Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рим - петнадесета тема

 • 75 799
 • 773
 •   1
Отговори
# 420
 • Вестерос
 • Мнения: 36 902
за сувенири в магазинчетата за сувенири държани от филипинци главно.. но във всеки магазин е различна цената, един магнит от 1 евр о до 5 може да варира примерно,в по-страничните- по-евтино.Там има и тениски с надписи Рим и ала бала, шапки и много неща за дребни подаръчета.

За ключодържатели, статуйки на Колизеума , магнити и подобни има по 1 евро всяко на едни сергии на улицата от метрото на спирка Оттавиано към Площад Свети Петър като се ходи от ляво е сергията.  До Кастел Сант Анджело има пазарче, но не е най-евтино там.

# 421
 • Мнения: 1 261
за сувенири в магазинчетата за сувенири държани от филипинци главно.. но във всеки магазин е различна цената, един магнит от 1 евр о до 5 може да варира примерно,в по-страничните- по-евтино.Там има и тениски с надписи Рим и ала бала, шапки и много неща за дребни подаръчета.
За ключодържатели, статуйки на Колизеума , магнити и подобни има по 1 евро всяко на едни сергии на улицата от метрото на спирка Оттавиано към Площад Свети Петър като се ходи от ляво е сергията.  До Кастел Сант Анджело има пазарче, но не е най-евтино там.
Точно до Термини, посока Санта Мария Маджоре има сергии с изобилие от сувенири, 90% от тях на цена от 1 евро.

# 422
 • Бургас
 • Мнения: 347
Относно опашките в безплатната неделя, днес за Колизеума чакахме около 30мин.Едната опашка беше километрична, заобиколихме и отидохме на друга с по-малко хора.Току що се връщаме от разходка в парка Боргезе. Има една Галерия,която мислех да посетим,но имаше опашка и се отказах да чакам.Предпочетох да се разхождам в парка на спокойствие.Днес безплатно влезнахме в Галерия Барберини.Нямаше опашка.На Палатин- никаква опашка.
Сувенири купихме по 1 евро.Има ги навсякъде.
Градски транспорт не сме ползвали и утре до Ватикана също мисля пеш да отидем.

# 423
 • IT
 • Мнения: 3 704
Това е пак казвам, защото е Февруари. Юли и Август пак е така.Не са месеци с мн туристи.
Реджина, валя днес Wink ама за около час. Аз бях с пролетното яке. Кога е в Модена концерта?
По 1 евро сувенири има и пред Упим на сергиите, който е до църквата Санта  Мария Маджоре.

# 424
 • Мнения: 113
Здравейте Simple Smile
И нашият ред за Рим дойде. Летим средата на март месец. Миналата година бяхме в Барселона и темата тук страшно много ми помогна за планирането на пътуването. И този път ще планираме с вашата помощ Simple Smile. Хотелът , който съм запазила,  се казва Roma dei Papi Hotel de Charme и се намира на  Piazza Adriana 5 (Scala B/Gate B), Ватикан. Мястото ми изглежда доста удобно спрямо забележителностите. Притеснява ме обаче придвижването до летището - според вас има ли друг вариант освен такси (за полета с Ryanair в 8 сутринта).

Много благодаря предварително.

# 425
 • IT
 • Мнения: 3 704
Такси ще трябва или до летището ИЛИ такси до Термини и от там шатъл.

# 426
 • София по рождение
 • Мнения: 1 237

Градски транспорт не сме ползвали и утре до Ватикана също мисля пеш да отидем.

значи за не kупувам Рома паc, kъде ви е хотела?

# 427
 • Бургас
 • Мнения: 347
Ludovici via Piemonte  е хотела ни.Близо сме до гарата,до парк Боргезе.Ние обичаме да вървим и да се разхождаме.По някое време се прибираме да ни починат краката и после пак навън.

# 428
 • Русе, България
 • Мнения: 1 491
Приятно прекарване в Рим на всички, които в момента са там! Събирайте впечатления и не забравяйте да споделите после! Wink
Аз съм готова с изготвянето на програма за посещение на свекърите. Пускам я в скрит текст, че стана доста дълга, и предварително се извинявам, че съдържа и подробности за придвижването, но искам максимално да ги улесня. Моля за коментар дали е изпълнима. Още сега мога да посоча някои забележителности, които не съм включила, но съм наясно, че с едно отиване не може да се види всичко. Ето я:
Скрит текст:
08.03. /сряда/ – Навона, ди Треви, Испания

10:00 ч. отлитане от Букурещ (OTP) в посока Рим (CIA).
11:05 ч. кацане на летище Чампино, Рим, и отпътуване в 11:45 ч. към града с автобус Terravision.
12:25 ч. пристигане на гара Термини и придвижване до хотел Stardust Rome, Via Ostia 28, метро линия А в посока Battistini, спирка Ottaviano. Настаняване. Свободно време за обяд и пешеходна разходка:
Надолу по улица Via Leone IV, край стените на Ватикана до Largo degli Alicorni, откъдето се виждат площадът и базиликата „Св. Петър“. Оттам само напред по Via della Conciliazione до замъка „Сант Анжело“, посещение на замъка (безплатен вход на 8 март за дами). Пресичане на моста пред замъка и спускане по бул. Vittorio Emanuele II към Piazza della Chiesa Nuova. Разглеждане на църквата Santa Maria in Vallicella. Продължаване по вътрешната улица Via del Governo Vecchio до площад „Навона“. По Corsia Agonale и Via del Salvatore за разглеждане на църквата San Luigi dei Francesi. По Via Giustiniani до Piazza della Rotonda, посещение на Пантеона (отворен за влизане до 19:15) и базиликата Santa Maria Sopra Minerva. Връщане малко нагоре до Via dei Pastini и само напред, покрай Tempio di Adriano с пресичане на Via del Corso до Фонтана „Треви“. Възможност за вечеря в заведение наблизо. От фонтана нагоре, пресичане на Via del Tritone и Via della Mercede и по Via di Propaganda излизане на площад „Испания“ и Испанските стълби.
Прибиране в хотела: от метро спирка Spagna – линия А до спирка Ottaviano. Нощувка.

09.03. /четвъртък/ – Античен Рим

Закуска. Посещение на забележителности:
Колизеумът, хълмът Палатин и Римският форум. С линия А до Термини, прикачване на линия В в посока Laurentina, слизане на Colosseo. Посещението започва от Палатин, вход от улица Via di San Gregorio 30 (там опашките са най-малки), над Арката на Константин. Трите забележителности са с един билет. Колизеумът е последен (отворен до 17:00), подреждане на по-късата опашка за хора с билети. Почивка за обяд. С метро линия В една спирка от Colosseo до Circo Massimo. Разглеждане на полето на Циркус Максимус и после, през Roseto di Roma Capitale до Портокаловата градина (Giardino degli Aranci). Спускане в посока към църквата Santa Maria in Cosmedin и Устата на истината. След посещението им, по Via Luigi Petroselli, до църквата San Nicola in Carcere, в която има подземна крипта. Оттам, покрай Театъра на Марцел, до базиликата Santa Maria in Ara coeli (църквата по многото тесни стълби нагоре). В нея пред статуята на бебето Иисус има листи и кутия, в която да се пусне написано желание. Слизане обратно долу и надясно до площад „Венеция“ и Националния паметник на Виктор Емануил II. Възможност за посещение на Националния музей Palazzo di Venezia (вход откъм Via del Plebiscito, касата работи до 18:30). По същата улица, в посока запад, църквата Chiesa del Gesù и още по-напред – Ларго ди Торе Аржентина. Надолу, по Via Paganica до известния Фонтан с костенурките. Вечеря в района. Прибиране с автобус 23 в посока Clodio от Lungotevere de' Cenci до спирка Leone Quarto (IV) на една пресечка от хотела. Нощувка.

10.03. /петък/ – Ватикана

Закуска. Посещение на Ватикана – Ватиканските музеи, Сикстинската капела, купола и базиликата „Св. Петър“. Билетът важи за Музеите и Капелата, след нея е качване на купола, а оттам се слиза директно в базиликата. Може да е необходима някаква храна (пакетирана) и вода.
Пеш, наляво от хотела по улица Via Santamaura се стига до Viale Vaticano, откъдето е входът за Ватиканските музеи; подреждане на опашка за вход с онлайн билети. Ватиканските музеи се разглеждат от 3 до 5 часа по примерни маршрути, обхващащи различни произведения на изкуството. В Сикстинската капела се присламчете към организирана група и излезте през десния изход. Касите за закупуване на билети за купола са отдясно на базиликата, изберете с асансьор. Слизането от купола води направо в базиликата „Св. Петър“.
Излезте от пределите на Ватикана и поемете по улица Via del Mascherino, за да стигнете улица Borgo Pio – варианти за обяд. Вървете напред до Via di Porta Castello, после надясно в посока към замъка „Сант Анжело“. Подминете замъка и продължете към Съдебната палата и Piazza Cavour (на гърба). Поемете по Via Federico Cesi и прекосете реката по моста Regina Margherita. От Piazza del Popolo качване на терасата Пинчо. Разходка из парка на Вила Боргезе и възможност за посещение на галерията (отворена до 19:00).  Излизане от парка през Porta Pinciana и надолу по луксозната улица „Венето“, в долната част на която има Hard Rock Cafe.
За прибиране – от метро спирка Barberini линия А до спирка Ottaviano. Нощувка.

11.03. /събота/ – Трастевере и други

Закуска. Посещение на забележителности:
С метро линия А в посока Anagnina от Ottaviano до Barberini. Посещение на Двореца „Барберини“ (вход откъм Via delle Quattro Fontane). По същата улица прекосяване на Кръстовището на четирите фонтата и поемане надясно по Via del Quirinale към църквата Sant'Andrea al Quirinale, а след нея – площад „Квиринал“. Спускане към Largo Magnanapoli, посещение на църквата Santa Caterina da Siena. При излизане от църквата, спускане наляво и посещение на Траяновия пазар. Оттам, наляво по стълбите има малка пицария на крак – вариант за обяд. Напред е Колоната на Траян. Пазарът може да се разгледа и отвън – покрай колоната наляво с вървене по Via dei Fori Imperiali. Спуснете се до Largo Corrado Ricci, наляво по Via Cavour и само напред до базиликата Santa Maria Maggiore. Другият вариант е от метро спирка Colosseo с линия В до Termini и оттам по Via Cavour до базиликата. В нея за първи път са осветени славянските богослужебни книги и славянският език е обявен за литургичен; има паметна плоча на Св. Св. Кирил и Методий. От Via Farini трамвай 5 или 14 до спирката Porta Maggiore, оттам трамвай 3 в посока Trastevere до спирка Induno или следващата. Разходка по Viale di Trastevere. При Largo S. Giovanni De Matha наляво по Via della Lungaretta до Piazza di Santa Maria. Посещение на църквата Santa Maria in Trastevere. Вдясно от църквата в посока Via della Scala, напред по нея през Porta Settimiana до Palazzo Corsini (касата работи до 19:00). Възможност за вечеря по Via di Santa Dorotea/Via Benedetta.
Към хотела – прекосяване на Тибър по моста Sisto и от спирката Vallati-Pettinari вдясно автобус 23 до спирка Leone IV. Нощувка.

# 429
 • Мнения: 106
Здравейте и от мен! Планирали сме си малко "бягство" до Рим в средата на март. В момента съм в трескава подготовка - всеки ден се ровя за нова информация, правя маршрути, на следващия ден ги сменям и т.н. Simple Smile Сега имам малко страничен въпрос. Детето ни е на три години, няма да го вземем с нас. Още не сме му хвърлили пъпчето и мисля да го направим в Рим. Може ли да ми посочете някакво изпълнено с положителна енергия късметлийско място, което да е подходящо за случая.

# 430
 • София
 • Мнения: 1 193
Зравейте ! Пак съм аз Simple Smile и с казуса ми кой хотел да е  Mr. Green  .
Преди малко попаднах на предложението за този хотел https://www.booking.com/hotel/it/hoteldorica.bg.html?aid=368032; … _room=#map_closed и да ви питам как е локацията му .Виждам ,че е в близост до гарата .Той от по-притеснителната част ли се пада или всичко си е наред ?

# 431
 • На морето!
 • Мнения: 5 215
Хотелът , който съм запазила,  се казва Roma dei Papi Hotel de Charme и се намира на  Piazza Adriana 5 (Scala B/Gate B), Ватикан. Мястото ми изглежда доста удобно спрямо забележителностите. Притеснява ме обаче придвижването до летището - според вас има ли друг вариант освен такси (за полета с Ryanair в 8 сутринта).

Много благодаря предварително.
Това ме тревожи и мен в момента, а и ние сме 5, което най-ввеоятно са 2 таксита Simple Smile

# 432
 • Горна Оряховица
 • Мнения: 1 527
Здравейте и от мен, следя Ви отдавна и събирам инфо  Embarassed
Имам чуденка - от прочетеното до сега повечето избират хотел до гара Термини, заради транспорта от летището до въпросната гара. Чуденката ми е свързана с това, че ако искам хотел в сърцето на Рим (така пише в Booking.com  Joy) , кой квартал да избера? Не искам нещо скъпо... хубава закуска и чиста стая и да сме на близо до всички забележителности. Транспорта от и към летището Фиумичино можем да направим и с такси и ще бъде 30-40 евро /ако съм разбрала заради ранните полети/?

# 433
 • Мнения: 1 871
Pyjamka, много ти е хубава програмата, направо плаче за първа страница.Ако си съгласна мога в следващата тема да я включа. Напълно е изпълнима за мен.Ще пишеш, когато се върнат дали е така.
За вторият ден - Античен Рим, препоръчвам за портокаловата градина да минат по Clivo di Rocca Savella, някогашния вход на Авентин, много е антична наистина.
Скрит текст:

Taki-Baki, разгледайте и където ви хареса най-много, там го хвърлете.
geryaleksandrova, ок е местоположението на хотела.
Jeini, за мен лично сърцето на Рим е района около Пантеона, Фонтана Треви и Испанските стълби, но там няма евтино.Таксито е 30 евро.
Menina, предполагам има по-големи таксита или от хотела да ви организират трансфер с бус.# 434
 • Бургас
 • Мнения: 347
Освен портокаловата градина на Авентин може да се отиде и до "ключалката", и там да се види през нея "тайната на Рим".Ключалката е на зелената порта на ордена на Малтийския кръст.

Общи условия

Активация на акаунт