.thyroidpharmacist.com/blog/hair-loss-and-thyroid, а при наднормено тегло да се провери за инсулинова резистентност.
Ако се налага да се пие желязо препоръчвам да е под формата на  ferrous bis-glycinate chelate патентован като Ferrochel произвежда се от много марки(У нас може би най-лесно  e да се намери на Now foods) но лекарите масово си предписват остарели форми, а тази е с най-добра усвояемост и не дразни стомаха ето и още ползи за тази форма http://oxylentblog.com/2013/05/09/6-reasons-why-albion-ferrochel … ter-form-of-iron/

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 12:08 от Niss

# 3
 • Мнения: 8 076
Merelenda, нямам вина за заключването на старата тема. Сигурно модератор се е намесил там.
Сега пък какво взехте да се дърпате за новите теми Grinning
Всеки, който следи редовно темата и е в течение на нещата, трябва да може да пусне новата! Как беше - всеки войник носи маршалски жезъл под плаща си Joy
Да си щатен пускач Wink омръзва, ако пък не четеш редовно, губиш нишката на обсъжданото. Тези, които са най-активни и заинтересовани от темата в момента, трябва да поемат и грижата за нея Peace Така че следващия път - друг ще е "авторът". От новите Laughing

Добавих съветите на Нис за косопада и желязото, както и насочване към дискусията за селена, в първия пост - в СЪВЕТИ.
Все пак не можем да включим абсолютно всичко обсъждано в стотици страници стари теми в заглавния пост. Ще го направим нечитаем. Който се интересува, чете внимателно заглавката, където е синтезирана основната информация, следи редовно темата и се рови в нета Peace

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 13:08 от птица

# 4
 • Мнения: 2 766
Птица, поста ти от старата тема с линк за новата  не прехвърля в новата  newsm78 или поне мен не ме прехвърли , а ми даваше старата тема  Thinking

Аз не знам как се пуска нова тема, но ако се наложи ще пусна - предполагам ще има кой да ми обясни  Peace

# 5
 • Мнения: 8 076
Мдаа, объркала съм линка. Благодаря, че каза, помолих модератор да го оправи Peace

Тема се пуска лесно - копира се първия пост от цитат, пуска се като твой пост в новата тема, в заглавието се променя номерацията и темата е готова.

Покрай новата тема се зарових в историята назад. Повече от 10на теми съм пускала, докато се разбунтувах и други поеха щафетата Wink Мило ми стана, че е запазена матрицата ми на първия пост за синтезираната информация. Значи добре съм я измислила, умницата аз, хихи Crazy

Оправиха линка, нали!

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 14:28 от птица

# 6
 • Мнения: 669
И аз да се присъединя, да няма човек работа  Laughing Laughing Laughing
Птица   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet за темата.

# 7
 • Buffyworld
 • Мнения: 1 535
Благодаря за темата  Hug

Мереленда  Hug, има ли съществена разлика между Хашимото  и Базедова ??? В смисъл, ти откъде си напълно сигурна, че е едното , а не другото. Така като чета, виждам, че симптомите са доста сходни и при двете и май и при двете има наличие на антитела  newsm78

# 8
 • София - Бургас
 • Мнения: 2 086
Здравейте, Hug
Много съм щастлива да имам добри новини в новата ни тема Heart Eyes
Прясно TSH  Laughing от днес TSH   1.49   mkIU/ml   0.27-5.50

Много съм щастлива от TSH - 6.23 през месец изследвам и всяко следващо пада надолу (беше 3.89, после 2.07 и сега от днес е 1.49). Много се радвам, че съм на безмедикаментозно лечение и не се наложи и не започнах да приемам хормон. Дай Боже все така де Praynig

Имах и анемия, почти 5-6 месеца приемах желазо, защото хемоглобинът ми беше 100, от 1 месец не го пия по препоръка на доктор, защото миналия месец хомоглобинът ми беше 140 и ми каза да спирам желязото.
Месец след това го изследвам и днес малко резултатът отвово е снижен:

HGB ( Хемоглобин )   124   g/L   М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
Желязо ( Fe )   7.06   mkmol/L   М 12.5 - 26.7 ; Ж 10.7-23.4
Общ ЖСК   *   Профил   Виж по-долу
Желязосвързващ капацитет ( ЖСК )   51.34   mkmol/L   44.8-71.6
Ненаситен ЖСК ( UIBC )   44.28   mkmol/L   27.8 - 53.7

Сполед вас при тези резултати да започна ли пак за си пия желзо 1 път на ден?  Thinking
Или да изчакам още 1 месец, виждам че хемоглобинът е в норма, но самото желязо пък е под нормата Thinking
Съвет? Hug

# 9
 • Buffyworld
 • Мнения: 1 535
Кали Hug, честито ! Браво за ТСХ ! Как успяваш така да го поддържаш - само със селен ли ???

За желязото не знам какво да ти кажа - питай доктор за по- сигурно. Все пак хемоглобинът ти е в норма а и желязото  не е чак пък толкова много под нормата.  Аз какво да кажа, като никога не съм си изследвала ????  А скъпо ли струват тези изследвания ? Аз другия месец ще пускам пак хемоглобин заради анемията и този път смятам да си пусна и желязото. Ако се наложи да плащам, колко ще ми струва горе- долу. Иначе хормоните за ЩЗ - по 12, 50 всеки от тях. Тях си ги знам вече.  Но не мисля да се задълбавам и да ги следя всеки месец.  Peace Hug

# 10
 • Мнения: 554
 Laughing

# 11
 • София - Бургас
 • Мнения: 2 086
Бъфи,
хемоглобинът влиза към пълна кръвна картина, струва 4 лева, а ти вади резултат на ПКК Peace
Желязото е 4 лева, а ЖСК също е 4 лева! Може да не пускаш ЖСК, просто ЖСК дава по - пълна картина за резултата на нивото желязо (не е задължително)!

Аз пускам желязо, защото от 3 године не конусмирам месо и това е вероятна причина за желязо-дефицитна анемия и трябва редовно за го следя Blush

Всичко изследвам в лаборатория ЛИНА, ТSH (самостоятелно) е 12 лева!
Имат и пакет ЩЗ - 40 лева за TSH, FT4, TAT и МАТ!
 Heart Eyes

# 12
 • Мнения: 1 091
kaleia, браво за добрите резултати! Дай Боже всекиму!

# 13
 • Мнения: 7 591
_Buffy_ , най-общо казано, Базедова болест протича с хиперфункция, повишаване на Фт3 и Фт4 и наличие на антитела ТРАК, освен МАТ и ТАТ (като последните две може и да са в норма), а често ако са повишени, са рядко в много високи стойности (в хилядни), по-скоро са около и под 600.
При Хашимото протичащо с хиперфункция, която често е преходна се наболюдават повишени антитела ТАТ и МАТ и ТРАК е в нормата или рядко към горна граница.
Сложен въпрос ми задаваш, предвид че и на докторите им отнема месеци преди да определят причината за хиперфункцията (ако изобщо успеят и не е рядкост да я водят - неизяснена), и може причините да са всякакви - хашимото, базед, аденом, постпартален тиреоидит и т.н., но си има и някои отличителни белези на заболяванията, с които диагноза е по-лесно да се постави. Не на последно място, едното заболяване не презастрахова от другото и не е рядкост да се преминава от едно в друго заболяване, което и затруднява поставянето на диагнозата.
За моя случай 2 ендокринолози и един хирург нямат съмнения при поставената диагноза. Само в началото не се знаеше, докато се появи тиреотоксикозата и затова се записах в темата тук със съмнения за АИТ (Ветоятно Хашимото).

# 14
 • Мнения: 1 630
Момичета не си изследвайте желязо то самото не дава почти никаква информация. Боже наистина ще се откажа да пиша тук. Не знам на какъв език да ви обясня че при съмнения за анемия трябва да си видите феритин в Хронолаб Пловдив цената е 15 лв.Наистина го пиша за последен път дала съм го в съветите за първа страница за който си прави труда да чете.

Общи условия

Активация на акаунт